Samanta Pastare

11 gadi, Preiļi

Ļoti patīk lasīt grāmatas. Labi mācos, esmu aktīva, piedalos konkursos.

Iesniegtās recenzijas

Viljams Ventons un Apokalipses ģenerators, 4

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Tuksneša vidū, Sahārā ir piezemējusies liela, kodaina lode, kas ir adresēta Viljamam. Viljams un Iskija tiek aizsūtīti uz Sahāru, lai palīdzētu Neiespējamās arheoloģijas nodaļai izrakumos. Lode ierodas kopā ar Frediju, kurš bija iegājis kriptālportālā kopā ar Ābrahamu Talliju. Frediju ir nedaudz izmainījuši, un viņš ir vairāk palicis kā robots. Eifeļa tornis Parīzē izrādās ir liels ierocis ar ko var pārvēst visu Eiropu smiltīs, Viljamam iedod speciālu tērpu un viņš dodas nonākt Eifeļa torņa virsotnē, kur viņu jau augšā sagaida Fredijs. Abi puikas cīnās un Viljamam izdodas izglābt visu Eiropu no smiltīm, kā Sahāras tuksnesī. Man grāmata ļoti patika, viegli lasās un ir bagāta ar jautriem un interesantiem notikumiem. Manuprāt, autors vēlējās pavēstīt to, ka nevajag padoties, jo ar saviem darbiem tu vari mainīt nākotni un pat iespējams visas pasaules nākotni, kā šajā grāmatā Viljamam izdevās atslēgt lielo ieroci. Man arī patika, ka šajā grāmatā nebija pieminēta Kornēlija. Es sapratu, ka lai arī kas notiktu vienmēr vajag nepadoties un būt gatavam turpināt darbu ar visiem atlikušajiem spēkiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā lielākoties darbība norisinās Sahāras tuksnesī, tur viens no tādiem biežāk sastopamākajiem dzīvniekiem ir kamielis. Kad Viljams un Iskija devās apciemot puiku vārdā Abass, viņi izmantoja kamieļus, lai tur nokļūtu. Man patīk kamieļi, jo tie izskatās ļoti dīvaini un neparasti, un man parasti patīk kaut kas dīvains un neparasts. Vēl grāmatā bija pieminēta čūska, kad Viljamam vajadzēja nozagt Rakstu rulli, lai varētu atrisināt pēdējo kodu, kas tajā Rakstu rullī ir. Man no čūskām ir ļoti bail, tāpēc es izvēlējos atrast faktus par kamieli.
1. Galvenā kamieļa pazīme ir tā, ka tam uz muguras uzkrājas tauku rezerve, veidojot kupri. Bieži cilvēki maldīgi domā, ka kupros uzkrājas ūdens.
2. Uzkrātie tauki tiek izmantoti kā enerģijas resurss, kad kamielim nav iespēja baroties. Kamielis neizmanto tauku rezerves, lai padzertos, viņš rezerves izmanto tikai tad, kad nav, ko ēst.
3. Kamieļa mute, lūpas un mēle ir piemērotas asu, dzeloņainu tuksnešu augu ēšanai. Tam ir arī garas skropstas un ausu spalvas, kas pasargā acis un ausis pret smiltīm. Lai aizsargātu elpvadus no smiltīm, kamielim ir ronim līdzīgas nāsis, kuras tas spēj noslēgt. Pēdas ir platas un piemērotas iešanai pa smiltīm, tādējādi kamielis tajās negrimst.
Es šos faktus izvēlējos, jo man likās, ka šie ir paši interesantākie fakti, kurus es un daudzi citi nezina.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un orbulatoraģents, 3

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Viljamam atsūta paciņu, kurā ir maza figūriņa piramīda jeb kods, kas jāatrisina. Viljams, Iskija un Fils jeb Orbulatoraģents dodas uz Londonu neparastā piedzīvojumā. Fricis Gofmans uzlaboja visu tehnoloģiju Institūtā, roboti klausa gandrīz tikai viņu. Notiek kauja un Institūts sabrūk, bet viss ir labi. Man grāmata ļoti patika. Es to izlasīju par 2 dienām, jo nebija ko darīt, bija garlaicīgi, tāpēc es lasīju. Man nepatika, ka Kornēlija atkal piedalījās šajā stāstā, jo viņa dara sliktas lietas, nodara citiem pāri, un man vienmēr paliek nedaudz bail, kad viņa ierodas. Vēl man nepatika, ka Institūts sabruka un viņiem vajadzēja pārvietot visas lietas uz Dezinformācijas centru. Man patika, ka grāmatas beigās Iskija palika dzīvot ar Viljama ģimeni. Es sapratu, ka nevajag baidīties no kaut kā un ir jāmēģina vēlreiz. Man kopumā grāmata ļoti patika, viņai ir 207 lapaspuses un es noteikti izlasīšu arī pārējās sērijas, jo šī ir trešā sērija. Man likās, ka autoram ir grūti rakstīt un izdomāt visu šo, jo šis stāsts tiešām ir ļoti neparasts un manuprāt tādu būtu grūti izdomāt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija notikums, kad Viljams un Iskija devās meklēt Emmu, kas izrādījās ir milzīgs astoņkājrobots. Ievadot koordinātas varēja teleportēties uz jebkurieni. Man tas patika un es tā arī gribētu mācēt teleportēties. Es par astoņkājiem zinu tikai to, ka viņiem ir astoņas kājas un viņi dzīvo ūdenī, laikam okeānos, ezeros. Enciklopēdijā nebija grūti atrast kādu faktu un es izvēlējos šos trīs pašus interesantākos.
1. Astoņkāji ir galvkāju klases kārta. Kārta iedalās divās apakškārtās: spurotajos astoņkājos un bezspuru astoņkājos.
2. Visi astoņkāji ir indīgi, bet tikai viena suga — zilo gredzenu astoņkājis — ir bīstama cilvēka dzīvībai. (Es nekad nezināju, ka astoņkāji ir indīgi!)
3. Astoņkājiem ir galva, 4 pāri taustekļu ar piesūcekņiem un 2 acis. Astoņkāju ķermeņi ir mīksti. Bezspuru astoņkājiem nav nedz iekšējā, nedz ārējā skeleta. Mutei ir knābja forma, līdzīga papagaiļa knābim. Tā ir vienīgā cietā astoņkāja ķermeņa daļa. Pateicoties mīkstajam ķermenim, astoņkājis var saspiesties un iespraukties ļoti šaurās spraugās starp akmeņiem un klintīm.
Man ļoti patīk astoņkāji, bet es jūtu arī tādas, kā bailes, jo tie izskatās jocīji. Es nevēlētos tādu satikt atpūšoties, bet es vēlētos tādus redzēt varbūt tikai zooloģiskajā dārzā. Kopumā es uzzināju daudz ko jauna pētot informāciju par astoņkājiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Koralīna nonāk citā dzīvoklī, kas ir izskatās tieši tāpat, kā Koralīnas ģimenes dzīvoklis (pat nedaudz labāks). Koralīna satika citu māti un citu tēvu. Viņi vēlas pārveidot Koralīnu, piemēram acu vietā piešūt lielas pogas. Cita māte un cits tēvs vēlas paturēt Koralīnu uz visiem laikiem, bet Koralīna to nevēlas. Koralīna izglābj trīs dvēsles jeb trīs bērnus un nonāk atpakaļ savās mājās. Izskatās, ka viss ir labi beidzies, bet nē. Atnāk citas mātes labā roka un cenšas nozagt Koralīnas paņemto līdzi atslēgu. Rokai tas neizdodas un Koralīna ar viltību viņu iesloga akā un tikai tad viss atkal ir labi. Man grāmata ļoti patika, bija daudz jautru un aizraujošu notikumu. Zīmējumi lika man nedaudz nobīties, jo cita māte un cits tēvs nedaudz izskatījās pēc zombijiem. Manuprāt autors vēlējās pavēstīt, ka ģimene un tās veselība ir pats svarīgākais un par to ir jārūpējas, to es arī sapratu. Es šo grāmatu iesaku izlasīt pilnīgi visiem, kas šo manu uzrakstīto lasa, jo grāmata ir ļoti pamācoša, piedzīvojumu un atziņu bagāta.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts melns kaķis. Man liekas, ka ja nebūtu kaķa, tad Koralīnai nebūtu izdevies aizbēgt no citas mātes. Kaķis bija melnā krāsā un viņam nebija vārda. Kad Koralīna viņu pirmo reizi satika man likās, ka kaķis par kaut ko lielās un vēlas izrādīties, bet tā laikam nebija. Koralīna un kaķis sadraudzējās un kļuva par labiem draugiem. Koralīna uzmeta kaķi uz citas mātes sejas un kaķis saskrāpēja citas mātes seju un tad Koralīna un kaķis aizbēja, es biju ļoti priecīga par to. Enciklopēdijā ir šādi fakti par kaķi:
1. Kaķis ir ļoti populārs mājdzīvnieks, jo palīdz cilvēkam cīnīties ar dažādiem kaitēkļiem, piemēram, pelēm, čūskām un pat skorpioniem. (Es nekad nezinaju, ka kaķis spēj cīnīties pat ar čūskām un skorpioniem.)
2. Pieauguša kaķa vidējais garums no degungala līdz astes galam ir 50 centimetri. Kaķenes ir mazākas par runčiem, bet tas galvenokārt ir atkarīgs no šķirnes.
3. Kaķu mūža ilgums vidēji ir no 15 līdz 20 gadiem, bet ir reģistrēti gadījumi, kad kaķis nodzīvo arī 36 gadus. Kaķi dzīvo ilgāk, ja tos nelaiž ārā uz ielas. Tādā veidā tie tiek pasargāti no dažādām iespējamām traumām un ievainojumiem.
Man likās, ka šie ir pāsi interesantākie fakti, kurus es nezināju.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un kriptālportāls, 2

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Viljamam rodad lēkmes, jo viņa ķermenī ir lurīdijs, Viljamam uznāk lēkmes, kad Kornēlija izmanto portālu. Viljams atgriežas Institūtā, viņš ir šokēts, jo par pāris dienām Institūts ir palicis gandrīz kā cietums. Gandrīz visi melo Viljamam par to, ka Ābrahams atrodas pagrabā, bet tā nebija. Viljams nepadodas un drīz visi meli nāk gaismā. Drīz sākas mistiski notikumi. No Oksfordas ielām uz Himalajiem, lai apturētu Ābrahama došanos prom. Tas neizdodas, bet Viljams un Institūts nepadosies! Man grāmata ļoti patika neskatoties uz grāmatas lapu skaitu man izdevās izlasīt! Šī grāmata arī kā ''Saules sargātāja'' māca par to, ka nevajag padoties un apstāties! Ja nesanāk, tad vajag mēģināt vēlreiz, kā to darīja Viljams. Viljamam bija grūti pārvarēt lēkmi, bet viņam savas un citu cilvēku dzīvības dēļ tas izdevās, jo viņš mēģināja. Es ieteiktu grāmatu vairāk izlasīt zēniem, jo grāmatā ir ļoti daudz aizskarošu momentu. Vienīgais, kas man nepatika ir tas, ka es neuzzināju ko viņi plāno darīt, esmu nedaudz noskumusi par to, bet es noteikti izlasīšu pārējās grāmatas, jo šī vēl ir tikai otrā grāmata.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man likās, ka grāmatā nebija dzīvnieku, bet man sanāca atrast to mazo daļu, kur bija viens dzīvnieks. Man bija grūti atrast to daļu, kur bija kāds dzīvnieks, putns vai kukainis, bet es atradu, tā bija daļa, kad Viljamam vajadzēja prezentēt savu projektu. Viņš prezentēja krabi. Viņš sataisīja mehānisku krabi, kurš darīja visu, kas krabim pienākas. Es ļoti smējos, jo Viljama skolotājs Hamburgers bija ļoti dusmīgs un centās Viljamam ielikt sliktu vērtējumu. Krabim nebija vārda, viņš bija vienkārši krabis. Šis krabis mācēja iet pa sienām un griestiem. Viņš kaut kā ieķērās skolotāja Hamburgera rādītājpirkstā un skolotājs bija ļoti dusmīgs un daudz bļāva. Enciklopēdijā ir šādi fakti par krabi.
1. Vairumam krabju sugu raksturīga sarežģīta uzvedība - krabji sazinās bungājot vai mājot ar spīlēm, tēviņi mēdz cīnīties savā starpā par mātītēm, reizēm krabji cīnās arī par labākajām paslēptuvēm, ko ir ļoti interesanti vērot.
2. Krabji ir visēdāji, kas pārsvarā pārtiek no aļģēm, taču atkarībā no sugas tie ēd arī gliemjus, tārpus, citus desmitkājvēžus, sēnes, baktērijas un oganiskos atkritumus.
3. Par krabjiem sauc arī daudzas sugas, kuras nepieder krabju infrakārtai, piemēram, krabji vientuļnieki, karaliskie krabji un porcelāna krabji.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ir pazudusi saule un liekas, ka viņas vairs nekad nebūs. Meitene vārdā Lilija netīšām atrod taku, kas aizved uz pļavu. Pļavā Lilija satiek Zēnu. Zēns pastāsta par Saules sargātāju. Lilijai un Zēnam izdodas atggūt sauli un Saules sargātāja paliek noskumusi, jo saule bija vienīgais, kas viņai ir. Pēc visa notikušā noskaidrojas, ka Saules sargātāja ir Lililas mamma un viņu sauc Marija. Man grāmata ļoti patika. Manuprāt visinteresantāk bija tāda daļa, kad ciema ļaudis atkal ieraudzīja sauli, kura gadiem bija Saules sargātājas gūstā. Man viss ļoti patika un nebija kaut kas, kas nepatika. (Man bieži viss patīk un liekas forši.) Manuprāt, autors vēlas pastāstīk, ka ir brīži, kad nevajag padoties un ir jāsaņemas kaut ko izdarīt, vienmēr ir jāpalīdz, ja pat tas ir tavs ienaidnieks un tu to nevēlies darīt. Kopumā šī grāmata ir brīnišķīgs un skaists stāsts, kas var patikt pilnīgi visiem, kas vēlas kaut ko iemācīties un saprast kaut ko jaunu. Es sapratu, ka draudzība ir svarīga un vajag nepadoties, ka ir darbi kuriem alga nav obligāta un, ja tu darīsi kaut ko labu citiem tad ļoti iespējams, ka tavas rūpes, labsirdība un izpalīdzība kaut kad atgriezīsies atpakaļ, bet var notikt, ka var neatgriezties, bet noteikti, ka nevajag skumt, jo tev taču pašam būs prieks un laime, kad tu palīdzi.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā ļoti bieži tika minēts Suns. Sākumā viņam nebija vārda, tāpat kā Zēnam. Viņus sauca vienkārši Suns un Zēns. Kad Lilija un Zēns atguva sauli Zēns atcerējās kā sauca Zēnu un Suni. Zēnu sauca Viesulis un Suni sauca Zibens. Zibens grāmatā bija minēts, manuprāt, ļoti bieži. Zibens daudz palīdzēja un bija Viesuļa labākais draugs. Zibens ir ļoti gudrs suns, jo zina daudz komandu un vienu reizi izglāba Viesuli un Liliju no ūdens trūkuma, ja nebūtu Zibeņa, tad Lilijai un Viesulim visticamāk draudēja beigas. (Tā domāja arī Lilija.) Par laimi Zibens atnesa viņiem spaini ar ūdeni un viņiem viss bija labi. Enciklopēdijā ir šādi fakti par suni. 1. Suņa sociālais raksturs un inteliģence ļauj to izmantot gan medībām, gan citu mājdzīvnieku ganīšanai, gan aizsardzībai, gan cilvēku-invalīdu apkalpošanai, gan vienkārši priekam, gan visdažādākajiem darbiem, kur nepieciešamas suņa iedzimtās spējas. 2. Šobrīd pasaulē ir apmēram 400 miljoni suņu. 3. Vārds "suns" tiek lietots, lai apzīmētu dažādus savvaļas suņus, kuri nekad nav bijuši mājas suņi, piemēram hiēnsuns, sarkanais suns vai jenotsuns.

3. uzdevums. Grāmata - kino!