Hugo Liepiņš

9 gadi, Ādaži

Aktīvs puisis, kuram patīk kopīgi spēlēties ar saviem brāļiem. Patīk lodēt, likt Lego un braukt ar velosipēdu.

Iesniegtās recenzijas

Asterikss olimpiskajās spēlēs

Renē Gosinī

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie grāmatas varoņi ir Asterikss, Obelikss, Labākpalikss. Asterikss ir gudrs un uz viņu var paļauties. Obelikss ir spēcīgs un ātrs. Labākpalikss ir gudrs un gatavo dziru, kas dod pārcilvēcisku spēku; viņš zina kā izkļūt no jebkuras situācijas.
Man visvairāk patika, tas, kad Asterikss izdomāja, ka var ne pārāk klusu sačukstēties, proti, ka visi var dzirdēt. Pasakot, kur stāv slepena dzira. Tad viņi piejauca dzirai klāt krāsu, lai sacensībās varētu redzēt, kuri ir dzēruši slepeno burvju dziru. Tā kā sacensību noteikumos bija rakstīts, ka pirms sacensībām nevar neko dzert vai ēst, kas dod papildus spēku, tad šādā veidā tiktu parādīts, kuri ir pārkāpuši noteikumus. Līdz ar to šos dalībniekus diskvalificētu.
Grāmatas galvenā doma – nevajag šmaukties, bet vajag visu darīt godīgi pēc noteikumiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Mežacūka:
1. Mežacūka ir ļoti sena suga, kas pasaulē parādījusies pirms 60 miljoniem gadu. Mežacūkas dzīves ilgums ir 10 – 12 gadi. Reizēm var sasniegt līdz 16 gadi.
2. Mežakuiļu ilkņi ir starptautiski atzīta medību trofeja. Mežacūkām ir trīsšķautņaini ilkņi, kas aug visu dzīvi. Augšējie ilkņi izliecas uz augšu, bet apakšējie var sasniegt pat 30 cm garumu. Ilkņi ir ļoti asi un ir galvenais cīņas ierocis. Vislabāk ilkņi ir attīstīti 6 – 8 gadus veciem kuiļiem.
3. Mežacūka ir spēcīgs, izturīgs un agresīvs dzīvnieks, kas apveltīts ar ļoti jūtīgu ožu un dzirdi, bet tai pašā laikā ar sliktu redzi. Mātes, aizstāvot mazus sivēnus, ir bīstami dzīvnieki arī cilvēkiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenais varonis ir kamenīte – Bombulīte. Mazā kamenīte Bombulīte visu laiku gribēja noskaidrot – kāpēc viņai ir tik mazi spārni? Un, lai viņa to varētu noskaidrot – viņa gāja pie saviem draugiem. Bizbizmārīte teica, ka melnie punkti uz sarkanā fona, kas atrodas uz spārniem - nozīmē, ka viņa ir rūgta un labāk neēst. Sienāzis teica, ka viņš nemaz nezina kā var ar spārniem lidot, bet viņš prot tikai čīgāt ar saviem spārniem. Tad viņa tika pie doktora, lai dabūtu drosmes zāles. Doktors jautāja kamenītei – kam tev vajag drosmes zāles? Tad kamenīte atbildēja, ka viens no viņas draugiem teica, ka ja viņai būs drosme, tad viņa varēs arī lidot. Tad doktors teica, ka drosmi nemaz nevajag, lai varētu lidot. Viņš ieteica Bombulītei aizvērt acis un stipri sasist abus spārnus kopā. Tad, kad kamenīte to bija izdarījusi – doktors viņai teica, ka viņa var atvērt acis. Bombulīte redzēja, ka viņa ir gaisā un lido. Tad kamenīte pateicās doktoram un gribēja savam draugam Koko parādīt, ko ir iemācījusies. Pa ceļam viņa satika taureni. Taurenītis bija Koko. Kamenīte viņam parādīja, ka prot lidot. Tad Koko teica Bombulītei, ka viņš pats iemācījās lidot pa to laiku kamēr kamenīte mācījās lidot. Bombulīte manīja, ka ir vēls un lidoja mājās. Tur vecāki izstāstīja – kādēļ viņai ir tik mazi spārni. Kamenīte zināja, ka viņas spārni ir mazi, bet ļoti stipri. Neskatoties uz to, ka tu esi savādāks, mazāks – tu vari sasniegt savus mērķus ar gribasspēku un lielu apņemšanos.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Taurenis
1.Tauriņiem ir četri spārni. Tos klāj sīkas krāsainas un mirdzošas zvīņas. Zvīņas atstaro gaismu, tāpēc lidojoši tauriņi izskatās mirdzoši.
2. Kad tauriņu spārni ir atvērti, kukainis uztver Saules siltumu. Tas palīdz tauriņam iegūt enerģiju, lai lidotu. Ja spārni ir sakļauti, viņš atpūšas. Tauriņš pagriežas ar galvu pret Sauli, lai viņa ēna būtu mazāka un ienaidniekam viņu būtu grūtāk pamanīt.
3. Tauriņu spārnus klāj krāsaini raksti. Tie palīdz citiem tauriņiem pazīt savas sugas pārstāvjus. Taču rakstainajiem spārniem ir arī citas priekšrocības.
• Āfrikas monarhtauriņi ir indīgi. Putni zina, ka tos nedrīkst ēst.
• Āfrikas dižtariņš nav indīgs, lai gan izskatās ļoti līdzīgs indīgajam Āfrikas monarhtauriņam, tāpēc putni to neaiztiek.
• Artikas brūnuļa tumšie spārni palīdz labāk uzņemt saules siltumu.
• Apļi uz acainā raibeņa spārniem atgādina acis. Tās atbaida ienaidniekus.
• Jāņogu raibeņa robotie spārni maldina ienaidniekus, jo uz zemes tauriņš izskatrās kā sausa lapa.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas galvenie varoņi ir Klāvs, Intars un Dusmukule. Klāvs ir gudrs un kārtīgs puisis. Intars ir bailīgs un piesardzīgs puisis. Dusmukule ir īgna un uz visiem dusmojas. Klāvs ar Intaru palīdz dabai atbrīvoties no plastmasas.
Šajā grāmatā bija stāsts par to kā Klāvs un Intars meklēja savu draugu Dusmukuli. Puišu kaimiņiene Vera bija atradusi Dusmukuli, bet noturēja viņu par parastu plastmasas maisiņu, līdz ar to bija izmetusi miskastē. Banda “Kaucekļi” bija apgāzuši miskastes. Tad Klāvs un Intars visus atkritumus savāca. Tad viņi Veras miskastē sadzirdēja kaut kādu troksni. Viņi parakās dziļāk šajā miskastē un sadzirdēja īgņošanos, kas ir raksturīga Dusmukulei. Bet Klāvs ar Intaru nepaspēja atrast Dusmukuli, kad smagā mašīna izbēra atkritumus. Tad viņi pasauca savu draugu, kuru viņi dabūja, kad viņam palīdzēja atbrīvoties no atkritumiem, kuri bija viņā salikti. Šis draugs pasauca putnu, kurš pāris dienas vēlāk no izgāztuves atnesa atpakaļ Dusmukuli.
Grāmatas galvenā doma – vajag šķirot atkritumus un nepiesārņot dabu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Pelēkā žurka.
1. Žurkas bieži vien ir ieraugāmas atkritumu izgāztuvēs vai māju drupās. Pilsētās dzīvo ēku tuvumā, tomēr reti to iekšienē. Žurkas ļoti labi peld, tādēļ bieži redzamas peldot upē vai kanālā.
2. Žurkai ir 16 zobi: divi priekšzobi un seši dzerokļi katrā žoklī. Nav priekšdzerokļu un ilkņu, kā tas ir citiem grauzējiem.
3. Kopā ar pelēkajām žurkām uz Eiropu tika atvesta žurkas blusa, kas pārnēsāja mēra baktērijas, kas 14.gadsimtā nonāvēja, kā vēsta daži materiāli, 25 miljonus cilvēku. Tā kā toreiz trūka higiēnas, blusa pavisam viegli nokļuva pie cilvēkiem un kopā ar viņu arī mēris. Toreiz šo slimību dēvēja par žurku mēri. Mēra epidēmijas dēļ lielas teritorijas ilgi palika neapdzīvotas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie varoņi Klāvs, Intars un Dusmukule. Klāvs ir ļoti gudrs. Viņam ļoti patīk palīdzēt dabai – vācot atkritumus. Intars ir ļoti bailīgs, bet arī viņam ļoti patīk kopt dabu. Dusmukule ir dusmīga un visu laiku īgņojas.
Šajā grāmatā bija stāstīts, kā draugi Klāvs, Intars un Dusmukule atbrīvo Ķīšezeru no piesārņojuma. Vecais vīrietis piesārņoja ezeru ar kanalizācijas ūdeni. Tad Klāvs ar Intaru un Dusmukuli to uzzināja un mēģināja Ķīšezeru atbrīvot no piesārņojuma. Viņi vēlējas tik pie vainīgā vīrieša mājas, bet netika iekšā, jo visapkārt mājai bija sēta. Klāvs sadusmojas un tad viņš uz viņa sētas uzrakstīja uzrakstu – Tu esi ļauns. Viņa uzrakstītais ļ burts izskatījās kā j. Līdz ar to vecais vīrietis to izlasīja kā novēlējumu savā 99. dzimšanas dienā – Tu esi jauns. Tad iesaistījās policija, lai atrastu vainīgo kurš aprakstīja sētu. Pēc aprunāšanās ar policiju visi aizdevās līdz vecajam vīram, kur apsprieda ezera piesārņojumu. Vecais vīrs nebija vienīgais, kurš vainojams pie ezera piesārņošanas. Laika gaitā daudzi cilvēki pakāpeniski piesārņoja Ķīšezeru. Grāmatas beigās izrādījās, ka šis viss bija liels murgs, jo Klāvs bija dabūjis saules dūrienu.
Grāmatas galvenā doma ir tā, ka atkritumi ir jāšķiro, lai nepiesārņotu dabu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Čūska:
1. Čūskas ir attīstījušās no ķirzakām, izzūdot kājām un izminoties žokļu uzbūvei – tā, lai laupījumu varētu norīt veselu. Dažām čūskām ir indīgs kodiens. Āfrikas klinšu pitons ir līdz 7 m garš un ir lielākā Āfrikas čūska. Šis pitons var viegli nogalināt gazeles lieluma dzīvnieku, apvijoties tam apkārt un nožņaudzot. Tad viņš medījumu norij veselu.
2. Daudzām čūskām uz ādas ir spilgti zīmējumi. Pigmenti atrodas dziļi ādā, bet tās ārējais slānis ir caurspīdīgs. Čūskas nomet ādas virskārtu vienā gabalā – arī zvīņas, kas sedz viņu acis.
3. Čūskas medī izmantojot ožu. Smaržas viņas sajūt ar šķelto mēli. Šķeltā mēle izšaujas no mutes un pārnes smaržu daļiņas uz īpašu sensoru, kas atrodas mutes dobuma augšpusē. Čūskām nav īstu ausu, bet viņas sajūt zemes vibrācijas, ja tuvumā kaut kas pārvietojas. Dažām čūskām, piemēram, klaburčūskām, bedrītēs zem acīm atrodas orgāni, kas uztver siltuma starojumu; tas viņām ļauj medīt siltasiņu dzīvniekus pilnīgā tumsā. Peles siltais ķermenis, kad tā paslēpusies alā pilnīgā tumsā, klaburčūskai ir labi redzams kā spīdošs objekts, tādēļ pele ir viegli atrodams laupījums.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie grāmatas varoņi ir Klāvs, Intars un Dusmukule. Klāvs un Intars rūpējas par dabu. Viņi savāc plastmasas maisiņus, izgludina tos un saloka. Pēc salocīšanas viņi tos sašķiroja un ielika atvilktnēs. Dusmukule ir maisiņš, kurš ir īgns un nikns, jo cilvēki neļauj viņam izdarīt vienīgo darbu, kas maisiņam bija jāizdara – pārnest kaut ko mājās no veikala.
Man vislabāk patika, kad Klāva un Intara tētis un mamma runāja par puišu senajām blēņām un palaidnībām. Tā blēņa, kura man vislabāk patika bija tā, kad Klāvs un Intars izdomāja Veras pagalmā izveidot klaiņojošo kaķu patversmi ar barošanu un izguldīšanu.
Izlasot šo grāmatu es sapratu, ka ir jārūpējas par dabu, lai daba būtu tīra, sakopta un patīkama.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1.Visām zivīm gar ķermeņa sāniem stiepjas sānu līnija. Tas ir īpašs maņu orgāns, kas uztver straumes virzienu un spēku, palīdz orientēties vidē un izvairīties no ienaidniekiem.
2. Lai izdzīvotu, zivīm ir nepieciešams skābeklis. To viņas uzņem no ūdens. Kad zivs peld uz priekšu, ūdens ieplūst mutē. Tad ūdens plūst caur žaunām. Ūdenim plūstot caur žaunām, zivis uzņem ūdenī esošo skābekli. Pēc tam caur žaunu vākiem ūdens aizplūst.
3. Lielākajai daļai zivju ādu klāj sīkas plātnītes, kuras sauc par zvīņām. Zvīņas zivi pasargā no parazītiem un plēsējiem. Zvīņas daļēji pārklāj cita citu, izveidojot izturīgu aizsargslāni. Pēc līnijām uz zvīņas var noteikt zivs vecumu. Dažu zivju vecums var sasniegt pat 80 gadus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!