Marta Matuzele

8 gadi, Rīga

Esmu 2. klases skolniece. Mani mīļākie mācību priekšmeti ir angļu valoda, vizuālā māksla un latviešu valoda. Man ļoti patīk zīmēt, lasīt un pastaigāties dabā. Mani mīļākie dzīvnieki ir lapsas un kaķi. Man garšo griķi, makaroni un borščs.

Iesniegtās recenzijas

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es izlasīju Vanesas Valderes grāmatu "Lāču karalis".
Tā ir bērniem domāta grāmata, kurā aprakstīta lāču dzīve un uzvedība dabā. Grizlilāči dzīvo Ziemeļamerikā. Pie mums, Latvijā, ir savairojušies brūnie lāči, kas ir mazāki augumā, bet tikpat bīstami. Tāpēc bija interesanti lasīt šo grāmatu.
Maza grizlilāču meitenīte Skauta pazaudē savu māmiņu un brālīti, un tālāk grizlilāču meitenei jāmācās izdzīvot vienai. Kādu dienu viņa satiek lielu, vecu un bīstamu grizlilāču tēviņu, kurš ir vismilzīgākais mežā un visi no viņa baidās. Milzis Skautu neapēd, bet Skauta iedomājusies, ka tas ir viņas tēvs. Un tā Skauta mācās no šī tēviņa, ko var ēst un ko nevar, kā arī citas grizlilāča izdzīvošanai vajadzīgas lietas. Piemēram, Milzis labi zina, kuras zālītes un augi ir labi viņa gremošanas sistēmai un kas jāēd, lai uzkrātu rezerves ziemai - tie ir laši. Attiecības starp Milzi un Skautu ir interesantas un dīvainas, jo parasti grizlilāču tēviņi mazuļus neaudzina, bet appēd. Beigas ir laimīgas, jo pirms došanās ziemas guļā Skauta tomēr atkal satiek savu māmiņu un brālīti.
Grāmata "lasās" ātri, nav daudz sarežģītu vārdu, ir skaisti dabas apraksti, var daudz uzzināt par dzīvnieku uzvedību un savstarpējām attiecībām. Grāmatā ir arī interesanti apzīmējumi, piemēram, "spalvainā varde" (lācis), "briesmīgais putns" (lidmašīna).
Tagad zinu, ka šašlikus un citu ēdienu nevar atstāt naktī pie teltīm, jo tas var pievilināt lāčus.
Man ļoti patīk kā Vanesa Valdere savās grāmatās raksta par dzīvniekiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Interesanti fakti par kaijām:

1. Kaija var dzert sālsūdeni, jo tai virs acīm atrodas īpašs dziedzeris, kas attīra kaijas asinis no sāls. Liekā sāls tiek izvadīta caur nāsīm.

2. Bieži vien vienā teritorijā ar kaijām mīt arī vārnas, un tad nu abi šie putni konkurējot – mēdzot noknābt viens otra mazuļus. Bet abi divi kopā ēd baložus.

3. Kaijas ir tā sauktie ligzdas bēgļi – mēdzot pastaigāties, pirms īsti iemācījušies lidot. Tad tie pastaigājoties arī pa ielu, ja kaut kā izdevies no jumta noplanēt, bet vecāki – patrulē gaisā, savu mazuli vajadzības gadījumā aizstāvot.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Lilī ir parasta meitene, bet Bubass ir burvju bibliotēkas bibliotekārs. Burvju bibliotēkā ir visādi brīnumi - runājošs kaķis, guļamgrāmatas, kuras izlasās gulēšanas laikā, vienradzis un citi. Notiek dažādi piedzīvojumi, bet visiem kopā izdodas pasargāt burvju bibliotēku un grāmatas no ļaunā Vilka un iznīcības.
Es grāmatu uztvēru kā pamācību kā uzvesties bibliotēkās, kādi noteikumi jāievēro un ko nedrīkst darīt. Jo Bubass vada labo bibliotēku, bet viņa pretinieks Vilks - slikto. Sliktā bibliotēka izbeidza darboties, jo tajā nebija noteikumu, bija atļauts darīt visu, kas ienāk prātā.
Grāmata patiks arī visiem kaķu mīļotājiem, jo galvenais varonis ir kaķis, kurš pieprasa sevi uzrunāt uz Jūs un pats par sevi saka - "mēs". Kaķis šajā grāmatā ir goda vietā.
Grāmatai ir ļoti skaistas, modernas ilustrācijas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

3 interesanti fakti par ezi:

1. Senajā Romā ežu kažociņu izmantoja aitu vilnas ķemmēšanai.

2.Bērnu grāmatās ezīti bieži attēlo ar ābolu vai sēni uz muguras, kas neatbilst patiesībai – eži nenes barību uz savām adatām. Eži nav ābolu ēdāji un sēņu vācēji un patērētāji.

3. Uz eža ķermeņa ir vairāk ērču nekā uz jebkura cita dzīvnieka.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Baltā vilcene
Es izlasīju Vanesas Valderes bērnu grāmatu BALTĀ VILCENE.
Šī grāmata ir par dzīvniekiem, darbība norisinās mežā dažādos gadalaikos. Ir divi galvenie varoņi - vilcenīte Piektā un viņas draugs krauklis Rāks. Piedzimstot baltā vilcenīte bija vismazākā starp saviem brāļiem un māsām, un visi viņu apsmēja, bet vēlāk, kad paaugās, viņa visiem pierādīja, ka var kļūt par barvedi, kas vilkam ir lielākais sasniegums. Kraukļi ir vilku "acis gaisā" - tie palīdz vilkiem atrast barību.
Es uzzināju, ka tādas sugas kā vilki un kraukļi draudzējas. Vēl uzzināju, ka katrā barā visi vilki ir nozīmīgi un katram ir savs pienākums.
Grāmata bija viegli lasāma, tajā nebija daudz man nesaprotamu vārdu. Izlasot šo grāmatu man radās labs iespaids par vilkiem, jo dažādās latviešu pasakās vilki ir ļauni, bet šajā grāmatā vilki ir labie.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

2.uzdevums
Trīs interesanti fakti par PELĒM:

1. Pelēm ir spēcīgs mātes instinkts, un ne tikai pret saviem bērniem. Ja peles mātītei iemetīsiet dažus citplanētiešu mazuļus, viņa tos pabaros kā savējos.

2. Peles kaķim ir noderīgas ne tikai tāpēc, ka kaķis tās ēdot būs veselīgāks un veiklāks, bet šādai patikai ir fizioloģisks izskaidrojums - peļu vilnā ir liels sēra daudzums, un to ēdot, kaķis tiek pasargāts no plikpaurības.

3. Pele spēj ielīst šaurākajā spraugā, jo viņai nav atslēgas kaula. Šis grauzējs vienkārši saspiež pats savu ķermeni.

3. uzdevums. Grāmata - kino!