Hugo Bērzkalns

8 gadi, Rīga

Čau! Mani sauc Hugo. Esmu pabeidzis mācības 2.klasē. Brīvajā laikā spēlēju saksofonu, eju uz peldēšanas treniņiem. Izvēloties grāmatas, vislabāk man patīk piedzīvojumu stāsti un enceklopēdijas.

Iesniegtās recenzijas

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Agneses Vanagas treša grāmata par Čiekurkalna puiku piedzīvojumiem “Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!” stāsta par jau zināmajiem Lociņu ģimenes puišiem – Klāvu un Intaru un par viņu draugu maisiņu Dusmukuli. Čiekurkalnam tuvumā ir Ķīšezers, kas ir daudziem cilvēkiem mīļa vieta atpūtai. Puiši kopā ar Dusmukuli atklāj, ka Ķīšezers ir ļoti piesārņots. Šoreiz kopā ar opi un tēta Sergeja māsu Tamāru, kura ir jūru piesārņojuma pētniece, puikas izdomā plānu, kā noskaidrot piesārņotāju. Izrādās, ka tā ir liela truba, kura ir savienota ar kāda 99 gadus veca Negodiņa kunga lielo savrupmāju. Puikas dodas pie Negodiņa kunga, lai palīdzētu novērst piesārņojumu ezerā. Klāvs izdomā apķēpāt Negodiņa kunga sētu un uzraksta "Tu esi ļauns", kur burts "'Ļ" vairāk izskatās kā burts "J". Negodiņa kungs ir ļoti jauks un puikas nebar. Beigās gan izrādās, ka Klāvs to visu ir nosapņojis pēc saules dūriena pie Ķīšezera.
Man ļoti patika spraigais sižets, jaunu varoņu (Tamāras) iesaistīšanās stāstā. Arī šajā grāmatā autore bērniem māca par dabas aizsargāšanu, par to, ka katram ir jārupējas par tīrību sev apkārt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šoreiz izvēlējos kaķi.
1. Pieauguša kaķa garums no deguna līdz astes galam ir vidēji 50 cm. Ginesa rekordu grāmatā ierakstītais garākais kaķis ir bijis 121,9 cm garš.
2. Kaķa vidējais mūža ilgums ir 15 līdz 20 gadi, taču reģistrēti kaķi – ilgdzīvotāji kas dzīvoja 36 gadus.
3. Senajā Ēģiptē, kad mājas kaķis nomira, viņa ģimenes cilvēki noskuva uzacis, tā parādot sēras.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šo grāmatu man sākumā iedeva mammas paziņa, kas arī dzīvo Čiekurkalnā. Tāpēc sāku lasīt "Plastmasas huligānus" ar ļoti lielu interesi, jo tā stāsta par notikumiem Čiekurkalnā, kur dzīvoju arī es ar savu ģimeni.
Grāmatas varoņi ir divi brāļi - Klāvs un Intars kopā ar vecākiem - Lociņu ģimene. Klāvs kādā pēcpusdienā brauc mājās kopā ar mammu pār Brasas tiltu un pārbrauc pāri ezim (kas Čiekurkalnam ir ļoti raksturīgs dzīvnieks). Atgriežoties notikuma vietā, Klāvs saprot, ka tas nav ezis, bet gan runājošs caurspīdīgs maisiņš. Tā Klāvs satiek Dusmukuli. Dusmukulei ir ļoti atbilstošs vārds, jo viņš visu laiku ir dusmīgs.
Abi brāļi lasa grāmatas par dabu un domā par dabas aizsardzību. Runājot ar Dusmukuli, brāļiem rodas ideja, ka atkritumi ir jāšķiro viņu dzīves vietā. Tā viņi sāk ar savu māju, kur meklē visus maisiņus, tad arī apstaigā apkaimi un visās atkritumu tvertnēs meklē maisiņus. Protams, ka tas no malas izskatās diezgan interesanti. Tāpat autore savā stāstā ievij domas arī par to, ka lietām var būt arī otrā un trešā dzīve. To parāda ar Klāva un Intara vecvecākiem, kas zina, kā piešķirt lietām otro dzīvi, arī maisiņiem.
Grāmata bija ļoti interesanta, jo tā stāsta par aktuālu problēmu - atkritumu šķirošanu, kā arī man bija interesanti to lasīt un iedomāties tās Čiekurkalna šķērslīnijas, kur puiši varēja darboties stāstā. Ar tik pat lielu interesi lasīšu arī otro grāmatu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos ezi.
1. Ežus nevar sastapt Amerikas kontinentos, Dienvidaustrumāzijā, Austrālijā un Madagaskarā.
2. Latvijā sastop divu sugu ežus: ziemeļu baltkrūtaino ezi un brūnkrūtaino ezi. Parasti apdzīvotu vietu tuvumā dzīvo tieši baltkrūtainais ezis.
3. Eža adatas ir keratinizējies apmatojums un vienam ezim var būt 5000 - 6500 adatu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!