Elza Kravale

6 gadi, Riga

Mani sauc Elza. Man ir 6 gadi. Es eju bērnudārzā. Man ir lielais brālis un mazā māsa, un divi kaķi. Es eju sporta dejās, folkloras kopā, keramikā, mācos spēlēt vijoli. Man ļoti patīk mana mamma, kas par mani rūpējas. Man patīk dejot, uzstāties, spēlēt galda spēles, braukt ar riteni, lasīt grāmatas, pildīt uzdevumus, palīdzēt dārzā, braukt pie vecmāmiņas, peldēt, ceļot. Man ļoti patīk dzīvnieki, īpaši patīk par viņiem rūpēties. Ļoti gribētu pabarot lemurus.

Iesniegtās recenzijas

Žirafīte steidz palīgā

Edgars Dūmiņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mamma: Elziņ, vai Tev patika grāmata?
Elza: Jā, patika. Man patika, kad skanēja labi tie vārdi. Nu tādi līdzīgi...
M: Atskaņas!
E: Nu jā... Un vēl man patika, kad izārstēja pandu un iedeva mērkaķim ēst.
M: Vai Tu ieteiktu citiem izlasīt šos grāmatiņu?
E: Es ieteiktu citiem izlasīt grāmatu, jo tā var iemācīties citiem palīdzēt. Žirafīte visiem palīdzēja. Ja man būtu aste, es nezinu, vai es smērētu viņu, lai palīdzētu apsmērēt pīrāgus... Laikam smērētu! Vēl man ļoti patika, kā beidzās grāmata - kad prasīja, vai tu gribi dzirdēt, kas notika vasarā pie vecmāmiņas. Tāpēc tagad jāgaida nākamā daļa.
Mana arī patika, ka visi dzīvnieki bija ļoti draudzīgi un viens par otru rūpējās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Pandas lielāko dienas daļu ēd. Tie pavada ēdot 12-14 stundas diennaktī. Tie pārsvarā ēd bambusu, bet var apēst arī kādu mazu dzīvnieku.
Pandas neguļ ziemas miegu kā citi lāči. Ziemā tie aiziet nokāpj no kalniem uz zemāku vietu, kur ir siltāks un turpina.ēst bambusu.
Nav zināms, kāpēc pandas ir melnbalti, bet zinātnieki domā, ka baltais ir lai paslēptos sniegotajos apvidos, bet melnais, lai noslēptos bambusu ēnās.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Otfrīds Preislers

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mammma: Kā Tev patika grāmata?
Elza: Man grāmata ļoti patika. Tu gan, mammu, negribēj šo grāmatu ņemt, teici, ka nez vai būs interesanta,bet redzi, ka tomēr bija. Es gribētu vēl kādu tādu grāmatu izlasīt.
M: Kas Tev patika grāmatā?
E: Bija ļoti mīļi, ka Pinkaste ļāva Herbem sēdēt uz akmeņa. Bet dīvaini, likās, ka Pinkaste ēd koka mizas.
M: /izstāsta par dzīvniekiem, kas ziemā ēd koka mizas./ Ko Tu iemācījies no grāmatiņas?
E: No grāmatas es iemācījos to, ka draudzēties ir labāk nekā būt vienam.
M: Vai Tev ir draugi?
E: Man ir daudz draugu. Man ir... /sāk uzskaitīt visus, ko pazīst/.
M: Bet vai Tev ir kāds īpašs, kam Tu lūgtu palīdzību, kas Tevi neatstātu Vorlicas mežos un meklētu?
E: Jā, mamma, tētis, brālis, māsa, omes. Es viņus arī meklētu.
Vēl iemācījos,ka nav jābaidās no tādām lietām, kuras neesi redzējis, piemēram, Plampačiem. Jo varbūt Plampačs ir maza, balta pelīte.
M: Nuuuu.... Ne vienmēr tā ir. Nevar jau viens cilvēks redzēt un piedzīvot visas pasaules lietas. Bieži ir jāklausās citos un labāk uzmanīties nekā neticēt un pēc tam ar to ļaunumu sastapties pašam, tad var būt par vēlu.
E: Bet tad jau var nesatikt tādu draugu kā Pinkaste un nezināt, ka citās vietās arī ir skaisti.
M: Tāpēc vajag noskaidrot patiesību, pajautāt vairākās vietās, pajautāt, kur otrs to uzzināja, jo cilvēki mēdz izpušķot, piedomāt klāt to, ko stāsta. Un tad pašam izdomāt ar savu galvu.
E: Es gribētu lai Herbe izcep vēl daudz maizes un aiznes skudrām, lai visas ir priecīgas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vilki nemaz negaudo uz mēnesi tā, kā multenēs rāda. Vilki naktīs gaudo, lai sazinātos ar citiem vilkiem, kas atrodas tālu.
Vilku baros galvenie "bosi" ir mamama un tētis. Jo vilki parasti dzīvo ģimenēs - mamma, tētis un bērni.
Staigājot vilki liek pakaļkāju nospiedumus tajās pašās vietās, kur priekšķepu nospiedumus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Mazā kamenīte Bumbulīte

Brita Sabaga, Maite Kellija, Joelle Turloniasa

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mamma: Kā Tev patika grāmatiņa?
Elza: Man ļoti patika. Vislabāk mana patika, kad Kamenīte satika Mārīti, tikai nesaprotu, kāpēc Mārīte bija dusmīga un beigās aizdzina Kamenīti. Vēl man patika, ka pie daktera Dundura Kamenītes spārni tā brum brum brum skanēja.
M: Ko no Kamenītes varēja iemācīties?
E: Es iemācījos, ka nevajag sākumā bēdāties, ja kaut ko nemāki, jo gan jau vēlāk iemācīsies. Vajag censties vēl un vēl, un pajajutāt kādam, kas māk to izdarīt, padomu un gan jau pašam arī sanāks.
M: Un, ja Tu būtu Kamenīte, ko Tu teiktu Bitei un Lapsenei, kas smējās par Kamenīti?
E: Man nepatika, ka viņas tā smējās. Es pateiktu: "Kas tur tāds, ka es nemāku lidot? Es izaugšu un iemācīšos!" Un Kamenīte beigās pat labāk lidoja nekā Lapsene, jo, ja Lapsenei būtu tādi mazi spārniņi kā Kamenītei, tad viņa droši vien nemaz nemācētu lidot. Un nevajag klausīties, ja Tev kāds saka, ka tu kaut ko nevarēsi izdarīt. Vajag darīt. Jo man viereiz Armands teica, ka es varēšu iemācīties svilpot un paskaties.... (Elza svilpo) Tagad es māku!
Un man vienreiz dārziņā bija bitīte, kura nelidoja, jo viņai bija sabojājies spārniņš. Es viņu aiznesu aiz smilškastes tur, kur vairāk puķītes. Jo īstenībā bitītes ir labas un par kamenītēm nesmejas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tauriņiem uz snuķīša ir tikai dažas garšas kārpiņas, tāpat dažas ir uz antenām. Bet lielākā daļa garšas kārpiņu atdodas un tauriņa kājām. Tāpēc tauriņš var sagaršot virsmu, pa kuru staigā.

Herkulesa naktstauriņš ir lielākais naktstauriņš pasaulē. Tam nav mutes, tāpēc tas nevar ēst un dzīvo tikai līdz 14 dienām un izdzīvo tikai no tā, ko ir apēdis tad, kad bija kāpurs.

Ja tauriņam ir auksti, tas nevar lidot.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Kitija un glābšanas operācija Mēnessgaismā

Pola Herisone

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mamma: Nu, Tev patika grāmata?
Elza: Jā, ļoti patika. Es ieteiktu visiem lasīt. Tā bija pati foršākā grāmata. Bet vajag ievērot, ka grāmata ir ļoti gara, bet ļoti interesanta. Es gribētu, lai visi paspētu izlasīt, bet vienā dienā to noteikti nevarēs izdarīt.
M: Kas Tev vislabāk patika grāmatā?
E: Man patika, bet bija arī mazliet bail tajā vietā, , kur mazais kaķītis, karājās uz malas, bet Kitija dabūja viņu rokās. Kitija ir pati labākā varone. Bet nepatika, ka viņam bija jāguļ uz auksta lieveņa, nevis mājās. Bet labi, ka beigās viņam bija mājas un, ka viņam tagad dos vairāk nekā tikai vienu zivtiņu dienā.
M: Ko Tu iemācījies no grāmatas?
E: Es iemācījos to, ka, ja cenšas, tad viss sanāk.
M: Varbūt to, ka "Tu esi drosmīgāka nekā Tu pati domā"?
E: Nu jā...
M: Kurš kaķis Tev vislabāk patika.
E: Tas melnbaltais Figaro, jo viņš man atgādināja mūsu Kartupeli.
M: Nu skaidrs ar Tevi...
E: Bet zini, ko es domāju... Kur bija mamma visu laiku? Vai tad viņa nebija tajā pašā pilsētā? Kāpēc viņa nedzirdēja, ka Ķirbītis ņaud? Vai viņa darīja kaut ko svarīgāku? Es domāju, ka viņa redzēja, kā Kitija glābj Ķirbīti un klusām skatījās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Kaķi parasti neņaud uz citiem kaķiem, parasts ņaudiens pārsvarā ir domāts cilvēkam.

Kaķi dienā guļ ap 16 stundām.

Kaķa deguna nospiedums katram kaķim ir īpašs, tāpat kā cilvēkam pirkstu nospiedums.

3. uzdevums. Grāmata - kino!