Dominiks Skride

5 gadi, Rēzekne

Mūsu ģimenē es esmu visam pa vidu - ne liels, ne mazs, ne ātrs, ne lēns, ne skaļš, ne kluss! Uzmini nu, kas es esmu? Es esmu Dominiks Skride - parasts piecgadīgs puika, kas atrodas pa vidu starp vecāko un jaunāko brāli. Man patīk darīt blēņas, spēlēties ar Lego un vakaros klausīties mammas lasītās pasakas. Manos šīs vasaras plānos ietilpst iemācīties braukt ar lielo zēnu divriteni un apgūt burtus, ko vēl nezinu. Šī vasara solās būt piedzīvojumiem un jaunatklājumiem pilna!

Iesniegtās recenzijas

Kastaņkoku neticamais piedzīvojums

Aija Hasinta Smit

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

“Kastaņkoku neticamais piedzīvojums” tik tiešām ir neticamiem piedzīvojumiem pilna lasāmviela ar spilgtām ilustrācijām, kas iepazīstina lasītājus ar diviem kastaņkokiem, viņu draugiem un to dzīves lielāko piedzīvojumu. Spītējot negaidītam dzīves pavērsienam, kopā ar grāmatas varoņiem ikviens var iegūt drosmi, lai kaut ko savā dzīvē mainītu – līdzīgi kā grāmatas varoņi nepadevās, bet devās neaizmirstamā ceļojumā uz vietu, ko saukt par savām jaunajām mājām.

*Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? - Man patika, ka kastaņkoku ceļojums uz jaunajām mājām norisinājās izmantojot pašu būvētu gaisa balonu. Ļoti patika kastaņkoku izpalīdzīgie draugi un to piedzīvojumu gars, kas palīdzēja izdomāt un īstenot plānu, lai atrastu mājas, kur būt drošībā.
*Vai bija lietas, kas tev grāmatā nepatika? - Man nepatika, ka kastaņkokiem bija jāpamet savas mājas, jo Pēteris Lielgabals gribēja tos nozāģēt.
*Vai būtu darījis ko savādāk? – Nez vai es būtu tik drosmīgs, lai lidotu gaisa balonā. Kaut gan, ja man līdzi lidotu mani brāļi, man vairs nebūtu tik ļoti bail – varbūt tāpēc arī kastaņkoki lidoja, jo viņi nebija vieni.
*Kādu atziņu ieguvi - ko saprati izlasot šo grāmatu? - Man liekas, ka ne visas pārmaiņas ir sliktas un visas problēmas beigu beigās var atrisināt, ja darbojas kopā.

Grāmata “Kastaņkoku neticamais piedzīvojums” ļauj doties piedzīvojumā ar kastaņkokiem un viņu draugiem, kā arī saprast, ka īstie dārgumi ir mums līdzās - ja blakus ir mūsu mīļie, jebkurš piedzīvojums noteikti izdosies.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1) Mājas zvirbulis ir neliels vai vidēji liels, kompakts dziedātājputns ar lielu, apaļu galvu un spēcīgu knābi. Vai zini, ko nozīmē dziedātājputns? Dominiks: Tas nozīmē, ka zvirbuļi māk dziedāt. Laikam tāpēc grāmatā rakstīts, ka viņi bija izveidojuši putnu dziedāšanas grupu “Čiepuļi”.

2) Zvirbuļi, atšķirībā no citiem putniem, nespēj ilgi palikt gaisā. Taču zvirbuļiem ir kaut kas kopīgs ar žagatām. Vai zini kas? Dominiks: Tiem patīk spīdīgas mantas, ko viņi, tā pat kā žagatas, zog no cilvēkiem.

3) Zvirbulim krūtīs atrodas īsts reaktors - lidojuma laikā zvirbuļa sirds var sisties pat 1000 reižu minūtē. Vai zini cik ātri 60 sekundēs spēj sisties tava sirsniņa? Dominiks: Miljons reižu (smejas)! Labi, labi – zinu, ka 100 reizes. Tas gan ir super lēnu, jo Čiepulis (domā zvirbulis) ir mazs, bet sirsniņa tam sitas ātrāk nekā man, bet esmu izaudzis jau ļoti liels.

* Ja zvirbuļi pa smiltīm peras, tad būs lietus (ticējums).

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī ir grāmata par draudzību, kas, ar tajā atainotajiem dažādajiem sadzīves notikumiem un to ilustrācijām, parāda, ka tieši draudzība ir galvenais spēks, kas vairo pasaulē labestību.

*Kurš no šajā grāmatā atrodamajiem stāstiem tev patika visvairāk? - Man patika stāsts, kurā Kreisiņa pazuda no Arta ratiņiem, bet vēlāk atgriezās mājās.
*Kāpēc tev patika tieši šis stāsts? – Jo man vienreiz bija līdzīgi – es apmaldījos lielveikalā. Man bija bailīgi un es nezināju kur iet, bet tad man palīdzēja apsardzes darbinieks, līdzīgi kā Kreisiņai palīdzēja policista kunga zābaki.
*Kā tev liekas, kura no sandalītēm vairāk līdzinās tev? – Tā noteikti ir Labiņa, jo viņa, tā pat kā es, ir mierīgāka, prātīgāka un paklausīgāka par Kreisiņu. Es, tā pat kā Labiņa, vienmēr pamācu savus brāļus, ja tie grib darīt blēņas.
*Vai bija lietas, kas tev grāmatā nepatika? - Man patika visi sandalīšu piedzīvojumi! Taču stāstiņā par sacensībām man nepatika lielīgās krosenītes Krisa un Krosa – lielīties nav jauki.
*Kādu atziņu ieguvi - ko saprati kopā izlasot visus piecus stāstiņus? - Ir jābūt draudzīgam, pieklājīgam un laipnam. Apaviem ir paveicies, ka viņiem vienmēr blakus ir kāds ar ko darboties kopā vai vienkārši papļāpāt. Man arī ir līdzīgi, jo ar mani vienmēr kopā ir mani brāļi un mums nekad nav garlaicīgi.

Grāmatas piecos stāstos ir sniegti dažādi padomi, kuros noteikti jāieklausās katram lasītājam - gan lielam, gan mazam - jo, tikai darbojoties kopā, mēs varam padarīt pasauli labāku.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1) Kaķi noguļ 70 procentus no savas dzīves, kas līdzinās aptuveni 16 stundām dienā. Kā tu domā, vai tu guli vairāk par kaķi? Dominiks: Domāju, ka nē, jo es guļu tikai no vakara līdz rītam un vēl pusdienlaikā, bet mūsu Mikis (mūsu kaķa vārds) guļ gandrīz visu laiku.

2) Kaķa ūsas parasti ir tikpat garas, cik pats kaķis ir plats. Vai zini kāpēc? Dominiks: Tā minkas zina vai varēs iespraukties kādā šaurākā vietā – ūsas vienmēr iet pa priekšu un brīdina kaķi, vai viņš varēs tikt iekšā.

3) Kaķi ausis var pagriezt pa 180 grādiem. Vai arī tu spēj grozīt savas ausis? Dominiks: To nu gan es nemāku! Bet es varu tās pakustināt (kustina acis, domājot, ka arī ausis sākušas kustēties).

* Katru nakti Disnejlendas parkā izlaiž 200 savvaļas kaķus, lai kontrolētu grauzēju populāciju.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Britas Sabagas, Maites Kellijas, Joelles Turloniasas grāmata “Mazā kamenīte Bumbulīte” ir krāšņi ilustrēts, aizraujošs stāsts ikvienam, kas meklē pārliecību par saviem spēkiem un mēģina iederēties šajā plašajā pasaulē. Nav svarīgi, cik liels vai mazs tu esi, ja esi sevi iepazinis, spēj paļaujies uz savām iekšējām sajūtām un spējām, tad tev noteikti pietiks drosmes izdarīt iecerēto!

*Kas tev šajā grāmatā patika visvairāk? – Tas, ka Bumbulīte noticēja saviem spēkiem un viņai izdevās pacelties savos mazajos spārniņos.
*Vai bija lietas, kas tev grāmatā “Mazā kamenīte Bumbulīte!” nepatika? – Man nepatika, ka par Bumbulīti smējās – smieties par citiem nav pieklājīgi un tā darīt nedrīkst.
*Vai būtu darījis ko savādāk kā Bumbulīte? – Es neesmu tik drosmīgs kā Bumbulīte un uzreiz ietu prasīt padomu māmiņai, jo viņa zinātu kā man palīdzēt.
*Kādu atziņu ieguvi - ko saprati kopā izlasot šo grāmatu? - Pats galvenais ir būt tādam kāds esi, tad viss noteikti izdosies!

Ikviens no mums savā dzīvē ir sācis šaubīties par savām spējām un mēģinājis atrast drosmi, lai paveiktu iecerēto. Meklējot padomus un uzklausot citu radībiņu pieredzi, Bumbulīte apjauš, ka nevajag klausīties citos, bet, sekojot savai sirdsbalsij, pierāda pati sev, ka spēj pacelties spārnos. "Mazā kamenīte Bumbulīte" ir sirdssilta, labestības un dzīves gudrības pilna lasāmviela, kas ikvienam rada pārliecību par saviem spēkiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1) Kameņu matiņi ir ļoti mīksti un gari, un sedz pilnībā visu kamenes ķermeni. Parasti tām ir melni–dzeltens ķermeņa apmatojums, kas ir pūkainais un pasargā tās no vēsa laika. Taču kameņu "kažociņš" arī palīdz tām palikt dzīvām. Vai zini kāpēc? Dominiks: Košās kamenes kažoka krāsas ir brīdinājums citiem dzīvniekiem - uzmanies, esmu bīstama!
2) Kamenes ir ļoti līdzīgas bitēm - arī tām vēderiņa galā atrodas dzelonis. Tomēr tas nedaudz atšķiras no bišu dzeloņa. Vai zini ar ko? Dominiks: bišu dzelonim ir skabargas (domāts - dzelonis ir atskabargains), bet kameņu dzelonim nav , tādēļ kamenes spēj dzelt vairākas reizes pēc kārtas.
3) Kamenes galvas sānos atrodas pāris lielu salikto acu, galvas virspusē atrodas 3 mazas parastās actiņas, bet galvas priekšpusē pāris taustekļu un mutes orgāni. Cik īsti acu ir kamenei? Dominiks: 2+3=5! Tas nu gan ir daudz, jo man ir tikai 2 acis!

* Par 2024. gada kukaini Latvijā izvēlēta aizsargājama kameņu suga – lielacu kamene Bombus confusus (iekļauta Latvijas Sarkanajā grāmatā)!

3. uzdevums. Grāmata - kino!