Valters Kalniņš

7 gadi, Rīga

Mani sauc Valters, man ir septiņi gadi un tikko pabeidzu pirmo klasi. Man patīk spēlēt futbolu, spēlēties ar lego un mācos spēlēt čellu. Man patīk spēlēties ar mazo brāli, draugiem un maniem brālēniem. Man vislabāk patīk lasīt komiksus un romānus ar karikatūrām.

Iesniegtās recenzijas

Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Pagalam detektīvs ir stāsts par to, kā lapsēns mēģināja nolaupīt gulbja olu. Taču viņam neizdevās kā gribēja. Mazais lapsa zaudēja uzmanību, jo sāka ķert taureni. Smieklīgi, ka lapsēns pazaudēja olu, jo nevarēja domāt tikai par olu. Smieklīgs bija arī lapsu mammas joks - lapsēns bija paķēris gumijas sivēnu un mamma teica, ka lapsēns nozaga olu, bet no tās izšķīlās sivēns. Dumjie gulbji neprata skaitīt. Gulbju olu atrada bērni un lika kaķim to perēt. Par to bērni pirka kaķim kārumus. Bet kaķim vispār visu laiku bija slikts noskaņojums. Kaķis man bišķiņ šķita arī smieklīgs. Viņš visu laiku domāja, ka bērni saķers opā un saspiedīs, tāpēc centās aizbēgt. Šajā grāmatā bija interesanti, ka beigas bija jāizdomā pašam. Tās nebija uzrakstītas un varēju izdomāt pats pēc bildēm.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Mežā pie pelēkā kaķa mājas dzīvo lapsu mamma un mazais lapsa. Lapsas dzīvo gandrīz visur un spēj pielāgoties dažādiem apstākļiem. Lapsas medī kā kaķi, ēd pat kukaiņus. Lapsas ir tik viltīgas, ka spēj dzīvot pat pilsētās. Āfrikas Feneka lapsas ir tik lielas ausis un laba dzirde, ka tās spēj sadzirdēt pat vaboli, kas rāpo pa tuksneša smiltīm.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Draugs pazudis

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Plastmasas Huligāni. Draugs pazudis" ir otrā grāmata par brāļiem Intaru un Klāvu, un viņu draugu Dusmukuli. Šoreiz plastmasas maisiņš ir pazudis. Puiši bija meklējuši Dusmukuli jau vairākas nedēļas vai pat mēnešus, vismz tā šķita, bet patiesībā tā bija viena nedēļa. Bija vēl viena problēma, Čiekurkalnā nesen bija parādījusies nejauku puišu banda. Viņi darīja pāri arī Klāvam un Intaram. Autore šajā grāmatā māca, ka savi draugi jāuzmana un jāpalīdz viņiem. Kā visās grāmatās par Klāvu, Intaru un Dusmukuli, māca arī saudzēt dabu. Klāvs un Intars mācās šķirot atkritumus un izmantot iepakojumus atkārtoti. Man patika, kā puiši mēģināja parūpēties par dabu un no atkritumiem atbrīvoja krūmos atrastos maisiņus. Tie bija pilni ar dažādiem atkritumiem un atkritumus brāļi izmeta šķirojamās miskastēs. Par atbrīvošanu maisiņi palīdzēja meklēt Dusmukuli. Man nepatika, ka nejaukie puiši uzbruka Klāvam un Intaram. Gribēju pieiet viņiem klāt, pateikt, ka tā darīt nedrīkst, nedrīkst apgāzt miskastes, un gribēju iemest viņus peļķē. Viņi beigās saņēma, ko pelnījuši.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Kaija palīdzēja brāļiem atrast pazudušo maisiņu Dusmukuli. Kaijas seko kuģiem jūrā un ēd zivju paliekas, sauszemē viņas rokas izgāztuvēs, ēd arī sīkus zīdītājus arī tārpus, kukaiņus. Kaijas ir ūdens putni un prot arī nirt pēc zivīm. Viņām ir arī kājām peldplēves un knābis ass, lai kārtīgi satvertu glumas zivis.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi

Darja Žeļeznova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Stāstā par sandalīti Kreisiņu es uzzināju, ka kādā pilsētā apaviem ir vārdi. Bērni prot sarunāties ar saviem apaviem un saprast, ko tie saka. Apavi sarunājas arī savā starpā. Puisim Artim bija sandalītes Kreisiņa un Labiņa. Man patika pirmais sandalītes Kreisiņas piedzīvojums - kā viņa pazuda. Bija jauki, ka Kreisiņu mājās nogādāja policista zābaki. Bija jautri lasīt par sandalīšu sacensībām tāllēkšanā. Arta drauga krosenes Krisa un Krosa bija izaicinājušas sandalītes Kreisiņu un Labiņu sacensties tāllēkšanā. Man nepatika, ka Kreisiņa un Labiņa sastrīdējās, un Artis slimoja. Man nepatika arī tas, ka krosenes visu laiku ņirgājās par sandalēm, ka tās nevar aizlēkt tālāk par krosenēm. Es šajā grāmatā mācījos, ka vajag draudzēties un aizstāvēt sevi un savu brāli vai māsu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Sandalītes Kreisiņa un Labiņa dzīvoja vienā mājā kopā ar kaķi. Kaķi ļoti labi redz tumsā, jo viņiem ir labas acis - tumsā acu zīlītes paplašinās. Pasaulē ir kaķu šķirnes, kurām nav astes, ir arī kaķi bez vilnas, viņi ir pliki. Vienā reizē kaķenei var piedzimt pat 10 mazuļi un kaķi ļoti daudz guļ, pat 20 stundas dienā.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Otfrīds Preislers

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Parastā darba dienā Herbe nolēma doties paceļot. Viņš aicināja līdzi vairākus draugus, bet neviens nepiekrita pamest darbus un Herbe gāja viens. Herbe ir puisis, lai arī vārds šķiet kā meitenei. Vēl Herbe ir rūķis. Ceļojumā Herbe satika skudras, viņš tās satika kamēr ēda kūku. Arī skudras gribēja kūku, viņas saradās vēl un vēl, un vēl. Visas gribēja kūku, tāpēc Herbe bēga. Viņam bija pārāk maz kūkas visām skudrām un Herbe baidījās, ka tad skudras apēdīs viņu pašu. Netīšām Herbe iekļuva Vorlicitas mežos un viņam bija ļoti bail, jo tur dzīvo Plampačs. Herbe satika meža gariņu Pinkasti un izstāstīja visu par sevi un citiem rūķiem. Pinkaste izglāba Herbi no strauta, kur rūķis gandrīz noslīka. Herbe no savas cepures var izveidot pat lielu laivu un izstiept vēl lielāku, lai paslēptos zem tās no vētras. No meža gariņa Herbe uzzināja, ka tāds Plampačs vispār nav. Meža gariņš Vorlicitas mežos dzīvo viens un viņš teica, ka Plampačs dzīvo Septiņkalnu mežā. Taču Herbe teica, ka arī Septiņkalnu mežā Plampača nav, jo tur dzīvo Herbe un citi rūķi.
Man vislabāk patika, ka Herbe ieguva jaunu draugu un aicināja sev līdzi. Grāmata bija diezgan jauka ar pārsteigumiem un es ātri to izlasīju. Dažos zīmējumos es piezīmētu kaut ko klāt, piemēram, vētrā uzzīmētu zibeni. Man likās, ka Herbes cepure ir tāda pati kā citas, bet tā izrādījās īpaša. Es sev tādu cepuri gribētu tikai tad, ja tā nemainītu krāsu. Es gribētu visu laiku zaļu cepuri, bet ne tik lielu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Briesmonis Plampačs bija pa pusei vilks, pa pusei pūķis. Atradu faktus par vilkiem. Nezināju, ka vilki ir ļoti lieli - kopā ar asti pat divus metrus garš. Vienā barā dzīvo daudz vilku - līdz pat 20 vilkiem. Nezināju, ka no vilku ādām taisa kažokus. Pūķi nav īsti dzīvnieki, viņi ir tikai multenēs vai grāmatās. Manā lielajā enciklopēdijā par pūķiem arī nav rakstīts.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu

Ieva Samauska

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata bija ļoti jautra, jo tur bija daudz pārsteigumu un pārpratumu. Vislielākais pārsteigums bija beigās. Grāmata bija par ceļojumu - Jānis ar savu vectēvu ceļojumā satika mīmu. No rīta viesnīcā Prāgā viņi cēlās ļoti agri, lai dotos ekskursijā. Viņi apskatīja īpašu tiltu ar daudzām skulptūrām un gids stāstīja par statujām un karaļiem. Jānis un vectēvs devās arī apskatīt pili kalna galā. Es domāju, ka ceļot ir jautri. Es arī esmu bijis ceļojumā. Mēs bijām Ēģiptē un Lietuvā. Man grāmatā viss patika, jo tā bija ļoti jautra. Nebija nekā, kas nepatika. Bija ļoti daudz burtu, ko lasīt. Gribēju mazliet vairāk zīmējumu, bet tāpat izlasīju grāmatu ātri.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Ceļojumā Jānis un vectēvs satika policisti ar suni. Man arī ir suns, bet viņa ir maziņa, viņa Jorkšīras terjers. Interesanti, ka Jorkšīras terjerus audzēja, lai ķertu savvaļas trušus. Policistei bija liels vācu aitu suns. Es nezināju, ka suņi naktīs neredz labi. Man bija arī pārsteigums, ka suņi radušies no vilkiem tāpat kā mūsdienu cilvēki no alu cilvēkiem.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Muris zoodārzā

Ruta Svaža

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Meitene kopā ar mammu gāja uz zoodārzu. Beigās viņa atrada savu kaķi Muri. Viņš bija pazudis. Autore iepazīstina lasītājus ar dažādiem dzīvniekiem un viņu smieklīgiem paradumiem. Man nebija skaidrs, kā Muris bija pazudis. Varbūt tas bija rakstīts citā grāmatā. Bija dīvaini, ka surikats runā ar mazo Baibu un viņa saprot dzīvnieku valodu. Man patika, kā dzīvnieki bija aprakstīti. Visvairāk patika surikati, jo viņi ir smieklīgi. Nebija jauki, ka Baiba teica mammai, lai apskata nīlzirgu, bet mamma neklausījās.
Bija forši iepazīt jaunus dzīvniekus, tikai gribējās vairāk uzrakstītu. Grāmata bija ļoti, ļoti īsa, maz lasīšanai teksta. Man patika grāmatas zīmējumi, tie bija ļoti koši, aizpildīja visu lapu. Man šķiet, ka šo grāmatu vajadzētu lasīt bērnudārza pēdējā gadā. Tur bija maz teksta un daudz bilžu, derēs tam, kurš tikko sācis lasīt.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Baiba zoodārzā ierauga daudz dažādus dzīvniekus un putnus. Man pašam vislabāk patīk surikati. Rīgā arī ir surikati, bet viņi brīvā dabā dzīvo Āfrikā. Nezināju, ka surikati meklē jaunas mājas, kad beidzas barība vecajās. Agrāk domāju, ka surikati smuki stāv uz divām kājām kur pagadās, bet īstenībā viņi vienojas par surikatu sargu un viņš stāv pie alas ieejas, uzmana vai netuvojas ienaidnieks.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni. Tas ir murgs!

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Klāvs un Intars iekūlušies īstā murgā, viņiem neļauj iet peldēties. Kopā ar viņiem ir arī plastmasas maisiņš Dusmukule. Viņi visi kopā glābj ezeru. Šoreiz pie puišiem ciemos ir tēta māsa Tamāra, viņa mācās par dabas zinātnieci un daudz stāsta puišiem par dabu. Ezers bija jāglābj no atkritumiem un netīrajiem notekūdeņiem. Man patika, kā Klāvs un Intars spēlēja lidošanu kosmosā. Tā ir interesanta rotaļa. Es arī spēlēju lidošanu kosmosā, kad esmu dārzā šūpuļtīklā. Dusmukule izjokoja Tamāru, paslēpa viņas brilles un telefonu. Tas šķita ļauni un nemaz nebija smieklīgi.
Man patika, ka vectēvs palīdzēja puišiem glābt ezeru, pavadīja viņus uz ezeru un airēja laivu. Dusmukule devās kopā ar puišiem un nira zem ūdens izpētīt, cik daudz atkritumu tur ir. Interesanti bija uzzināt, kā sarunājas nirēji zem ūdens. Viņi taču nevar runāt ar vārdiem, tāpēc jāizmanto dažādas zīmes ar rokām. Beigās izrādījās, ka tas viss ir nosapņots!
Es iemācījos no šīs grāmatas, ka vajag šķirot atkritumus. Atkritumi ūdenī ir slikti, jo tas kaitē ūdens iemītniekiem, zivis nedzīvo tādā ezerā un netīrā ūdenī arī nevar peldēties, bet man patīk peldēties.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Puiši pierunāja vectēvu iet uz ezeru makšķerēt un Klāvs sprieda, ka vajag sliekas. Sliekas viņiem tomēr nevajadzēja, taču es sameklēju enciklopēdijā sliekas. Nezināju, ka sliekām nav sirds. Sirds vietā asinis pumpē pieci muskuļi. Ja kāds sliekai nokož asti, tā ataug no jauna. Interesanti, ka jaunas veidojas jostiņā, kas sliekai bijusi apkārt. Jostiņa noslīd, pārvēršas par kokonu un tajā attīstās jaunās sliekas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Plastmasas huligāni

Agnese Vanaga

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Agnese Vanaga stāstīja par to, kā divi brāļi centās rūpēties par tīru dabu. Grāmatā bija arī par draudzību un brāļu attiecībām. Man grāmatā patika, kad Klāvs mammai veikalā neļāva ņemt maisiņu, jo viņš negribēja ar maisiņiem piemēslot dabu. Bija jautri, ka Klāvs piedāvāja apelsīnus ņemt rokās un vajadzēja sabāzt arī kabatās un jakas kapucē. Tas noteikti izskatītos smieklīgi. Vēl jautri bija, kā Klāvs, verot vaļā vārtus, iekrita dubļos. Klāvs un Intars beigās apņēmās rūpēties par maisiņu kā par mājdzīvnieku un tas bija jauki. Intars ir adoptēts Klāva ģimenē, viņi nav īsti brāļi. Klāva ģimene šķiet diezgan jauki, jo bērnu namā Intaram būtu skumji. Man nepatika, ka Dusmukule visu laiku centās aizbēgt un nesaprata, ka puiši negrib nodarīt pāri.
Es no šīs grāmatas iemācījos, ka maisiņi nav jāmet ārā pēc vienas lietošanas. Tas var kaitēt dabai. Jācenšas lietas izmantot atkārtoti. Man patika grāmatas zīmējumi, tie ir ļoti krāsaini un tas ir forši.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā Dusmukule izlikās par ezi. Mums pagalmā arī dažreiz atnāk ezis. Es nezināju, ka ežiem ir slikta redze un dzirde. Bet oža ir ļoti laba. Ezim ir īsa aste, bet es nekad to neesmu redzējis. Ezim ir apmēram pieci tūkstoši asu adatu. Es domāju, ka ezim varētu būt ap 300 adatu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!