Aleksandra Skujevska

11 gadi, Saldus

Man ir 10 gadi,tumši zilas acis un brūni mati.

Iesniegtās recenzijas

Viljams Ventons un lurīdija zaglis, 1

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man šī grāmata šķita nedaudz baisa. Grāmatas galvenie varoņi bija Viljams Ventons un vectēvs. Protams, tur bija pieminēti arī citi cilvēki, taču es domāju, ka ja jau grāmata ir nosaukta Viljama vārdā, tad viņš arī ir galvenais varonis. Starp citu, lurīdijs ir inteliģents metāls, kuru apēdot, daļa no tevis pārveidojas robotā. To nevar pamanīt. Viljams, būdams 3,5 gadus vecs, kopā ar tēti iekļuva auto avārijā. Tēvs gulēja komā ar lauztu sprandu, bet Viljamam bija lauzts mugurkauls. Jūs jau noteikti ziniet, ka tā ilgi nevar vairs nodzīvot, īpaši mazs bērns. Vectēvs, to uzzinot, ar pirmo lidmašīnu lidoja uz slimnīcu, jo viņš tobrīd bija Tibetā, kur veica izrakumus. Viņš zināja, ka institūtā ir lurīdijs, bet viņam to neviens nedos, tādēļ nolēma to nozagt, viņam nebija izvēles. Nokļuvis slimnīcā, viņš to iebaroja Viljamam. Zēns atveseļojās un neviens, izņemot vectēvu, nezināja, kā tas noticis. Tā nu Viljama ķermenī 49 % ir lurīdijs. Tad vectēvs nozuda, jo viņu sāka meklēt institūts un Ābrahams Tallijs. Pēc astoņiem gadiem Viljams devās viņu meklēt un atrada. Vectēvs atradās iesaldēts ledū kādā kambarī dziļi, dziļi zem Viktorijas stacijas. Tomēr grāmata beidzās jauki. Es domāju, ka autors vēlējās pateikt - kas meklē, tas atrod! Arī to, ka vectēvs tik ļoti mīlēja savu mazdēlu, ka bija gatavs uz visu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Svīres pārtrauc lidot un nolaižas tikai tad, kad ligzdo. Viņas pat guļ lidojumā.
2. Lai atstātu iespaidu uz mātītēm, dažu sugu paradīzes putnu tēviņi karājas pie zara augšpēdus.
3. Dzenim ir ļoti gara mēle - līdz piecām reizēm garāka par knābi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man šī grāmata šķita aizkustinoša. Grāmatas galvenie varoņi bija Toms, Gvids, mamma un tētis. Man šķita, ka Gvids sākumā tik nejauki izturējās pret Tomu, tāpēc, ka viņš bija domājis, ka viņam būs brālītis, kuru būs radījusi mamma. Taču, uzzinājis, ka vecāki taisās adoptēt bērnu viņa vecumā, Gvidam tas bija stiprs trieciens. Man būtu līdzīgas sajūtas. Visaizkustinošākās man šķita beigas. Tajā vietā, kur Toms un Gvids saprata, ka viņiem ir lemts būt par brāļiem, vai vismaz labākajiem draugiem. Man šķita, ka autore vēlējās pavēstīt to, ka tev sākumā cilvēks var likties tāds, taču, īstenībā, viņš ir pavisam savādāks. To, ka cilvēku var mīlēt vienalga, kāds viņš ir. Es šo grāmatu izvēlējos lasīt, jo tā bija pagājušā gada bērnu žūrijā, es to izlasīju, taču es no tās neko neatcerējos, jo tā bija pirmā grāmata, kuru izlasīju.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Kad lords Bairons uzzināja, ka viņa suni neielaidīs Trinitijas koledžā (Kembridžā), kur viņš mācījās, par spīti koledžas vadībai, viņš uz skolu atveda pieradinātu lācēnu.
2. Ir suņi, kas var sajust līķa smaku zem ūdens.
3. Pirmo reizi suni klonēja Dienvidkorejas zinātnieks Hvans Usoks 2005. gadā. Šobrīd šī procedūra maksā 86 000 eiro.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man šī grāmata ļoti patika, jo tā bija pilna ar fantāziju. Stāsta galvenie varoņi bija Lilija, vectēvs, Zēns, Suns un Saules sargātāja. Vislabāk man patika stāsta nobeigums. Par to, ka Sauls sargātāja izrādījās Lilijas māte Marija. Man šķiet, ka autors vēlējās pavēstīt to, ka mīlestība tevi sargās, vienalga, vai tavs sargātājs ir dzīvs vai miris. To, ka mātes un meitas uzticība var būt mūžīga. Es par šo grāmatu izvēlējos uzrakstīt, jo tā bija bērnu žūrijā. Pēc grāmatas izskata likās, ka tā varētu būt pat pieaugušo grāmata. Taču, kad sāku lasīt, neradu mieru, līdz grāmatu izlasīju līdz galam. Es vēlāk sapratu, to, ka grāmata var izskatīties garlaicīga, taču izlasot var šķist, ka tā ir interesantākā grāmata pasaulē.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Suns.
*) suņiem ir trīs plakstiņi - augšējais, apakšējais un trešais plakstiņš jeb mirkšķināmā membrāna, kura mitrina un pasargā acis,
*) ASV atrodas pasaulē vienīgā baznīca suņiem. To 2001. gadā uzcēla mākslinieks Stefans Huneks. Tā viņš pateicās saviem pieciem Labradoriem, kuri palīdzēja viņam uzveikt smagu slimību.
*) taksīti, kurš bija pazudis, atrada gigantiska sama kuņģī, kuru tas bija norijis veselu. Šis gadījums fiksēts 2003. gadā Berlīnē.

3. uzdevums. Grāmata - kino!