Mārīte Meļko

34 gadi, Jēkabpils

Grāmatās patīk, ja ir kāds noslēpums, kuru nevar atminēt līdz pat pēdējajai lapaspusei. Vienas no tādām, manuprāt, ir Mišela Bisī grāmatas "Melnās ūdensrozes" un "Meklējot spāri". Esmu aktīva sešgadnieka mamma, tāpēc mēģinu ar savu piemēru radīt bērnam interesi par grāmatām un lasīšanu.

Iesniegtās recenzijas

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata, kas ilgi paliek prātā un liek ilgi padomāt. Priekš manis ļoti emocionāls bija brīdis, kad izlasīju par Sannas pēdējo pastaigu. Žēl un netaisnīgi... jauna sieviete, kas bija laba mamma savai meitai, neskatoties uz to, ka viņai pašai nebija pieredzes, kā augt mīlošā ģimenē. Sieviete, kas bija atradusi savu aicinājumu, un zināja, ar ko vēlas nodarboties nākotnē.
Es uzskatu, ka autore ir ļoti talantīga, spējot radīt dziļas pārdomas, vienkārši un bez liekvārdības, pat ja grāmatas tēmas ir smagas. Bērnunama dzīve tiek skaidrota skarbā, bet saprotamā valodā, atspoguļojot reālo dzīvi.
Andrejs ir labs piemērs tam, kā ar pūlēm un mīlestību var veidot stipru ģimeni, pat ja nav bijusi iepriekšēja pieredze ģimenē. Viņš un Sanna kopā radīja labu vidi savam bērnam, kas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā viņu bērnību un to, kādā vidē ir auguši.
Man liekas, ka sabiedrība kopumā būtu pozitīvāka, ja būtu vairāk tādu pieņemošu un atbalstošu cilvēku kā tante Brigita un mazāk aizspriedumainu cilvēku kā vīrietis, kurš izdzīvoja pateicoties Sannai, bet vienīgais, kas viņu satrauca, bija, vai sirds nav no romu tautības cilvēka.

Skandars un rēgu jātnieks, 2

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas autore prasmīgi tur lasītāju spriedzē no pirmajām lapaspusēm līdz pat grāmatas beigām. Otrā daļa, manuprāt, bija vēl aizraujošāka par pirmo, kurā lasītāji tika iepazīstināti ar Skandaru un vienradžu pasauli uz Salas.
Naids, ļaunatminība, skaudība, greizsirdība – šīs emocijas var tik ļoti aptumšot prātu un sirdi, ka cilvēks velta visu enerģiju, lai iznīcinātu citus, taču tādā veidā viņš sagrauj pats sevi un izposta savu un tuvāko dzīvi. Grāmatā šķietami labais un elitārais tēls ar labo slavu izrādījās īstais ļaundaris.
Vilšanās bija par to, ka Vēvere palika tāda pati kā pirmajā daļā. Rūdīti ļaundari, šķiet, nemainās, pat ja būtu ļoti skaisti, ja beigās viss izrādītos labi. Tomēr, iespējams, tieši tādēļ saglabājas intriga par trešo daļu.
Man likās ļoti aizraujoši, un arī aizkustinoši - īpaši grāmatas nobeigums. Manuprāt, arī veiksmīgi aprakstīti motīvi, kāpēc cilvēks kļuvis par ļaunu, un tas vēl vairāk lasītājam liek pārdomāt, vai viņš "nosoda" šo tēlu vai tomēr izprot viņa rīcību.

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sākumā man bija grūti lasīt šo grāmatu, jo ievads likās mazliet garlaicīgs, un vizuāli vāka noformējums un stāsta darbība man netieši atgādināja Harija Potera sērijas grāmatas. Tomēr es nolēmu turpināt lasīt, un labi, ka tā izdarīju. Aptuveni grāmatas vidū notikumi kļuva tik spraigi, un noslēpumi tik aizraujoši, ka bija grūti nolikt grāmatu malā. Līdz pat pašām grāmatas beigām bija jādomā, kurš īsti ir ļaunais. Ar nepacietību gaidu, kad varēšu lasīt otro grāmatu par varonīgo jauno jātnieku kvartetu.
Lasot šo grāmatu, es nonācu pie atziņas, ka īpaši mūsdienās, dažādu pasaulei aktuālu un satraucošu notikumu ietekmē, cilvēki bieži tiek vērtēti negatīvi un visi tiek vainoti par kāda viena cilvēka slikto rīcību. Tomēr iespējams, ka pret ļaunumu var cīnīties ar labo un pierādīt apkārtējiem, ka viens sliktais ir tikai izņēmums un visi nav vienādi.
Citāts, ko no šīs grāmatas paņemšu sev ikdienas gaitās pārdomāt: "...apskāvienā varētu ietilpt tieši tik daudz mīlestības, lai izglābtu pasauli".
Izlasot šo grāmatu, man ir saglabājusies ļoti patīkama pēcgarša. Bija aizraujoši iztēloties, kā viss izskatās Salā un Ligzdā, kā arī vizualizēt vienradžus. Cīņu ainas bija īpaši aizraujošas un dzīvīgas. Ja pēc šīm grāmatām tiks veidota filma, esmu pārliecināta, ka tā būs elpu aizraujoša un vizuāli iespaidīga.

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Emocionāla un vērtīga grāmata. Aprakstītas sarežģītas un svarīgas tēmas, kā adopcija, bērnu uzticēšanās vecākiem, atklātība un godīgums. Manuprāt, autore ir ļoti veiksmīgi ietvērusi šīs tēmas un veikusi lielisku darbu, radot emocionālu un aizkustinošu stāstu par ģimenes saikni un mīlestību. Es kā lasītājs, lasot grāmatu, bieži izjutu dusmas un skumjas. Man nepatika vecāku rīcība, kad nebija atklāti ar bērnu, neizskaidroja jau iepriekš, ka plāno adoptēt Tomu. Lai gan vecāki teica, ka par to nestāstīja, jo nevēlējās sarūgtināt Gvidi, ja kaut kas neizdotos, bet tomēr jau pašā sākumā bija jāpastāsta, un arī jāizskaidro, ka adopcija var arī neizdoties, jo tas ir sarežģīts process bet jebkurā gadījumā Toms ar Gvidi varētu turpināt draudzēties. Man likās, ka vecāki ieņēma tādu nogaidošu pozīciju arī kad atļāva Gvidim nedēļu izrādīt dusmas, ieslēgties sevī. Lai gan it kā vecāki vēlējās, lai ir kā labāk, tomēr man likās, kad vienkārši gaida, kad Gvidis pārstās dusmoties, pats visu sapratīs un viss atrisināsies pats no sevis. Skaists grāmatas nobeigums, kad zēni izrunājās, salīga mieru. Ļoti aizkustinoši likās, kad Gvidis Tomam uzdāvināja Dienasgrāmatu, ko rakstīja brālim. Ja vecāki būtu bijuši atklāti ar Gvidi jau pašā sākumā, tad, iespējams, zēniem būtu aiztaupījuši šaubas, dusmas.

Apzagta Krupja kundze. Brāļu Sesku detektīvaģentūra

Agija Staka

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Bērnu grāmata, kas ir viegli lasāma. Skaists noformējums, zīmējumi gan melnbalti, gan krāsaini, kas bērniem ir viegli uztverami un liek iedziļināties, lai ievērotu detaļas. Šajā grāmatā ļoti patika tas, ka ir daudz uzdevumu, kas saistīti ar grāmatas tekstu, ļaujot bērnam atcerēties un padomāt par lasīto.
Vārna, kas bija nolaupījusi mantas Krupja kundzei, atvainojās, bet vai tas nozīmē, ka vairāk nedarīs to pašu citiem, jo pati saprot un arī saka, ka nevar atturēties no spīdošām lietām?!
Grāmatas vēstījums varētu būt par to, ka ir ļoti svarīgi apzināties, kas ir izdarīts, atvainoties un šādas kļūdas vairs neatkārtot, nemeklējot attaisnojumus savai rīcībai.
Kopumā ļoti jauka grāmata, kas tiešām bērnam sagādā prieku par viņa varēšanu un iesaistīšanos uzdevumu pildīšanā, lai atrisinātu laupīšanas mīklu.