Irbe Bārbala Kārkliņa

11 gadi, Rēzeknes novads

Esmu aktīva, radoša un azartiska. Patīk piedalīties dažādos izaicinājumos. Lasot grāmatas, es varu nokļūt daudzās fantāzijas pasaulēs.

Iesniegtās recenzijas

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man grāmata patika, jo autore stāsta par izsūtīšanām uz Sibīriju un to, cik grūti tur bija.
Es domāju, ka ļoti netaisnīgi bija tas, ka šos izsūtītos cilvēkus uzskatīja par noziedzniekiem, lai gan viņi neko nebija ļaunu izdarījuši. Ļoti nepatika, ka par noziedzniekiem nosauca pat tikko piedzimušus bērniņus. Kad vagonā ceļā uz Sibīriju nomira zīdainītis un viņu izmeta laukā no vagona uz sliedēm, es raudāju...
Šo un līdzīgas grāmatas es ieteiktu izlasīt arī citiem, lai pamodinātu cilvēcību un nekļūtu par nezvēriem, kā čekisti. Man ļoti negribētos piedzīvot tādus notikumus, kā grāmatā.
Patika, ka Līna un Andrejs tomēr izdzīvoja un arī apprecējās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man gribētos par dzīvniekiem nosaukt čekistus, bet tas nebūs labi, jo čekisti tomēr bija nezvēri, necilvēki, nevis dzīvnieki...
Šai grāmatā dzīvnieki bija pieminēti ļoti maz. Kad Līna un pārējie izsūtītie meklēja ēdienu atkritumos, bija pieminēts, ka viņi ēda visu, ko atrada, neskatoties uz to, ka tur bija tarakāni. Tāpēc meklēšu faktus par tarakāniem.

1. Tarakāns var nodzīvot nedēļu bez galvas. Kad tarakāns zaudē galvu, viņa organisma sistēmas turpina strādāt, un tarakāns varētu dzīvot mūžīgi, ja vien nenomirtu no slāpēm, jo bez galvas tarakāns nevar padzerties.

2. Tarakānu faktiski nav iespējams noķert. Uz tarakāna kājām ir sīki matiņi, kas uztver vismazāko gaisa kustību, kad tuvojas dzīvnieks vai cilvēks. Tarakānam ir ļoti ātra nervu sistēmas darbība un izteikti attīstīti refleksi, līdz ar to viņi reaģē sekundes simtdaļās. Reiz, kad mūsu mājās bija ieradušies ciemos tarakāni, mamma viņus nodedzināja ar lāpu, jo tikai tā varēja tikt no tiem vaļā...

3. Tarakāni izdzīvos atombumbas sprādzienā. Tarakāni spēj izturēt spēcīgu radiācijas iedarbību, jo tiem ir lēnāks šūnu dalīšanās cikls.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man nepatika šī grāmata, tomēr tā bija ļoti interesanta, un tāpēc laikam man arī patika grāmata. Līdz šim es nebiju daudz lasījusi grafiskos romānus. Sapratu, ka man patīk šādas grāmatas, jo ilustrācijas palīdzēja labāk ieraudzīt stāstu. Grāmata mani turēja spriedzē, jo visu laiku šķita, ka beigas nebūs happy end. Mana psihe tika pamatīgi pārbaudīta, tā brīžiem salūza. Ļoti jutu līdzi aizspogulijā ieslodzīto bērnu dvēselēm. Un priecājos, kad Koralīnai izdevās apmānīt Citu Māti un izglābt savus vecākus.
Izlasot grāmatu, es sapratu, ka ir jāmīl un jāciena savi vecāki, kamēr viņi ir, jo dažiem bērniem vecāku vairs nav.
Labprāt izlasītu grāmatas turpinājumu, jo... tā roka varētu arī izlauzties no akas, vai ne?

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es meklēšu faktus par kaķiem, jo tieši kaķis Koralīnai palīdzēja iekļūt un izkļūt no Citas Mātes pasaules. Man pašai arī ir melns kaķis - Kikī. Man patīk grāmata "Mana kaķu un kaķēnu grāmata", tādēļ fakti būs no šīs grāmatas.
1. Kaķiem ir 230 kaulu - par 24 vairāk nekā cilvēkam. Tam ir lokans mugurkauls un gara aste. Kaķa astē var būt par 23 kauli. Kaķiem ir neliels galvaskauss un asi, smaili zobi. To, ka kaķiem ir asi zobi, bieži apliecina manas māsas kaķe Murka, kura man visu laiku kož!
2. Senie ēģiptieši uzskatīja kaķus par dievībām. Dievieti ar sievietes ķermeni un kaķa galvu senajā Ēģiptē sauca par Bastetu. Tā bija prieka, līksmības, mīlestības un mājas pavarda dieviete, kuru vienmēr pavadīja kaķi. Varbūt arī mana Kikī iedomājas, ka ir dieviete? Jo vienmēr dara tikai to, kas viņai pašai patīk!
3. Katrs kaķis caur ķepu spilventiņiem izdala savu īpašo aromātu, ar kuru iezīmē teritoriju. Kaķi arī berzējas gar savu saimnieku, lai iezīmētu viņu ar savu aromātu. Un naktīs guļ uz sava saimnieka, kā Kikī uz manis...

3. uzdevums. Grāmata - kino!