Kate Krampe

9 gadi, Riga

Man patīk lasīt, gleznot un sacerēt dziesmu vārdus.

Iesniegtās recenzijas

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata ir par jauno detektīvu piedzīvojumiem. Pauls pirmo reizi aizguļas un nolemj uz skolu neiet. Tajā pašā dienā viņš iepazīstas ar daiļo Katrīnu, jautro Artūru, viņa meitu Minnu Rīnu, kura drīz vien viņam iepatīkas, un aizdomīgo Kurpju vīru, kurš katru dienu Nemmes veikaliņā nopērk 39. izmēra kurpju pāri. Pauls ar Minnu cenaš izdibināt Kurpju vīra noslēpumu. Mans mīļākais tēls bija Kurpju vīrs, jo viņam interesants dzīves stāsts. Gāmatas galvenās domas varētu būt šādas - lai izsekotu svešinieku, vajag drosmi un neatlaidību. No grāmatas arī iemācījos, ka nevajag turēt kādu aizdomās, pirms neesi pārliecinājies, kas patiesībā noticis. Grāmatā man visvairāk patika, ka viss bija mīklaini, līdz viņi uzzināja patiesību. Esmu lasījusi šāda žanra grāmatas, bet ne ar šādu sižetu. Ieteiktu šo grāmatu citiem, jo tā ir ar mīklu, kuru grāmatas lasīšanas gaitā var arī atminēt. Man patika arī grāmatas vāka dizains - kā kurpju kastei. No 5 zvaigznēm šai grāmatai dodu 5.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vienai grāmatas varonei bija suns - somu špics. Te trīs fakti par šo suņu šķirni.
1. Somu špici ir sena šķirne, kas sākotnēji tika audzēta Somijā medībām. Viņu galvenais uzdevums bija izsekot un norādīt uz medījumu, piemēram, putniem un mazajiem dzīvniekiem, izmantojot savu izteiksmīgo riešanu. Viņu spēja skaļi un ilgstoši riet palīdzēja medniekiem atrast medījumu blīvā mežā.
2. Somu špicis ir Somijas nacionālais suns, kas atspoguļo valsts kultūras un dabas mantojumu. Šī šķirne ir ļoti cienīta un mīlēta Somijā, kur tā ir kļuvusi par simbolu somu medību tradīcijām un dzīvesveidam.
3. Somu špicis ir pazīstams ar savu "sarunāšanās" prasmi - tie spēj izdot dažādus vokālos signālus, kas izpaužas dažādās intonācijās un frekvencēs. Šī spēja padara viņus par lieliskiem komunikatoriem gan ar cilvēkiem, gan ar citiem suņiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Izvēlējos šo grāmatu, jo man patīk šausmu stāsti. Grāmata ir par šausmiņām. Stāstu var piedzīvot namā ar divām pusēm, vasaras beigās. Koralīna atrada durvis, dodoties izpētē pa jaunajām mājām. Un tās, izrādās, pa dienu neved nekur, bet naktī tās gan kaut kur ved - pie citas mātes… Un tas arī ir mans mīļākais stāsta varonis - cita māte, jo viņa bija visšausmīgākais varonis visā stāstā. Autors, iespējams, rakstīja šo grāmatu ar domu, ka nekad nevajag padoties. Man ļoti patika daļa, kad Koralīna netika ārā no otras nama daļas. No vāka var noprast, ka, lasot grāmatu, būs jābaidās. Ilustrācijas ir iespaidīgas un pastiprina šausmas. Es ieteiktu šo grāmatu tādiem, kas gatavi kārtīgi pabaidīties, jo grāmata ir biedējoša. Es vērtēju šo grāmatu no piecām zvaigznēm - piecas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Kaķi izmanto savas ūsas, lai sajustu vibrācijas gaisā, kas palīdz viņiem noteikt tuvumā esošo objektu klātbūtni un kustību, pat ja tie ir neredzami. Šīs vibrācijas palīdz kaķiem arī orientēties tumsā un medībās.

2. Kaķi pavada apmēram 70% no sava dzīves laika guļot, kas nozīmē, ka deviņus gadus vecs kaķis ir nomodā bijis tikai aptuveni trīs gadus. Šī miega nepieciešamība ir saistīta ar viņu mednieku dabiskajiem instinktiem, kas prasa daudz enerģijas.

3. Katram kaķim ir unikāls purniņa nospiedums, gluži kā cilvēkiem ir unikāli pirkstu nospiedumi. Kaķa deguna reljefs un virsmas raksts ir individuāls un to varētu izmantot kaķa identificēšanai, ja būtu izstrādāta piemērota tehnoloģija.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas vāks liek just kārdinājumu to izlasīt. Mamma bija paņēmusi šo grāmatu sev, bet es sāku lasīt un tā mani ieintresēja. Grāmata ir par meiteni, kura dzīvoja bērnunamā. Sanna bērnunamā sagaida savu 14. dzimšanas dienu. Mīļākā daļa man bija tad, kad varoņi atklāja, kas ir viņu radi. Grāmatā autore iekļāvusi tādas domas kā - cik svarīgi, ka ir vecāki; ka tautībai nav nozīmes; ka reiz varētu slēgt visus bērnu namus; daudz cilvēku pīpē un dzer, jo tā viņi remdē savas bēdas un pēc tam nevar apstāties un tas kļūst par ieradumu, nevis tāpēc, ka viņi ir slikti vai jocīgi. Mans mīļākais varonis ir Kate, jo viņa šķita stilīga un ļoti jauka tante. Man nepatika Krūmiņa kungs, jo viņš izrādija nepatiku pret citu tautību saviebjoties. Šī grāmata ir atšķirīga no citām grāmatām, bet man patika. Es ieteiktu šo grāmatu citiem, bet brīdinu, ka dažās vietās jaunākiem lasītājiem var rasties nesaprašanas. Kopumā grāmata bija laba, interesanta un forša. Es no 5 zvaiznēm dodu 5.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Vārnas ir ļoti gudras un spēj risināt sarežģītus uzdevumus. Viens no zināmākajiem eksperimentiem parādīja, ka vārna var izmantot vairākus rīkus secīgi, lai iegūtu barību. Piemēram, tā var izmantot īsāku nūju, lai izvilktu garāku nūju, kuru pēc tam izmanto, lai iegūtu grūti sasniedzamu ēdienu.

2. Vārnas spēj atpazīt un atcerēties cilvēku sejas. Pētījumi rāda, ka vārnas var atcerēties cilvēkus, kuri pret viņām izturējušies slikti vai draudzīgi, un attiecīgi reaģēt. Vārnas var arī brīdināt citas vārnas par cilvēkiem, kurus tās uzskata par bīstamiem.

3. Vārnas ir sabiedriskas būtnes, kas veido ciešas saites ar savu grupu. Kad viena no viņu grupas biedriem mirst, pārējās vārnas var pulcēties ap mirušo putnu un izrādīt uzvedību, kas atgādina sēras. Šī uzvedība palīdz viņām mācīties par iespējamiem draudiem un stiprināt savas sociālās saites.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es izvēlējos šo grāmatu, jo tās autore ir sarakstījusi citu grāmatu, kas man patika. Grāmata ir par prieku, skumjām un neatlaidību. Lilija dzīvo pasaulē, kurā nav saules. Un viņa vēlas to atgūt. Kad meitene atrod sauli, viņai vēl jāpierunā saules sargātāja palaist vaļā laso, ar kuru tā tur sauli. No grāmatas es mācījos, ka ja kaut kas ir ļoti svarīgs, dēļ tā var atdot visu - pat savu dzīvību. Interesanti uzrakstīta, neko līdzīgu nebiju iepriekš lasījusi. Es ieteiktu šo grāmatu citiem, jo tā ir piedzīvojumiem bagāta, un aizraujoša. Ja man būtu šī grāmata jāvērtē, no piecām zvaigznēm es dodu četras ar pusi.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Suņiem ir ārkārtīgi attīstīta oža, kas ļauj viņiem sajust noteiktas slimības, piemēram, vēzi, diabētu un epilepsijas lēkmes. Daži suņi tiek īpaši apmācīti, lai paziņotu saviem saimniekiem par gaidāmo lēkmi vai pat palīdzētu diagnostikā, atklājot vēža agrīnās stadijas.

2. Suņi spēj lasīt un interpretēt cilvēku emocijas, pamatojoties uz viņu sejas izteiksmēm. Pētījumi rāda, ka suņi var noteikt, vai cilvēks ir priecīgs, dusmīgs vai bēdīgs, un viņi bieži vien reaģē uz šīm emocijām atbilstoši, piemēram, mēģinot mierināt bēdīgu saimnieku.

3. Suņiem ir muskuļi, kas ļauj viņiem kustīgāk un izteiksmīgāk kontrolēt savas ausis. Šie muskuļi palīdz suņiem ne tikai labāk dzirdēt dažādas skaņas, bet arī izpaust dažādas emocijas un sazināties ar citiem suņiem un cilvēkiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!