Alekss Cālītis

8 gadi, Ogre

Esmu Alekss, man ir 8 gadi. Mācos 2.klasē Ogres 1.vidusskolā. Man patīk pavadīt laiku ārā, braukt ar velosipēdu un kvadraciklu. Patīk interesantas grāmatas.

Iesniegtās recenzijas

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata stāsta par kaķi, kurš it kā ir detektīvs. Kaķis kopā ar bērniem atrod gulbja olu un bērni izlemj, ka kaķim ola jāperē. Bērni izlēma, ka pirks pa savu kabatas naudu un nesīs kaķim kaķu našķus par to, ka kaķis perē olu. Kādu dienu lapsēns sajuta smaržu, kas nāca no šķūna un sajuta arī kaķa smaržu. Viņš izdomāja iet uz šķūni un skatīties kur ir tā ola, kas smaržo. Lapsēns aizgāja pie kaķa un jautāja, lai kaķis iedod gulbja olu. Kaķis prasīja kāpēc lapsēnam vajag gulbja olu. Lapsēns teica, ka grib aiznest to mammai un kopā apēst. Kaķis patieca, ja lapsēns viņam palīdzēs vienā lietā, tad kaķis iedos daudz labāku ēdienu nekā gulbja ola. Lapsēns ar kaķi aiznesa olu atpakaļ pie gulbju mammas un tēta un atdeva olu. Kaķis lapsēnam par to iedeva kaķu kārumus. Tā beidzās šī grāmata. Šajā grāmatā man patika, ka zili pelēkais kaķis bija detektīvs. Bija aizraujoši lasīt kas notiks ar olu. Man nepatika, ka lapsēns gribēja apēst gulbja olu. Man bija žēl mazā gulbēna. Par laimi lapsēns ar mammu olu neapēda.
Šī grāmata māca to, ka nedrīkst ņemt svešas lietas. Bet ja gadās kaut ko atrast, tad tas ir jāatdod īpašniekam.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā daudz bija pieminēts lapsēns. Man ļoti patīk lapsas, īpaši baltās polārlapsas, jo tās ir ļoti smukas.
Interesanti fakti par lapsām, kurus iepriekš nezināju:
1. Polārlapsām kļūst auksti tikai tad, kad temperatūra noslīd līdz -70 grādiem
2. Lapsas spēj radīt apmēram 40 dažādas skaņas
3. Lapsas spēj sasniegt 72km/h lielu ātrumu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Pēc grāmatas izlasīšanas es vēl vairāk sapratu, ka daba ir jāsaudzē. Šajā grāmatā galvenā doma bija par dabu un to, kā cilvēki mēdz dabu nemīlēt un piesārņot. Man patika, ka Dusmukule atgriezās un ka citi plastmasas maisiņi palīdzēja atrast Dusmukuli. Klāvs un Intars sarunāja, ka palīdzēs atbrīvot maisiņus, ja viņi palīdzēs atrast Dusmukuli. Puikas izstāstīja maisiņiem kā sauc Dusmukuli un kā viņa izskatās, lai maisiņi zinātu kuru maisiņu meklēt. Man nepatika, ka grāmatā bija nejauku bērnu banda, kuru sauca Kaucekļi un viņi piemēsloja dabu ar dzērienu bundžām un čipšu pakām. Arī es esmu saticis bērnus, kas piemēslo un nemet atkritumus miskastē, bet gan zemē. Pats vienmēr cenšos atkritumus šķirot un mest tos pareizajās miskastēs.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā ir kaķis, kuru sauc Plombīrs – kā saldējumu. 😊 Man ļoti patīk kaķi un arī man ir kaķis.
Interesanti fakti par kaķiem, kurus es uzzīnāju:
1. Kaķenes lielākoties ir labroces, bet runči – kreiļi.
2. Kaķi nespēj sajust saldu garšu
3. Kaķu oža ir 14 reizes labāk kā cilvēkam.
4. Kaķis īsās distancēs var sasniegt ātrumu līdz pat 49 km/h.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī bija pati interesantākā grāmata no Plastmasas huligānu grāmatām.
Man patika, ka Klāvs ar Intaru un Dusmukuli centās iztīrīt Ķīšezeru. Manuprāt tas bija ļoti labi, jo daba ir jāsaudzē un to nedrīkst piesārņot. Man nepatika, ka vecais vecītis Negodiņš neizturējās labi pret Ķīšezeru un dabu. Viņam bija liela truba pa kuru viņš gāza ārā ezerā visus savus atkritumus. Mani pārsteidza grāmatas beigas, kur izrādījās, ka tas viss bija tikai Klāva sapnis. Paliku pārdomās vai visas Plastmasas huligānu grāmatas nav bijušas tikai Klāva sapnis un es nezinu vai Dusmukule Klāva un Intara pasaulē eksistē pa īstam. Galvenā grāmatas doma bija tāda, ka nedrīkst piesārņot dabu. Es ļoti ceru, ka pēc šīm grāmatām uzņems filmas. Būtu ļoti interesanti!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas zivis. Žēl, ka beigtas. Bet interesanti fakti par zivīm, kurus es uzzināju, ir šādi:
1. Jūras zirdziņš, neskatoties uz savu neparasto izskatu, arī no bioloģijas viedokļa ir zivs. Tā ir vislēnākā zivs — stundas laikā nopeld apmēram pusotru metru. Turklāt jūraszirdziņš ir vienīgā zivs, kas peld vertikāli, nevis horizontāli.
2. Uzzināju, ka lidojošās zivis spēj slīdēt pa ūdens virsmu, atgrūžoties no tās lecot pat 5-6m augstumā.
3. Elektriskais zutis ar vienu izlādi var nogalināt pat tik lielu dzīvnieku kā zirgs.

3. uzdevums. Grāmata - kino!