Katrīna Dumberga

10 gadi, MADONA

Esmu aktīva 10 gadus veca meitene. Mācos mūzikas skolā, spēlēju klavieres. Patīk slēpot un peldēt. Man ļoti patīk dzīvnieki.

Iesniegtās recenzijas

Melnā aita

Aija Lisovska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Melnā aita”. Autore Aija Lisovska. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 128 lpp.
Grāmata ir draudzību, ceļojumu, piedzīvojumiem un sev līdzīgo meklēšanu.
Grāmatas galvenie varoņi bija Melnā aita-Mellene, kuru viņas bars nepieņēma, tāpēc, ka viņa bija melna un uzskatīja, ka pārējiem nes tikai nelaimi. Vilks- vārdā Kašķis, kurš pats bija pametis savu baru, tāpēc dzīvoja viens, jo neēda gaļu. Un zaķis Čiekurs, kurš auga bez vecākiem, jo zaķu mātes parasti nerūpējas par saviem bērniem.
Man grāmata patika. Tā bija viegli uztverama un izlasīt to bija viegli. Man ļoti interesēja, kā draugu ceļojums beigsies, es biju iedomājusies citas beigas, bet šīs man patika daudz labāk.
Mani ļoti apbēdināja tas, kā aitas padzina Melleni no sava bara, tikai tāpēc, ka viņa bija savādāka nekā pārējās. Ja viņas būtu Melleni iepazinušas tuvāk, tad saprastu, cik viņa ir līdzjūtīga un izpalīdzīga.
No grāmatas paņemšu sev līdzi arī dažas vērtīgas atziņas. Mēs esam tie, kas mēs esam un nevaram izmainīt sevi citiem par patikšanu. Un es uzskatu, ka mums nemaz nevajag sevi pielāgot un mainīt, lai kādam iepatiktos, jo mēs katrs esam īpaši un noteikti atradīsies kāds, kas domās kā tu un kļūs par tavu draugu. Kā arī ne tik laba atziņa: “Visvairāk mums pāri var nodarīt tie, kas dzīvo līdzās”.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā kā grāmatas galvenā varone bija melnā aita Mellene, tad fakti par aitām:
1. Skotijā dzīvoja vecākā aita pasaulē.
Metuzalīna, kura mitinājās Skotijā, 2012. gada februārī bija 25 gadus un 11 mēnešus veca. Viņas īpašnieks uzskata, ka aitas ilgdzīvotspēja bija saistīta ar faktu, ka tai bija saglabājušies gandrīz vai visi zobi. Par nožēlu jāsaka, ka 2012. gada nogalē Metuzalīna šķīrās no šīs pasaules.
2. Izrādās, ka aitas tikušas izmantotas ne tikai vilnas, ādas, piena un gaļas ieguvei, bet arī bijušas vienas no pirmajiem sekmīgajiem asins donoriem. 1667. gadā francūzis Žans Batists Denī veica asins pārliešanu 15 gadus vecam zēnam un strādniekam, kā donoru izmantojot aitu.
3. Pielavīties aitai ir grūti. Izrādās, ka, ja aitas galva ir noliekta uz leju, tad, pateicoties acu novietojumam, tās redz sev visapkārt. Tātad, ja aita ēd zāli, pat nemēģini viņai pielavīties no aizmugures. Tu tiksi pamanīts!

http://www.aitas.lv/jaunumi/interesanti-fakti-par-aitam.html

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Koralīna”. Autors Nīls Geimens. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2024. gadā un tai ir 192 lpp.
Šis ir grafiskais romāns un līdz šim es tādu laikam vēl nebiju lasījusi. Bet man par pašai par lielu pārsteigumu, grāmata man patika.
Tā kā es biju vairākkārt redzējusi multfilmu par Koralīnu, tad zināju par ko būs šī grāmata. Bet mani patīkami pārsteidza šis stāsts grāmatas veidolā. Jo tas bija ar neparedzamiem pavērsieniem, līdz ar to noturēja manu interesi līdz pašām grāmatas beigām.
Ilustrācijas vietām bija patiesi baisas. Pogu acis bija biedējošas un brīžiem pat palika bailes.
Pirms gulēt iešanas vai naktī es šo grāmatu neieteiktu lasīt, jo noteikti rādīsies murgi. Ne no stāsta, bet no bildēm noteikti.
Man nepatika tas, ka pati Koralīna bija pārāk droša. Neviens bērns tik mierīgi neuztvertu notiekošo, kā to darīja viņa. Gribētos, lai Koralīna būtu nedaudz piesardzīgāka un prātīgāka, tad arī neiekultos tādā situācijā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man nepatīk žurkas, bet tā kā stāstā tām bija sava loma, tad fakti par tām:
1. Žurkas spēj šķērsot ūdeni, jo tās ir spējīgas peldēt trīs dienas no vietas.
2. Žurkas arī ir izcilas kāpējas un spēj uzrāpties pa pilnīgi gludu mājas sienu līdz jumtam.
3. Žurkas ir sabiedriskas un darbojas komandā – tās spēj pat sastāties piramīdā, lai tiktu pie priekšmetiem un ēdiena, kas uzkārts augstāk par zemi.

https://www.1188.lv/zinas/15-sausminosi-fakti-par-zurkam/1634

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Meitene, vārdā Vilo

Sabīne Bolmane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Meitene, vārdā Vilo”. Autore Sabīne Bolmane. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2024. gadā un tai ir 256 lpp.
Grāmata ir par, patiesu draudzību, ģimeni, raganiņām un maģiju.
Grāmata no sākuma mani piesaistīja ar savu skaisto vāku. No sākuma Vilo man atgādināja Meridu, no multfilmas, jo arī viņai bija gari, čirkaini un rudi mati.
Vilo bija 11 gadus veca meitene, kas no vectantes mantoja mežu. Kā arī burvju spējas par kurām viņa uzzināja vēlāk.
Man patika šī grāmata. Pirmo reizi lasīju par buršanos un raganām. Patika tas, ka Vilo atrada sev draudzenes, kas bija tādas pašas kā viņa. Jo ja tu esi atšķirīgs, tad tevi neviens nepieņem un negrib draudzēties. Grāmatā bija arī citāts : “Ja tu esi citāds, tad ļaudis no tevis baidās. Viņi visu grib mērīt ar vienu olekti, sadalot visus pa kategorijām, apvienot grupās”.
Mani apbēdināja tas, ka Vīzels un Gaiers no nekustamo īpašumu kompānijas gribēja nozāģēt mežu un tā vietā uzcelt lielveikalu.
Man patika, ka grāmatai bija laimīgas beigas.
Es šo grāmatu ieteiktu izlasīt savām draudzenēm, jo tā ir interesanta un viegli lasāma.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vilo pavadonis bija lapsa, Grietiņai –bruņurupuciene. Valentīnai-pūce. Lotiņa vāvere. Fakti par bruņurupučiem:
1. Dažu bruņurupuču gaļa ir indīga, jo tie paši barojas ar indīgām zivīm vai augiem. Tas padara viņu gaļu toksisku.
2. Bruņurupuči ir viens no retajiem dzīvniekiem, kas cilvēkus atceras pēc redzes un atšķir tos.
3. Bruņurupuči var raudāt. Tiesa, ne no emocijām – tā viņi atbrīvojas no organismā uzkrātā liekā sāls.

https://100-facts.com/lv/26-interesanti-fakti-par-brunurupuciem/#google_vignette

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Puika, kas spēlējās ar lellēm

Ilis

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Puika, kas spēlējas ar lellēm”. Autors ILIS. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 184 lpp.
Šīs grāmatas galvenie varoņi ir Lauris, Laura, Baibiņa un Pēterītis.
Grāmata ir par zēnu, kuram patīk spēlēties ar Lellēm. Viņam pašam savas lelles nav, bet kādā dienā viņš atrod pamestu lelli pie atkritumu konteinera un paņem viņu sev. Nosauc to par Baibiņu un ir laimīgs. Turpmāk Lauris saskaras ar dažādām lietām, ko īsti neizprot…Kāpēc zēni nedrīkst vilkt rozā drēbes, kaut arī rozā ir tikai krāsa. Kāpēc par bērniem nevar rūpēties tētis, kamēr mamma ir devusies mācīties uz ārzemēm, jo pieņemts taču, ka vienmēr mammas ir tās, kas rūpējas par māju un bērniem, bet tētis strādā. Kāpēc ir tādas profesijas, kas der tikai mammām un citas tikai tētiem…
Man ļoti patika stāsts par makšķerēšanas čempionu. Man arī ļoti patīk doties makšķerēt kopā ar tēti, kaut arī es esmu meitene. Un es to turpināšu darīt.
Izlasot šo grāmatu es uzzināju daudz ko jaunu. Izrādās, ka senos laikos vīrieši ir bijuši tie, kas drīkstēja darīt daudz ko tādu, ko sievietes nedrīkstēja. Un paejot laikam sievietēm vajadzēja nopelnīt tādas pašas tiesības, kādas ir vīriešiem.
Grāmatā bija arī pamācoši citāti: “Cilvēki vairāk redz un atceras to, ko dara paši. Mazāk to, ko dara citi”. Vislabāk man pati šis :”Ģimene ir ģimene, katram tā ir sava, un katram tā ir vislabākā”.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā nebija pieminēti daudzi dzīvnieki. Tik minēts suns, kaķis un haizivs. Tāpēc 3 fakti par haizivīm:
1. Grenlandes haizivis spēj nodzīvot līdz pat 400 gadiem un tiek uzskatītas par visilgdzīvojošākajām haizivīm, kā arī tās ir otrais visilgāk dzīvojošais dzīvnieks pasaulē, uzreiz pēc Islandes gliemenēm (507 gadi).
2. Haizivju āda ir klāta ar ļoti sīkām, asām zvīņām, kas pasargā tās no ievainojumiem un parazītiem, kā arī uzlabo kustības ātrumu.
3. Haizivīm apakšžokļa zobi ir paredzēti upura turēšanai, bet augšžokļa - plosīšanai.

https://spoki.lv/vesture/Dazi-fakti-par-haizivim/837474

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Saules sargātāja”. Autore Maja Lunde. Mākslinieces Līsa Aisatū ilustrācijas. No norvēģu valodas tulkoja Dace Deniņa. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 200 lpp.
Šī grāmata ir par ģimeni, sāpīgiem zaudējumiem, ciešanām, stiprām dusmām, drosmi un mīlestību. Grāmatas galvenie varoņi bija bārenīte Lilija, vectēvs, Saules sargātāja un Zēns.
Šī ir viena no manām mīļākajām grāmatām, kuru es ik pa laikam pārlasu, vai pāršķirstu, lai vienkārši apbrīnotu skaistos zīmējumus. Katru reizi, kad es grāmatu pārlasu, es tajā atrodu priekš sevis kaut ko jaunu.
Visvairāk man šajā grāmatā patīk ilustrācijas. Tik skaistas, laikam neesmu sastapusi vairs nevienā citā grāmatā. (Izņemot šīs pašas autores pirmo grāmatu- Sniega māsa). Ilustrācijas bija neparastas un krāsainas, reālas un dzīvas. Katru lappusi gribējās pētīt un pētīt…
Man patīk, ka lasot grāmatu var piedzīvot dažādas emocijas. Sākot no skumjām, līdz pat bailēm. Taču visam pāri bija zinātkāre, kas notiks tālāk, kā atrisināsies šis stāsts.
Pirms tam es nebiju aizdomājusies par to, ka Saule var būt arī ļauna un sēt iznīcību un nāvi. Jo man pašai likās, ka Saule ir kaut kas silts un pozitīvs.
Grāmatas morāle ir “Apskāvieni piešķir spēku un drosmi, kas var iesakņoties tevī kā kaut kas drošs”.
Es viennozīmīgi iesaku šo grāmatu izlasīt visiem. Kā arī tā ir ideāla dāvana grāmatas mīļiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šoreiz meklēšu faktus par melno strazdu, kurš pavasarī piepeši uzrodas un dzied savus garos, skaistos treļļus:
1. Melnie strazdi ir visēdāji un pārtiku iegūst galvenokārt no zemes. Vasarā lielāko daļu viņu uztura veido gaļa, ko rudenī un ziemā papildina ar augiem.
2. Dažās valstīs parastos melnos strazdus medī arī cilvēki.
3. Melnais meža strazds dzīvo vidēji 2,4 gadus, bet vecākais datētais īpatnis nodzīvojis 21 gadu un 10 mēnešus.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Melnais_me%C5%BEastrazds

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Annas lietas

Anti Sārs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Annas lietas”. Autors Anti Sārs. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 80 lpp.
Šīs grāmatas galvenā varone ir trīs gadus veca meitene, vārdā Anna. Annai ir daudz dažādu lietu, kas viņai ir ļoti svarīgas.
Man šajā grāmatā vislabāk patika stāstiņš ar nosaukumu “Piemērs”. Stāstiņš sākas ar skaidrojumu, kas ir piemērs. Piemērs ir tāds cilvēks, kuram tu gribi līdzināties un pēc kura parauga vēlies visu darīt. Man šķiet, ka es savai mazajai māsai arī esmu piemērs. Jo viņai ļoti patīk būt manā tuvumā un darīt visu ko daru es. Viņa ir mana mazā pakaļastīte.
Man patika, ka grāmatā zīmējumu bija daudz un tie visi bija lieli un krāsaini.
Autore centās ar grāmatas starpniecību parādīt, ka lai būtu laimīgs ir jāpriecājas par mazām lietām un to mums apkārt ir daudz, jāmāk tikai tās saskatīt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man ļoti patika stāsts par Musku, tas bija suns, tāpēc 3 fakti par tiem:
1. Mitrs deguns sunim nepieciešams, lai noteiktu virzienu, no kura nāk smarža.
2. Suņi dzer, saliecot mēli kausiņā, taču ne uz augšu, bet leju – no aukslējām.
3. Vienu gadu vecs suns ir tikpat nobriedis kā 15 gadu vecs cilvēks.

https://www.santa.lv/raksts/maja-un-darzs/50-parsteidzosi-fakti-par-suniem-28945/

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve”. Autore Vanesa Valdere. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2024. gadā un tai ir 208 lpp.
Šīs grāmatas galvenā varone ir grizlilāču meitene Skauta.
Tā kā man ļoti patīk dzīvnieki, tad arī šī grāmata man patika un es to izlasīju ar lielu interesi. Izlasīju to ātri, jo gribējās uzzināt, kā stāsts beigsies un kopumā grāmata lasījās raiti uz priekšu.
Es visas grāmatas garumā jutu līdzi Skautai un viņas piedzīvojumiem, jo tie bija aizraujoši un brīžiem pat nervus kutinoši.
Man patika, ka grāmata bija ar laimīgām beigām, kaut arī brīžiem šķita, ka tā nebūs.
Bija arī smieklīgas vietas, kurās varēja izsmieties. Piemēram, tā kurā Milzis taisīja kalnu.
Man patika arī tas, ka pēc grāmatas izlasīšanas kļuvu gudrāka un uzzināju kaut ko jaunu.
Grāmatā bija arī vērtīgas atziņas. Pirmā- Mammu uzdevums ir rūpēties, lai bērniem viss būtu labi. Un otrā- tā jau dzīvē mēdz būt: kāds darbs ir tik grūts, ka darītāju vai beidz nost, un šķiet, ka darītājs to nekad neiemācīsies, taču, ja kādu laiku vingrinās, piepeši atklājas, ka tas ir pavisam vienkāršs.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā tika pieminēti daudz un dažādi dzīvnieki: Amerikas riekstrozis, vāveres, kāpuri, laši un foreles, grifi, vardes, gliemežnīcas…

Taču es gribēju vairāk uzzināt par lašiem:
1. Lasis ir plēsīga, aktīva dzīvesveida zivs. Laši nedzīvo baros, bet pa vienam.
2. Lasis ir anadroma jeb ceļotājzivs, jo dzīvo jūrā 1-6 gadus, tad dodas nārstot upēs. Lasis uz nārstu upēs ienāk no jūnija līdz oktobrim.
3. Latvijas rekords: 16.00kg, noķerts Ventā 2005.gadā.

https://www.makskeresanaskarte.lv/whatToKnowFisherman/zivju_sugu_apraksti/lasis

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Asterikss olimpiskajās spēlēs

Renē Gosinī

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šīs grāmatas nosaukums ir “Asterikss Olimpiskajās spēlēs”. Grāmatas autors Renē Gosinī . Albēra Uderco ilustrācijas. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC un tai ir 48 lpp.
Šīs grāmatas galvenie varoņi ir Asterikss, Obelikss un mežakuiļi.
Man ļoti patika lasīt šo grāmatu, jo komiksi vienmēr ir smieklīgi un interesanti. Ja negribās lasīt, tad var arī tā pat skatīties zīmējumus un visu tā pat var saprast.
Man grāmatā pārsteidza fakts, ka sievietes agrākajos laikos nevarēja piedalīties spēlēs. Viņas pat nedrīkstēja spēles skatīties…Labi, ka tagad viss ir mainījies…
Vismīļākais varonis šajā grāmatā man bija Apsēstikss. Viņš bija tik mazs un mīlīgs. Un neuzkrītoši visur bija līdzās Obeliksam.
Grāmatu ieteiktu izlasīt saviem klases biedriem, jo tā ir forša un krāsaina.
Pēc šīs grāmatas izlasīšanas es noteikti noskatīšos kādu animācijas filmu par citiem viņu piedzīvojumiem. Kā arī ceru, ka iztulkos vēl kādu komiksu par Asteriksu un Obeliksu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā kā stāstā tika pieminēti meža kuiļi, tad 3 fakti par tiem:

1. Meža cūkas bīstamās situācijās spēj ne tikai izlikties beigta, bet arī māk noslēpties grūti pieejamās vietās.
2. Meža cūkas ir apveltītas ar labu atmiņu un ilgi atceras vietas, kur sajutušas draudus.
3. Meža cūkas ir visēdājas un ēd gandrīz jebko, ko var atrast, bet 90 % barības ir augu izcelsmes.

https://nattour.ludzasnovads.lv/lv/blog/post/mezacuka

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Brālis, kas nebija vajadzīgs”. Šo grāmatu sarakstīja lietuviešu bērnu rakstniece Gaja Guna Ekle. Astas Skujītes ilustrācijas. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 111 lpp.
Šī grāmata stāsta par ģimenes vērtībām, patiesu draudzību, lielām dusmām, vilšanās sajūtu un sāpēm, kad šķiet, ka vecāki, kuriem tu līdz šim esi bijis vienīgais, ir atraduši kādu citu, kas būs labāks par tevi pašu. Galvenie varoņi ir Gvids, viņa vecāki un Toms.
Man šī grāmata ļoti patika. Izlasīt to var ātri, jo grāmata bija interesanta un gribējās uzzināt kā tā beigsies. Viennozīmīgi tā ir lasīšanas vērta.
Man ar Gvidu arī ir viena kopīga īpašība tāda, ka lai gan es arī protu jau pati lasīt es nekad neatsakos no tā, ka mamma man palasa priekšā. Arī es tad aizveru acis un klausos, iztēlojos visus notikumus līdz aizmiegu.
Grāmatā ir daudz vērtīgu atziņu. Vislabāk ma patika tā par vecākiem: : ”Pieaugušie ir tādi naivuļi. Reizēm viņi tā rūpējas par sevi, ka cita viedokli lūdz tikai pieklājības pēc, ja vispār to dara.”
Šī grāmata man lika aizdomāties par to, cik labi ir dzīvot ģimenē, kurā visi tevi mīl, tev ir mamma un tētis, kas par tevi rūpējas. Un ja ir arī māsa vai brālis, tad vispār lieliski. Izrādās, ka visiem tā nav paveicies, kā man.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā tiks pieminēts stārķis, ka tas nesot bŗnus, tad nu 3 fakti par stārķiem:
1. Baltais stārķi ir gaļēdājs, savā ziņā to varētu saukt arī par plēsēju.
2. Baltie stārķi cenšas atgriezties tajā ligzdā, kur iepriekš jau perējuši, it īpaši, ja ligzdošana bijusi sekmīga. Izdēj parasti 3 – 5 baltas olas, tās perē un mazuļus aprūpē abi vecāki. Kā jau dabā ierasts, izaug veselākie un stiprākie mazuļi (Latvijā – vidēji 2,3 katrā sekmīgā ligzdā). No tiem, kas ir vārgi un „nepareizi”, vecāki atbrīvojas, izmetot no ligzdas vai pat izbarojot pārējiem mazuļiem.
3. Šobrīd Latviju ne bez pamata varētu saukt par balto stārķu lielvalsti – pie mums savus bērnus izaudzē apmēram 4,5% no visiem pasaules baltajiem stārķiem, kas tik mazai valstij ir ļoti daudz.

https://www.lob.lv/programmas/sugas/baltais-starkis/7-starptautiska-balta-starku-uzskaite/baltais-starkis-svetelis/

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Matilde”. Autors Roalds Dāls. Ilustrējis Kventins Bleiks. No angļu valodas tulkojusi Dina Sīle. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC un tai ir 234 lpp.
Šī grāmata ir par mazu, sīku meitenīti vārdā Matilde. Viņai ir ļoti gudra savam vecumam. Matildei ļoti patīk lasīt grāmatas un viņai padodas aritmētika.
Diemžēl Matildei nav palaimējies ar vecākiem, jo viņi viņu nemīl un nerūpējas par viņu.
Visvairāk man šajā grāmatā patika tas, ka Matilde palika dzīvot kopā ar savu skolotāju- Hanijas jaunkundzi. Patika arī tas, ka grāmata bija smieklīga un interesanta. Lasot nevarēja atrauties un gribējās zināt ar ko tā beigsies.
Matilde man drusku atgādināja manu mazo māsu, kurai arī ir pieci gadi un, kura arī jau lasa daudz grāmatu un labi rēķina.
Man nepatika Trančbulas jaunkundze, jo viņa bija pārāk ļauna un briesmīgi izturējās pret bērniem.
Es noteikti šo grāmatu iekļautu obligātās literatūras sarakstā, kas būtu jāizlasa vasaras brīvlaikā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā tika pieminēti tādi dzīvnieki kā kobra, papagailis, sūdu muša un lapsene.
Šoreiz 3 fakti par kobru:
1. Visas kobru dzimtas sugas ir indīgas čūskas un to inde ir nāvējoša.
2. No kobras indes tiek gatavotas zāles astmas ārstēšanai.
3. Kobrām bieži nolūzt zobi, tie ataug no jauna, bet nolūzušajos zobos inde saglabājas līdz 25 gadiem.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Kobru_dzimta

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lilī un burvju kaķis Bubass

Baiba Zīle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas nosaukums ir “Lilī un burvju kaķis Bubass”. Autore Baiba Zīle. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 104 lpp.
Šī grāmata ir par burvestībām, maģiju un labā uzvaru pār ļauno.
Man šajā grāmatā vislabāk patika ilustrācijas, jo tās bija reālistiskas un atgādināja multfilmu.
Autore centās bērnus netieši iepazīstināt ar bibliotēkas dzīvi un tajā valdošajiem pienākumiem un uzdevumiem. Grāmata iemācīs kā katram ir jāizturas pret grāmatām, ko ar tām nekādā gadījumā nedrīkst darīt. Piemēram, atstāt atvērtas…
Es pati gribētu izmēģināt guļam grāmatas, jo guļot varētu gan izlasīt daudz jaunu grāmatu, gan skolā nevajadzētu vairs mācīties:)
Vēl man patika tas, ka katra stāsta beigās bija trīs uzdevumi. Gan tādi, kuros var radoši izpausties, gan tādi kurus var ar kādu pārrunāt.
Grāmata māca: “Ja reizēm kaut kas šķiet ļoti briesmīgs, uz to jāpalūkojas vēlreiz”.
Grāmata ir piemērota vecumam 7+, jo tā ir viegli lasāma ar lielām, krāsainām ilustrācijām.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā tika pieminēti daudzi dzīvnieki, tādi kā astoņkājis, kaķis, ezis, vārna, bruņurupucis, vilks u.c. Šoreiz es meklēšu faktus par pandu:
1. Pandu mēdz saukt par bambuss lāci, jo tā ēdiens ir 99% bambuss.
2. Tas pārvietojas no vietas uz vietu tikai tad, ja ir apēdis visus ap sevi esošos bambusu, lai netērētu enerģiju.
3. Vienlaicīgi piedzimst 1 līdz 2 mazuļi. Māte atstāj tikai vienu. Viņai nepietiek spēka diviem.
https://elsatrends.decorexpro.com/lv/bolshaya-panda-opisanie-sreda-obitaniya-interesnye-fakty-o-zhivotnom/

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Kitija un glābšanas operācija Mēnessgaismā

Pola Herisone

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šīs grāmatas nosaukums ir “Kitija un glābšanas operācija Mēnessgaismā”. Autore Pola Herisone. Ilustrējusi Dženija Lēvlī. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2024. gadā un tai ir 128 lpp.
Šī grāmata ir par savu baiļu pārvarēšanu, uzdrīkstēšanos un dzīvnieku mīlestību.
Bailes no tumsas, manuprāt, piemīt gandrīz katram no mums, bet ja izdodas tās pārvarēt, tad redzam lietas un apkārtni ar citām acīm. Un beigās saprotam, ka nav jau no kā baidīties, sevišķi, ja uzspīd vēl mēness un padara apkārtni gaišāku.
Kopumā man šī grāmata patika, bet ieteiktu to lasīt mazākiem bērniem. Jo grāmata priekš manis bija par bērnišķīgu.
Lasot šo grāmatu es aizdomājos par superspējām…Vai es sev kādu vēlētos? Laikam jau jā…Es sev gribētu, piemēram, spēju teleportēties laikā. Tad es varētu pabūt atpakaļ pagātnē, vai palūkoties, kas notiks nākotnē.
Kā arī man ļoti patika tas, ka Kitija un viņas ģimene stāsta beigās deva mājas mazajam kaķītim, kuram deva vārdu Ķirbītis, jo tas bija oranžā krāsā.
Grāmatas morāle ir “Neļauj bailēm tevi atturēt. Tu esi drosmīgāka, nekā domā!”

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā kā grāmatas galvenie varoņi bija kaķi, tad šoreiz fakti par tiem:
1. Katrs kaķis caur ķepu spilventiņiem izdala savu īpašo aromātu, ar kuru iezīmē
teritoriju.
2. Kaķis berzējas pret saimnieku, lai iezīmētu to ar savu aromātu.
3. Kaķa sarunvalodā ir vismaz 16 dažādas skaņas.

Informāciju ieguvu no “Mana kaķu un kaķēnu grāmata”.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas galvenie varoņi ir britu zilpelēkais kaķis, lapsēns un gulbju pāris ar olām. Kaķis bija kā jau tipisks kaķis, iet pie kā grib, un dara to, ko tikai pats grib.
Stāsts sākas ar to, ka pagalmā bērni atrod olu un liek to kaķim perēt… Interesanti bija tas, kā kaķis mēģināja no šīs nodarbes izlocīties un atrast olas īstos vecākus.
Man arī patika zīmējumi. Tie bija savādāki nekā citās grāmatās.
Smieklīgi bija kā gulbju pāris skaitīja olas. Kā no četrām olām, kas bija palikušas ligzdā sanāca sešas.
Izlasot šo grāmatu lasītājs varēs iemācīties kaut ko jaunu. Šoreiz par lapsām un gulbjiem. Man patīk grāmatas, kuras pēc izlasīšanas ir noderīgas un sniedz jaunas zināšanas.
Kā arī stāsta nobeigums nav standarta, bet gan pašam ir jāizdomā, kā tā beidzās skatoties pēc zīmējumiem.
Es ceru, ka šī nav pēdējā grāmata ar zilpelēko kaķi, kas mums atkal iemācīs kaut ko jaunu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Fakti par lapsām:
1. Nav brīnums, ka lapsas sauc par gudriem dzīvniekiem. Viņiem ir interesanta metode, kā atbrīvoties no blusām. Lapsas ar nūju zobos dodas dziļi ūdenī, un blusas pārvietojas uz šo slazdu. Pēc brīža dzīvnieks izmet nūju un līdz ar to arī kaitinošās blusas.
2. Lapsas, tāpat kā vilki, ir monogāmi dzīvnieki. Viņiem ir viens pāris uz mūžu.
3. Lapsas aste smaržo pēc vijolītēm. Klāt ir dziedzeris, kas rada ziedu smaržu. Tāpēc izteiciens “noslēpt viņu pēdas” ir ieguvusi nedaudz citu nozīmi, jo lapsas zemē slēpj ne tikai ķepu nospiedumus, bet arī paši savu smaku.
4. https://100-facts.com/lv/44-interesanti-fakti-par-lapsam/

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Ābeļkalna noslēpums

Grieta Baula

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatas galvenie varoņi bija Lūkass. Lūkass ir vecākais bērns ģimenē, kurš ir ļoti gudrs un zinātkārs. Alle- viņa ir modes eksperte. Alle man atgādināja manu mazo māsu, kura arī ir īsta modes dāma un vienmēr pārdomāti saģērbjas uz katru pasākumu vai vienkāršu izgājienu ārpus mājas. Francis ir vēl pavisam maziņš un visu laiku dungo vai kaut ko dzied.
Grāmata ir par mīlestību pret dabu, brīnumiem un noslēpumu, ko spēj redzēt tikai patiesi dabas draugi.
Man grāmata ļoti patika. Patika kā autors lasītājam māca mīlēt un rūpēties par dabu. Ka dabai vajag dot, un tikai tad viņa tev pretī dos savas veltes un dāvanas. Es arī ar cieņu izturos pret visu, kas mums ir apkārt. Un apzinos tās vērtību un resursus.
Grāmatu var ļoti ātri izlasīt, jo tā lasās raiti un gribās zināt, kā tā beigsies.
Viena no grāmatas pamācībām bija: “Labākās idejas rodas miegā un jāatliek lielā plānu kaldināšana uz rītu”.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēta pūce, ezītis un pelīte. Tā kā man ļoti patīk ezīši, tad 3 fakti par tiem:
1. Ezītim ir 36 zobi, kuri, tāpat kā cilvēkiem, var izkrist vecumdienās.
2. Ezīšiem piemīt spēja kāpt kokos.
3. Tāpat arī visspēcīgākās indes gandrīz nekādi neietekmē ežus

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šīs grāmatas nosaukums ir “Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi”. Autore Darja Žeļeznova. Māksliniece Marina Heniņa. Grāmata tika izdota izdevniecībā Zvaigzne ABC 2023. gadā un tai ir 66 lpp.
Šī grāmata ir par patiesu draudzību, labsirdību un drosmi.
Man vislabāk patika trešais stāsts “Par to, kā Artis un Kreisiņa saslima”. Man arī patīk apavi un man to mājās ir ļoti daudz. Un es saprotu Arta mammu, kura aizejot uz sieviešu apavu paradīzi, mērīja neskaitāmus apavu pārus. Es arī tā darītu. Man arī patika tas, ka sandalītes ieguva jaunus zvārgulīšus un izskatījās stilīgas. Šis stāsts māca, ka nevajag būt skaudīgam un apskaust citus. Ir jāmāk priecāties par to, kas tev ir. Un jādalās ar draugu.
Grāmatu bija lasīt ļoti viegli, jo teksts ir saprotams un bez sarežģītiem vārdiem. Mākslinieces zīmējumi ir bērnišķīgi, kas mazākiem lasītājiem ļoti patiks. Tie ir katrā grāmatas atvērumā un palīdz vieglāk vizualizēt tur notiekošos notikumus.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā kā grāmatā viens no galvenajiem varoņiem bija pasaulē pūkainākais kaķis Kvestiņš, tad papētīju tuvāk kaut ko par kaķiem:
1. Kaķiem ir līdz 100 dažādu balss toņu – suņiem ir tikai 10.
2. Kaķu, tāpat arī citu dzīvnieku degunam ir savs unikāls nospiedums, līdzīgi kā cilvēkiem pirkstu nospiedumi.
3. Kaķiem, salīdzinājumā ar suņiem, ir selektīvāka atmiņa. Tas nozīmē, ka kaķi atceras tikai to, kas viņiem ir izdevīgs.
4. https://www.1a.lv/kp/50-interesanti-fakti-par-kakiem/hi?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsPCyBhD4ARIsAPaaRf3jyY-UafAG0LyU-NbTLzH9YvlEJXLINFIFaYyYtqcpd1EISFN4MQIaAhg2EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Cerību burbuļi. Neparasti dzejoļi un jautri smaidāmpanti

Pērs Aksels Prics

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šajā grāmatā bija daudz dzejoļu, veseli 36, bet man vislabāk patika “Patiesība par manu tanti”. Šajā dzejolī puisēns vēlējās uzzīmēt tanti. Viņš zīmulim ķērās klāt. Deguns gan padevās lielāks, bet mute par savilktu. Bet kā jau viņš teica: ”bet tāda jau ir mana tante, kāpēc lai es melotu”. Bet kad tante ieraudzīja puisēna zīmējumu, tā skriešus prom aizskrēja. Jo godīgi sakot, tā pēc zostiņas izskatījās!!!
Es domāju, ka šī grāmata ir piemērota visa vecuma bērniem, jo šī grāmata ir gan smieklīga, gan jautra, un reizē arī interesanta, kā arī piedzīvojumiem pilna.
Man patika, kā ikdienas lietas, kas notiek un ir svarīgas katram bērnam ir aprakstītas viegli saprotamā valodā.
Grāmata māca, ka visvērtīgāko dzīvē nopirkt nevar vai iedot otram rokā. Visdārgākais un svarīgākais ir katru rītu savai ģimenei teikt, ka viņus ļoti mīlu.
Šajā grāmatā varēja saskatīt daudzas lietas, kas ir atgadījušās arī ar mani. Piemēram, es arī neprotu zīmēt un dažreiz man sanāk ne tie labākie zīmējumi:)

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

No grāmatā pieminētajiem dzīvniekiem es izvēlējos tuvāk papētīt astoņkāji.
1. Astoņkāji ir visinteliģentākie bezmugurkaulnieki pasaulē.
2. Astoņkājiem ir 3 sirdis. Asinis ir bezkrāsainas, bet, saskaroties ar gaisu, kļūst zilas.
3. Uzbrukuma gadījumā astoņkājis līdzīgi kā ķirzaka asti spēj nomest taustekli, lai atbrīvotos no ienaidnieka.
4. https://lv.wikipedia.org/wiki/Asto%C5%86k%C4%81ji

3. uzdevums. Grāmata - kino!