Gunta Galeja

37 gadi, RĪGA

Patīk lasīt grāmatas. Cenšos šo interesi nodot arī saviem bērniem.

Iesniegtās recenzijas

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ļoti daudz "jūtīgu un sāpīgu" tēmu vienā grāmatā. Neesmu pārliecināta, ka pusaudži visas šeit aprakstītās problēmas uztvers un sapratīs, jo paši ir tajā vecumā, kad jūtas atstumti un meklē "sevi", nav viņiem laika iedziļināties citu sāpēs.
Sanna jūtas atstumta un nepiederīga, jo aug bērnunamā. Andrejs aug bērnunamā, turklāt vēl ir čigāns. Viņu meita Lia varētu augt labākos apstākļos kā vecāki, bet nē, skolā viņa tiek atstumta un apsmieta, jo ir ar čigāna ārieni, turklāt agri zaudē savu mammu. Mammas sirds ir pārstādīta kādam vīrietim, ko Lia uzmeklē. Savukārt, šis vīrietis piedzīvo milzīgu šoku, kad saprot, ka viņā varētu būt pārstādīta čigānietes sirds. Itkā čigāna sirds būtu citā krāsā vai darbotos citā ritmā. Drausmīgi aizspriedumi un cinisms valda mūsu sabiedrībā. Visiem mums ir viedoklis, bet reti kurš spēj vienkārši pabūt līdzās, vērtēt pēc iekšējām kvalitātēm. Visi šie pāridarījumi atstāj neizdzēšamas pēdas cilvēkā līdz mūža beigām, un ar sekām jācīnās vēl viņu bērniem.
Grāmata nav "vieglā" lasāmviela, bet ļauj ieskatīties un izprast, kā jūtas atstumtie, apsmietie un nemīlētie, nevajadzīgie. Pēc izlasīšanas nevar apsēsties un uzrakstīt savas domas, ir jāpārdzīvo grāmatas sāpes. Cerams, ka pēc grāmatas izlasīšanas katrs kļūs kaut mazliet iecietīgāks un saprotošāks.

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Skaisti dabas un dzīvnieku apraksti un reālas dažādu sugu dzīvnieku attiecības un izdzīvošanas likumi - tas viss atrodams Valderes grāmatā "Baltā vilcene".
Neskati vīru pēc cepures - tā es teiktu par šo Valderes grāmatu, jo metiena mazākā vilcenīte izaugot kļūst par vilku bara barvedi. Barvedim nav jābūt ātrākajam un stiprākajam, bet gudrākajam. Grāmatā var atrast daudz mācību, kas vecākiem noderēs par piemēru saviem bērniem - piemēram, par savstarpēju sadarbību, par katra raksturam piemērotu darbu veikšanu, par gudrību novērtēt pretinieku un zināt, kad atkāpties. Grāmatā atrodami interesanti fakti par vilkiem, kraukļiem un lāčiem. Gandrīz bail, ka izlasot šo grāmatu, bērns vairs nebaidīsies un nevairīsies no sastapšanās ar īstu vilku.

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vanesa Valdere ļoti reālistiski apraksta dzīvnieku dzīvi un izdzīvošanas likumus, gan patīkamās lietas - savstarpējās attiecības ģimenē, apkārtējās dabas skaistumu, gan nepatīkamās - dzīvnieku savstarpējo konkurenci un bojāeju. Svarīgi ir pareizi apmācīt bērnus, lai tie būtu gatavi paši savai patstāvīgai dzīvei - tas ir arī mūsu kā vecāku dzīves uzdevums.
Grāmatā var uzzināt daudz interesantu faktu par grizlilāčiem. Manuprāt, šī grāmata ir par to, ka reizēm dzīvē jāriskē un jāiet pret dabas likumiem, lai izdzīvotu. Skauta, maza, nepilnu gadu veca grizlilāču meitenīte, izlemj ignorēt mammas mācīto, ka no grizlilāču tēviņiem jāturas pa gabalu, un tas paglābj viņu no bojāejas.
Šī grāmata radīs bērnos empātiju pret dzīvniekiem - pat, ja tas ir liels, plēsīgs grizlilāču tēviņš.

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Skaista grāmata gan saturiski, gan ilustrāciju ziņā, priecē gan prātu, gan acis.
Izlasot šo grāmatu, bērniem būs skaidrāka bibliotēku izmantošanas kārtība un noteikumu ievērošanas nepieciešamība.
Manuprāt, katra bibliotēka mūs, grāmatmīļus, gan lielos, gan mazos ieved burvju pasaulē, ļauj izdzīvot citu dzīves un iekrāt citu pieredzes.
Interesanti kā autore sajaukusi mītiskus tēlus ar mūsdienīgiem paradumiem - vienradzis paslēpies zem "selfiju princeses" kleitas. Kamēr kāds mēģina glābt grāmatu pasauli, citam svarīgi uztaisīt "selfiju" ar pēc iespējas biezāku grāmatu. Interesants mīts, ar kuru saskaros ikdienā - jo biezāka grāmata, jo gudrāks tās lasītājs... vai rakstītājs.