Māra Peipiņa

8 gadi, Cēsis

Es esmu meitene, kura ir radoša un kurai daudz kas interesē. Man patīk lasīt, veidot no māla un plastilīna, spēlēt badmintonu un zīmēt. Es lasu katru rītu un vakaru. Lasu grāmatas ar ilustrācijām un bez tām (kaut vai arī ir tikai 1 ilustracija grāmatā), bet vislabprātāk lasu komiksus. Vēl man patīk pieskatīt mazus bērnus un man patīk dzīvnieki. Visvairāk patīk kaķveidīgie, suņi un truši, bet man pašai nav mājdzīvnieka (ir bijuši gliemeži burkā).

Iesniegtās recenzijas

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata ir par puisi vārdā Gvids, kurš gribēja kucēnu vai arī brāli. Kad vecāki viņam pateica, ka būs brālis, puisis sapriecājās. Vēlāk Gvidam izstāstīja, ka tas būs zēns no bērnunama, viņš ļoti sadusmojās, jo gribēja īstu brāli - ar viņa asinīm, nevis klaidoni. Mamma Gvidam atļāva nebraukt uz bērnunamu pie Toma (tā sauca brāli), bet rakstīt viņam vēstules. Taču tās vēstules bija ļoti nejaukas. Viss beidzās labi, Gvids ar Tomu sadraudzējās.
Man patika, ka bija laimīgas beigas, ka Gvids pieņēma adoptēto brāli un Toms bija jauks pret viņu. Nepatika, ka Gvids bija nežēlīgs pret Tomu. It īpaši tās nejaukās vēstules! Vēl nepatika tas, ka Gvids meloja savam labākajam draugam Ādamam, ka audžubrālis ir slikts, bet patiesībā nemaz viņu nebija redzējis.
Manuprāt, galvenā doma: jāpieņem tas, ka tu nevari dabūt īstu brāli, un jāpieņem citi bērni.
Es gribētu pateikt Tomam, ka viņš bija ļoti jauks pret brāli un labsirdīgs. Man liekas, ka tas bija ļoti pareizi. Toties Gvida rīcība bija ļoti nejauka.
Es šo grāmatu ieteiktu izlasīt bērniem, kuriem ģimenē ir kāds audžubrālis vai īstais brālis, vai māsa, kuru viņi nevar pieņemt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Gvids gribēja sev suni.
Fakti par suņiem:
1) Visu suņu šķirnes ir cēlušās no vilka, kuru cilvēks pieradināja apmēram pirms 12 000 līdz 15 000 gadu.
2) Laika gaitā cilvēks ir radījis visdažādākā lieluma, formas un krāsojuma suņus. Mūsdienās ir vairāk nekā 400 suņu šķirņu.
3) Suņiem oža ir nesalīdzināmi labāk attīstīta nekā cilvēkam. Pēc visa spriežot, viņu ožas atmiņa pērspēj redzes atmiņu. Ja cilvēks atceras kaut kur nolikta priekšmeta izskatu un iztēlē redz tā atrašanās vietu, tad suns meklēto priekšmetu nemaldīgi atrod pēc tā smaržas.
Informācijas avots ir enciklopēdija "SUŅI"

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Asterikss olimpiskajās spēlēs

Renē Gosinī

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika šī grāmata, tā ir kā liels, garš komikss. Es grāmatu izlasīju 4 reizes. Asterikss, Obelikss un pārējie bija galli. Viņi dzīvoja senās Romas laikos. Asterikss piedalījās Olimpiskajās spēlēs skriešanā. Romieši visu laiku gribēja gallus uzvarēt. Galli tribīnēs bija visskaļākie. Man patika, ka tas ir komikss, jo bildēs var redzēt, ko katrs dara. Esmu redzējusi arī multfilmu par Asteriksu un Obeliksu (tikai citu daļu). Tāpēc es jau biju iepazinusi varoņus - zināju viņu vārdus un kurš ir kurš. Grāmatā man patika viss. Galvenā doma: sportā nevar šmaukties. Romieši Olimpiskajās spēlēs krāpās, bet viņus diskvalificēja. Ir jāļauj piedalīties visiem sporta spēlēs un nevar melot, lai uzvarētu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā tika pieminētas mežacūkas. Fakti par šiem dzīvniekiem:
1) Meža cūka ir mājas cūkas priekštece. Tās ķermenis ir masīvāks un muskuļainaks nekā mājas cūkai.
2) Meža cūkas sivēni līdz 3 mēnešu vecumam ir svītraini - rūsganbrūni ar gaišām gareniskām joslām.
3) Sivēnus, kas palikuši bez vecākiem pieņem citas sivēnmātes, kuras par tiem arī rūpējas.
Informācijas avoti: "Kikas Mikas enciklopēdija"un enciklopēdija " Latvijas daba 3".

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Cerību burbuļi. Neparasti dzejoļi un jautri smaidāmpanti

Pērs Aksels Prics

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata ir par puisi vārdā Pols, par viņa visādiem negadījumiem, kas netīšām notiek, par jokiem, par Pola ģimeni un draugiem. Man patika ilustrācijas, jo tās bija jautras un palīdzēja saprast dzejoļus. Pat, ja vēl tu neesi izlasījis, jau vari nojaust, par ko tur būs.
Visvairāk man patika dzejoļi: „Varde gultā”, „Aizbēgušais krūšturis ”, „Ērmu veikals”. Dzejoļos bija laba humora izjūta un notikumi kā pasakā – mazliet neticami. Smieklīgākie dzejoļi bija „Sīkais čurulācis” un „Mājās gatavots šaujampulveris”. Arī man ir jaunāks brālis, tāpēc saprotu Polu. Bet ar uguni nespēlējos, jo zinu, ka tas ir bīstami. Nepatika tas, ka dzejoļi tik ātri beidzās. Man šķiet, ka mēs ar Polu varētu kļūt draugi, jo es arī gribētu saldumu skolu, arī ar mani reizēm notiek neveiksmes un citreiz liekas, ja kaut ko izdarīšu, būs labāk, bet beigās sanāk ziepes. Manuprāt, grāmatas galvenās atziņas ir tādas, ka nav tādu bērnu bez fantāzijas domām, cerībām un sapņiem. Jāļauj mums kļūdīties un sapņot.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā pieminēti šādi dzīvnieki: muša, čūska, varde, zoss, lācis, skudra, ķirzaka, putnēni, valis, haizivs, kalmārs, zutis, omārs, krupis,krabis, skudras,kaķi, suņi, poniji. Varbūt vēl kādu aizmirsu. Es gribu uzrakstīt par ķirzakām.
1. Gekoni ir ķirzakas. Dažiem gekoniem nav kustīgu acu plakstiņu, tāpēc viņi nevar samirkšķināt acis, lai tās notīrītu un samitrinātu. Tad jāizlīdzas citādi - nolaizot acis ar mēli. Hm, vai tu tā varētu?
2. Komodo varāns ir pasaulē lielākā ķirzaka. Tas var sasniegt 3 metru garumu un svērt līdz 70 kilogramiem. Vietējie iedzīvotāji (Indonēzijas salās) šos iespaidīgos rāpuļus sauc par zemes krokodiliem.
3. Glodene, kuru Latvijā daudzi uzskata par čūsku patiesībā ir neindīga bezkāju ķirzaka ar čūskveida ķermeni, 30-50 cm gara, gludām, spīdīgām zvīņām. Dzīvo mežos un krūmājos.
Informāciju meklēju grāmatā "Interesanti fakti, kuri tevi pārsteigs. Brīnumaini dzīvnieki" un Letonika.lv enciklopēdijā

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata “Plasmasas huligāni” stāsta par diviem puišiem, kuri izturējās saudzīgi pret dabu un sadraudzējās ar plasmas maisiņu. Maisiņš bija īgns, un zēni to nosauca par Dusmukuli. Dusmukule bija palaidnīga un mēģināja aizmukt no puišu mājām. Viss beidzās labi.
Man patika, ka grāmatā bija rakstīts par dabu un tas, ka Dusmukule mācēja runāt. Interesanti bija tas, ka mamma divas reizes domāja, ka maisiņš ir pele, jo Dusmukules ēna pēc tās izskatījās. Vecāki bieži vien negrib ticēt brīnumiem. Nepatika, ka no sākuma Dusmukule bija ļoti dusmīga un īgna. Manuprāt, galvenā doma, ko autore A. Vanaga šajā darbā grib mums pateikt: cilvēkiem ir jārūpējas par dabu un lietas jāizmanto vairākas reizes. Ja lietas pārstrādā, tās var izmantot citiem nolūkiem. Es sapratu, kā locīt plastmasas maisiņu, lai, ejot uz veikalu, viņu var iebāzt kabatā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas medūzas. Interesanti fakti par medūzām:
1) Medūzas ķermenis satur ļoti daudz ūdens, kas ir vairāk kā 95% no kopējās masas.
2) Visindīgākās pasaules medūzas ir kubomedūzas, tajā skaitā jūras lapsenes (Chironex fleckeri), kas spēj nogalināt cilvēku 30 sekundēs.
3) Galvenie medūzu ienaidnieki ir citu sugu medūzas, bet citi ienaidnieki ir haizivis, tunči, zobenzivis, jūras bruņurupuči un laši.

3. uzdevums. Grāmata - kino!