Dzidra Gudļevska

60 gadi, Rīga

Dzidra Gudļevska, bibliotekāre, 72. gadi Lasīšanas stafetē ar saviem bērniem, tā es atļaujos saukt mūsu bibliotēkas čaklos lasītājus - bērnus un jauniešus, piedalāmies jau vairākus gadus. Vēl joprojām ar romantiskām atmiņām atceramies noslēguma pasākumu uz kuģa "Romantika" 2019.gadā. Šogad, bērnu iedrošināta, arī es esmu pievienojusies mūsu draudzīgajai komandai!

Iesniegtās recenzijas

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Biju nedaudz pārsteigta, ieraugot jauno grāmatu kaudzītē Baibas Zīles grāmatu bērniem, tāpēc ar lielu interesi vēru vaļā krāsaino vāku, lai iepazītos ar piedāvāto saturu, kā arī ar ilustrācijām, kuras veidojusi pati Baiba Zīle, ņemot talkā mākslīgo intelektu. Jāatzīst, ka pirmais mēģinājums ir veiksmīgs, tāpēc apsveicama ir rakstnieces uzdrošināšanās pievienoties bērnu grāmatu rakstnieku pulciņam. Noteikti izmantošu grāmatiņu bibliotekārajās stundās, kurās pārrunājam bibliotēkas noteikumus, kā arī jautājumus par drošību internetā.
Ar šo grāmatiņu jau saistās interesantas pārdomas. Kādu dienu mazā lasītāja atnes nodot grāmatiņu un jautā, kāpēc tieši vilks ir tas ļaunais, jo viņai patīk visi dzīvnieki. Lasītāja bija ļoti sabēdājusies! Norunājām, ka ielūgsim rakstnieci ciemos un palūgsim, lai viņa uzraksta turpinājumu, kurā ļaunais vilks sadraudzēsies ar visiem burvju bibliotēkas iemītniekiem un arī sāks lasīt grāmatas. Mazo lasītāju tas ļoti iepriecināja un smaids atgriezās!
Ja pēc grāmatas izlasīšanas ir radušies jautājumi, tātad tā noteikti ir sasniegusi savu auditoriju!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ar gandarījumu jāatzīmē, ka latviešu rakstnieku saimē ir ienākusi talantīga literāte, kura atdzīvina lasītāju interesi par latviešu literatūru. Nav noslēpums, ka bibliotekāriem jāpieliek lielas pūles iedrošināt lasītāju paņemt mūsdienu latviešu autoru darbus. Tēmas, kurām Laura Vinogradova atļaujas pieskarties un iedziļināties, noteikti nav no vieglajām, bet viņas māka korekti, ar pietāti tās atspoguļot un iztirzāt, uzrunā arī lasītājus, kuri līdz šim latviešu literatūras plauktiem gāja ar līkumu.

Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas

Sosuke Nacukava

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Tā nu ir sagadījies, ka šī gada stafetē ir vairākas grāmatas, kuru galvenie varoņi ir kaķi, kā pierādījums uzskatam, ka kaķis ir tas, kurš izvēlas saimnieku un šoreiz viņi ir izvēlējušies mūs - rakstniekus un lasītājus. Lasot šo grāmatu, nāk atmiņā vēstures fakti par "nepareizo" grāmatu iznīcināšanu, pat dedzināšanu gan senajos laikos, gan, diemžēl, arī mūsdienās. Arī mūsu gadsimta sākumā tika popularizēta ideja par bibliotēku slēgšanu, jo visu aizvietošot modernās tehnoloģijas. Dzīve gan visu ir salikusi pareizajos plauktos - sava vieta ir tehnoloģijām un sava - grāmatām.
Grāmatās ir spēks! Tāds ir autora vadmotīvs šai savādo brīnumaino piedzīvojumu pilnai grāmatai. Bet kas patiesībā ir šis spēks? To autors atstāj mūsu pārdomām.