Dārta Lagzdiņa

8 gadi, Grobiņa

Es esmu Dārta! Brīvajā laikā man patīk pavadīt laiku ar ģimeni, zīmēt, gleznot, lasīt, sportot un dejot. Vēl man patīk iet pārgājienos un ceļot.

Iesniegtās recenzijas

Vecās savrupmājas noslēpums

Viktorija Zlatkina

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Viktorijas Zlatkinas grāmata "Vecās savrupmājas noslēpums" ir par divām meitenēm - Karolīnu jeb Karolinci, un viņas klasesbiedreni Albīnu, kuras atrod skārda bundžu bedrē pie koka. Vispār pirmais to atrod Karolinča suns Validols. Bundžā ir pudeļu korķi, izbalējuši konfekšu papīriņi, zvaigžņu formas nozīmīte ar iniciāļiem K. Š., liela dzels poga ar diviem caurumiņiem, divas metāla detaļiņas ar robiņiem, āmuriņam līdzīgs priekšmets, sena fotogrāfija un zīmīte. Lai atrisinātu bundžā esošo lietu noslēpumu, meitenēm pievienojas Albīnas māsa Tasja un Fēlikss, kurš līdz septembrim dzīvo pie Karolinča ģimenes. Taču tas nav tik vienkārši. Dārgumus grib arī puišeļu banda, muzeja darbiniece un pat pilsētas mērs. Sākas piedzīvojumi, kur viņi satiekas ar spokiem, briesmoni, gaišreģēm, ļauno burvi un mantkārīgiem radiniekiem. Tiek atklāts arī kāds ļoti skumjš pagātnes noslēpums.
Man patika, ka katras nodaļas sākumā vienā teikumā ir uzrakstīts, kas tur būs, bet ļoti bieži stāstītais tomēr bija pavisam citādāks, nekā es biju iedomājusies. Sanāk, ka visu laiku stāsts sagādāja pārsteigumus. Interesanti bija lasīt sarunas starp abām māsām, jo arī man ir vecāka māsa, saskatīju daudz līdzīgu lietu. Domāju, ka Karolincis, Albīna, Tasja un Fēlikss ir ļoti drosmīgi bērni. Viņi ar visām nepatikšanām tika galā paši un atklāja traģisko patiesību par savrupmājas pazudušo puisēnu. Es domāju, ka šī ir ļoti jauka grāmata par draudzību, sapņiem, drosmi un piedzīvojumiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Karolincis skārda bundžu paslēpj koka dobumā, kur to neviens neredzēšot, izņemot vāveres. 3 fakti par vāverēm:
1. Vāverei ir ļoti biezs kažoks ar ļoti smalkiem matiņiem. 1cm² ir 8 000-10 000 matiņu. Cilvēkam uz galvas 1cm² ir tikai 310 mati. Vāverei tātad ir 25 reizes biezāks apmatojums. ( H.Hāgs. Kā dzīvē. Meža dzīvnieki. Zvaigzne ABC, 2023. 23.lpp)
2. Vasarā vāvere visdažādākajās vietās izveido noliktavas, kurās novieto barības krājumus. Kopējais savāktās barības daudzums var sasniegt pat 100 kilogramus. (Pasaules dzīvnieki. Enciklopēdija bērniem. Zvaigzne ABC, 2006. 223.lpp)
3. Vāveres raksturīgie ausu pušķi izveidojas rudenī, bet tiek nomesti nākamajā vasarā.(G.Kampe-Pērsone. Latvijas zīdītāji. Pilnīgs sugu apskats. Zvaigzne ABC, 2017. 58.lpp)

3. uzdevums. Grāmata - kino!