Elizabete Romanova

11 gadi, Rīga

Cheerleader 🩰 Patīk lasīt A.Lingrenas grāmatas. Esmu pārliecināta, atraktīvā, smaidīga un laimīga meitene.

Iesniegtās recenzijas

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Vanesa Valdere “Lāču karalis” – grāmata stāstā par Milzu grizli lāci, kas parūpējas par mazo grizlibērnu vārda Skauta. Apstākļu dēļ un Skauta brāļa Vēja nepaklausības izšķīra Skautu ar bāli un mammu. Lai maza Skauta izdzīvotu bija jāatceras viss ko mamma mācīja. Satiekot Milzu grizlīlāci Skauta sekoja tam, vēroja ko viņš dara un mācījās no viņa. Kaut grizlīlāci tā nerīkojas, bet Milzis izglāba Skautu no vilku bāra. Grizlīlāci parasti ir vientuļnieki un neuzturas bara. Tomēr Skautas apņēmība un sirsnība mainīja šo ieradumu. Milzis un Skauta kļuva ka tētis un meita. Viņš rūpējas par to, lai mazulis izdzīvotu un beidzot satiktu savu mammu un brāļi ja viņi izglabās no jūras. Autors grāmata vēlējas pastatīt, ka vecākus ir jāklausās un jāatceras viss ko viņi mācīja dzīves gaita. Visas iemaņas var noderēt dzīve. Man patika ka Strauta neatmeta cerību satikt mammu un brāļi, kas arī grāmatas beigas piepildījās. Man nepatika, ka Strauta vairs nesatika Milzi, kas viņu izglāba. Žēl ka grīzlīlāči nedzīvo bāra un nepazīst savus abus vecākus. Ļoti emocionāla grāmata, bet lasot to mēs iegūstam atziņās ka neviens nav pasargāts un vienas kļūdas dēļ var pazaudēt sev tuvos. Tāpēc ir jāklausās vecākus.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grizlilācis ir lāču dzimtas viena no brūno lāču pasugām. Grizlilāča tēviņi ir lielāki, nekā mātītes. Grizlilāči parasti ir vientuļnieki, bet mēdz pulcēties baros lašu nārsta laikā, kad barojas ar tiem upēs, ezeros un strautos. Ziemas migā mātītes dodas agrāk nekā tēviņi, jo mātītēm tajā laikā dzimst mazuli. Mātītes ir ļoti agresīvas, kad tam ir mazuļi var uzbrukt arī tēviņam aizstāvot savus mazuļus. Grizlilācis ir atzīts par 10. bīstamāko plēsēju pasaulē. Grizlilāči, kā lielākā daļa lāču, ir visēdāji, tie barojas gan ar augiem, gan ar gaļu, ļoti garšo laši. Grizlilāči ir galvenie meža, savu teritoriju apsarga. Izvairās no cilvēku sastapšanas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Rolalds Dāls “Matilde”, ir viss jaukāka grāmata par mazu meiteni, kurai bija tikai 4 gadi. Burvīga meitene, kas bija palikusi viena sava audzināšanā, jo ne tēvam, ne mātei viņa nebija svarīga. Matilde pati iemācījās lasīt un rakstīt. Izlasot visas grāmatas ciema bibliotēkā, lasīja gan bērnu gan pieaugušo literatūru. Viņa mīlēja lasīt un iegūt jaunas zināšanas. Man patika viņas tieksme būt labākai un izglītotākai nekā viņas ģimene. Man nepatika, ka viņas ģimenē grāmatu lasīšanas vieta tika izvelēts skatīties TV. Sakot skolas gaitas, klases audzinātajā Hanija uzreiz pamanīja brīnumbērnu Matildi. Matide iemīlēja savu skolotāju. Matilde palīdzēja Hanijai atgūt savas dzimtas mājas un uzvarēt savu ļauno pamati, kas bija arī skolas direktore. Direktore Trančbula ienīda bērnus un bērni no viņas baidījās. Bet pateicoties Matildes drosmei un maģiskam spēkam, tika uzvarēta ļauna direktore. Hanija atguva savu brīvību un dzimtas mājas un Matilde ieguva sev tuvu mazu cilvēciņu, jo kad bēga Matildes ģimene no nepatikšanām viņi ar lielāko velmi Matildi atstāja audzināt Hanijai. Man patika Matildes tieksme uzzināt kaut ko jaunu. Nepatika visvairāk vecāku attieksme pret Matildi, tā vienaldzība pret pašas bērnu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tritons – abinieks, kas dzīvo gan uz sauszemes gan ūdenī. Ir bijušas kā simboli dažādām burvestībām un alķīmiķu darbībām. Tritoni uzturas ūdenstilpju tuvumā un pārojas ūdenī. Nelielas vai vidēji lielas sugas līdz 40 cm ar visu asti. Četras, labi attīstītas kājas. Asti nometot, tā vietā ataug no jauna. Tādēļ tritonu nevar ķert aiz astes. Patīk uzturēties arī duņu pilnas vietas. Lielākā sugu dažādība sastopama Eiropā un Āzijā. Grāmata to Matildes klases biedre izmantoja, ka rīku ar kuru pārbiedēt ļaunu direktori Trančbulu. Ļoti pieradīja ka liels pieaudzis cilvēks kas nezin dabas zinības, var nobīties no maza tritona.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es izlēmu izlasīt Vanesas Valderes grāmatu Baltā vilcene, jo tā ir par vilku baru un to dzīvi. Man patīk dzīvnieki, tādēļ es izvelējos to lasīt. Grāmata ir aprakstīta vilku bara dzīve, to ieradumi, kartība un noteikumi. Katram dzīvniekam ir sava noteikta vieta, ko viņš pilda. Grāmatas galvenā varone ir Piektā, viss mazākā no 5 vilcēniem, kas piedzima. Kaut arī viņa bija vismazākā starp brāļiem, tā izauga spēcīga un kļuva par barvedi savam baram. Kaut arī Piektai nācās piedzīvot daudzas grūtības, bet viņai palīdzēja tas ka viņa klausīja vecāku vilku stāstīto un to iegaumēja, kā arī baravadona stāstīto. Rāks bija Piekas draugs un pavadonis viņas dzīvē. Tie kļuva no bērnības par labiem draugiem. Viens otra atbalstīšana bija viņu galvenais, kas palīdzēja nodzīvot ilgi kopā. Kaut arī pieaugot Piektai nācās pamest savu baru un veidot citu, nepadošanas un iegūtas prasmes viņai palīdzēja to sasniegt. Piekta arī sagaidīja, ka satiks savus brāļus un tuviniekus, kurus neredzēja daudz gadus. Galvenais grāmatas atziņa – ticēt saviem spēkiem, vienmēr klausīt vecākus un mācīties no tiem. Dzīvē var noderēt viss ko tavi vecāki tev iemācis. Galvenais nebaidīties un nepadoties, mērķi var sasniegt strādājot cītīgi un mācīties no savam pieļautam kļūdām. Kā arī no grāmatas tika iegūtas zināšanas par meža dzīvnieku izaugsmi, ka ir iekārtots mežā, kurš dzīvnieks ir augstāk stāvošs. Kā jebkurā cilvēku valsti ir piemēram, karalis, padotie, zemnieki, ubagi utt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vilki – ir savvaļas suņu dzimtas dzīvnieki. Pirms 14000 gadiem mājas suns cēlies no vilka. Vilkam ir laba oža un dzirde, tā ir labāka nekā cilvēkam. Tie ir izcili mednieki bāra, darbojoties kopā bet galvenais uzticas vilku barvedim, kas visus vada. Lielākie vilki dzīvo Aļaskā, Kanādā un Krievijā. Vilki var ilgi un nenogurstoši skriet, ātrums var sasniegt 65 km/h. Vilka kažoks ir dubults, ar blīvu un siltu pavilnu, un garāku, asāku akotspalvu, kas lieliski sargā vilku no lietus ūdeņiem, sniega un dubļiem. Vilku bars nepārtraukti pārvietojas, lai medītu. Reizi gadā vilkiem piedzimst kucēni. Vilks ir tipisks gaļēdājs, kas augu barību lieto tikai izņēmuma kārtā.

3. uzdevums. Grāmata - kino!