Jolanta Bodniece

45 gadi, Inčukalns

Bibliotekāre

Iesniegtās recenzijas

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kad 9-11 gadu vecuma lasītāji jautā pēc piemērotas lasamvielas, Plastmasas huligāni tiek ieteikti itin bieži. Beidzot saņēmos izlasīt arī pati. Gudri uzrakstīta grāmata - visnotaļ noderīgi izlasīt arī pieaugušajiem. Bērni dodas piedzīvojumos kopā ar brāļiem un viņu dīvaino draugu plastmasas maisiņu Dusmukuli, bet es kā pieaugušais saredzu tik ļoti svarīgo nepieciešamību akualizēt vides aizsardzības jautājumus visos iespējamos veidos. Kā šajā grāmatā, kur autore Agnese Vanaga ir parādījusi sekas bezatbildīgai cilvēku rīcībai attieksmē pret dabu. Visiem skaidrs, ka ūdens ir īpaši jāsargā, lai tajā varētu dzīvot zivis un cilvēki varētu baudīt brīnišķīgas peldes. Bērni caur šiem stāstiem trāpīgi saprot būtiskāko - kā var darīt un kā nevajag darīt, lai mēs varētu dzīvot skaistā un dzīvā pasaulē.

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Manas atoņgadīgās meitas ir sajūsmā par šo grāmatu. Zīmējumi ir liela viņu sajūsmu radoša daļa - izzīmēti, ar maziem, paskaidrojošiem uzrakstiem. Šī grāmata kā tāda spēļu kaste ievelk savā valstībā, lai lasītu, pētītu, risinātu un domātu. Bet viegli un ar lielu smaidu. Bērnam šāds saturs liek justies gudram, pašapzinīgam un priecīgam. Iesaku ikvienam izlasīt stāstu par mazo, jauko lapsēnu, zilo Birmas kaķi un gulbju pāri, no kuru raksturiem viegli vilkt paralēles mūsu mammu un tētu pasaulē. Tad vēl rozā sivēntiņš kā odziņa kūkā.

Cerību burbuļi. Neparasti dzejoļi un jautri smaidāmpanti

Pērs Aksels Prics

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Būsim godīgi - dzejoļu grāmatas nav tās populārākās lasītāju izvēlē, arī tad, kad vecāki izvēlas grāmatas bērniem. Bet bieži tieši tās sagādā pārsteigumu. Arī "Cerību burbuļi" nav izņēmums. Šis brīnumdabs pārsteidz ar skaistām ilustrācijām un vienreizēji meistarīgu stāstiņu katrā dzejolī. Atdzejotājs Māris Salējs ir spējis nodot autora darbu latviešu lasītājiem tik jaukā veidā, ka sajūsmā ir gan bērni, gan pieaugušie. Ikdienas ainiņas, sirsnīgi piedzīvojumi, nedarbu šarms un ģimenisks mīļums elpo no šīs grāmatas. Lieliska grāmata, ko lasīt vecākiem kopā ar bērniem, tādējādi dodoties brīnišķīgos sajūtu ceļojumos.

Spoguļpuse. Patraka pasaka

Artūrs Bērziņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Artūrs Bērziņš savā darbā ir centies iegleznot dziļi patiesu būtību. Šī ir aktuāla literatūra, jo tā, pirmkārt, nav vienkārši veidots stāsts, otrkārt, tā urda prātu. Cilvēkiem laiku pa laikam nepieciešams atslēgties no ikdienas un pafilozofēt, jo dzīve savā ziņā ir jāuztver kā spēle ar likumsakarībām, zaudējumiem un uzvarām. Turklāt tas viss savijas un sajaucas tā, ka var pazaudēt svarīgāko. Nē visi iedomājas to meklēt, ne visi konstatē zaudējumu, ja vien kāds no malas to nepasaka...
Grāmatā ir brīnišķīgas ilustrācijas, tās pārņem savā varā. Daudz svešvārdu, kas met izaicinājumu pārlasīt, lai uztvertu galveno domu. Šis process rada pārliecību, ka vajag šādu augstāku latiņu, jo neraisa pieradumu.
Nosaukums Patraka pasaka sevi attaisno, bet patraka tā ir labā nozīmē. Neikdienišķi neparasti uzrakstīta, bet laba pasaka, kas daudz ko pasaka.

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šis stāsts ir par mums. Liek aizdomāties, cik paralēlās pasaulēs dzīvojam ar cilvēkiem mums blakus. Kādos aizspriedumos dzīvojam. Un ar tiem kādu sāpinām, pat nedomājot un negribot. Vienkārši.