Zane Grotupe

36 gadi, Ikšķile

Esmu divu bērnu mamma. Katram no viņiem ir savas grāmatas, kuras vairāk interesē, tādēļ jābūt lietas kursā par dažāda veida literatūru.

Iesniegtās recenzijas

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šajā daļā stāstīts par diviem brāļiem, kuriem pazudis iepriekš iegūtais draugs- Dusmukule. Klāvs un Intars ir gatavi darīt visu, lai draugu atrastu, un savā piedzīvojumā iepazīst gan izgāztuvi, gan atkritumu šķirošanu, gan uzzina par okeānu piesārņojumu.
Stāsts aizrauj jau no paša sākuma un turpinās ar interesantiem notikumiem.
Grāmatā ir sarakstīta bērniem (un arī pieaugušajiem) izklaidējošā un humoristiskā veidā, apvienojot to ar izglītojošu saturu, tādā veidā iepazīstinot arī mazos cilvēkus ar reālām problēmām saistībā ar piesārņojumu, kuras ir visā pasaulē.
Pēc grāmatas var pārrunāt ar bērniem par to, ko mēs paši varam reāli darīt, lai saražotu mazāk atkritumu, kā arī palīdzētu tiem nokļūt atbilstošā vietā, nevis jūrās, mežos, pļavās, kur tie apdraud dabu un dzīvniekus.

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Jauka grāmatiņa mazākajiem bērniem ar sandalītēm galvenajās lomās. Un, kā katram cilvēkam ir savs raksturs, temperaments, tā arī šajā grāmatā katrs no apavu pāra ir savādāks. Un šajā gadījumā viena ir ātrāka, azartiskāka un neapdomīga, bet otra- mierīgāka, apdomīgāka un saprotošāka. Jāmācās sadzīvot, izprast, aizstāvēt un atvainoties.
Pamācoši stāstiņi, kurus izlasot, ar bērnu var pārrunāt tajos aprakstītos notikumus. Māca būt pieklājīgam, draudzīgam, laipnam,māca ticēt sev.
Man personīgi visvairāk patika stāstiņš par to, kā sandalītes ar krosenītēm sacentās, un beigās, kad sandalītes uzvarēja un gribēja jau smieties par zaudētājām, tā pa, kā iepriekš to bija darījušas viņas, tās tomēr saprata, cik tas ir nepatīkami.
Piemērota pirmsskolas vecuma bērniem, tikai teksta gan ir daudz, varētu būt grūtības pašiem izlasīt.

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šajā grāmatā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jūru, ezeru un upju piesārņojumam, ko radījuši paši cilvēki. Tas ir aizgājis tik tālu, ka visā valstī ir aizliegts peldēties dažādās ūdenstilpnēs, piemēram, Ķīšezers ir tik piesārņots, ka tur vairs nedzīvo zivis, nav putnu, un tā virspusē peld eļļas plankumi.
Ar izglītojošu saturu bērniem (un ne tikai) tiek stāstīts par nopietnām tēmām vienkāršā un saprotamā valodā. Noteikti jāpievērš uzmanība šīm tēmām jau no bērnības, lai jau agrā vecumā cilvēks pievērstu uzmanību tam, cik ļoti svarīgi ir domāt par to, lai pēc sevis neatstātu atkritumu kalnus. Un ir tik labi, ka visiem nav vienalga!
Labi, ka galu galā tas izrādījās tikai sapnis- murgs, un pie mums viss ir kārtībā, bet tas nenozīmē, ka citā pasaules malā tā jau nav realitāte.
Grāmata patika gan man, gan mazajiem lasītājiem, un arī visas ilustrācijas tika ar interesi izpētītas.

Annas lietas

Anti Sārs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata ar humora pilniem stāstiņiem, kuri liek smieties ne tikai bērniem, un liek atcerēties dažādas amizantas situācijas arī no savu ķiparu ikdienas. Sirsnīgas, bērnišķīgiem priekiem un asprātīgiem risinājumiem piepildītas dzīves situācijās, no kurām daudzās esam bijuši paši un nokļūs arī mūsu bērni.
Lieliski aprakstīta bērna pasaule, un tas, cik ļoti vienkārši tie uztver apkārtējos notikumus un daudz tos nesarežģī.
Man noteikti patika lasīt šo grāmatu kopā ar saviem bērniem, un tieši kā grāmatas beigās rakstīts - "...ja šī grāmata tev patika, tā stāsta nedaudz arī par tevi".

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā stāstīts par mazo Jānīti, kurš kopā ar vectēvu dodas pirmajā ceļojumā ārpus Latvijas. Puika pirmo reizi iečekojas, pirmo reizi iet cauri drošības vārtiem, pirmo reizi lido ar lidmašīnu. Visi šie notikumi ir aizraujoši, un Jānītis ar prieku visu to izbauda un uzzina daudz kā jauna. Uz katra soļa parādās nerimstoša un dzirkstoša bērna zinatkāre. Stāsta gaitā tiek iepazītas daudzas un dažādas profesijas, kurās katrā ir kaut kas tāds, kādēļ mazais kādreiz gribētu tajās strādāt vai vismaz iemēģināt roku.
Izglītojošs stāstiņš, kurš liek vēlēties sakrāmēt somas un doties kādā elpu aizraujošā un jaunu vietu, ēdienu, cilvēku iepazīstošā ceļojumā.

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ļoti jauka grāmatiņa, kuru lasīt kopā ar bērnu (vai bērnam pašam). Skaistas ilustrācijas, vienkārša valoda un sirsnīgs stāstiņš. Visas grāmatas garumā iespējams uzzināt un atkārtot jau zināmo par kukaiņu daudzveidību un citādību.

Grāmatā stāstīts par to, cik visi dažādi, ka būt citādam tas ir normāli, bet katram jāpieņem sevi tādu, kāds viņš ir.

"Drosme slēpjas sirdī" ir tas, kas mums arī jau kā pieaugušajiem ik pa laikam jāatkārto un tā pārliecība jāieliek arī savos bērnos.

Noteikti iesaku izlasīt visiem mazajiem drosmīgajiem un tiem, kuriem drosme vēl mazliet jasasmeļās ķipariem.

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Pirmais, ko paņemot rokās šo grāmatu, padomāju, ka, iespējams meitai nepatiks
(nezinu, kādēļ grāmatas noformējums nelikās saistošs- kaut gan tam nav ne vainas).

Tad mājās, ātri pārlapojot gramatu, ļoti piesaistīja ilustrācijas, kurās precīzi un jautri tika attēloti grāmatas notikumi, papildinot tos ar īsiem un kodolīgiem tekstiem.

Kad jau vakarā grāmatu lasīju priekšā savai tikko sešgadniecei, tad jau visas bildītes un teksts salikās kopā, izveidojot interesantu (gan man, gan bērnam) stāstu. Gan nereālāki notikumi
(kā,piemēram kaķis, kurš perē olu), gan izglītojoši teksti (par dzīvniekiem, to ēšanas un dzīvošanas paradumiem), gan smieklīgas epizodes (kā, piemēram, bravūrīgais un pašpārliecinātais gulbis, kurš ne līdz galam māk skaitīt, bet to dara pārliecinoši) kopā izveido īsu, bet aizraujošu notikumu gaitu, kuru var ar aizrautību izlasīt (vai noklausīties). Un arī visi zīmējumi ir kā punktiņš uz "i".

Grāmatu noteikti ieteiktu izlasīt- vairāk gan šķiet pirmsskolas vecuma bērniem, bet, iespējams, kopā ar interesantajām ilustrācijām patiktu arī sākumskolas bērniem.