Katrīna Ozola

10 gadi, Rīga

Skolā pabeidzu 4. klasi. Mācos arī mākslas skolā un apmeklēju akrobātikas un batutlēkšanas nodarbības. Brīvajā laikā lasu grāmatas un rūpējos par savu zooloģisko dārzu - kāmi, zivīm un kucēnu.

Iesniegtās recenzijas

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Matilde ir 5 gadus veca meitene, kura jau 2 gados ļoti labi runāja un 4 gados ļoti labi prata lasīt. Viņas vecākiem tas nepatika, jo gribēja, lai viņa labāk skatās televizoru. Vecāki atteicās Matildei pirkt grāmatu, tāpēc viņa pa kluso sāka iet uz bibliotēku. Matildes vecāki aizmirsa viņu pieteikt skolai, tāpēc viņa sāka to apmeklēt vēlāk, kā vajadzēja. Skolā Matilde satika jauku skolotāju, kura apbrīnoja viņas gudrību. Bet skolas direktorei Matilde ļoti nepatika, tāpat kā visa viņas klase. Direktore bērnus mocīja, piemēram, turot aiz ausīm, griežot aiz matiem, liekot kaktā uz vienas kājas un citos veidos. Palīdzot draugiem, Matilde atklāj ka viņai ir spējas – kustināt priekšmetus ar domu spēku. Izmantojot savas spējas, viņa pārmāca direktori.
Šī grāmata ir ļoti interesanta, jo tur notika daudz baisu un tai pat laikā smieklīgu notikumu. Visforšākais, ko Matilde izdarīja bija tas, ka viņa pielīmēja tētim pie galvas cepuri, jo viņš viņai neatļāva lasīt grāmatas. Es nesaprotu Matildes vecākus, kuri domā, ka grāmatu lasīšana ir kaut kas slikts. Mani vecāki priecājas, ja es lasu grāmatas.
Es ieteiktu šo grāmatu saviem draugiem, kuriem patīk visādas blēņas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tritons
1. Lielais tritons ir plaši izplatīts Eiropā, izņemot pašus ziemeļus un dienvidus.
2. Lielo tritonu skaits samazinās, jo izzūd to dabiskā vide un to apdraud plēsīgas zivis.
3. Latvija lielais tritons sastopams reti, jo kāpuri bieži nepaspēj pilnībā iziet ap 3 mēnešiem ilgo attīstību.
(https://rigazoo.lv/dzivnieki/lielais-tritons/)

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Gvida vecāki vēlas adoptēt bērnu, kurš ir Gvida vecumā. Viņu sauc Toms. Sākumā Gvidam doma par brāli nepatika, bet tad, kad viņi satikās, tad viņi viens otram iepatikās. Kad Toms uzzināja, ka Gvids sākumā viņu ļoti negribēja, tad Toms devās atpakaļ uz savu bērnunamu. Tomēr puiši salaba un kļuva par īstiem brāļiem.
Grāmatu ir ļoti viegli lasīt. Es to izlasīju vienas dienas laikā. Man likās interesanti, ka zēni sazinājās vecmodīgā veidā – ar vēstulēm.
Šī grāmata māca draudzēties, tāpēc to būtu vērts izlasīt visiem, kas vēlas labāk saprast savus draugus.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Kaķis
1. Kaķi spēj izdot vairāk nekā simts dažādas skaņas, kamēr suņi – vien aptuveni desmit.
2. Pieaudzis kaķis skrien ar ātrumu aptuveni 20 km/h, taču spēj mērot īsu distanci pat ar ātrumu 49 km/h.
3. Rieviņas uz katra kaķa degungala savijušās rakstā, kas ir tikpat unikāls kā cilvēka pirksta nospiedums.
(https://www.delfi.lv/life)

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Šušnirks un spoku muiža

Arno Jundze

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata stāsta par Šušņirku, kurš ir no augstdzimušas ģimenes. Šušņirkam tiek uzticēts pieskatīt Mazuli. Šušņirks saņem vēstuli no kambarsulaiņa Borisa ar ziņu, ka viņiem jāglābj muiža. Šušņirks ar Mazuli dodas uz muižu, kur sākas viņu piedzīvojumi.
Grāmata man šķita smieklīga. Visvairāk man patika, kā Mazulis dauzījās ar spokiem. Arī policijas dīvāns bija ļoti smieklīgs. Iesaku šo grāmatu ikvienam, kuram patīk jautras dēkas un piedzīvojumi!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Krauklis
1) Kraukls ir viens no lielākajiem zvirbuļveidīgajiem putniem.
2) Kraukļi ir ļoti gudri putni, jo spēj risināt neierastas situācijas un atkārtot notiekošo.
3) Kraukļi spēj iemācīties un atšķirt cilvēku sejas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

“Plastmasas huligāni” ir grāmata par to, kā puika Klāvs, kurš bieži skatās dokumentālās filmas par dabu, izdomāja savākt plastmasas maisiņus no atkritumiem. Maisiņus vākt viņu iedvesmoja arī plastmasas maisiņš, kas izskatījās pēc ezīša, kurš iet pāri šosejai. Kad opis atbrauc Klāvu un brāli pieskatīt, viņš iemāca viņam salocīt maisiņus trīsstūrīšos un lietot vēlreiz. Es arī visus plastmasas maisiņus savās mājās salocīju tāpat. Grāmata māca cilvēkus būt atbildīgākiem un lietot plastmasas maisiņus atkārtoti.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Ezis
1) Eži skaļi pukšķina un šņāc.
2) Eži pārtiek no kukaiņiem, zirnekļiem, sliekām, gliemežiem, abiniekiem, rāpuļiem, putnu olām un pat sīkiem zīdītājiem.
3) Eži nekad neko nesprauž uz savām adatām.
(no grāmatas "Latvijas dabas pētnieks - dzīvnieki")

3. uzdevums. Grāmata - kino!