Hilda Staņa

9 gadi, Rīga

Mani sauc Hilda Staņa. Mani vecāki man katru dienu grāmatas ir lasījuši kopš pirmās manas dzīves dienas. Kopš piecu gadu vecumā iemācījos lasīt, esmu kļuvusi par lielu grāmatu lasītāju.

Iesniegtās recenzijas

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šo grāmatu izvēlējos, jo biju jau izlasījusi šīs autores grāmatu "Sniega māsa", kas bija ārkārtīgi skaista un aizkustinoša. Tāpēc man bija skaidrs, ka lasīšu arī šo grāmatu, kuru mamma jau nopirka, līdzko tā tika izdota latviešu valodā. Tā nu grāmata gaidīja plauktā līdz to tagad izlasīju. Arī "Saules sargātāja" ir ar brīnišķīgām ilustrācijām, ar aizkustinošu stāstu par bērnību, draudzību, ilgošanos un cerību. Lai arī stāsts ir gan bēdīgs, gan drūms, tam ir laimīgas beigas. Es ļoti gaidu arī citas šīs autores grāmatas!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Spāres nekad nepārstāj ēst.
2. Spāru lidošanas ātrums var būt līdz pat 57 kilometriem stundā.
3. Vienā dienā spāre var apēst līdz pat 40 mušām.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Matildi" izvēlējos lasīt, jo tās autors ir uzrakstījis grāmatu, kas man arī ļoti patika - "LDM. Lielais draudzīgais milzis". Grāmatas galvenā varone Matilde ir līdzīga man - viņa mīl grāmatas un interesējas par visu ko. Viņa nonāk daudzās interesantās situācijās, kurās daudz ko iemācās par pasauli. Tomēr viņas vecāki ir pilnīgs pretstats Matildei - viņiem grāmatas nepatīk, nekas neinteresē. Viņu intereses ir tikai teļļuks, pucēšanās un nauda, līdzīgi kā daudziem mūsdienās. Grāmata liek uz dzīvi paskatīties ne tikai kā uz mantām, bet kā uz piedzīvojumu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Pūču papagaiļi, kas apdzīvo Jaunzēlandi, izskatās patiešām ļoti līdzīgi pūcēm.
2. Jako papagaiļi spēj atcerēties līdz 200 vārdiem un izrunāt veselas frāzes dažādās intonācijās.
3. Papgaiļu knābjiem ir īpašs dizains, kas ļauj putniem tos vadīt ar neticamu precizitāti - piemēram, knābāt sēklas no zemenēm, nesabojājot ogu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es esmu liela komiksu un grafisko romānu mīlētāja. Biju izlasījusi šīs grāmatas iepriekšējo izdevumu, bet līdzko ieraudzīju, ka ir izdota šī versija, bija skaidrs, ka jālasa atkal! Nebija viegli nomedīt bibliotēkā šo grāmatu, bet līdzko to dabūju, tā vienā elpas vilcienā izlasīju. Grāmata ir kā bērnu šausmenīte. Šķiet, ka nevens bērns to negribētu piedzīvot - ka pazūd vecāki, ka nonāk citā pasaulē, no kuras nevar izkļūt un ka tas ir kā sapnis, no kura nav iespējams pamosties. Neskatoties uz šo, grāmata ir ļoti aizraujoša un es gribētu, lai latviešu valodā būtu arvien vairāk komiksu un grafisko romānu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. Žurka var nokrist no piecu stāvu mājas bez neviena ievainojuma.
2. Žurkas spēj atšķirt divas dažādas cilvēku valodas.
3. Žurkām patīk Mocarts.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šo grāmatu izvēlējos, jo tā bija lasāmo grāmatu sarakstā. Pirms tam par šo grāmatu neko nebiju dzirdējusi, bet tā izrādījās ļoti interesanta un pamācoša.
Grāmatas stāsts sākas kādā vakarā, kad Gvidam paziņo, ka viņam būs brālis. Tomēr gaidītais mazais brālis izrādās viņa vecuma puika, ko vecāki grib adoptēt. Gvidam nepatīk šī ideja, tāpēc viņš dara visu, lai jaunais brālis ģimenē nevarētu iejusties. Bet beigās viņi abi viens otru stipri iemīl. Šī grāmata māca pieņemšanu. Gvids nevarēja pieņemt nevis savu brāli, bet gan savas jūtas pret brāli. Grāmata bija pamācoša.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos meklēt faktus par suņiem:
1. Statistika liecina, ka suņu meitenes kož divreiz biežāk nekā suņu puikas.
2. Suņiem nepatīk apskaušanās, jo viņiem tā ir dominances pazīme.
3. Suņi saprot līdz 250 vārdiem un žestiem, prot skaitīt līdz pieci un spēj atrisināt vienkāršus matemātiskus uzdevumus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!