Deivids C.

5 gadi, Jēkabpils novads

Mani sauc Deivids. Es vēl mācos lasīt. Katru vakaru kopā ar Mammu, Brālīti un Māsiņu lasām grāmatiņas. Pašam visvairāk patīk skatīties Jūsu izdevniecības izdotās bērnu enciklopēdijas par dzīvniekiem / kukaiņiem. Protams patīk arī grāmatas par auto un robotiņiem.

Iesniegtās recenzijas

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatiņa ir par mazo kamenīti, kura nepadevās, cīnījās, lai iemācītos lidot, sastapa ceļā daudz dažādus draugus, līdz beidzot nonāca pie sienāzītes, kura mazajai kamenītei deva drosmes iespēju, nepadoties un doties pretim sev vēlamajam. Patika grāmatiņa, ka kamenīte nepadevās pie pirmajām grūtībām, bet turpināja neatlaidīgi sasniegt mērķi.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

SIENĀZIS
1) Sastopami visos pasaules reģionos, izņemot Antarktīdu. Tie ir plaši izplatīti tropos, īpaši Amazones lietus mežos, bet ir sastopami arī vēsākajos un sausākajos reģionos, piemēram, Austrālijas virsājos, ASV tuksnešos, kā arī Kanādas un Ziemeļeiropas daļās. Tie dzīvo uz lakstaugiem tuvu zemei (pļavās) vai krūmu, dažkārt arī koku, lapotnē. Latvijā pieaugušie sienāži nedzīvo ilgāk kā līdz konkrētā gada vēlam rudenim, jo nepārziemo. Tas nozīmē, ka daudzas sienāžu sugas pilnībā pieaugušas dabā faktiski sastopamas tikai no vasaras sākuma (jūnija — jūlija) līdz rudenim (septembrim — oktobrim). 2)Biežāk sastopamie sienāži Latvijā ir pļavu dižsienāzis (Decticus verrucivorus) un parastais dziedātājsienāzis (Tettigonia cantans). Kopumā Latvijā ir nodalāmas līdz 13 sienāžu sugas. 3)Sienāži pārsvarā pārtiek no augu barības. Galvenokārt ēd lapas, bet reizēm arī citas augu daļas, jo īpaši ziedus. Retāk sastopamas plēsīgas sugas, kuras ķer sīkus kukaiņus un citus posmkājus. Plēsīgās sugas sastopamas tropos.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Muris zoodārzā

Ruta Svaža

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Muris Zoodārzā galvenā grāmatas varone ir meitene Baiba, kura kopā ar Mammu dotas Zoodārza piedzīvojumos. Kopā ar Baibu bija iespēja vismaz virtuāli apmeklēt zoodārzu un iepazīt tā iemītniekus. Grāmatiņā var iepazīt dzīvniekus, kad par tiem ir jārūpējas un nedrīkst tos barot ar tiem neparedzētu barību. Lai saņemtu atbildes uz jautājumiem ir jābūt uzstājīgam, jāmāk otru uzklausīt, lai tas justos svarīgs. Izlasot grāmatiņu arī es sapratu, ka gribu aizbraukt uz Zoodārzu un iepazīt tā iemītniekus, kurus skatos grāmatiņās par dzīvniekiem un kukaiņiem. Nepatika grāmatas beigas, jo nav saprotams, kas notika ar kaķi Muri un kāpēc meitene atrada viņu Zoodārzā. Otrreiz šādu grāmatu neizvēlētos lasīt, jo nav saprotams, ko autore ir gribējusi ar šo grāmatu pateikt – par kaķi, kas miski uzradās ZOO? Vienīgi, kas šajā grāmatā patika tas ir ilustrācijas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

SURIKĀTI
1) Surikats ir mangustu dzimtas kaķveidīgais zīdītājs, kas ir vienīgā suga surikatu ģintī Tas ir viens no populārākajiem un iemīļotākajiem Āfrikas dzīvniekiem. Surikats ir tipisks tuksnešu un pustuksnešu dzīvnieks. Tas mājo sausos līdzenumos — Kalahari tuksnesī Botsvānā, Namiba tuksnesī Namībijā, kā arī Angolas dienvidrietumos un Dienvidāfrikā.
2) Surikats ir mazs, slaida auguma kaķveidīgais dzīvnieciņš ar īsspalvainu, tievu asti un garām, smalkām kājām. Tā ķermeņa garums bez astes ir 25—35 cm, astes garums 17—25 cm. Tēviņi ir nedaudz smagāki par mātītēm, vidējais tēviņa svars ir 731 g, mātītes 720 g.
3) Katrai surikatu ģimenei ir sava teritorija, kas ir apmēram 3 km² liela. Teritorijā ir izraktas vairākas alu sistēmas (līdz 65). Alas tiek iezīmētas ar urīnu un fekālijām. Dzīves vietas izvēlē svarīgākais apsvērums ir pietiekami stingra vai akmeņaina augsne, kas būtu piemērota alu ierīkošanai. Alu sistēma ir sazarota ar daudzām ieejām un izejām (līdz 15), un izkārtota vairākos līmeņis (līdz 1,5 m dziļumā). Reizēm surikati savu alu sistēmu uzsāk, pievienojoties Āfrikas zemes vāveru alām. Reizēm tie dala savas alas arī ar dzeltenajiem mangustiem. Tās ir sugas, ar kurām surikati nekonkurē uz barības resursiem. Dažreiz to alās ievācas čūskas, tad surikati tās pamet.Surikati ir lieliski racēji.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata ir par ceļojumu Mazdēlam kopā Vectēvu , ceļojot abiem gadās visdažādākie piedzīvojumi un kopā uzzina daudz nozīmīgas informācijas. Ceļojumā apguva daudz jaunas lietas, iepazina daudz dažādus faktus. Ceļojuma piedzīvojumu laikā abi iepazīst visdažādākās profesijas. Patika, ka katra stāstiņa beigās ir kāda pamācoša informācija, fakti, notikumu vēsture un ka gandrīz katrā stāstiņā bija apraksts par darbību un kāda profesija tā ir.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

SPĀRE
Spāres jeb spāru kārta ir liela izmēra kukaiņu klases kārta, kas apvieno vienādspārnu spāres dažādspārnu spāres un Āzijas primitīvās spāres. Spāres ir vidēji lieli vai lieli kukaiņi. Lielākā Latvijas spāre ir karaliskā dižspāre kuras ķermenis ir aptuveni 10 cm garš, bet spārnu plētums līdz aptuveni 11 cm. Parasti spāres ir spilgti raibkrāsainas, reizēm metāliski zaļas, brūnganas vai bronzas krāsā zaigojošas, retumis zili spīdīgas.Spāres raksturo slaids ķermenis, liela, kustīga galva, ar labi attīstītām fasetacīm un grauzējtipa mutes orgānu, spēcīgas, paresninātas krūtis, divi pāri labi attīstītu plēvveida spārnu un stabveida vēders. Galva parasti platāka nekā krūtis, kustīgi savienota ar sīkajām priekškrūtīm. Acis uzkrītoši lielas, šķirtas vai saskarīgas. Lielās acis un kustīgā galva noder orientējoties lidojot un noskatot Grāmata Ceļojums ar Noslēpumu ir kā Vectēvs ar Jānīti devās kopīgā ceļojuma, iepazīstot medījumu. Pie labi attīstītajām, saplūdušajām viduskrūtīm un pakaļkrūtīm piestiprinās divi pāri bagātīgi dzīslotu, caurspīdīgu spārnu, kas reizēm ir ar tumšiem, retāk ar dzelteniem plankumiem. Tikai zilspāru ģints spārēm ir viscaur zili, zaļgani vai pelēcīgi spārni.Spāres ir plēsīgas (zoofāgas), kas pārtiek no citiem dzīvniekiem. Pieaugušās spāres lidojot medī citus kukaiņus: vai nu ķer lielākus lidojošus kukaiņus vai no augiem "nolasa" sīkos kukainīšus. Spāru kāpuri pārtiek no citu kukaiņu kāpuriem, sīkiem vēžveidīgajiem, posmtārpiem, zivju mazuļiem

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Apzagta Krupja kundze. Brāļu Sesku detektīvaģentūra

Agija Staka

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Apzagtā Krupja Kundze ir grāmatiņa par detektīvu cienīgiem notikumiem, baisiem stāstiņiem, izmeklēšanu. Patīk, ka grāmatiņa sākas ar labirintu un aizraujošiem izmeklētāja notikumiem, iesaista lasītāju izmeklētajā lomā. Katra situācija ir īpaši jāizmeklē un jādarbojas līdzi izmeklēšanas gaitā un nozieguma atklāšanā. Jauno lasīšanas izmeklētāju māca būt pacietīgu, piesardzīgu, atrisināt situāciju nepadodoties, uzklausīt un pievērst uzmanību notikumu gaitai. Šī grāmata ir patiesi uzmanību piesaistoša ar savu saturu un uzdevumiem ļaujot laistītajam iejusties detektīva un izmeklētāja lomā. Šo grāmatiņu iesaku visiem kuri vēlās iesaistīties detektīva aizraujošajā ikdienas dzīvē un palīdzēt atrisināt galveno noziegumu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

PĪĻKNĀBIS
Pīļknābis ir Austrālijas austrumos un Tasmanijā reti sastopams zīdītājs. Tas dzīvo gan ūdenī, gan arī uz sauszemes. Pīļknābis un vēl četras ehidnu sugas ir vienīgie zīdītāji, kuri dēj olas. Visas šīs sugas pieder pie kloākaiņu kārtas Pīļknābis ir vienīgā pīļknābju ģints suga, kas ir arī vienīgā mūsdienās dzīvojošā suga visā pīļknābju dzimtā.
Pīļknābis ir neliels, īpatnēja izskata zīdītājs. Tā platā, saplacinātā aste atgādina bebra asti, plakanais knābis un pēdas ar peldplēvēm atgādina pīli, bet ķermeņa hidrodinamiskā forma un kažoks atgādina ūdru. Pīļknābju tēviņi ir lielāki nekā mātītes.
Piedzimstot pīļknābjiem (gan tēviņiem, gan mātītēm) uz pakaļkājas elkoņa locītavām ir piesis. Pieaugot mātītēm piesis ar laiku nokrīt, bet tēviņiem saglabājas. Tas ir dobs, apmēram 15 mm garš un savienots ar indes dziedzeri. Inde ir pietiekami spēcīga, lai nogalinātu mazākus dzīvniekus, piemēram, nelielu suni, bet cilvēkam tā izraisa ļoti spēcīgas sāpes, kuras nespēj remdēt pat morfīns. Inde sastāv no olbaltumvielām, kuras izstrādā dzīvnieka imūnsistēma. Indes iedarbībā cilvēkam var izveidoties hiperalerģija, īpaši paaugstināta jutība pret sāpēm. Šāds jutīgums saglabājas vairākas dienas vai pat mēnešus. Tomēr inde izstrādājas tikai pārošanās sezonas laikā un tās primārais pielietojums ir savstarpējo attiecību noskaidrošanā starp tēviņiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi ir par sadalītēm, kuras piederēja mazam puisītim Artim, bet pēc pastaigas ar Māmiņu Artim pazuda Kreisā sandalīte, kurai tad sākās īsti piedzīvojumi līdz nokļuva atpakaļ mājās pie mazā puisēna. Bet ar noklušanu mājās piedzīvojumi nebeidzās tie tikai sākās, bet nu jau esot abām sandalītēm kopā. Abas kopā piedzīvoja daudz un dažādus notikumus, kuri mācīja centību, kopību, kopā darot var sasniegt mērķus, aizstāvēt savu viedokli, izteikt savas domas un galvenais būt pieklājīgam vienam pret otu, lai arī kādi notikumu gadās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

ZEBRA
Zebras ir Āfrikā dzīvojoši zirgu dzimtas dzīvnieki, kas pazīstami sava melni-balti svītrotā krāsojuma dēļ. To strīpas ir unikālas katram indivīdam. Zebras kā visi zirgu dzimtas pārstāvji ir sabiedriski dzīvnieki un mēdz veidot gan mazākus harēmus, gan lielus barus. Zebras parasti ir 2,3 m garas un 1,25—1,50 m augstas skaustā, to svars ir apmēram 300—400 kg. Zebru strīpojuma raksts ķermenim un krēpēm ir vienots. Krēpes ir īsas un vertikāli stāvošas. Zebras atšķirībā no saviem radiniekiem zirgiem un ēzeļiem nekad nav kļuvušas par īstiem mājdzīvniekiem. 2) Zebras ir melni vai tumši dzīvnieki ar baltām strīpām. Uz to vēderiem ir liels balts laukums. Dažām zebrām ir brūnas strīpas, kas "kā ēna" atrodas starp melnajām un baltajām strīpām.[Zebras uzskata par tumšiem dzīvniekiem ar baltām strīpām (nevis otrādāk) vairāku iemeslu dēļ: Baltiem dzīvniekiem būtu ļoti grūti izdzīvot Āfrikas līdzenumos un mežos .Līdzenuma zebrām var skaidri redzēt, ka baltais raksts ir uz tumša fona. Ja laukums starp krāsainajām strīpām kļūst relatīvi plats, tad laukums zaudē savu intensitāti. 3) Fakts, ka lielākajai daļai zebru ir balts vēders, nenozīmē, ka zebras ir baltas ar tumšām svītrām, jo lielākajai daļai savvaļas dzīvnieku ir gaiši vai balti vēderi un kājas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Šīlas dienasgrāmata jeb Kā man laukos gāja

Brigita Andermane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Šīlas dienasgrāmata ir par sunīti Šīlu, kuru sākumā nodeva viņas pirmie saimnieki, bet pēc tam sunīte ieguva sev jaunus saimniekus, kuri viņai uzticējās un deva iespēju vasaru pavadīt laukos, kur sākās Šīlas ikdienas piedzīvojumi, bet rudenī Šīla atgriezās atpakaļ pilsētā. Patika, ka stāstiņi ir īsi nenogurdinoši, ka katrā stāstiņā ir kāds Šīlas lauku piedzīvojums, iepazīstot lauku dzīves ikdienu. Patika, kā pēc katra stāstiņa ir kāds uzdevums, kas mudina klausīties / lasīt nākošo stāstiņu pēc kura atkal būs kāds interesants uzdevums. Grāmatiņa ir par uzticēšanos, rūpēm, un otru doto iespēju Šīlai iegūt jaunas mājas un saimniekus.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

TAURIŅI
1)Tauriņi (Lepidoptera) jeb tauriņu kārta, ir kukaiņu grupa, ko formāli mēdz iedalīt dienastauriņos un naktstauriņos veido zvīņspārņu kārtu.
2) Tauriņi ir izplatīti gandrīz visā pasaulē, un pretēji naktstauriņiem, kas veido otru zvīņspārņu kārtas grupu, tie galvenokārt ir aktīvi pa dienu, kā arī to spārni parasti ir košās krāsās vai uzkrītoši izrotāti. Dienas tauriņiem iezīmīgas pazīmes ir arī izteiksmīgi lielas antenas, priekšējo un aizmugurējo spārnu savienošanās princips, spārnu stāvoklis miera un lidojuma laikā. Tauriņu ķermenī, tāpat kā visiem kukaiņiem, izšķirami trīs nodalījumi: galva, krūtis un vēders. Uz galvas ir lielas, gandrīz pussfēriskas acis un garas, posmainas antenas. Atšķirībā no naktstauriņiem, antenas nav klātas ar maziem matiņiem. Galvas apakšdaļā ir sūcējtipa mutes orgāni. Ar garo sūcējsnuķi tauriņi sūc ziedu nektāru, bet miera stāvokli tas ir saritināts. Krūtis sastāv no trim segmentiem: priekšējā, vidējā un aizmugurējā krūškurvja. Pie katra segmenta ir pa vienam pārim kāju, lai gan dažiem tauriņiem, piemēram, raibeņu dzimtas tauriņiem, priekšējais kāju pāris ir reducēts un netiek izmantots, lai pārvietotos. Uz vidējā un aizmugurējā segmenta atrodas spārni. Abus spārnu pārus klāj epidermālas izcelsmes zvīņas. Spārnu dzīslojums ir būtiska tauriņu tālākās sistemātikas iezīme.
3)Tauriņi ir pilnas pārvērtības kukaiņi, tiem ir kāpuri. Kāpuri ir tārpveidīgi, tiem ir grauzējtipamutes orgāni, augēdāji. Daudzi no kāpuriem ir kultūraugu un mežu kaitēkļi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Žirafīte steidz palīgā

Edgars Dūmiņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Žirafe steidz palīgā patika, ka grāmatiņa ir tapusi Latvijā, patīk jaukie pamācošie dzejolīši. Katrā dzejolītī tiek risināta kāda lieta, bet katra dzejolīša teksts kaut ko neapzināti iemāca bērnam. Patika ka dzejolīšos ir kāds dzīvnieciņš, kam žirafīte steidz palīdzēt, krāsainie skaistie zīmējumi, kuri ir radīti katram dzejolītim individuāli. Patika, ka dzejolīši māca apvienoties, nepamest otru nelaimē. Vissirsnīgākais ir pēdējais dzejolīti, kurā visi grāmatiņas dzīvnieciņi apvienojās un rūpējās viens par otru un pasniedz dāvaniņas, lai viens otru neaizmirstu. Visi dzīvnieciņi pasakās Lībai par viņas labestību un neatteikto palīdzību, jo jebkurā situācijā Lībai bija izeja un viņa visiem palīdzēja. Šo grāmatiņu iesaku visiem izlasīt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

PINGVĪNS
1)Pingvīnu dzimtas Putni ir nelidojoši jūrasputni, kuru spārni ir ieguvuši airu formu. Tā ir vienīgā dzimta pingvīnveidīgo putnu kārtā.
2)Visi pingvīni ir divkrāsaini: balta priekšpuse un tumša (pārsvarā melna) mugurpuse. Melnā un baltā krāsa palīdz maskēties no potenciāliem uzbrucējiem. Peldot ūdenī, no apakšas tie izskatās balti, saplūstot ar ledu un gaismu, kas redzama ūdens virspusē. Savukārt melnā mugura, skatoties no augšas, saplūst ar tumšo ūdeni.
3)Lielākoties pingvīni dzīvo aukstā klimata zonās, peldot ūdenī, kura temperatūra tuvu nullei. Biezais zemādas tauku slānis un blīvās, ūdensnecaurlaidīgās spalvas, kas satur tauku sekrētu, pasargā pingvīnu no atdzišanas un sasalšanas ūdenī. Pingvīni pārtiek no sīkām zivīm, kalmāriem, vēžiem un planktona.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Annas lietas

Anti Sārs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā Annas lietas patika, ka mazajos stāstiņos ir aprakstīta meitenītes ikdiena. Ikdiena var būt laba , pamācoša, var būt arī bēdas, vilšanās. Grāmatā Annas lietas nepatika, apjomīga teksta daudzums, varēja būt mazāk stāstiņu. Grāmatas galvenā notikumu varone ir mazā meitenīte Anna ar savu ģimeni, kura dzīvo lielā sarkanā mājā. Annai ir labākā draudzene ar kuru kopā apmeklē bērnudārzu un abām ir noslēpumi. Meitene jau savā vecumā pazīst burtiņus, ikdienā apmeklē treniņus. Annai patīk dienas, kad brālis cep gardās pankūkas, kuras viņai ļoti garšo. Bija diena, kad Anna uzlika Hertas tantes lielāko cepuri un kļuva neredzama. Meitenei mīļākais dzīvnieks ir suns. Kā arī šogad pie Annas pirmoreiz atnāca rūķis, Anna uzrakstīja Ziemassvētku vecītim vēstuli. Vai piepildīsies Annas lūgums Ziemassvētku vecītim? Katrā stāstiņā ir iesaistīts kāds pieaugušais, redzams, ka mazā Anna ir svarīga savai ģimenei visi par viņu rūpējās un neatstāj Annu novārtā ikdienas steigā. Katrā stāstiņā var gūt atziņas, pamācības par ikdienas dzīvi un notikumiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

SUNS
1) Mūsdienās mājas sunim ir vislielākā dažādība izskatā, izmērā un raksturā, salīdzinot ar pārējiem mājdzīvniekiem, tomēr ģenētiski tie visi ir radinieki pelēkajam vilkam. Suns, lai arī ir draudzīgs mājdzīvnieks, joprojām ir plēsējs un maitēdājs, tam ir labi attīstīta muskulatūra, spēcīgi kauli, un tā fizioloģiskā uzbūve ļauj sunim būt gan sprinterim, gan maratona skrējējam, tā zobi ir piemēroti kampšanai un plēšanai. Ja suns netiek pareizi audzināts, tas var kļūt par sabiedrībai bīstamu dzīvnieku.
2) Sunim ir ļoti lielas variācijas izmērā. Vismazākais zināmais suns ir Jorkšīras terjers, vismasīvākais suns ir angļu mastifs, bet vislielākais augumā ir vācu dogs.
3) Suņu dzīves ilgums ir saistīts ar konkrēto suņa šķirni, bet visbiežāk suņi dzīvo 7—9 gadus. Mazo šķirņu suņi kopumā dzīvo ilgāk nekā lielo šķirņu suņi. Visīsākais dzīves garums ir Bordas dogam, ar vidējo dzīves ilgumu 5,2 gadi, ir šķirnes, to skaitā bulterjeri, angļu buldogi, bladhaundi, īru vilku suņi, Bernes ganu suņi, vācu dogi un angļu mastifi, kas vidēji dzīvo 6—7 gadus. Visilgāk dzīvo mazie suņi, piemēram, toipūdeļi, borderterjeri, pundurpūdeļi, Tibetas spanieļi, takši, kuru vidējais dzīves garums ir 14—15 gadi. Suņi jaukteņi arī dzīvo ilgāk kā tīršķirnes suņi. To dzīves garums visās auguma grupās ir par 1 vai vairāk gadiem ilgāks. Ilgākais reģistrētais suņa mūžs — 24 gadi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!