Osvalds Vizulis

9 gadi, Rīga

Mani sauc Osvalds, un es dzīvoju Rīgā. Laikam jau salīdzinoši ar saviem vienaudžiem lasu daudz vairāk, jo tas ir normāli un arī tāpēc, ka ir tādi konkursi kā šis.

Iesniegtās recenzijas

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šī grāmata, jo tajā bija pamācošas lietas - ka vajag uzreiz visiem pateikt, ja redz lielu piesārņojumu vai arī - ja ir kaut kas nomests dabā, tad pašiem savākt. Grāmatā bija trīs galvenie tēli - zēni Klāvs un Intars, un maisiņš Dusmukule. Dusmukules galvenā īpašība bija tāda ka viņam patika citiem melot un apmānīt. Klāva galvenā īpašība bija tāda, ka, kad viņš kaut ko gribēja, viņš nevarēja samierināties, ka viņš to nedabū. Abi puiši draudzējās ar Dusmukuli tapēc, ka Dusmukule bija jautra. Es uzreiz sapratu, ka tas, ka visas upes ezeri un jūras Latvijā ir netīras, nav patiesība. Autore arī noteikti izdomāja to, ka Klāvs un Intars nebija nekad peldējušies ezeros upēs un jūrās un dīķos, un beigās es sapratu, ka visi notikumi bija Klāva murgs, ko viņš nosapņoja. Man patika tas, ka viņi ar vectēvu devās makšķerēt nevis zivis, bet atkritumus un arī vectēvam patika, jo viņš jau bija devies ar Klāvu un Intaru ar atkritumu maisiem meklēt mežā atkritumus un viņus savākt. Un es ar savu brāli Haraldu un tēti arī esmu devies uz savu tuvāko mežu vākt atkritumus - mēs to saucām par došanos "misijā". Ja katra ģimene reizi gadā dotos uz savu tuvāko mežu un savāktu pa trīs atkritumu maisiem, tad nākotnē mūsu planēta būtu daudz tīrāka.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man visinteresantākais šķita jūraszīle, jo jau iepriekš, kad braucu uz jūru, es uz akmeņiem ieraudzīju jūraszīli un prasīju mammai, kas tas ir un viņa nezināja, un mēs tad viņu nofočējām un uzreiz sākām pētīt un meklēt, kas tas ir. Uzzīmēju viņu arī savā skiču kladē un izpētīju sarežģīto dzīves ciklu.
Jūraszīles otrs nosaukums ir sprogkājvēzis. Enciklopēdijā "Animalium" uzzināju, ka:
1. Piekrastes dzīvniekiem cietā čaula ir vajadzīga, lai aizsargātos pret viļņu sitieniem;
2. Sprogkājvēžiem ir “cementa dziedzeri”, kas izdala vielu, ka tie var piestiprināties klintīm un viņus neizskalo;
3. Jūraszīles var būt hermafrodīti - gan vīrieši, gan sievietes – tādā gadījumā nav vajadzīgas divas jūraszīles, lai radītu bērnus, bet var viens pats.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šī grāmata, jo viņa diezgan bailīga un viņa bija komiksa formātā.
Grāmatas galvenā varone bija meitene Koralīna, kuras ģimene pārvācās uz noslēpumainu namu.
Koralīnas galvenā rakstura īpašība bija tā, ka viņa bija ziņkārīga, tādēļ viņa devās daudz pētīt jaunā nama apkārtni. Manuprāt, es pats esmu apdomīgāks un nojaustu par nepatikšanām, tādēļ, ja man pašam gadītos atklāt durvis uz citu pasauli, es tās nevērtu vaļā un aizslēgtu.
Manuprāt, svarīgākā doma bija tā, ka drošsirdība nenozīmē nebaidīšanos, bet gan tad, kad jūt bailes, palikt pie iesāktā un rīkoties pareizi. Tā, piemēram, grāmatā rīkojās Koralīnas tētis, kas atgriezās pēc savām brillēm uz vietu, kur viņš zināja, ka bija lapsenes.
Ja iznāktu vēl kāda šīs sērijas grāmata, es viņu noteikti izlasītu un ieteiktu citiem!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēti vairāki dzīvnieki - kaķi, žurkas, vardes, čūskas un sikspārņi. Meklēju faktus par sikspārņiem.
No grāmatas "Kakas, takas un smakas" uzzināju, ka
1. lai pārbaudītu, vai mājas bēniņos nedzīvo sikspārņi, var apskatīties, vai tur nav mazu, tumšu drupanu spiru kaudzītes. Īstenībā gribu jau šodien uzkāpt bērniņos pārbaudīt.
Enciklopēdijā "Animalium" izlasīju vēl nezināmus faktus par sikspārņiem:
2. Eksistē tādi "vampīrsikspārņi", kas naktī sūc asinis govīm un citiem lieliem zīdītājiem, kamēr tie guļ;
3. sikspārņi spēj lidot un atrast medījumu pilnīgā tumsā, izmantojot "eholokāciju" - viņi rada augstas frekvences skaņas ar savu muti, tad tās atbalsojas telpā un tad sikspārņi var "redzēt" telpu un arī medījumu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šī grāmata tapēc, ka tajā bija aprakstīta visa vilku dzīve - no sākuma līdz galam, jo tad varēja uzzināt daudz par vilku dzīvi - kā viņi medī, cik daudz vilku parasti turas barā, kā rīkojas, kad izvēlas vadoni baram, kā cīnās.
Galvenais tēls bija vilcene, kuru sauca par Piekto. Viņu sauca par Piekto tāpēc, ka viņa piedzima piektā - pēdējā. Grāmatas gaitā viņa mainījās, jo sākumā viņa bija mazākā un vājākā, bet pēc tam palika vadone lielam baram. Man arī dzīvē ir bijis līdzīgi - kad es pievienojos dambretes pulciņam, es biju vājākais, bet tagad, daudz mācoties un trenējoties, esmu kļuvis otrais stiprākais.
Interesantākais, ko uzzināju no šīs grāmatas, bija tas, ka kraukļi palīdz vilkiem medīt.
Grāmatā var vēl daudz ko mācīties no vilku dzīves, piemēram, ka vienatnē pat vislielākais un stiprākais vilks nevar izdzīvot - viņam ir vajadzīgs vismaz vēl krauklis.
Mani iedvesmoja vairākas reizes, kur vilcene izdzīvoja gadījumos, kas vilku dzīvē skaitījās bezcerīgi, piemēram, nomedīja alni ūdenī, jo viņas vecāki bija mācījuši, ka ūdenī nav iespējams nomedīt, un arī tas gadījums, kad viņa ar savu kraukli Rāku izdzīvoja vieni paši ziemu. Tas man mācīja, ka nekad nevajag padoties!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā bija daudz interesanti fakti par vilkiem, piemēram, ka viņi draudzējas ar kraukļiem, kas palīdz kā "acis gaisā".
Enciklopēdijā "Kā dzīvē" sameklēju vēl 3 interesantus faktus par vilkiem:
1. kad vilkiem ir karsti, no viņiem paliek nospiedumi uz zemes, jo, līdzīgi kā suņiem, arī vilkiem vienīgie sviedru dziedzeri ir uz pēdām;
2. īstenībā vilki negaudo uz mēnesi, tie mēģina sazināties ar citiem vilkiem lielā attālumā;
3. vilkiem ir ļoti laba dzirde - tāpēc viņi var saklausīt precīzi, kur zem zemes pīkst pele.

3. uzdevums. Grāmata - kino!