Ernests Ivanovs

10 gadi, Salaspils

Es esmu garš, man patīk spēlēt basketbolu, zīmēt un lasīt

Iesniegtās recenzijas

Šušnirks un spoku muiža

Arno Jundze

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata bija par Šušnirku un Mazuli, kuri meklēja spokus. Viņi saņēma vēstuli ko bija rakstījis kambarsulainis Boriss, kurš strādā pie Šušnirka drauga lorda Pērkinsa. Viņa muižā bija iemitinājušies spoki un vajadzēja tos padzīt. Viņi nolīga lidmašīnu ar jocīgu pilotu un devās uz Vidkautkurnekurieni. Tur notika dažādi mistiski notikumi. Atbraucot pie muižas kambarsulainis Boriss nesaprata, kurš bija rakstījis vēstuli, jo viņš neatceras, ka bija to rakstījis, bet vēstulē bija viņa rokraksts. Vēlāk pazuda lords Pērkins un neviens viņu nevarēja atrast. Mazulim bija dīvains sapnis, kur viņš brauca ar gultu un viņš mēģināja aizbēgt no policistu sofām. Nākamajā dienā arī kambarsulainis pazuda uz 2 dienām. Šušnirks bibliotēkā meklēja informāciju gan par spokiem, gan par muižu. Kad atgriezās Boriss viņš iedeva Šušnirkam visus līgumus un rēķinus un Šuršnirks atrada līgumu, kur nebija nekas rakstīts - tas bija uzrakstīts ar neredzamo tinti. Beiogās izmantojot monokļus Šušnirks un Mazulis iekļuva slepenajās telpās un izglāba lordu Pērkinsu un noskaidroja, ka pie visa vainīgs ļaunais spoks, kas iemiesojies pavārā. Viņi ieslodzīja ļauno spoku 3 spoguļos un lieta bija atrisināta. Visvairāk man patika, ka Mazulis nokļuva spoku sfērā, kur satika spoku brāļus Zupas, kuri bija uzkopuši Pērkinsa muižu un ka viņš brauca ar gultu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts krauklis. Krauklis ir liela auguma vārnu dzimtas putns, viens no lielākajiem zvirbuļveidīgo kārtā. Uzskata, ka krauklis ir inteliģents putns un tas ir minēts dažādās pasakās un nostāstos, piemēram, Skandināvijā, Īrijā, Velsā, Ziemeļamerikā, Sibīrijā un Āzijā krauklis ir dievība vai gars, Sibīrijas tautas uzskata, ka krauklis ir radījis zemi, Amerikas indiāņiem un eskimosiem krauklis ir svēts putns, toties Rietumu kultūrās to saista ar maģiju un uzskata par ļaunu zīmi. Kraukļa smadzenes ir vienas no lielākajām starp visiem putniem. Man liekas ka kraukļi ir diezgan stilīgi putni, bet manai mammai gan viņi nepatīk, viņa saka ka viņi ir lieli, resni un baismīgi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kādu dienu 9 gadus vecajam Gvidam vecāki pasaka ka viņam būs brālis. Gvids bija milzīgā sajūsmā bet nezināja ka brālis būs adoptēts. Kad vecāki to pateica Gvids nerunāja ar vecākiem 4 dienas bet atsāka. Viņš mēģināja darīt visu, lai vecāki neadoptētu brāli. Viņš rakstīja Tomam nejaukas vēstules, bet izrādījās ka mamma tās nemaz Tomam neatdeva. Toms bija rakstījis daudz jaukas vēstules un kad Gvids tās lasīja viņš jutās bēdīgi. Mamma mēģināja pierunāt dēlu satikties ar Tomu, bet viņš negribēja, bet apsolīja, ka kaut kad aizbrauks līdzi. Kādu dienu kad viņi satikās Gvidam Toms iepatikās un viņi jau sāka kļūt par labiem draugiem, bet tad viņi spēlējot detektīvus Toms atrada visas nejaukās vēstules, ko Gvids bija rakstījis un aizskrēja prom no mājām. Gvids ļoti uztraucās un izskrēja no mājām un jautāja cilvēkiem, vai viņi nav redzējuši īsu ar gariem matiem pusi. Un viens vīrietis pateica virzienu, kur puisis devies. Gvids skrēja un panāca Tomu. Viņi izstāstīja viens otram savas jūtas, un beigās viņi kļuva par brāļiem. Es iemācījos, ka nekad tu nezini, kas otrs cilvēks ir, pirms tu viņu patiešām iepazīsti - var izrādīties, ka viņš ir ļoti foršs un labs un ar viņu ir jautri un interesanti pavadīt kopā laiku. Man patika lielākā daļa grāmatas, bet nepatika tas, ka Gvids rakstīja nejaukās vēstules. Man arī likās, ka Toms izrādīsies neforšs, bet kad lasīju Toma rakstītās vēstules es sajutos bēdīgi. Labi ka viss atrisinājās ar laimīgām beigām.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts suns. Suns ir suņu dzimtas plēsējs, kas ir viena no pelēkā vilka pasugām. Cilvēks pieradināja vienu no pelēkā vilka pasugām apmēram pirms 15 000 gadiem Centrālāzijā. Suņa redze nosacīti ir slikta, tās asums ir vājāks kā cilvēkam, toties spēja saskatīt kustīgu objektu ir ļoti augsta. Sunim ausis ir kustīgas, līdz ar to tas spēj, pagriežot ausi skaņas virzienā, precīzi noteikt skaņas avotu. Suns ir gudrs un laicīgi viņu trenējot var tam iemācīt daudz dažādas lieta, piemēram gulties, sēdēt, dot ķepu, apvelties, atrast kaitīgas vielas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!