Daina Dzvinko

10 gadi, Valmiera

Dzīvoju Valmierā, mācīšos 5.klasē. Mans hobijs ir orientēšanās. Man patīk zīmēt. Vēl man patīk bruņurupuči, it īpaši mans mājdzīvnieks Rasa.

Iesniegtās recenzijas

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Baltā vilcene" ir aizraujošs stāsts, kas seko mazas vilcenītes ceļam uz kļūšanu par lielāko mednieci un barvedi. Grāmata sākas ar piecu vilcēnu nākšanu pasaulē. Pēdējā no tiem ir mazītiņa vilcenīte, kuru bars nosauc par Piekto. Par spīti visam, Piektā sev uzstāda lielus mērķus un apņemas kļūt par barvedi.
Piektajai bija draugs krauklis Rāks, kas parāda to, ka pat visslielākajam un gudrākajam vilkam ir nepieciešams draugs un sabiedrotais. Man patika tas, ka grāmatā bija pastāstīts par vilku dzīvi, viņu ieradumiem, ikdienu no mazotnes līdz pat pēdējam dzīves brīdim.
Iesaku izlasīt visiem dabas un dzīvnieku mīļotājiem, kuriem patīk sirsnīgas grāmatas ar aizraujošiem piedzīvojumiem!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Fakti par vilkiem.
1. Vilkiem aprakstītas 39 pasugas (to skaits arvien var mainīties). Latvijā sastopama pelēkā vilka Eiropas pasuga – Canis lupus lupus.
2. Vienā maltītē izsalcis vilks var apēst 10 kg gaļas, bet parasti pietiek ar 2–6 kg.
3. Vilku parastais pārvietošanās ātrums ir 8 km/h, skriešanas ātrums – 55–70 km/h.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kādu dienu Gvids saņem ziņu no saviem vecākiem - viņam būs brālis! Vecāki grasās adoptēt Gvida vienaudzi Tomu, kurš ir uzaudzis bērnunamā. Šis negaidītais jaunums izraisa Gvidā sāpes un dusmas, jo mamma un tētis nav ņēmuši vērā viņa viedokli pirms šī lēmuma pieņemšanas. Gvids nesaprot, kāpēc viņa vecākiem nepietiek ar viņu vienu pašu, tāpēc Gvids ir apņēmies darīt visu iespējamo, lai Toms nekļūtu par viņu ģimenes locekli.
Stāstā man nepatika, ka Gvids meloja savam draugam par Tomu. Man patika, ka abi puiši beigās atzina savas kļūdas.
No grāmatas var mācīties pieņemt dažādus apstākļus un samierināties ar dāvātajām iespējām. Biegu beigās - tās var izrādīties patīkamas!
Iesaku grāmatu izlasīt visiem, kuriem ir brāļi un/ vai māsas.

"Brālis, kas nebija vajadzīgs" ir emocionāls un dzīvespriecīgs stāsts par ģimenes dinamiku, pieņemšanu un mīlestību. Tas sniedz dziļāku izpratni par bērna emocionālajām sajūtām, kad ģimenē notiek lielas pārmaiņas, un iedvesmo lasītājus izprast empātijas un iejūtības nozīmīgumu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēta lauva.
1. 1996. gadā lauva iekļauts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā jutīga suga (VU – Vulnerable).
2. Lauvas cits no cita vizuāli atšķirami pēc ūsu punktu skaita un izvietojuma, kas katram dzīvniekam ir individuāls.
3. Nebrīvē lauvas var nodzīvot vairāk nekā 20 gadus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Lāču karalis" ir aizraujošs un sirsnīgs stāsts, kas lasītājus aizved uz brīnumskaistu, noslēpumiem bagātu mežu, kurā dzīvnieku dzīve ir ne tikai pilna ar brīnumiem, bet arī ar bīstamiem izaicinājumiem. Šis stāsts patiks piedzīvojumu meklētājiem un dabas mīļotājiem. Stāsts piedāvā paskatīties uz dzīvi mežā caur mazās grizlilāču meitenes Skautas acīm. Stāsts sākas ar Skautas nošķiršanu no savas mātes un brāļa. Viņa ir spiesta izdzīvot vienatnē. Skauta mācās pārvarēt dažādus šķēršļus un izaicinājumus. Viņa sāk sekot lielam grizlilāču tēviņam Milzim un slepus mācās no viņa, kā izdzīvot meža vidē. Katrs Skautas solis ir pilns ar izziņas un piedzīvojumu garu. Man patīk, ka Skautas piedzīvojumi māca par dabas likumiem un dzīvnieku uzvedību.
Kopumā "Lāču karalis" ir labsirdīga grāmata, kas apvieno piedzīvojumus, spriedzi un emocionālus notikumus. Šī grāmata būs īpaši mīļa tiem, kas mīl dabu un dzīvniekus!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es gribēju uzzināt kaut ko par grizlilāčiem. Daži fakti atrodami arī pašā grāmatā.
1. Grizlilāči no pārējiem brūnajiem lāčiem atšķiras ar kažoka matojuma krāsojumu. Katras spalvas gals ir gaišs, gandrīz balts, un lācis izskatās sudrabots, tādēļ grizlilāci mēdz saukt arī par sudrablāci.
2. Vārds "grizli" ir cēlis no angļu vārda grizzled (nosirmojis), jo kažokam ir sudrabaini sirmais tonējums.
3. Ja reģionā, kurā dzīvo grizlilācis, arī ziemas laikā pietiek ēdamā, tad lāči ziemas miegu neguļ vai gulēšana mijas ar barošanos.

3. uzdevums. Grāmata - kino!