Monta Meldere

30 gadi, Vilzēni

Cilvēks. Sieviete. Mamma. Ļoti mīlu lasīt, lai gan ikdienā tam laiku ir atrast visnotaļ pagrūti, kamēr mana visuma centrā ir divi mīļi bērneļi (2 un 6 gadus veci), lauku māja un aizraujošs, radošs darbs. Ar grāmatām iepazinos jau ļoti agrā vecumā un mīlestību pret tām neesmu zaudējusi šo garo gadu laikā. Mīlēt grāmatas mācu saviem mazajiem, lasot pasakas ar mazāko cālēnu un pētot dinozaurus ar vecāko atvasi. Ikreiz aizejot uz bibliotēku, vienmēr ārā dodos ar kārtīgu grāmatu kaudzi, kurā atrodas gan literatūra bērniem, gan kāds salds romāns pašai, un arī kāda izglītojoša grāmata.

Iesniegtās recenzijas

Cilvēka bērns

Jānis Klīdzējs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Atceros, ka šī grāmata skolas laikā bija obligātās literatūras sarakstā, bet, lai cik apzinīga meitene es biju, ar šo grāmatu neizdevās tikt galā līdz pat šai dienai. Lasot par mazā Boņuka gaitām, tiku pilnībā aizrauta projām iztēles ainās, kuras Jānim Klīdzējam tik brīnišķīgi izdevās iedzīvināt. Tā kā neesmu redzējusi filmu, tad spilgtākie mirkļi, kas uzreiz nāk prātā ir Boņuka izlūgšanās Jēzum, lai ļauj vēl mazliet paturēt nazīti, ko ir nozadzis veikalniekam, "viņam jau tāpat tas nazītis nenoderēs, bet Boņam ganos gan tas ir vajadzīgs". Fascinēja viņa attiecības ar vectēvu, kurš būdams gudrs vīrs bērnu māk aizraut ar stāstiem iedomātā pasaulē, kā vienu no piemēriem minot, ka vāverīte mežā viņam ūsās iekarinājusi pērlīti. Protams, neaizmirstams ir mirklis, kad upmalā notika mērīšanās, kas bija pagrieziena punkts attiecībās ar Paulīni.

Pašai dzīvojot laukos, bieži nācās aizdomāties, cik nesteidzīgs laika ritējums ir bijis tajos laikos, cik ļoti atkarīga no laika apstākļiem bija cilvēku iztika, noskaņojums. Cik karsti var mīlēt tāds pavisam maziņš puisītis un cik lielas domas var izdomāt un, cik lielā saskaņā ar dzīvo dabu var dzīvot.

Grāmata bija brīnišķīga, lieliska mierīgiem vakariem, kad gribas domas sakārtot un pabūt mierā ar sevi un savu dzīvi. Vai tā bija piemērota lasīšanai, skolas laikā? Domāju, ka līdz šīs grāmatas novērtēšanai ir kārtīgi jānobriest.

Paldies par šo iespēju iepazīties ar Bonifāciju Pāvulānu!

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ļoti jauka grāmata, ar kuras palīdzību, ikkatrs lasītājs varēja nokļūt aizraujošā ceļojumā un gūt kārtīgu ceļojuma pieredzi - sākot ar taksometra sagaidīšanu, mantu nodošanu lidostā un pastaigām pa Prāgas skaistākajām vietām, un beidzot ar nozieguma atrisināšanu un kopīgu lidojumu mājup. Grāmata palīdz iztēloties dažādas profesijas un to ikdienu, domāt par sapņiem un to piepildīšanu. Tajā ir vienkāršas, bet nozīmīgas ilustrācijas, kas palīdz katras profesijas pārstāvi arī ieraudzīt. Šis stāsts ir brīnišķīgs veids, kā mazajiem lasītājiem paplašināt redzesloku, lai saprastu, ka pasaulē nav vien policisti, ugunsdzēsēji, frizieri un pārdevēji, bet pasaule ir pilna ar aizraujošiem profesiju pārstāvjiem.
Visvairāk patika fakti, kas atradās katras nodaļas beigās - fakts par Chanel nr.5 un citi tiks paņemti līdzi dzīvē.

Annas lietas

Anti Sārs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata "Annas lietas" vēstī par meiteni vārdā Anna un tajā tiek stāstīts par viņas "lietām" - kreveli, vecmāmiņas matiem, krūzīti ar sunīti, Annas burtu A un daudzām citām. Grāmata ir koši un interesanti ilustrēta, ikvienam patiks dažādie zīmējumi no Annas dzīves.
Patika veids, kā grāmatā tiek parādīta ikviena bērna bagātība, grāmatas katrā nodaļā ietverta kāda mācība - par dusmām, dalīšanos, lietu pieņemšanu.. Visvairāk patika stāsts par Annas burtu, kur tētis mazajai Annai ļāva izvēlēties zvaigzni, kura piederētu tikai viņai vienai, ja jau viņai ar savu burtu ir jādalās arī ar citiem.

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Lasot grāmatu, liels bija pārsteigums, kad stāsta epicentrā atrodas bibliotēka, kurā notiek dažādas brīnumainas lietas. Ar lielu atjautību, stāsta laikā lasītājiem tiek mācīta uzvedības kultūra bibliotēkā un kultūra, kad tiek turēta grāmata mājās.
Daži no noteikumiem:
-bibliotekārs tiek uzrunāts ar "Jūs";
- lasot grāmatas, nedrīkst ēst;
- grāmatu nedrīkst novietot atvērtu uz leju;
- grāmatas paņemot no bibliotēkas, ir jārēķinās, ka tiksi piereģistrēts;
- pieminēti termiņi, cik ilgi grāmatu drīkst lietot.

Stāsts interesants un odziņu piedod tieši mirkļi, kad var ļauties fantāzijai, kāds varētu izskatīties pārskaities runcis.
Patika arī mūsdienu pieskāriens ar influenceri, kura izmisīgi meklēja dažādas grāmatas, lai izskatītos "gudrāka", bet reizē parādot, ka bibliotēkā var atrast visu, kas vien interesē - kaut ko ļoti maziņu, kas der skudriņām (varbūt maziem bērniņiem), kaut ko ļoti biezu īstiem "grāmatutārpiem".
Skaistas ilustrācijas, lasīšanas laikā pāris reizes pat uzmetās zosāda.
Lieliska grāmata!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ieejot bibliotēkā, ieraugot grāmatas teksta apjomu un saprotot, ka šī grāmata būs jāiepazīst sešus gadus vecam bērnam, kārtīgi ieelsos, jo pēdējā laikā uzmanība grūti noturas, ja tēma nav saistīta ar dinozauriem. Jau vakarā, ķērāmies klāt lasīšanai un tas padevās tiešām viegli. Bērns cītīgi sekoja mazās Kreisiņas piedzīvojumiem, kas reizē bija arī ļoti pamācoši. Patika dažādās mācības, kas tika ievītas grāmatas tekstā caur pavisam ikdienišķām situācijām - nomaldīšanās, savstarpējā lielīšanās, sacensību gars, diendusas un kārtīgas atpūtas nozīme produktīvas un priecīgas dienas nodrošināšanā.
Lasot vienu no stāstiem, nācās aizpeldēt pašiem uz savu gaiteni, kurā atrodas kurpes un iztēloties, kā tās pārvietojas, jo tām ir sacensības (iespējams tādēļ gaitenī kurpju sektors mēdz kļūt tik haotisks?).
Bērns spēja izsekot grāmatas varoņiem un to vārdiem, lai gan man tas dažbrīd nedevās tik viegli un kļuva par tādu kā mēles mežģi, tomēr grāmata ir pamācoša, tādēļ noteikti ir pelnījusi vietu ikviena kārtīga lasītāja grāmatu plauktā.