Olivers Liepiņš

8 gadi, Ādaži

Atraktīvs, aktīvs puisis, kursm patīk daudz lasīt grāmatas un spēlēt futbolu.

Iesniegtās recenzijas

Kastaņkoku neticamais piedzīvojums

Aija Hasinta Smit

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas varoņi bija divi Kastaņkoki. Vienam Kastaņkokakam ļoti patika klausīties dziesmas. Otram Kastaņkokam patika runāties ar kaķi, kurš katru dienu gulējam zem abiem kokiem. Visvairāk man patika, kad visi grāmatas varoņi lidoja ar gaisa balonu. Visi kopā – ezis, putni, bites, zirnekļi, suns un taurenis būvēja gaisa balonu. Viņi to būvēja no auduma, zirnekļu tīkla. Ezis ar savām adatām šuva visu kopā. Viņi lidoja ar gaisa balonu prom uz citu vietu, lai paglābtos. Vecajā vietā gribēja visu nozāģēt un uzbūvēt tajā vietā māju.
Man nepatika tā daļa, ka suns un kaķis palika vecajā vietā, bet pārējie aizlidoja projām.
Izlasot šo grāmatu iemācījos, ka ir jāsadarbojas ar citiem, lai visi kopā ātrāk un labāk paveiktu darbu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Ezis:
1. No virspuses (mugura un daļa sānu) ķermenis segts ar gludām, spīdīgām, ap 2 cm garām adatām (pilnīgi pieaugušam indivīdam parasti ir 5000-6000 adatu). Adatu krāsa: brūngana (izraibināta ar tumšākām šķērsjoslām. Kad dzīvnieks ir mierīgs, adatas ādā turas slīpi un ir novietojušās cita pār citu kā jumta dakstiņi, bet, kad, sargādamies no uzbrucējiem, viņš saritinās kamolā, tās izslejas stāvus, turklāt novietojas tā, ka smailes vērstas krusteniski dažādos virzienos. Starp adatām reti izvietoti ļoti tievi, gari mati. Adatas pakāpeniski izkrīt un to vietā aug jaunas. Adataino bruņu priekšgalā ir kailas (ar adatām un apmatojumu nesegtas) ādas iežmauga, lai ezim būtu vieglāk saritināties kamolā. Citas ar adatām nesegtās ķermeņa daļas klāj raupjš matojums. Apmatojuma (ieskaitot adatas) maiņa norit ļoti lēni, pakāpeniski.
2. Nometnieks. Vienpatis. Aktīvs pārsvarā krēslā un tumsā, tomēr pavasarī nereti sastopams arī gaišajā diennakts periodā.Izdala specifisku muskusa smaku. Regulāri iezīmē savu apdzīvojamo teritoriju un aktīvi aizsargā to no sugasbrāļiem.
3. Briesmu gadījumā parasti nevis bēg, bet ritinās kamolā. Pārvietojas galvenokārt vienmērīgos, ātros soļos, bet spēj itin ātri skriet. Prot lekt.Nelabprāt, tomēr, ja nepieciešams, samērā labi peld.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Asterikss olimpiskajās spēlēs

Renē Gosinī

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie varoņi ir Obeliks, Asteriks un Druits. Obeliks, kad bija maziņš viņš iekrita grāpī un viņš ir ļoti stiprs un ātrs. Asteriks ir tikpat ātrs kā Obeliks. Druits ir ļoti veikls un uzmanīgs. Man patika, ka mazajā Gallijas ciemā visi iedzīvotāji bija ļoti draudzīgi. Man ļoti patika, ka Asteriks vinnēja olimpiskajās spēlēs. Viņš piedalījās skriešanas sacensībās.
Otra lieta, kas man patika izlasot grāmatu bija fragments, kad viņi uzkāpa uz kuģa, lai brauktu uz olimpiskajām spēlēm. Visi ciema puiši bija pārsteigti, ka kuģis pašiem bija jāairē, lai tiktu uz priekšu.
Man nepatika, ka romiešu skrējēj iemeta Obelikam ar koku pa galvu.
Izlasot grāmatu sapratu, ka ir labi būt ļoti sportiskam.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Mežacūka
1. Meža cūka vislabprātāk dzīvo lapu koku vai jaukto koku mežos, pļavu un mitrzemju tuvumā. To var sastapt pat kalnos – teritorijās, kur aug koki. Biezais apmatojums ļauj izspiesties cauri bieziem krūmājiem, no kuriem izvairās citi dzīvnieki.
2. Meža cūka līdzīgi kā mājas cūka, galvenokārt ir veģetāriete, taču var teikt, ka tā ēd visu. Pārtiek no ozolzīlēm, skābaržu riekstiņiem, zāles, lapām, saknēm, augļiem, gumiem, nesmādē kukaiņu kāpurus, vardes vai mazus grauzējus. Daudzreiz izposta tīrumus.
3. Katrs jaundzimušais sivēns izvēlas savu pupu, no kura zīž pienu. Pirmdzimtie izmeklē pupu vistuvāk mātes galvai. Māte viņiem velta vairāk uzmanības un neapdraud tos, piemēram, nejauši sasperot.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie varoņi ir Lilī, Bubass un zinātnisks. Lilī ir kautrīga meitene. Bubass ir burvju, kaķis, kuram pieder burvju bibliotēka. Zinātnieks ir ļoti gudrs. Lilī dzenāja viens nepazīstams vīrietis. Viņai likās, ka viņš viņu aiznesīs pie milzu astoņkāja, kurš viņu apēdīs. Līlī skrēja iekšā mājā uz 4.stāvu, tad viņa ieraudzīja atvērtas durvis, kurās ieskrēja iekšā, lai paslēptos. Tur viņa satika Bubasu, kuram piederēja burvju bibliotēka. Viņi sadraudzējās. Viņa katru dienu nāca ciemos pie Bubasa uz viņa bibliotēku, kur satika zinātnieku un sadraudzējās arī ar viņu. Zinātnieks bibliotēkā lasīja avīzes. Lilī lasīja dažādas grāmatas.
Man ļoti patika, ka otrā pilsētas malā bija otra burvju bibliotēka, kura piederēja Vilkam. Abās bibliotēkās bija noteikumi, ka pa dienu bērniem jādod lasāmās grāmatas, un vakarā miega pasaku grāmatas. Vilks kādā dienā izdomāja pārkāpt noteikumus, lai uz savu bibliotēku atvilinātu vairāk bērnus. Viņš sāka ļaut bērniem pa dienu lasīt miega pasaku grāmatas. Bubass ziņoja par vilka bibliotēku un to aizslēdza. Tad vilks sadusmojās un vienā dienā gribēja atriebties Bubasam. Viņš ar burvju brillēm ievilināja divas meitenes iekšā grāmatā. Šerifs Šeldons palīdzēja atrast grāmatu, kurā meitenes bija ieburtas. Tad viņi dabūja meitenes ārā no grāmatas.
Izlasot šo grāmatu – tā māca, ka ir jābūt draudzīgam pret visiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Putni:
1. Putni ir gaisa pavēlnieki. Putni spēj lidot ātrāk, augstāk un tālāk nekā citi dzīvnieki. Daudzi putni ik gadu veic tālus pārlidojumus, bet parastā svīre spēj palikt gaisā gadiem ilgi, ne reizi nenoļaižoties uz zemes. Putni ir redzēti lidojam augstu virs visaugstākā kalna – Everesta – virsotnes. Šādi varoņdarbi ir iespējami tādēļ, ka putni ir izcili pielāgoti lidošanai.
2. Putni ir vienīgie dzīvnieki, kuru ķermeni klāj spalvas. Vairumam putna spalvu no spalvas stumbra atiet stingri zari. Savukārt no zariem atiet mazāki zariņi, kas ar āķīšiem saķeras kopā ar blakus esošā zara zariņiem. Visi šie zariņi savā starpā sasaistās un izveido gludu, nepārtrauktu virsmu, tādēļ gaiss netraucēti plūst spalvai pāri un neplūst tai cauri. Šāda uzbūve ir spārnu un astes spalvām. Kaut arī vairumam putnu katru gadu izaug jaunas spalvas, apspalvojuma kopšanai viņi velta ļoti daudz laika, lai spalvas būtu labā formā un labi pildītu savas funkcijas.
3. Lidošanas laikā tiek patērēts daudz enerģijas – šķiet, ka tas varētu ātri nogurdināt putnu. Jo mazāks ir putna svars, jo mazāk enerģijas nepieciešams patērēt, tādēļ ikviena putna ķermeņa daļa ir kļuvusi pēc iespējas vieglāka. Daudzi kauli ir ļoti slaidi, tomēr pietiekami stipri, lai pildītu savas funkcijas. Daļa no lielākajiem kauliem ir dobi, bet tos pastiprina iekšējie balsti, lai tie lidojuma slodzes ietekmē nesalūztu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Otfrīds Preislers

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie varoņi ir Herbe un Plampačs. Herbe ir ļoti drosmīgs rūķītis ar lielu cepuri. Un man šķiet, ka Herbe ir ļoti traks, jo lec ūdenī. Plampačs ir ļoti bezbailīgs un drosmīgs meža gariņš. Man vislabāk patika tā daļa, kurā Herbe atpūšoties pēc pastaigas satika skudras. Viņš skudras pacienāja ar kūku. Skudrām kūka ļoti garšoja un viņas aicināja citas skudras ēst. Taču Herbem nebija tik daudz kūkas, ar ko cienāt tās. Herbe bēga no daudzajām skudrām, jo domāja, ka viņas viņu apēdīs. Bēgot no skudrām viņš ielēca ūdenī. Tad Herbe mēģināja tikt otrā krastā, taču straume bija spēcīgāka un Herbe krita lejā no ūdenskrituma. Herbe nepaguva nokrist līdz galam, jo viņu izglāba Plampačs. Tad viņi abi divi sadraudzējās.
Ir ļoti labi neaizmirst draugus un siltā, saulainā dienā iet ar viņiem kopā spēlēties dabā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Melnā skudra.
1.Melnā skudra ir plēsējs, kas ķer un aprij citas skudras un kukaiņus, taču tā ir iecienījusi arī augļus un medu. Īpaša delikatese melnajai skudrai ir medusrasa. Lai to iegūtu skudra meklē augus, uz kuriem ir daudz laputu. Kad atrod, tad uzrāpjas tām virsū un “slauc” – pieskaras laputīm ar taustekļiem, lai piespiestu tās izdalīt medusrasu. Lai nodrošinātu pastāvīgu pieeju šim gardumam, skudras sagūsta dažas laputis un aiznes uz savu pūzni, kur kukaiņus tur īpašās telpās un pienes tiem barību.
2. Melnās skudras skudru pūzņa tuneļi ved viena metra vai vairāk dziļumā. Skudru pūznī ir vairākas telpas. Vienā no tām dzīvo karaliene, kura dēj oliņas, citās tiek uzglabātas kūniņas, kāpuri, vai barība. Dažas telpas domātas atpūtai. Oliņas, kūniņas un kāpuri tiek regulāri pārnesti no vienas telpas uz citu, lai katrā attīstības stadijā tiem būtu nodrošināta atbilstoša temperatūra.
3. Skudras kājas sastāv no deviņiem segmentiem, ko savieno kustīgas locītavas. Uz pēdām atrodas divi nagi ar āķīšiem, kas ejot balstās pret zemi. Ar to palīdzību skudra rok, rāpjas pa sienām.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Melnā aita

Aija Lisovska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Galvenie varoņi ir Mellenīte, Čiekurs un Kašķis. Mellenīte ir melnā aita, kura ir ļoti bailīga un viņai garšo meža zemenes. Čiekurs ir zaķis, kurš arī ir ļoti bailīgs un viņš ir ļoti ātrs lēkšotājs. Kašķis ir vilks, kurš ir drosmīgs un ļoti stiprs. Melno aitiņu atgrūta no balto aitiņu bara, jo viņa bija savādāka. Pēc tam aitiņa skumīga viena pati klīda. Pamazām viņa satika dzīvnieciņus ar kuriem sadraudzējās. Pašās beigās Mellenīte satika melno aitiņu baru. Man ļoti patika, ka visi trīs dzīvnieciņi beigās sadraudzējās. Man nepatika stāsta daļa, kur sliktais vilks uzbruka aitiņai un tad labais vilks aizstāvot aitiņu uzbruka sliktajam vilkam. Grāmatas stāsts māca, ka jābūt draudzīgam ar visiem un nevajaga atstumt atšķirīgos.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Vilki ir ļoti tramīgi dzīvnieki un cenšās izvairīties no cilvēka. Parasti uzbrūk tikai ar trakumsērgu slims dzīvnieks.
2. Vilks ir tipisks gaļēdājs. Gada laikā viņš apēd apmēram 800 kilogramus barības. Visbiežāk par barību kļūst liels meža dzīvnieks.
3. Vilks dzīvo baros, kuros valda slingra hierarhija. Šie dzīvnieki sadarbojas medību laikā, lieliski saprotas un kopīgi aizsargā savu teritoriju. Visbiežāk vienā barā dzīvo 5 līdz 10 indivīdi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!