Evija Dzvinko

37 gadi, Valmiera

Esmu 3 bērnu mamma. Strādāju kultūras sfērā un interešu izglītībā. Vadu "Grāmatu klubiņu" Valmieras sākumskolā. Esmu Vidzemes lasīšanas vēstnese 2023. Lasu grāmatas, koklēju un dodos rogainingos - tā es pavadu savu brīvo laiku!

Iesniegtās recenzijas

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Izlasot "Sniega māsu", bija skaidrs, ka no Majas Lundes un Līsas Aisatū kopdarba "Saules sargātāja" sagaidāms kas labs.
Šis stāsts iepazīstina ar Liliju un viņas ceļojumu cauri tumšajām un lietainajām dienām, par mirkli, kas paver jaunas iespējas, ļaujot domāt par drosmi, zaudējumu sāpēm, piedošanu un cerībām. Vizuāli un emocionāli piesātināta grāmata.
"Saules sargātāja" sniedz ieskatu dabas līdzsvara un cilvēcisko attiecību nozīmē, rodot ceļu uz atklāsmēm un izlīgumu gan ar vidi, gan ar sevi pašu.
Stāsts ir skaidrs apliecinājums tam, ka mēs visi varam atrast savu ceļu, pat vismazāk gaidītās vietās. Šī grāmata noteikti iedvesmos un aizkustinās lasītājus ar savu dziļo saturu un iespaidīgo stāstīšanas veidu, to var lasīt visa ģimene un īpaši iesaku tiem, kas cenšas atrast dziļumu un saprast pasaules skaistumu un sarežģītību.

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Plastmasas huligāni" man joprojām šķiet viena no labākajām grāmatām, kas runā par ekoloģijas problēmām, tāpēc jo īpašs prieks par abiem turpinājumiem.
Aizraujošs piedzīvojumu stāsts, kas ne tikai iepazīstina lasītājus ar diviem Čiekurkalna puišiem, Klāvu un Intaru, bet arī ar dzīvu un runīgu plastmasas maisiņu Dusmukuli.
Grāmatas sižets piedāvā aizraujošu skatījumu uz to, kā šie draugi cenšas risināt problēmu, kas ietekmē gan viņu apkārtējo dzīvi, gan dabu kopumā. Tas ir vairāk nekā vienkāršs piedzīvojumu stāsts – tas ir aicinājums uz radošiem un efektīviem risinājumiem, lai veicinātu ilgtspējīgāku dzīvesveidu.
"Plastmasas huligāni" ir ideāla grāmata bērniem un jauniešiem, kas ne tikai izklaidēs, bet arī iedvesmos rūpēties par mūsu planētu. Tas ir svarīgs solis ceļā uz izpratni par dabas aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību.

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Bija ļoti viegli pamanīt šo grāmatu grāmatnīcas plauktos, jo manu uzmanību rudi kaķi piesaista pa gabalu. Pāršķirstīju un tūdaļ iemīlēju krāšņās ilustrācijas, kas tapušas ar AI palīdzību.
"Lilī un burvju kaķis Bubass" ir viegli lasāma un aizraujoša piedzīvojumu grāmata. Lilī, kas nejauši nonāk burvju bibliotēkā, iepazīstas ar draudzīgo bibliotekāru – runci Bubasu. Lilī piedzīvo neparastus un burvestībām pilnus piedzīvojumus kopā ar savu jauno draugu Bubasu un citiem bibliotēkas iemītniekiem.
Katrs nodaļu stāsts tiek papildināts ar jautājumiem un uzdevumiem, kas padara lasīšanu vēl interesantāku, sevišķi, ja to vecāki lasa priekšā saviem bērniem un tad kopīgi visu pārrunā un veic uzdevumus.
"Lilī un burvju kaķis Bubass" ir viegli lasāma, krāšņa un pilna piedzīvojumiem. Patiks mazajiem lasītājiem, kuri vēlas paviesoties kārtējā fantāzijas pasaulē.

Spoguļpuse. Patraka pasaka

Artūrs Bērziņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Spoguļpuse" ir ambiciozs mēģinājums radīt "patrako pasaku", taču rezultāts ir diezgan neviennozīmīgs. Lai gan grāmata piedāvā interesantu un košu pasauli, kas ir pilna ar neparastiem tēliem un simboliem, tā nereti šķiet pārāk haotiska un nesakarīga, lai ļautu man uztver stāstu kopumā.
Pats sižets, kurā galvenā varone Lapsa kļūst par Lapu, jo pazaudē sava vārda "S" burtu, sākotnēji šķiet komiski absurds, tomēr šis absurds ātri vien zaudē savu pievilcību. Tā vietā, lai veidotu vienotu un plūstošu stāstījumu, autors bieži vien pārlieku aizraujas ar valodas spēlēm un simbolu rotaļām, kas man apgrūtina sekošanu stāstam.
"Spoguļpuse" ir darbs, kas mēģina būt gan bērniem, gan pieaugušajiem paredzēta literatūra, taču mani līdz galam neuzrunāja. Grāmatai, protams, piemīt savs šarms un radošums, tā ir ļoti krāšņa, tomēr biju nedaudz vīlusies, jo ar vārdu "pasaka" biju noskaņojusies uz vieglāk uztveramu darbu.
Palika (patraka) sajūta, ka šis piedzīvojums man bija pārāk haotisks...:)

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Stāsts sākas 1941. gada jūnijā, kad piecpadsmitgadīgās Līnas dzīve uz visiem laikiem mainās. NKVD arestē Līnu, viņas māti un jaunāko brālīti, izsūtot viņus no Lietuvas uz Sibīriju, kur Līnai nākas cīnīties ar bada, aukstuma un izmisuma sekām.
"Starp pelēkiem toņiem" ir aizkustinošs un spēcīgs romāns, kas atklāj neticami sāpīgo un tumšo pagātnes daļu, par kuru bieži izvēlamies nerunāt. Ieliekot stāstu grafiskos zīmējumos, tas it kā tiek uztverts vieglāk, tomēr tikpat smeldzīgi.
Līnas slepenie zīmējumi ar iešifrētām ziņām, kurus viņa riskē nodot tālāk, cerot, ka tie nonāks pie viņas nometnē ieslodzītā tēva, ir viens no aizkustinošākajiem stāsta elementiem. Šie zīmējumi ir Līnas cerības un drosmes simbols.
Grāmata izceļ ne tikai individuālo ciešanu un izdzīvošanas stāstu, bet arī plašāku vēsturisko kontekstu, atklājot padomju deportāciju šausmas un cilvēcisko garu, kas spēj izturēt vislielākās grūtības.
Ļoti aktuāla grāmata Ukrainas kara kontekstā, kas ļauj izprast tās šausmas, ko šobrīd piedzīvo kaimiņos. Agresors nav mainījies. Jo vairāk būs šādu drosmīgu stāstu, jo ātrāk varam cerēt uz saprātu un mieru pasaulē!

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Skandars un vienradžu zaglis" - grāmata burtiski ierauj savā stāstā gluži kā Harijs Poters savulaik ievilka lasītājus burvju pasaules piedzīvojumos!
Skandara karstākā vēlēšanās ir kļūt par vienradža jātnieku un viņam tas, protams, izdodas. Skandara iekšējie pārdzīvojumi par māsu Kennu, ceļš uz draudzību un saskaršanās ar nodevību, Salas varenākā vienradža nolaupīšana - tie ir notikumi, kas sagriež Skandara pasauli kājām gaisā. Skandara piedzīvojumi ir ne tikai fiziski izaicinoši, bet arī emocionāli piesātināti, liekot zēnam izaugt un nobriest, padarot šo stāstu daudzslāņainu un dziļu.
Šī grāmata ir lielisks papildinājums fantāzijas cienītājiem. Grāmatā vienradži nav tikai mītiskas būtnes, bet gan spēka un maģijas avots. Stihiju maģija, debesu kaujas, seni noslēpumi un asinskāri vienradži - katrs notikums ir piesātināts ar spriedzi un neparedzētiem pavērsieniem, noturot lasītāja uzmanību līdz pat pēdējai lappusei!