Meldra Gailāne

45 gadi, Rēzeknes novads

Vislabāk mani raksturo mana bērna jautājums: - Mam, tu strādā bibliotēkā! Kādēļ mums arī vēl ir jādzīvo bibliotēkā? Esmu biblioholiķe un ar to lepojos. Grāmatas un lasīšana ir mana atkarība.

Iesniegtās recenzijas

Mikaušu grāmata. Pasaka Lieliem bērniem 100 stāstos

Agnese Reķe

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Pirmo reizi ar Mikaušiem es iepazinos, kad autore man atsūtīja manuskriptu ieskatam. Jau tad man šie Meža dīvainīši un Purva briesmonīši visai labi iepatikās, un es cerēju šos stāstus lasīt grāmatā. Un nu te tie ir!
Lasot šo grāmatu, atausa atmiņā gan Tūves Jansones Mumini un viņu piedzīvojumi, gan vēl dažu citu grāmatu varoņu dēkas.
Pievilcīga ir autores humora izjūta un dažreiz arī ironiskā pasmiešanās par apkārt notiekošo. Valodas plūdums lēnām pārņem un aiznes stāstā tā, ka, aizverot pēdējo lappusi, saproti - ir pagājusi visa diena ar mikaušiem.
Brīžos, kad gribas iestāties Anonīmo Melanholiķu klubiņā, der palasīt kādu stāstu no šīs grāmatas un smaids, vismaz iekšējais, būs atpakaļ.
Mikauši ir izstāstījuši savu Rudens stāstu. Nez, kādi būtu viņu ziemas, pavasara un vasaras stāsti? Skaidri zinu, ka gribu vēl kādas mikaušu dēkas! Mikausāna un Cicītes dēlam Pukšķim taču ir jāuzzina, kas ir viņa vecāki. Čaukstenei beidzot der atrast pašai savas mājas, un nez vai Vilma Vilkinsone ir atradusi sevi? Kā arī Bubinancijam un Rubinancijam ar derētu tā riktīgi izrunāties.

Viljams Ventons un kriptālportāls, 2

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Esmu pabeigusi lasīt Viljama Ventona sēriju un varu teikt, ka grāmatas patiks kiberpiedzīvojumu meklētājiem. Iedomājos, ka pēc grāmatas motīviem varētu izveidot aizraujošu datorspēli.
Šajā grāmatā Viljams ir atgriezies Institūtā, kurā viss ir mainījies. Man patika Durvis. Iespējams, ka arī es gribētu līdzīgu Durvju modeli, ar ko padiskutēt, kad esmu atgriezusies mājās no darba.
Zinu, ko ieteikt palasīt tiem zēniem, kas neko lasīt nevēlas, bet aizraujas ar virtuālo pasauli. Šī sērija viņiem varētu patikt.

Viljams Ventons un lurīdija zaglis, 1

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Spraigi iesākas kriptoromānu sērija par Viljamu Ventonu - labāko kodu uzlauzēju visā pasaulē.
Kā jau žanra tradīcijās pieņemts, no iesākuma puisēns nezina, kas viņš ir. Un tikai laika gaitā atklājas Viljama noslēpums - viņš ir tikai 51% cilvēks. Kādu lomu zēna ķermenī spēlē lurīdijs? Un kāpēc šo metālu no visiem slēpj?
Romāns, kurš vairāk patiks tehniski noskaņotiem prātiem.

Cerību burbuļi. Neparasti dzejoļi un jautri smaidāmpanti

Pērs Aksels Prics

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Brīnišķīgi koša grāmata mazajiem un arī lielajiem nedarbniekiem un nopietnajiem bērniem.
Man grūti pateikt, kas aizrāva vairāk - dzejoļi vai ilustrācijas. Sanācis tāds jauks tandēms - ilustrācijas, ko var pētīt un domāt jaunus dzejoļus, un dzejoļi, kas ievijas organiski ilustrācijās un teksts vizuāli atdzīvojas.
Skaista grāmata!

Melnā aita

Aija Lisovska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata - ceļojums. Galvenokārt, ceļojums pie sevis.
Melno aitu Melleni viņas bars nepieņem un uzskata, ka tieši viņa ir visu nelaimju cēlonis.
Baltais vilks Kašķis pats ir aizgājis prom no bara, jo nav sajuties tajā iederīgs.
Zaķis Čiekurs ir savā vaļā audzis bērns, jo zaķu mātes nemēdz daudz rūpēties par saviem zaķēniem, viņiem ir jāizaug pašiem.
Kādā dienā visi trīs varoņi satiekas un sākas viņu kopējais ceļš. Meklējot Mellenei baru, bet beigās apjaušot, ka... to ļaušu pašiem atklāt.
No šīs grāmatas sev paņemšu šo domu - "Pasaule ir ļoti plaša. Ja tajā eksistē tu, tad noteikti jābūt arī citām tev līdzīgām būtnēm. Tomēr es tev ieteiktu kārtīgi padomāt par to, ko tu patiešām vēlies. Vai tu gribi dzīvot starp dzīvniekiem, kuri izskatās kā tu, vai starp tādiem, kas tevi pieņem tādu, kāda esi? Varbūt kažoka krāsai vai ķermeņa formai nemaz nav tik liela nozīme, kā tev šķiet.".

Spoguļpuse. Patraka pasaka

Artūrs Bērziņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Krāšņa grāmata, daudz kultūrzīmju un simbolu, kas aizraus mazliet pieaugušākus lasītājus, un daudz pasakainu notikumu, kas būs interesanti lasītājiem ar mazāku pieredzi.
Paņemot šo grāmatu, no sākuma biju skeptiska, bet tad pasaka atdzīvojās. Iespējams, ka tam palīdzēja košie zīmējumi.
Grāmata, kas rotaļājas ar valodu un lasītāju uztveri. Grāmata, kuru lasīšu vēl, jo man ir aizdomas, ka ar vienu lasīšanas reizi pavisam nepietiks atklāt visu teksta un ilustrāciju valdzinājumu.
Grāmata, kuru nevaru novērtēt - patika vai nepatika - kategorijās, jo tas piesaistošais aspekts ir dziļāks, bet pagaidām neesmu izpratusi, kas tieši. Man bija interesanti lasīt. Un, lai arī, pēc vēlas vakara lasīšanas, manos sapņos grāmatas varoņi neiemaldījās, pirmā doma pamostoties bija par Lap/s/u un Matu un viņu, kā arī citu pasakas varoņu pārvērtībām. Kaut ko no manī mītošiem zemapziņas arhetipiskajiem slāņiem šī pasaka uzjundīja augšā.

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Otrajā grāmatā pazūd abu brāļu - Klāva un Intara senais draugs. Vai brāļiem izdosies viņu atrast? Un kādā negaidītā, bet sabiedriski noderīgā idejā un darbā izvēršas brāļu vēlme sameklēt savu pazudušo draugu?
Agnese Vanaga spēj rakstīt pietiekami interesanti, lai savu grāmatu lappusēs ievilinātu arī tos, kas nav lieli lasītāji. Viegla valoda, spraigi notikumi, aktuālas tēmas - ir visas komponentes, kas nepieciešamas, lai uzrakstītu grāmatu, kuru gribas lasīt.

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Pirmo reizi ar Dusmukuli mūsmājās iepazināmies uzreiz pēc grāmatas iznākšanas, un jau tad i es, i mana meita šo nerātno maisiņu iemīļojām. Pēc grāmatas izlasīšanas, iemācījāmies salocīt plastmasas maisiņus trīsstūrīšos, lai tos būtu ērti glabāt, un es pārgāju uz auduma iepirkumu somu, lai katru reizi nevajadzētu veikalā ņemt jaunu un jaunu maisiņu.
Tad mazliet vēlāk sākām saskatīt plastmasas huligānus apkārtējā vidē un mēģinājām tos noķert, ja tas bija iespējams.
Pēc tam parādījās multfilma un radošās nodarbības, kuras manu bērni ļoti aizrāva.
Un nu es atkal lasu šo grāmatu un mazliet smaidu pie sevis - ir jauki sastapties ar jau iepazīties draugiem.
Grāmata, kuru iesaku izlasīt, domājot par ekoloģiju un to, kā mēs katrs varam pasargāt planētu no piesārņošanas.
Šķiet, ka pavisam drīz šo grāmatu varēšu vēlreiz lasīt kopā, nu jau ne ar saviem bērniem, bet gan ar saviem mazbērniem.
Un piesargieties no... peles! :)

Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas

Sosuke Nacukava

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Par šo grāmatu gribētu teikt, ka tā ir viena no pirmajām filozofiskajām grāmatām, ar kuru jaunie lasītāji varētu sākt iepazīties ar domāšanas mākslu.
Grāmata, kas lasāma lēni un nesteidzīgi, pārdomājot tās vēstījumu. Grāmata, kuru savā skolas laikā gandrīz vai visu būtu pārrakstījusi savā citātu kladē. Grāmata - dārgums. Grāmata - atklāsme.
Lasīju un domāju, kuram no trīs labirintu saimniekiem es pati vairāk līdzinos? Es mēdzu lasīt grāmatas daudz - lasīt, lai izlasītu pēc iespējas vairāk, un nepārlasīt jau izlasītas grāmatas. Reizēm nepārlasu tāpēc, lai nezaudētu pirmo emocionālo iespaidu, jo ir gadījies sarūgtināties, lasot grāmatu atkārtoti.
Es mēdzu lasīt kopsavilkumus, lai ātri iepazītos ar kādu grāmatu. Kā arī mēdzu no biezām grāmatām izvilkt kopsavilkumus gan saviem bērniem, gan mūsu bibliotēkas lasītājiem, lai ieinteresētu izlasīt viņus visu grāmatu.
Es mēdzu uz grāmatām skatīties kā uz preci - vai to varēs pārdot, vai pirks? Pareizāk sakot, vai to ņems lasīt bibliotēkā, ja mēs nopirksim, un vai tā neieguls plauktos? Un kost pirkstos, nevarot iegādāties kādu tiešām vērtīgu, bet dārgu grāmatu, zinot, ka pēc tās nebūs pieprasījuma, jo nav mūsu bibliotēkas auditorijas interešu lokā.
Bet kopumā saprotu, ka manī ir dzīva līdzjūtība un grāmatu mīlestība, lai tās man būtu dārgums, nevis patēriņa prece. Un šo grāmatu iegādājos arī savam grāmatplauktam, jo ir būtiski sev ik pa laikam atgādināt veidot attiecības ne vien ar cilvēkiem, bet arī ar grāmatām.

Viljams Ventons un centrifugālā katastrofa, 6

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vai zemeslode patiesībā varētu būt gigantisks kosmosa kuģis? Un vai ir iespējama alternatīvā Zemes vēsture, kas tiek rūpīgi slēpta?
Man patika grāmatas galvenā doma - mīlestība ir svarīgāka par visu, un pareizās izvēles ir tās, ko pieņemam ar sirdi, pat ja tādēļ nāktos ziedot savu dzīvību, citu dzīvību labā.
Ja grāmatas būtu filmu veidolā, tad varētu būt brīnišķīgas ģimenes brīvdienas, visiem kopā tās skatoties un līdzpārdzīvojot Viljamam Ventonam.
Šī grāmatu sērija vairāk varētu patikt tiem, kas aizraujas ar programmēšanas noslēpumu izzināšanu, kodu atrisināšanu un robotizētas nākotnes iespējām.

Viljams Ventons un haosa paralizators, 5

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vēl viena sērija noskatīta... ups! izlasīta.
Mazliet bail iedomāties, kāda būtu pasaule, ja tajā kopā ar cilvēkiem mājotu arī psiboti - cilvēciskoti roboti, kas spēj nodot viens otram zināšanas, mainīt savu izskatu un...
Bet pasaulē valdošā tendence mākslīgā intelekta jomā uz ko tādu varētu pavilkt. Tikai mums nebūs Viljama Ventona, kurš spēj atšifrēt visus kodus un uzveikt ļaunumu.
Piebildīšu, ka palēnām šī sērija par Viljamu Ventonu sāk sevī ievilkt. Kaut kas tajā tomēr ir!

Viljams Ventons un orbulatoraģents, 3

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Londonā pēkšņi apstājas Bigbends, un Viljams Ventons, ceļā uz skolu, saņem kādu dīvainu sūtījumu. Kad zēns atgriežas mājās, atklājas, ka viss, kas ir bijis mājā, ir pārvērsts par skaidām... Sākas galvu reibinoši piedzīvojumi - bēgšana, robotu sacelšanās Institūtā, ceļojums Mariannas dziļvagā...
Izlasot, ka Bobijs Pīrss ir arī kinorežisors un scenāriju autors, es sapratu, kāpēc šo grāmatu redzu kā aizraujošu filmu vairāk nekā tekstu. Tiem, kas lasot redz tekstu kā vizuālu ainu, šī grāmata varētu labi patikt.

Viljams Ventons un Apokalipses ģenerators, 4

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata, kas patiks robotu faniem. Viljams Ventons dodas uz Sahāru, lai atrisinātu kārtējo kodu. Un viņam tas arī izdodas. Bet, tikai neliela ķibele - koda atrisinājums draud ar pasaules galu Eiropai...
Lai arī uzrakstīta spraigi, man šķiet, ka šai sērijai kaut kā tomēr mazliet pietrūkst. Bet varbūt vienkārši es neesmu robotu un pusrobotu fane. Kā arī pasaules glābšanas misijas mani vairs īsti nesaista.
Lai varētu ieteikt lasītājiem, es turpināšu lasīt šīs sērijas grāmatas. Tīri informatīvos nolūkos.

Asterikss olimpiskajās spēlēs

Renē Gosinī

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kurš gan neko nav dzirdējis par Asteriksu un Obeliksu? Un pārējiem galliem, kas ir kā zobu sāpes romiešu leģioniem?
Šajā komiksā galli ierodas Olimpiskajās spēlēs un... nē, uzvaru gluži negūst, bet piedzīvo daudzus citus notikumus. Vai tomēr gūst arī uzvaru?
Man patika, ka grāmatā ir iemesti dažādi latīņu izteicieni vai interesanti fakti no senās Romas laikiem, tādējādi rosinot lasītāju pameklēt vēl citur informāciju par grāmatā izlasīto.
Gribējās, lai zīmējumi un teksts ir mazliet lielāka formāta. Tomēr kopumā grāmata ir no tām, ko ar mierīgu sirdi varēšu ieteikt tiem, kas negrib lasīt garus tekstus un grib kaut ko asprātīgu.

Žirafīte steidz palīgā

Edgars Dūmiņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Žirafīte Lība ir dikti gādīga un izpalīdzīga. Te viņa palīdz pelei pīrāgus cept, te parūpējas par slimojošu pandu, te padalās ar savu šalli, lai pele ziemā nenosalst. Ar ko cienāt mērkaķīti un kas garšos kaķim? Un kā lai žirafīti Lību nofotografē, ja bildē ielien tikai viņas kājas vai tikai galva?

Rotaļīgi dzejolīši bērniem, kas atgādinās arī pašu mazo lasītāju dienas gaitas un piedzīvojumus.

Ļoti patika zīmējumi - koši, bet sirsnīgi. Tādi, kas spēj sasildīt un uzmundrināt mazliet saskumušu sirsniņu.

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

IR! Ir stāsts! Ir notikums, ir kņada, ir intriga, ir nelāgi nodomi un ir atrisinājums. Kāds? Tas būs jālasa pašiem.

Brīnišķīga grāmata tiem mazajiem lasītājiem, kam patīk spraigi notikumu un izmeklēšana. Tekstu papildinoši zīmējumi piesaistīs brīžos, kad ir mazliet nogurums no burtu lasīšanas.

Meitene, vārdā Vilo

Sabīne Bolmane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Savos skolas gados ar lielu aizrautību skatījos seriālu "Amulets" par četrām māsām burvēm.
Šī grāmata sagādāja līdzīgas sajūtas - maģiskums, draudzības meklēšana un nostiprināšana un labie darbi. Kā arī burvju grāmata Grimors, dejas ap ugunskuru, pilnmēness rituāli un draugs-pavadonis - dzīvnieks. Dabas, konkrēti meža, aizsardzība un senču mantojuma pieņemšana un saglabāšana.
Labprāt četras mazās raganiņas satiktu vēl kādā stāstā.

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Krāšņa grāmata. Gan Līsas Aisatū ilustrācijas ir košas, gan pati grāmata ir koša. Grāmata, kuru der iegādāties savas grāmatplauktam.
Grāmata par pieaugšanu. Par izmisumu un vēlmi kontrolēt apkārtējo vidi. Par ziedošanos. Par pieņemšanu un piedošanu. Par jaunu pavasari, kad spēj atlaist sāpes. Par dzīvības spēku.

Woodwalkers. Karaga pārvērtības

Katja Brandis

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata vispirms mani piesaistīja ar vāku. Tas ir vilinošs, jo īpaši Karaga acis, kas tā vien aicina - izlasi un atklāj manu noslēpumu.
Karags ir puma un zēns vienlaikus. Mainīgais, kas piedzimis un izaudzis Klinšu kalna meža biezoknī kā puma, vēlāk izvēlējies cilvēku pasauli. Tiesa, cilvēku pasaule nav tik rožaina, kā zēnam ir licies. Skolā par viņu smejas, un arī audžuģimenes bērni nav labvēlīgi noskaņoti pret jaunpienācēju.
Lai labāk spētu apgūt cilvēku pasaules nianses, Karags izvēlas mainīt skolu un mācīties Klīrvoteras internātskolā, kas ir domāta mainīgajiem. Iegūstot gan draugus, gan arī ienaidniekus, Karags iztur pirmo mācību semestri un pieņem dažus ļoti svarīgus lēmumus - būt pret vai ar cilvēkiem, iegūt ietekmīgu aizbildni, vai tomēr sekot savai sirdsbalsij.
Gaidu stāsta turpinājumu, lai uzzinātu, kur īsti palika Karaga pumu ģimene.
Grāmatas bonuss - 10 lietas, ko vari darīt, lai aizsargātu mežu.

Skandars un rēgu jātnieks, 2

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Otrā grāmata par Skandaru ir par neatbilstību vecāku iedomātiem sapņiem, par ko kļūt bērnam. Par sāpēm nepiepildīt vecāku cerības, izvēloties savu ceļu. Par vecāku centieniem atbalstīt savus bērnus. Par noslēpumiem, kas jāatklāt, un noslēpumiem, kas ir sagrozīti. Par patiesību un par meliem. Par gaismu un par tumsu.
Skandara maģiskā vienradžu pasaule gandrīz iet bojā. Stihiju izraisītas kataklizmas posta Salu, protestējot pret savvaļas vienradžu nogalināšanu. Un Skandars kopā ar draugiem metas risināt noslēpumus, kas izglābs Salu. Katrs atklātais noslēpums liek cilvēkus apkārt ieraudzīt citā gaismā.
Skandara sēriju ar prieku ieteikšu tīņiem, kas vēlas lasīt ko maģisku un aizraujošu.
Harijam Poteram ir uzradies nopietns sāncensis par tīņu lasītprieku - Skandars.

Muris zoodārzā

Ruta Svaža

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Krāšņa grāmata, kurā ir tik daudz ko vērot, pētīt un arī skaitīt. Mazajiem pasaules un dzīvnieku pētniekiem patiks. Māksliniekam ir izdevies stāstu atdzīvināt, un, lasot grāmatu, brīžiem rodas pat visai reāla klātesamības sajūta. Pēc grāmatas motīviem sanāktu brīnišķīga multfilma, ja kāds to uzņemtos realizēt.
Mazā Baiba kopā ar mammu dodas uz Zoodārzu, kur iepazīst dažādus dzīvniekus un sastop arī kādu sen nesatiktu, bet dikti ilgotu draugu. Kas tas ir? Jālasa!

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Stāsts par mazo grizlilāču meiteni Skautu brīžiem aizkustināja līdz asarām.
Šī sērija, izskatās, būs ļoti piemērota, ko ieteikt lasīt bērniem, lai vairāk uzzinātu par dzīvniekiem.
Ir aizraujošs stāsts. Ir fakti. Ir pietiekami vienkārša valoda, lai vēstījumu uztveru gan sākumskolas, gan arī jau pirmsskolas (ja lasa kopā ar vecākiem) vecuma bērni. Gaidu sērijas turpinājumu, lai iepazītu vēl kādu dzīvnieku!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Brīnišķīga grāmata par dabu un vilku baru. Arī to, kā ir piedzimt negaidītam un mazākajam, lai izaugtu lielākais un kļūtu par bara vadoni.
Man patika autores mierīgais, plūstošais stāstījums par vilku bara dzīvi. Kā jau katrā sabiebrībā, arī starp vilkiem ir savi likumi, kas jāievēro, lai būtu kārtība. Un tos Piektā pamazām iepazīst. Kad jaunā vilcenīte zaudē savu baru un virsū nāk ziema, Piektajai būs jāatklāt izdzīvošanas spēks un jāpieņemas viedumā. Labi, ka ir krauklis Rāks, kurš ir vilcenes sabiedrotais un acu pāris gaisā.
Izlasot grāmatu, šķiet, ka mazliet iepazinu vilkus vairāk, nekā par viņiem zināju līdz šim.

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Otfrīds Preislers

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vai ir kāds, kurš uzdrošināsies teikt, ka ir vēl cits jaukāks rūķītis par Herbi? Jā, jā, to pašu Herbi ar lielo cepuri. Par to Herbi, kurš dzīvo Septiņkalnu mežā. Un vai jūs zinājāt, kā Herbe ieguva sev draugu, meža gariņu Pinkasti? Pinkasti, to lielo jokotāju un smējēju un no nelaimēm glābēju. Nezināt? Tad ar steigu ir jālasa grāmata par Herbi ar lielo cepuri!
Arī zīmējumi šai grāmatā ir tik jauki un mīlīgi, ka gribas grāmatu šķirstīt un lasīt kopā ar mazākiem bērniem atkal un atkal. Un jebkura lietaina diena kļūst saulaināka, ja to var pavadīt kopā ar Herbi un Pinkasti. Jo tur, aiz mākoņiem, jau vienmēr ir saule!
Vien tie Vorlicas meži... ar Plampaču... Atzīstieties nu, kurš ir saticis Plampaču?

Brīnos, kā es šo grāmatu biju palaidusi garām savā bērnībā, kad O. Preislera darbus lasīju vienu pēc otra, i par mazo raganiņu, i mazo spociņu un mazo ūdensvīriņu... Un jūsmoju par viņiem. Laikam mani gaidīja tieši šis, Anetes Svobodas ilustrētais izdevums, lai man būtu vienkāršāk izšķirties, kādu grāmatu lasīt mazbērniem, kad tie pie manis ieradīsies. Jau pavisam drīz varēsim ienirt Septiņkalnu mežā pie rūķīša Herbes ar lielo cepuri un vēl divpadsmit rūķīšiem.

Apzagta Krupja kundze. Brāļu Sesku detektīvaģentūra

Agija Staka

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Brīnišķīga grāmata mazajiem detektīviem un pētniekiem. Daudz ko krāsot, daudz ko vērot, daudz ko domāt un risināt uzdevumus.
Gribētos, lai grāmatā būtu iespējams nodzēst izpildītos uzdevumus un pildīt no jauna.
Cietie vāki rada nopietnas grāmatas iespaidu, kas patīk mazajiem lasītājiem. Un katram lasītājam šī grāmata, pēc visu uzdevumu izpildīšanas un zīmējumu izkrāsošanas, izskatīsies citādāk.
Vairāk būs piemērota 6-8 gadu vecumam.

Latviešu rakstnieku suņu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ļoti dažādi stāsti par ļoti dažādiem suņiem. Daži stāsti mani aizkustināja, daži atstāja vienaldzīgu. Kopumā jauka grāmata.

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Jauka grāmata mazajiem profesiju pētniekiem.
Jānītis ar vectēvu dodas ceļojumā uz Čehijas galvaspilsētu Prāgu un ceļā satiek dažādu profesiju pārstāvjus - taksometra šoferi, stjuartes, mākslas zinātnieci, mīmu, policistu, smaržu degustētāju...
Piesaistoši tas, ka profesijas atklājas visai spraigā stāstā, kas ved no sākuma uz lidostu, tad uz viesnīcu un ļauj mazliet pastaigāties pa Prāgas ielām, ielūkoties muzejā, līdz atgriežas mājās. Kā jau stāstā, te ir arī mazliet noslēpums, mazliet detektīvs un negaidīta, bet priecīga satikšanās.
Katras nodaļas beigās ir interesanti fakti, kas rosina bērna zinātkāri, meklēt vairāk informāciju.
Grāmatā ir samērā liela izmēra burti, īsas nodaļas un daudz zīmējumu, līdz ar to šī grāmata būs pa spēkam arī tiem lasītājiem, kas pilnveido savu prasmi lasīt.

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Lasīju Baibas Zīles "Lilī un burvju kaķis Bubass" un sajūsminājos - ak, ja varētu nokļūt tai Viņas Karaliskās Augstības Bubasa pārvaldītajā bibliotēkā un izbaudīt guļamgrāmatas (man ir jau vairāk par 18 gadiem!), cik gan daudz jaunu grāmatu varētu iepazīt! No Melnās grāmatas un baiļu un briesmu grāmatām gan nāktos piesargāties, kā arī uzmanīgi lasīt snaudas grāmatas.... Grāmatā superīgā veidā jaunie lasītāji var iepazīties ar bibliotēkām un bibliotekāru pienākumiem - grāmatu sakārtošanu (tiesa, ne pēc krāsām, lieluma vai biezuma, kā to darīja Bubass), jaunumu piereģistrēšanu, darbu ar lasītājiem... Uzzināt, kādēļ jāsaudzē bibliotēkas grāmatas (un nevajadzētu tās pārnēsāt, uzdurtas uz ežu adatām, kā arī caurdurt ar knābi, pat ne izmeklēšanas vajadzībām...), un iesaistīties aizraujošā detektīvpiedzīvojumā, sekojot Vilkam pa pēdām.
Jāatzīmē, ka grāmatas ilustrācijas ir radītas ar programmas Midjuorney palīdzību, un grāmatā ir arī citas aktuālas digitālās pasaules tēmas - modeles un selfiji, instragram un "laiki".
Nesen skatījos seriālu "Lieliskais gadsimts", un, lasot šo grāmatu, mazliet sajutos kā sultāna galmā - spraigi, aizraujoši, neparedzami... Izcili!

Kastaņkoku neticamais piedzīvojums

Aija Hasinta Smit

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sirsnīga grāmata par dabas aizsardzību un apdomīgu rīcību. Kādā zemes gabalā aug divi kastaņkoki. Kādu dienu viņi uzzina, ka zemes pleķīti ir nopircis kāds vīrs, kurš izdomājis tur uzbūvēt māju, un kastaņkokiem vietas vairs nebūs, tos nocirtīs...
Patika pārsteiguma moments, kādu lēmumu pieņēma kastaņkoki. Es gaidīju, ka viņi sasauks draugus - putnus, kukaiņus un dzīvniekus, lai cīnītos pret vīru, kurš nopirka zemi, bet kastaņkoki izlēma savādāk. Kā? Tas būs jālasa pašiem!
Sev paņemšu domu - "Dažreiz dzīvē nekādi nevar izbēgt no pārmaiņām, kuras šķiet kā pasaules gals. Sākumā tās var šķist biedējošas, taču, kad ļaujies Vējam un tici, ka viss būs labi, tad Vējš tevi aiznes tieši tur, kur tevi kāds jau klusībā gaida, pat ja tu to vēl nezini.".

Ābeļkalna noslēpums

Grieta Baula

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata, kas sirdsgudrā veidā atgādina par dabas un cilvēka mijiedarbību un dabas sargāšanu.
Nevar no dabas tikai ņemt un ņemt un neko nedot pretī. Cieņpilna attieksme un labie darbi ir visa pamatā.
Īstā grāmata, kuru lasīt vasarā, ciemojoties pie vecvecākiem laukos, lai varētu labāk iejusties notikumos.
Pēc grāmatas motīviem varētu uzņemt brīnišķīgu multfilmu vai ģimenes filmu.

Kitija un glābšanas operācija Mēnessgaismā

Pola Herisone

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Drosmīga grāmata tiem, kas mazliet baidās. Grāmata piedzīvojums. Kitija ir supervarones meita, kura baidās no tumsas. Bet sagadās tā, ka Kitijai ir jāsteidzas palīgos, jo viņas mamma, kas varētu palīdzēt, nav mājās. Kitija saņem visu savu drosmi un riskē iet laukā naktī.
Grāmata, kas var palīdzēt tikt pāri bailēm. Jo gandrīz visiem mums gribas būt kaut mazliet arī supervaroņiem, vai ne?
Patika grāmatas pamatdoma - Tu vari kļūt, par ko vien vēlies. Taču neļauj bailēm sevi atturēt. Tu esi drosmīgāka, nekā domā!
Novērtēju, ka stāsta beigās ir minēti superfakti par kaķiem. Šāda neliela info var pamudināt mazajam lasītājam pameklēt vēl kādu grāmatu, lai uzzinātu vairāk faktu.
Daudz zīmējumu, mainās lapu un burtu krāsa, spraigi notikumi - viss, kas vajadzīgs, lai noturētu tāda lasītāja uzmanību, kurš patstāvīgi sper pirmos soļus grāmatu pasaulē.

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Bite Beta un lapsene Lavīze pasmejas par mazo kamenīti Bumbulīti, ka tā nekad nespēs lidot. Bumbulīte dodas mājupceļā un izjautā visiem, ko sastop savā ceļā - spārei, mārītei, mušai, kāpuram, sienāzim - kā viņi lido un vai kamenīte spēs lidot? Sienāzīte Sisī iesaka, ka vajadzīga drosme, tādēļ mazā kamenīte dodas pie doktora Dundura pēc drosmes zālēm.
Grāmata, kas ļauj mazajam lasītājam iejusties, kā ir, kad par tevi pasmejas, cik grūti ir atgūt pašapziņu.
Mierīgās, maigos toņos ieturētās ilustrācijas mazo klausītāju tā vien vedina uz sapņu zemi, ja šo grāmatu lasa vakaros.

Vecās savrupmājas noslēpums

Viktorija Zlatkina

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Līdz skolas sākumam ir palikusi tikai nedēļa. Kas gan var aizraujošs notikt pa nedēļu? Karolincim šī ir bijusi garlaicīgākā vasara viņas mūžā. Bet tad meitene pilsētas parkā atrod vecu bundžu un piedzīvojumi sākas!
Seni noslēpumi un bagātības, izsekošana un bēgšana, spoki un burvji, teātris un izaicinājumi... Tā būtu interesanta filma visai ģimenei.
Kas kopīgs Karolincim ar grāfu Monte Kristo, Buratīno, Vinniju Pūku? Un kāda saistība stāstam ir ar Karlsonu? Tas būs jālasa pašiem!
Ja vasarā gadās lietainas dienas, iedodiet saviem pusaudžiem šo grāmatu!

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kas ienāk prātā, dzirdot vārdu - vienradzis? Pasakains dzīvnieks, ko var saredzēt tikai jaunavas? Krāsaini zirdziņi ar spārniem un ragu pierē? Plīša rotaļlieta, ko alkst mazuļi?
Vai vienradzis varētu būt asinskārns, knapi valdāms nezvērs, kas to vien tīko, kā kādu saplosīt? Nē?
Bet ir! A.F Stedmenai ir izdevies radīt fantāzijas pasauli, kurā vienradži nav jauki, balti un pūkaini, bet gan nezvēri, no kuriem labāk piesargāties. Jo īpaši tiem, kas ir kļuvuši par savvaļas mirstošajiem, bet vienlaicīgi arī nemirstīgajiem vienradžiem...
Un ir Skandars, 13-gadīgs zēns, kurš sapņo kļūt par vienradža jātnieku. Līztekus Blēža Laimesta, kurš izrādās Skandaram lemtais vienradžis, pieradināšanai, jaunietim ir arī jāsaprot, kas ir viņš pats, jāiegūst draugi, jāatšķetina daži dzimtas noslēpumi un... Par to gan, lasiet paši!
Piebildīšu, ka šī grāmata aizved ne vien krāšņā, neierastā fantāzijas pasaulē, bet vēsta arī par jauniešu pieaugšanu, sevis meklējumiem, kuros lielu lomu spēlē tas, kas ir jaunieša vecāki, kā arī par sāpīgo atdalīšanos no vecākiem un sava Ceļa apzināšanos.
Vienradžu pieradināšanā saskatīju iespēju pieradināt neskaitāmās pretrunas pašā jaunietī, lai droši saprastu savas stiprās un vājās vietas.

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mācīties būt pieklājīgiem, draudzīgiem, drosmīgiem un laipniem taču ir jautrāk kopā ar savām sandalītēm, vai ne?
Man, kā mammai, ļoti patika pirmsstāstu sarunas, jo tādas notiek arī pie mums, kad lasām kopā grāmatas.
Labestīga grāmata tiem, kas vēl klausās vakara stāstus. Lasot grāmatu, sanāca atsaukt atmiņā tos laikus, kad manas meitas rotaļlietas sarunājās un pētīja pasauli un tās likumsakarības, un arī stāstīja neskaitāmus piedzīvojumu stāstus, kas ir dienā noticies ar viņu mazo draudzenīti.

Annas lietas

Anti Sārs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mīlīga grāmata, kurā īsti nekas brīnumains vai neikdienišķs nenotiek, tomēr sirds priecājas lasot. Anna ir trīs gadus veca meitene, kurai ir daudz un dažādas lietas - gumijnieki, matu sprādze, aukla, divritenis... un pats būtiskākais - Annai ir sirds un sapnis, un daudz jautājumu par apkārtni un savējiem.
Stāstiņi ir pietiekami īsi, lai trīsgadniekam /un arī mazliet vecākam bērnam/ pietiktu pacietības tos noklausīties, un tik dziļi, lai rosinātu sarunu pēc tam.
Grāmatā ir arī daudz zīmējumu, ko pētīt, kamēr mamma vai tētis lasa priekšā stāstiņu.

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mīlīgs detektīvstāsts pusaudžiem. Ir skolas bastošana, ir izsekošana, ir mīklu minēšana, ir iemīlēšanās un ir mazliet mistikas - viss, ko vajag aizraujošā stāstā.
Un ir zīmējumi! Es sāku novērtēt grāmatas ar zīmējumiem.
No sākuma gan piesaista lakoniskais vāks - kā kurpju kaste, ar nozaudētu vienu kurpi.
Galvenie varoņi - Pauls un Minna ir gana atraktīvi, tomēr mani vairāk piesaistīja Artūrs, Minnas tētis. Viņa humora izjūta un dzīvesskatījums ir tas, ko man gribētos sasniegt - būt brīvam no sabiedrības aizspriedumiem un vienmēr būt sava bērna pusē.
Pievilcīga šķita sasaiste ar Latviju, lai gan grāmatas autors ir igaunis un grāmata ir tulkota, piesaistīja norāde uz Igaunijas atbrīvošanās no padomju varas laiku un saskatīju arī pavedienu uz Vāciju pirms otrā pasaules kara...

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Brīnišķīgs stāsts mazākiem lasītājiem par grāmatu un izglītības nozīmību.
Stāstot par neparasto meiteni Matildi, autors gluži nemanot ievilina bērnu lasīšanas piedzīvojumā, jo grāmatā ir arī angļu klasiskās literatūras saraksts, ko ir lasījusi Matilde. Un, visticamāk, pēc tam varētu vēlēties izlasīt arī šīs grāmatas lasītāji.
Ir netaisnība, ir piedzīvojums, ir neparastas spējas, ir laimīgs atrisinājums, turklāt tas viss ir pasniegts tādā valodā, kāda bērniem patīk - viss, ko prasa bērna sirds, lai būtu interesanti.

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Intars, Klāvs un Dusmukule ir atgriezušies jaunā grāmatā!
Šoreiz trijotne cenšas izglābt ezeru no piesārņošanas.
Agnesei Vanagai izdodas runāt bērniem saistošā valodā, izmantojot humoru un izvairoties no pamācībām.
Plastmasas huligānu grāmatas, cik novērots, patīk zēniem, kuri īpaši neaizraujas ar lasīšanu.

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Rūtas Šepetis romānu "Starp pelēkiem toņiem" uzzīmēja Endrū Donkins.
Tas ir skaudrs stāsts par izsūtīto gaitām Sibīrijā. Līdzīgi kā "Sibīrijas haiku", arī "Starp pelēkiem toņiem" vēsta par lietuviešu izsūtīto likteņiem.
Grafiskie romāni ir pateicīgs veids, kā pastāstīt mūsdienu bērniem nozīmīgas tēmas, jo šodien bērni labāk uztver zīmēto tekstu, nekā tikai tekstu.
Mūsu bibliotēkā šo grafisko romānu lasīšanai pārsvarā ņem zēni un atzīst, ka ir saistošs.
Man gribējās, lai zīmējumi un druka būtu mazliet lielāka formāta.

Es pārceļos uz Norvēģiju pie ziemeļbriežiem

Līga Laimiņa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Norvēģija - skarbā ziemeļzeme, kas ir mājas arī daudziem latviešiem. Lasot grāmatu, atcerējos savu Norvēģijas stāstu. Jā, tā ir zeme, kas iekrīt sirdī uzreiz. Jo īpaši tad, ja šai zemē dzīvo daļa no tavas sirds...
Katrīnas vecāki izlemj pārcelties uz Norvēģiju, jo uzskata, ka tur ģimenei klāsies labāk. Katrīna gan mazliet uztraucas, vai Norvēģijā viņai būs draugi, kā tas ir Latvijā. Garais pārbrauciens ir nogurdinošs. Tomēr pamazām meitene iedzīvojas Norvēģijā un iegūst arī ilgi kāroto sunīti.
Grāmata var noderēt ģimenēm, kuras plāno pārcelties uz dzīvi citās valstīs, runājot ar bērniem par to, ka arī citur klāsies labi.

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti piedāvā iepazīties ar vismaz 11 dažādiem kaķiem un viņu likteņiem.
Lai arī man pašai ir trīs kaķi, šie dzīvnieki man joprojām nav līdz galam izprotami. Viņi savlaik "adoptēja" (atnāca paši, neviens no viņiem nav paņemts ar nodomu - nu gribu es to kaķi) mani un nu dzīvo paši par sevi, un ik pa laikam man atļauj viņus pabarot, vai paguļ man virsū aukstākās dienās... Lasot stāstus, savos kaķos atpazinu dažas stāstu varoņu izdarības - gan skaidru norādi par to, kas nepatīk, kā stāstā par Fici, gan visas mājas pārkārtošanu pēc sava prāta, kā to dara Olitas Miera ielas kaķi, gan neapmierinātības izrādīšanu, kā stāstā par piepildīto sapni...
Šķiet, ka visvairāk mani aizķēra Pūciņas stāsts. Jo tas vēsta arī par vientuļu vecu cilvēku likteni - sagaidīt nāvi pansionātā...
Feini, ka grāmatā ir zīmējumi, kas rada stāstiem noskaņu. Tomēr pārliecību, ka man patīk kaķi, es neguvu. Man joprojām ar kaķiem ir rezervētas attiecības, kur īsti nav saprotams, kurš pie kura dzīvo - viņi pie manis, vai es pie viņiem.

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grafiskie romāni un komiksi nav mana iecienītākā literatūra. Toties Nils Geimens ir viens no maniem iemīļotākajiem autoriem. Man patīk viņa romāni, kas paver iztēles vārtus un ļauj savādāk paskatīties uz pasaules tautu mītiem un pasakām. Tāpēc ar Koralīnu un viņas pasauli labprāt iepazinos arī P. Kreiga Rasela grafiskajā romānā.
Un jāatzīst, ka ievest romāna nervus kutinošajos notikumos māksliniekam ir izdevies! Tuklāt noskaņa ir tik dzīva, ka pāris reizes liku grāmatu nost un ķēros pie citas lasāmvielas, lai atgūtos no bailēm par Koralīnu.
Pēc grafiskā romāna izlasīšanas paņēmu lasīt arī N. Gaimena grāmatas "Koralīna" iepriekšējo izdevumu, un jāatzīst, ka tā bija mana kļūda, jo nu šis stāsts šķita nepilnīgs. Tam pietrūka P. Kreiga Rasela vizualizācijas.
Savai šausmu stāstiņu cienītājai pusaudzei meitai piedāvāšu lasīt grafisko romānu, jo viņa ir pārliecināta, ka nekas viņu nespēj nobaidīt. Paskatīsimies... Tiesa, jūtīgiem lasītājiem turpināšu ieteikt ierasto "Koralīnas" izdevumu.

Šušnirks un spoku muiža

Arno Jundze

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Varen dauzonīga grāmata, kas tik pat labi, kā bērniem, patiks arī pieaugušajiem, jo īpaši tiem, kas jūtas mazliet bērna prātā.
Mazliet neierasts ir grāmatas vizuālais izskats - rūtiņpapīra lapas vedina uztvert, kā dienasgrāmatu vai ceļojumu žurnālu, savukārt melnās nodaļas ar baltajiem burtiem palīdz nokļūt spoku pasaulē. Un zīmējumi ir tādi, kādus bērni zīmētu garlaicīgās stundās uz burtnīcu malām.
Man, kā bibliotekārei un ar grāmatu lasīšanu apsēstai mammai, ļoti patika tas, ka grāmatā ir atsauces uz citām grāmatām un kultūrzīmēm, kas bērniem rosina interesi tās izlasīt un iepazīt.
P.S. Atsauce uz Rūdolfu Blaumani bija izcila!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Laura Vinogradova, pēc skata trausla meitenīte, bet, šķiet, ka viņa raksta ar sirdsasinīm, jo citādāk nevar.
Arī "Vārnas" ir rakstītas ar to pietāti un empātiju pret citādāko, pret dzīves pabērniem, kā visas Lauras grāmatas.
Ja, izlasot grāmatu, man trūkst vārdu, bet ir noraudāta puse nakts un iekšā vēl joprojām virmo, zinu, ka šī grāmata ir bijusi izcila! Un būs kādas dienas jāiepauzē citu grāmatu lasīšana, lai nejauktos domas, lai spētu pārkārtoties mani pieņēmumi par pasauli, lai es iegūtu redzīgākas acis un atvērtāku sirdi.
Un ļoti gribētos arī savā dzīvē sastapt tādu Ritas tanti, kas spēj iedrošināt ar vienkārši savu klātbūtni un to maģisko dzīvošanas vieglumu, kas spēj pārklāt visas sāpes un bēdas. Un neticību sev - es to neprotu, aizslaucīt ar vieglu - kurš gan prot? Un izrādās, ka viss sanāk! Bet varbūt es pati varu kļūt par tādu košu tanti?...

Šīlas dienasgrāmata jeb Kā man laukos gāja

Brigita Andermane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vieglā valodā uzrakstīta grāmata tiem, kas nupat sāk lasīt. Sunītes Šīlas gaitas vasarā laukos būs interesantas bērniem (3 - 8.g. veciem), kuriem ir savs sunītis, vai kuri ilgojas pēc sunīša. Stāstiņu beigās ir uzdevumi padomāšanai un uzmanībai.
Grāmata var noderēt arī latviešu valodas apgūšanai pieaugušajiem, jo stāsti ir vienkārši un pietuvināti ikdienai.
Daudz zīmējumu, kas palīdz vizualizēt notikumus. Būtu jauki lasīt sunītes Šīlas piedzīvojumus pilsētā, jo suņu dzīve pilsētā ļoti atšķiras no dzīves laukos.

Cilvēka bērns

Jānis Klīdzējs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ja vasarā ir iespēja izlasīt tikai vienu grāmatu, tad tai ir jābūt Jāņa Klīdzēja grāmatai "Cilvēka bērns"! Un nekas, ja ir jau lasīta.
Šo grāmatu gribu salīdzināt ar Edvarta Virzas poēmu "Straumēni", kurā varam iziet cauri gadam Zemgales lauku sētā, savukārt "Cilvēks bērns" ir Augstā Dziesma Latgalei. Tai Latgalei, kas nu mīt tikai atmiņās un sapņos, bet kuru vairs nav iespējams atgriezt. Latgalei, pa kuras ārēm staigā Dievmāte, kur cilvēki dzīvo gada ritumu ikdienā un svētot svētkus un godus, kur stipra ir lūgšana un katoļticība. Tikai šai Latgalē ir iespējams kopā ar priesteri zagt ābolus, zirgs spēj noskriet mašīnu, un žīda (nu jau laikam jāsaka, ebreja) veikalā netīšām nozagto nazīti paturēt neļauj sirdsapziņa, lai arī katram kārtīgam zēnam tāds būtu vajadzīgs.
Boņs jeb Bonifācijs Paulāns ir ņiprs puisēns, kurš dzīvo Latgales lauku sētā, mācoties sadzīvot ar mājas ļaudīm, jo īpaši ar meitām. Stāsts par pirmo iemīlēšanos, kas, kā jau pirmā iemīlēšanās, ir mazliet nelaimīga, bet tomēr tik skaista. Kad Bibī apprecas, Boņa sirds lūzt gabalos, tomēr puisēns spēj pārvarēt pats sevi un vēlēt iemīļotajai laimi. Stāsts par līdzjūtību, cenšoties glābt Paulīni no izlikšanas no mājas par parādiem. Stāsts par Cilvēka augšanu.
Lasot, noteikti turiet pie rokas kabatlakatiņu, jo nāksies gan smieties līdz asarām, gan arī mazliet paraudāt. Un noteikti noskatieties Jāņa Streiča filmu "Cylvāka bārns"!
P.S. Grāmata ir uzrakstīta latviešu literārajā valodā, lai gan man tā skan latgaliski.

Puika, kas spēlējās ar lellēm

Ilis

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sirdsgudra grāmata, kas ļauj pārvērtēt sabiedrībā iesakņojušos stereotipus par dzimumiem un to lomām. Stāstījumu par Lauri un Lauru un viņu vecākiem ik pa laikam papildina kāda pasaka vai teiksma, kas spilgtāk ilustrē sarunu tēmu.
Ieteiktu šo grāmatu iekļaut vasarā izlasāmo grāmatu sarakstos un nopirkt mājas bibliotēkām, ja vien ir vēlme izaudzināt gudrus, radošus un empātiskus bērnus. Tiesa, grāmata prasa sarunas ar bērnu pēc tam.

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Gajas Gunas Ekles grāmata „Brālis, kas nebija vajadzīgs” rosina apstāties un paskatīties uz savu līdzcilvēku, pajautāt, kā viņš jūtas.
Gvida vecāki grasās adoptēt Tomu, Gvida vienaudzi, un savā aizrautībā piemirst par sava bērna sajūtām, kurš nu jūtas mazliet nodots un vientuļš, jo viņš ir gribējis mazu brālīti. Brālīti, kuram Gvido varētu labs lielais brālis, ar kuru lepoties. Bet nu vecāki ir pārņemti ar jauno ģimenes locekli, svešu puiku, kuru Gvids pavisam negrib. Turklāt neviens neieklausās zēnā, nepalīdz viņam tikt galā ar sarežģītajām sajūtām.
Grāmata man lika pārvērtēt arī manas attiecības ar maniem bērniem, cik daudz es viņus sadzirdu, un cik daudz es mēģinu viņus ievirzīt savās ambīcijās, neieklausoties bērnu vēlmēs. Dziļa grāmata visiem vecumiem.

Triloģijas "Laika čūskas pavēlniece" I grāmata "Pavediens"

Dina Zoldnere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ar antīko pasauli un tās mītiem es sāku iepazīties kaut kad sen, skolas gados. Jau tobrīd manī radās doma, ka gribu padzīvoties senajā Grieķijā, Krētā, Romā... Un nu Dina Zoldnere savā stāstā to piedāvā izdarīt - pabūt senajā Krētā un paskatīties uz antīkajiem mītiem no jauna skatu punkta.
Mīts par Mīnotauru un Ariadnes pavedienu nu manī skan pavisam savādāk, un vēl ilgi es par to domāšu, kura versija mani piesaista vairāk - no sendienām nākusī vai Dinas Zoldneres uzburtā?
Gaidīšu turpinājumu un ceļojumu uz vēl kādu visai Eiropas civilizācijai labi zināmu mītu, bet citās skaņās. Nez, kas notika senajā Skandināvijā vai ķeltu zemēs? Bet varbūt tās būs baltu zemes, kur laika cilpa aizmetīs Doroteju? Un ko viņa piedzīvos tur?