Ruta Blažēvica

13 gadi, Cesis

Mani sauc Ruta. Man ir 13 gadu un rudenī uzsākšu mācības 7.klasē. Brīvajā laikā man patīk nodarboties ar rokdarbiem, zīmēt, skatīties filmas un lasīt grāmatas. Šobrīd mana mīļākā grāmata ir Sūzenas Kolinsas "Bada spēles".

Iesniegtās recenzijas

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Igauņu rakstnieka Jānusa Vaikso grāmata “39. izmēra kurpes” ir ļoti aizraujoša, satraucoša, smieklīga, kā arī noslēpumu pilna. Man grāmata ļoti patika, tā mani aizrāva un iesākot lasīt, es to nespēju nolikt malā. Grāmatas galvenie varoņi ir piedzīvojumu kārie un atjautīgie draugi Pauls un Minna. Abu bērnu uzmanību piesaista, kāds vīrs, kas katru dienu pērk jaunas 39. izmēra kurpes. Draugi dīvaino Kurpjuvīru sāk izsekot un novērot, cenšoties uzzināt viņa noslēpumu. Paulam un Minnai jāizmeklē un jādokumentē notiekošais. Abi bērni piedzīvo satraucošus un elpu aizraujošus notikumus, taču beigās uzzina Kurpjuvīra noslēpumu un viņi kļūst par labiem draugiem. Grāmatā iekļautas Katrinas Kaevas ilustrācijas, kuras attēlo interesantos varoņus un viņu piedzīvojumus. Manuprāt, autors vēlējies pavēstīt, ka neskatoties uz to, ka esam atšķirīgi, varam kļūt par labiem draugiem un domubiedriem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā ''39. izmēra kurpes'' viena no galvenajiem varoņiem ir meitene Minna, kurai ļoti patīk suņi. Kādu notikumu rezultātā meitene un viņas draugs - Pauls, nonāk kādas kundzes dzīvoklī un aprauga mazos somu špica šķirnes kucēnus. Esmu atradusi dažus faktus par šīs šķirnes suņiem:
• Somu špics ir Somijas nacionālā suņu šķirne. Tā minēta vietējās dziesmās, pasakās un teikās;
• Šīs šķirnes suņi minūtes laikā spēj ierieties vairāk kā 160 reižu, kas lieliski noder medībās. Ar riešanu suns medniekam norāda medījuma atrašanās vietu;
• Katru gadu Somijā tiek rīkoti somu špicu riešanās konkursi. Tiek noskaidroti skaļākie un savā darbā prasmīgākie suņi.

3. uzdevums. Grāmata - kino!