Everts Koks

10 gadi, Mārupes pag.

Man patīk spēlēt futbolu un galda tenisu. Man sporta stundā mīļākā lieta, ko tur darām, ir ugunsbumbas un tautasbumbas spēlēšana.

Iesniegtās recenzijas

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika šī grāmata - īpaši tāpēc, ka tā bija sarakstīta kā komikss. Tā bija ļoti interesanta - tikai es nevienam neieteiktu lasīt šo grāmatu pirms gulētiešanas, jo tur ir roka, kas staigā pa istabu un mēģina atgūt atslēgu, kas ir iekārta kaklā Koralīnai. Koralīna bija atradusi durvis, kas veda uz citas mātes radīto pasauli, kur nemaz nebija cilvēku un dzīvnieki varēja runāt cilvēku valodā. Es lieku šai grāmatai 8 no 10, jo man nepatika, ka cita māte gribēja Koralīnu paturēt kā savu meitu. Man patika, ka Koralīna atrada sev kaķi, kas palīdzēja viņai izkļūt no citas mātes pasaules un viņa varēja dzīvot normālu dzīvi ar saviem īstajiem vecākiem. Un par cik kaķis palīdzēja Koralīnai - viņa ņēma viņu līdzi uz īsto pasauli. Grāmata man mācīja, ka nevajag baidīties, bet jāturpina cīnīties.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts kaķis daudzas reizes, jo viņš palīdzēja Koralīnai tikt projām no citas mātes pasaules. Tāpēc es rakstīšu par kaķi 3 interesantus faktus:
1. Kaķi noguļ aptuveni 70% savas dzīves, kamēr cilvēki – vien 30%. Pieaudzis kaķis diennaktī nosnauž vidēji 16 stundas.
2. Kad Senajā Ēģiptē nomira kaķis, ģimenes locekļi sēras demonstrēja, nodzenot sev uzacis.
3. Ūsas kaķiem ir atsevišķs taustes orgāns, kas kaķiem palīdz pārvietoties, medīt un orientēties apkārtnē, kas ir īpaši svarīgi tieši naktīs. Interesanti, ka mīts, ka kaķiem ūsas neataug, nav patiess. Kaķi ūsas met bieži un to vietā ataug jaunas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man nepatika šī grāmata, jo tur bija senie notikumi, kas bija ļoti briesmīgi - aizveda cilvēkus un pārdeva kādam citam cilvēkam. Bet, ja cilvēks nepirka to grupu, tad viņus veda kaut kur citur. Es lieku šai grāmatai 6 no 10, jo man nepatika, ka tas bija komikss, un tā nebija atbilstoša manam vecumam. Grāmatā bija rakstīts, ka cilvēkus nošāva, ja viņi nepakļāvās čekistiem un tos pārvadāja lopu vagoniņā, kur kāda grupa bija atraduši caurumu, pa kuru nokārtot savas vajadzības un reizē elpot svaigu gaisu. To lasot, es novērtēju, ka jaunā dzīve ir 1000 reižu labāka par veco dzīvi, kur nepaklausīšanas gadījumā nošāva. Cilvēkus arī atstāja bez ēdiena, viņiem pašiem to vajadzēja nopelnīt - rakt, ravēt dārzu, smagi strādāt. Un čekisti lika iet cilvēkiem uz veikalu un nopirkt ēdienu, kuru par laimi cilvēkiem arī deva par labi padarītu darbu. Grāmatā man patika, ka Līna apņēmās cīnīties ar ļoti auksto laiku. Tas pārādīja apņēmību, jo viņa sargāja savu brāli. Es novērtēju, ka mums ir brīvība un mūs nekur neved prom no valsts, jo mūsdienās no valsts izbrauc, lai izklaidētos, labi pavadītu laiku, kāptu kalnos un peldētos pludmalē vai aizbrauktu ciemos.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Līna ieraudzīja polārlapsu ziemā, kur bija ļoti daudz sniega un ļoti auksts, tāpēc es rakstīšu 3 interesantus faktus par polārlapsu:
1. Kopumā polārlapsas populācijai ir labi izdzīvošanas apstākļi, izņemot Skandināviju, kur lapsas savā laikā tika intensīvi izmedītas. Skandināvijā šobrīd par spīti stingrajam medību aizliegumam polārlapsu paliek arvien mazāk.
2. Savvaļā vilki ir galvenie plēsēji, kas regulē rudo lapsu skaitu mežos, bet samazinoties vilku skaitam, rudo lapsu skaits ir strauji pieaudzis un sāk izplesties ziemeļu virzienā.
3. Polārlapsai ir ļoti laba dzirde, tā sadzird zem sniega vismazāko troksni. Ja lapsa kaut ko sadzird, tā ierokas dziļi sniegā, līdz medījums ir atrasts.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Meitene, vārdā Vilo

Sabīne Bolmane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika šī grāmata. Tā bija ļoti, ļoti interesanta. Es lieku 10 no 10! Man visvairāk patika tas, ka visas 4 raganiņas apvienojās un padzina visus cilvēkus, kuri gribēja nocirst mežu. Man nepatika, ka cilvēki gribēja un gandrīz nocirta mežu, jo tētim nebija naudas, lai samaksātu mantojuma nodokli, un tā firma piedāvāja ļoti izdevīgu cenu, par ko pārdot mežu, bet Vilo, kura mantoja mežu no savas tantes Alvīnas, izaudzēja mežā augus, ka bija ļoti aizsargājami, un mežu vairs nedrīkstēja nocirst. Vilo bija grūti atrast pārējās 3 raganiņas, bet pēc tam viss gāja kā pa sviestu. Viena raganiņa atradās pati, jo viņa saprata, ka vējš viņai klausa. Tad Vilo un Valentīna kopā atrada Grietiņu skolā. Un Lotiņa bija pēdējā, kuru atrada. Vilo bija uguns elements, Valentīna - gaiss, Grietiņa bija ūdens, Lotiņa bija zeme. Es vislabāk gribētu būt uguns, jo tad man nebūtu jābaidās no nekā, jo uguns ir ļoti spēcīga. Es būtu stiprs un nebaidītos no neviena. Man patika tas, kā viņas kopā apvienoja savus spēkus un varēja aizstāvēt mežu no iznīcības. Es ieteiktu šo grāmatu izlasīt citiem, jo tā māca, ka viss, ko tu manto kādreiz noderēs un par to ir jārūpējas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es rakstīšu 3 interesantu faktus par lapsu, jo lapsa bija Vilo spēka dzīvnieks:
1. Lapsas daudzās kultūrās simbolizē konkrētas īpašības: viltību, gudrību, ātru domāšanu, piemērošanās spēju un izveicību.
2. Lapsām ir plaša ēdienkarte, kas sastāv no gaļas, augu barības, ogām, putnu olām, bezmugurkaulniekiem un citām lietām.
3. Lapsām ir izcila dzirde – peles pīkstēšanu tās var sadzirdēt no 140 metru attāluma.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šī grāmata, bet nelikās īpaši interesanta. Tur bija daudz lapu - tas ir labi, bet aizrāva tikai nedaudz. Es lieku šai grāmatai 8 no 10. Man visvairāk šajā grāmatā patika tas, ka Skauta atrada savu māti, bet nepatika tas, ka Skauta paļāvās tikai uz Milzi. Milzis aizbaidīja citus dzīvniekus, jo citi dzīvnieki gribēja apēst Skautu un dabūt gaļu, bet viņi tomēr baidījās no lielā grizlilāča. Tad, kad Skautai pakaļ dzinās vilki, viņa uzrāpās kokā un gaidīja Milzi. Kad Milzis sadzirdēja palīgā saucienus un skrēja uz to vietu, kur dzirdēja saucienus, viņš vilkus aizdzina projām. Bija žēl, ka Skauta bija pazaudējusi savu mammu. Nekad nevajag bēgt projām, jo tad var nonākt briesmās un ne vienmēr būs blakus kāds, kas varēs izglābt un palīdzēt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grizlilācis bija galvenais varoni, tāpēc es izvēlējos meklēt faktus par grizlilāci:
1. Lai arī lāči ir masīvi un izskatās neveikli, tie var skriet ar ātrumu 56 km/h.
2. Mazuļi dzimst ziemas miega laikā. Tie ir ļoti mazi. Jaundzimis lācēns sver 400 g, un tā garums ir mazāks par 22,5 cm.
3. Grizlilāči vienmēr izmantos izdevību atņemt vilkiem medījumu. Vilki necīnās par savu medījumu līdz nāvei, tie respektē lāča spēku un, ja nespēj lāci padzīt, tad atdod medījumu grizlilācim. Un otrādi: ja vilku ir pārāk daudz, lācis pamet kaujas lauku.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Es pārceļos uz Norvēģiju pie ziemeļbriežiem

Līga Laimiņa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šī grāmata. Tajā nebija tik daudz teksta, cik citās grāmatās, bet man tāpat patika un tā bija interesanta. Es šai grāmatai lieku 7 no 10, jo varēja būt vairāk notikumu, ne tikai tas, ka viņi pārcēlās uz Norvēģiju un dzīvoja tur gadu. Bet Katrīna Norvēģijā ieguva daudz jaunu draugu un tad, kad Katrīna aizgāja uz draudzenes māju, viņas draudzene izdomāja braukt ledusaukstā jūrā ar laivu, bet viņas nezināja, vai laivā ir caurumi, un tajā sāka krāties ūdens. Tā bija ļoti slikta doma, jo viņas varēja nomirt, bet par laimi viņas izglāba Katrīnas draudzenes tētis. Katrīnai nevajadzēja piekrist, bet vajadzēja doties projām, bet viņa tā neizdarīja. Man patika tas, ka Katrīna iedzīvojās Norvēģijā un ieguva daudz jaunu draugu. Bet man nepatika, ka Katrīnas māsīca un Katrīna spēlēja laupītājus un paņēma no virtuves visus saldumus - tai skaitā saldējumu, kas izkusa. Man tas nepatika, jo tā ir saldējuma izniekošana. Pēc šīs grāmatas es sapratu, ka var pārcelties, bet jārēķinās ar to, ka būs jāpacenšas iedzīvoties citā valstī. Un iedzīvoties noteikti palīdzēs sadraudzēšanās ar kādu citu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā daudzas reizes bija pieminēti ziemeļbrieži - kā nekā uz grāmatas vāka bija rakstīts "Es pārceļos uz Norvēģiju pie ziemeļbriežiem", tāpēc es izdomāju uzrakstīt 3 faktus par ziemeļbriežiem:
1. Ziemeļbriežu unikālie nagi mainās atkarībā no sezonas. Ar siltuma parādīšanos tie kļūst mīkstāki, un ziemā mīkstie spilventiņi pazūd. Tas palīdz dzīvniekiem neslīdēt uz ledus un efektīvāk rakt sniegu ar kājām, meklējot sūnas.
2. Šie dzīvnieki ir lieliski peldētāji, un ir apstiprināti pierādījumi, kā viņi peldēja pāri 5–7 km platām upēm, neskatoties uz ļoti zemo ūdens līmeni.
3. Siltajā sezonā viņi ēd daudz sēņu, tāpēc vietējie iedzīvotāji tās nelasa. Ja viņi apēd visas sēnes, briežu populācija var samazināties, kas nozīmē drošu nāvi daudzām vietējām tautām, kas sastāv no medniekiem un zvejniekiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika Skandars un vienradžu zaglis, un es lieku šai grāmatai 10 no 10, jo tur bija daudz, ko lasīt, un bija ļoti, ļoti interesanti. Skandars ar saviem draugiem atrisināja noslēpumu un atrada Skandara mammu. Izrādās, ka Skandara mamma bija Vēvers! Sākumā nebija tik interesanti, bet pēc tam notikumi bija ļoti interesanti un es gribēju lasīt, lasīt un vēlreiz lasīt. Grāmatā man visvairāk patika, ka draugi atrada gara mītni, bet tur bija tikai plāni, kā saaust cilvēka un savvaļas vienradža saikni. Nepatika, ka Vēvers nozaga Sudraba vienradzi, jo nav jauki kādam kaut ko nozagt. Es gribētu autoram pateikt, ka viņa grāmata ir ļoti interesanta un lai viņš raksta vēl vairāk tādu grāmatu. Es domāju, ka bērniem patika būt par jātniekiem, jo tas bija viņu mūža sapnis. Es katram novēlu, lai viņu sapņi piepildās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēts trusis, kuru viņi redzēja skrienam pa sniegu, un tas kļuva par vienradžu asiņaino maltīti. Es par trusi rakstīšu 3 interesantu faktus:
1. Truši var dzemdēt bērnus kad tie ir 6 mēnešus veci.
2. Trušu lielās savairošanās dēļ 1418. gadā salas Porto Santo iedzīvotāji bija spiesti pamest to.
3. Šie dzīvnieki dzer daudz ūdens. Tātad, trusis, kas sver pāris kilogramus, var izdzert piecas reizes vairāk nekā suns.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lieku grāmatai 10 no 10, jo tajā bija neparasti notikumi un bija daudz lapu. Interesanti likās tas, ka Gvids domāja, ka Toms jaucas viņa ģimenē, bet īstenībā vecāki paši izdomāja adoptēt Tomu. Gvids beigās to saprata un viņi kļuva par labiem draugiem. No sākuma visu laiku Gvids sūtīja ļoti sliktas vēstules Tomam, kurās viņš teica, ka negrib, lai viņš ir viņu ģimenes loceklis un ka viņš nevēlas dalīties ar savu mammu un tēti. Par laimi Toms tās vēstules neizlasīja, jo Gvids iedeva tās vēstules mammai, lai iedod Tomam, bet mamma tās pati izlasīja un noglabāja savā skapī. Toms nesaņēma tās vēstules, bet Gvids saņēma vēstules no Toma, kurās viņš rakstīja, ka ar nepacietību gaida, kad varēs ar Gvidu iepazīties, jo mamma ar tēti ir ļoti jauki. Kad mamma ar tēti brauca ciemos pie Toma, bet Gvids nebrauca, Toms nevarēja vien sagaidīt, kad varēs iepazīties ar Gvidu. Es domāju, ka autors vēlējās pavēstīt to, ka nevajag citus atstumt, bet vispirms iepazīt un tikai tad secināt, vai viņš ir jauks vai nav.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Atceros, ka grāmatā bija stārķis. 3 interesanti fakti:
1. Cilvēki ir pieraduši, ka putni dzied, taču stārķi ir vieni no retajiem Latvijas putniem, kuri nevar dziedāt vai radīt skaņas tā, kā to dara vairums putnu, tāpēc savā starpā tie sazinās, klabinot knābjus.
2. Pēc skata miermīlīgais stārķis patiesībā ir viens no ātrākajiem un nežēlīgākajiem medniekiem. Lai arī ir izplatīts priekšstats, ka baltais stārķis pārtiek no vardēm, tomēr putnu pamatbarība ir kukaiņi, kāpuri, dažādas kūniņas, nelieli putniņi un grauzēji, dažreiz neatsakoties pat no zivīm vai zaķiem.
3. Kad stārķis lido, tas ceļu zina tik labi, ka var pat gulēt.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Muris zoodārzā

Ruta Svaža

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es lieku grāmatai 3 no 10, jo viņā bija ļoti maz teksta un maz, ko lasīt. Gribējās vairāk lapu, jo grāmata likās interesanta. Bet man patika bildes, kas bija uzzīmētas. Tās bija skaisti uzzīmētas. Man liekas, ka grāmatas doma ir tāda - pazaudēta lieta nav uz visiem laikiem pazaudēta. Baibai bija pazudis Muris. Izrādās Muris bija zoodārzā, jo viņu kāds bija noķēris un aizvedis uz turieni. Kādu dienu Baiba ar mammu aizgāja uz zoodārzu un pie meža kaķiem atrada savu mīļo Muri. Muris ieraugot viņas uzreiz leca pāri žogam Baibai rokās. Tad viņu veda atpakaļ uz mājām un Muris apņēmās vairāk nepazust.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Par cik grāmatā bija ļoti daudz dzīvnieku - visinteresantākais man likās flamingo, tāpēc rakstu par viņu.
1. Vārds flamingo nāk no spāņu vārda flamengo agrīna forma flamenko. Šie vārdi nāk no latīņu vārda flamma, kas nozīmē "liesma".
2. To skaistā krāsa nāk no aļģēm, kramaļģēm un mazajiem vēžveidīgajiem, ko tie ēd un kuri ir bagāti ar karotīnu.
3. Flamingo mēdz izklaidēties, kas katru dienu aizņem daudz laika. Viņi izklaidējas, izmantojot knābi, lai uz spalvām sadalītu taukus no dzelzs astes pamatnē.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā man nepatika, ka miskastes mašīna dusmu kuli aizveda prom no mājām, jo abi puiši uztraucās un meklēja dusmu kuli. Labi, ka viņi beigās atrada dusmu kuli pie citiem maisiņiem. Man liekas, ka autors vēlējās pavēstīt to, ka draudzība ir vissvarīgākā. Es piekrītu autoram, ka draudzība ir vissvarīgākā. Ja tu nedraudzētos, tad nebūtu, ar ko spēlēt spēles un tu būtu bēdīgs, jo neviens ar tevi neko nedarītu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija kaķis. Interesanti fakti:
1. Kaķi var kustināt katru ausi atsevišķi un pagriezt tās par 180 grādiem.
2. Vecākais kaķis pasaulē nodzīvojis 38 gadus.
3. Aptuveni 200 savvaļas kaķu klīst Disnejlendas teritorijā, kur tie palīdz kontrolēt atrakciju parka grauzēju populāciju.

3. uzdevums. Grāmata - kino!