Tīna Kārkla

7 gadi, Rīga

Čakla un izteiksmīga lasītāja. Mājās ir sava neliela bibliotēka. Gudra 1. klases skolniece. Patīk iet skolā vairāk nekā bērnudārzā, bet dažreiz ilgojos pēc bērnudārza diendusiņas. :) Brīvajā laikā tāpat arī patīk zīmēt, krāsot, dejot, kā arī traukties ar savu skrejriteni.

Iesniegtās recenzijas

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī ir visinteresantākā un garākā grāmata no visām, kuras iepriekš biju lasījusi, tāpēc, ka es vēl nekad neesmu lidojusi ar lidmašīnu un ļoti gribētu. Grāmata ir patīkama, jo tur stāsta par Jānīti, kurš ir tikpat vecs, cik es. Jānītis ceļojuma laikā prāto, kas viņš varētu kļūt, kad satiek dažādus cilvēkus - lidostas darbiniekus, mīmu, stjuarti, izgudrotāju, smaržu degustatoru, viesnīcas administratori, mākslas kritiķi, zinātnieci, tēlnieku, restauratoru, kinologu, aktieri un izmeklētāju. Man pašai visinteresantākā profesija likās “restaurators”, jo man patīk matemātika. Vēl nezinu, kas ir ķīmija, fizika, ģeometrija, bet mani varētu interesēt.
Grāmata māca, kā uzvesties un ko darīt lidostā. Uzzināju, ka nedrīkst līdzi lidmašīnā ņemt desu un sieru, citādi drošības kontrole domās, ka tā ir sprāgstviela. Mazliet stāsta par Čehiju. Piemēram, uzzināju, ka Čehijā ēd tādu ēdienu ar smieklīgu nosaukumu “trdeļņiks”. Grūti izlasīt. Mēs apskatījāmies internetā, ka tā ir salda trubiņa, kas cepta uz kociņa un ko es arī gribētu nogaršot! Mani pārsteidza tas, ka Prāgas pils kompleksa platība ir 70’000 kvadrātmetru! Grāmatā arī piemin dažādus skaitļus, ko vēl nevaru izlasīt (mamma: “gadus, piemēram, 1911.”) un slavenus cilvēkus, piemēram, Leonardo Da Viņči. Par viņu jau biju dzirdējusi, pārējos nezinu.
Mani aizkustināja fakts par pieminekli Japanā par godu sunītim Hačiko, kurš stacijā gaidīja saimnieku desmit gadus. Saimnieks tā arī nepārnāca, jo viņam kaut kas notika Tas ir skumīgi!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos atrast faktus par Vācu aitu suni. Mamma saka, ka mums arī ir tieši tāda pati sunīte laukos. Viņu sauc Rasa.
1. Šo suni visbiežāk izmanto armija un policija, tāpēc, ka ātri mācās. Ļoti labs sargsuns. Ja apmāca, ir ļoti čakls un pilda dažādus citus darbus – palīdz aklajiem, meklē pazudušos utt.
2. Dzīvo 10 – 13 gadus ilgi.
3. Pati populārākā suņu šķirne pasaulē.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmatā patika tas, ka Artis atgādina manu mazo brālīti – viņš arī brauc ratiņos un viņam ir zilas sandales. Man vairāk patīk lasīt par dzīviem varoņiem, bet grāmata bija interesanta, jo katrs stāstiņš bija savādāks un mācīja labas lietas.

1. stāstiņā biju priecīga, ka Kresiņa beigās atgriezās mājās. Man nepatika tas, ka Kreisiņu apbižoja vīriešu kurpes. Viņas slikti izturējās pret bērnu. Es iemācījos to, ka vienmēr jāaiztaisa savas kurpes, citādi tās var pazaudēt. Un uz savām lietām jāuzraksta savs vai mammas telefona numurs, tā vieglāk būs atrast. Ja kaut kas notiek – var prasīt palīdzību policistam un nevajag no viņa baidīties.
2. stāstiņā iemācījos to, ka, ja kāds kaut ko nemāk, nevajag cilvēku apsmiet, bet gan atbalstīt. Vēl spratu, ka nedrīkst skaļi lielīties, citādi var kaut kas atgadīties. Autors nodaļā māca, ka nav galvenais uzvarēt, bet gan piedalīties un ar visiem labi pavadīt laiku.
3. stāstiņš māca, ka nevajag skaust, ja patīk kāda cita lietas, citādi var iekļūt nelaimē. Ja saplīst kāda lieta, nevajag uzreiz mest miskastē, vajag mēģināt salīmēt vai sašūt. Ja nesanāk, tikai tad jāmet miskastē. Vai jānes pie meistara.
4. stāstiņš ir par gulēšanu. Māca to, ka ir jāguļ diendusu, ja arī negribas. Ja negulēsi, tad trūks spēka.
5. stāstiņš ir par dalīšanos. Skopoties nedrīkst, citādi var sākt viens ar otru strīdēties!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos Lauvu, kura bija uzzīmēta vienā no stāstiņiem.
1. Lauvas rēcienu var dzirdēt 8 kilometru attālumā.
2. Lauva vienā reizē var apēst ap 30 kilogramu gaļas. Tas ir kā mani! 
3. Lauvas tēviņam ir mati (krēpes), bet lauvas matītēm nav, kaut gan cilvēki bieži domā otrādāk. Dabā parasti tēviņi ir skaistāki. Mums cilvēkiem ir otrādāk – gari mati un skaistums ir sievietēm, vīriešiem nē. 

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika grāmatā tas, ka kamenīte Bumbulīte beigās varēja lidot, jo viņa saņēma drosmi. Un tas, ka uz visiem viņas jautājumiem tomēr beigās atbildēja mamma un tētis. Mamma un tētis vienmēr zina labāk. Patika, ka dienas beigās visa viņas ģimene aizmiga uz dīvāna. Mēs arī tā darām. 
Man nepatika, tas, ka kamenīti Bumbulīti apsaukāja lapsenes par to, ka viņa nevar lidot. Citus apsmiet nedrīkst!
No grāmatas iemācījos, ka mēs visi esam dažādi un īpaši, un mums visiem ir dažādas spējas! Un ka nedrīkst citus apsaukāt, ja esam atšķirīgi! To arī iemācījos. Vēl sapratu, ka padoms vienmēr jāprasa tikai mammai un tētim.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos aprakstīt spāri.
1.Kādreiz spāres bija daudz lielākas. Viņām bija 90 centimetru plati spārni!
2. Spāres ir plēsīgas. Ūdenī spāru kāpuri pat ēd zivju mazulīšus!
3. Mūsu pasaulē ir 5000 spāru sugu, bet Latvijā tikai aptuveni 50.

3. uzdevums. Grāmata - kino!