Žanete Valdmane

15 gadi, Saldus

Mani sauc Žanete. Es mācos Druvas vidusskolā. Man patīk dejot, spēlēt volejbolu un ģitāru, kā arī piedalīties dažādos konkursos, tāpēc arī jau vairākus gadus pēc kārtas piedalos lasīšanas stafetē.

Iesniegtās recenzijas

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Nekad nebūtu izvēlējusies lasīt grāmatu ar šādu nosaukumu, bet mūsu Saldus bibliotēkā tik grūti ir dabūt jaunākās grāmatas, bieži jāreģistrējas rindā. Un tāpēc bija jāņem tādas, kādas nu tur ir uz vietas. Un šoreiz lasīju grāmatu, kura pēc nosaukuma neuzrunāja. Godīgi sakot, sākumā man grāmata nepatika, jo grūti bija saprast, kurā brīdī tiek aprakstīts īstais notikums, kurā zēna Paula iztēle. Bet beigās notikumu atrisināšana saistībā ar Kurpju vīra hobiju - pirkt katru dienu 39.izmēra kurpes ievilka detektīva vērtā izmeklēšanā. Pašai visu laiku gribējās minēt, kāpēc tiek pirktas kurpes. Grāmatas autore spilgti aprakstījusi bērnu - pusaudžu domāšanas plānu, ja krīt aizdomas par kaut ko. Tāpat var tikai brīnīties par autores izdomu, kā viņa saviem varoņiem liek rīkoties, lai atrisinātu noslēpumaino kurpju pirkšanu. Stāsts mani uzrunāja arī ar to, kā autore apraksta apzinīgā Paula pirmo skolas bastošanas dienu, jo arī man reizēm ir gribējies kavēt kādu skolas dienu, bet nekad nevarēju izdomāt ticamu un nozīmīgu iemeslu, lai mana mamma attaisnotu kavējumu. Stāstā aprakstītas arī pusaudža izjūtas ieraugot pirmo pumpu, pirmā simpātija, kad puišiem iepatīkas vecākas meitenes un arī sirsnīga draudzība starp Paulu un Minnu, kuru ceļi krustojās pavisam nejauši. Tagad noteikti zinu, ka nevienmēr grāmatas saturu var novērtēt pēc tās nosaukuma.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Nevarēju izlemt par kuru dzīvnieku pētīt un izzināt interesantus faktus. Vairāk tika pieminēts suns, kuru Minna vēlējās iegādāties, bet tā kā stāsta galvenajam varonim Paulam bija skolā dota iesauka Ķengurs, jo bija liels matemātiķis, kurš piedalījās ķengura konkursā, tad nolēmu, ko jaunu uzzināt par ķenguru.
1. "kenguru mātīte spēj noteikt topošā mazuļa dzimumu. (te man pašai rodas jautājums, kur;s to ir izpētījis un kā var pierādīt, ka mātīte to zina)
2. Vairākus mēnešus ķenguri spēj iztikt bez šķidruma.
3. Ķenguru mazuļi atstāj maisu 10 mēnešu vecumā. (cik ilgi mātei jānēsā mazulis savā somā un jāpārvietojas ar to!!!!!)

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Interesanti, reizēm ļoti smieklīgi stāsti par kaķiem. Ir pastāstīts arī par kaķu izjūtām, kā viņi jūtas, kad viņus atstāj - bezpajumtniekiem, cik laimīgi viņi ir, kad viņus paņem no patversmes un stāstīts tiek arī par tādiem kaķiem, kuri cilvēku dzīvēs diktē noteikumus, bez maz vai - pateiks ar kuru saimniece drīkstēs satikties, ar kuru nē. Noteikti izlasiet visi tie, kuriem ir mājās kaķis, jo noteikti kādu stāstu atradīsiet līdzīgu - it kā tas būtu par jūsu kaķi izstāstīts. Man visvairāk patika stāsts "Biešu zupas faktors", kur kaķis ar savu uzvedību panāca to, ka saimniece savā pielūdzējā saskatīja viņa īsto saimnieci. Es pat vienu citātu izlasīju mammai, jo es tā arī viņai labprāt atbildētu, kad viņa mani "spiež" ēst tad, kad es negribu - ja mēs kaķi kaut ko neēdam, tātad tas mums neder. Un nevajag mēģināt pierunāt, kaunināt vai manipulēt. Esmu nobriedusi personība, kas spēj pateikt nē. Reizēm gribējās arī raudāt, kur kādas firmas sargs izmeta aiz firmas nožogojuma kaķīti, kurš jau tā bija jocīgs un vēl tik lielā aukstumā. ir stāsti, kas tiešām liek aizdomāties par cilvēkiem, kuri tik vienkārši var kaķēnu atstāt bez ēdiena, bez mājām .... vienkārši nerūpēties par viņiem. Es noteikti par šo grāmatu stāstīšu literatūras stundās, jo tie ir pamācoši stāsti gan bērniem, gan vecākiem, gan ikvienam cilvēkam. Tie nav stāsti tikai par kaķiem, bet arī par cilvēku attiecībām, kur kaķis ātrāk pamana saimnieces drauga īsto dabu, nekā pati iemīlējusies saimniece. Pārdomu raisoši stāsti

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Interesanti fakti par kaķiem.
1. Kas to būtu domājis???? - kaķi gandrīz 1/3 no savas dzīves pavada, mazgājot sevi.
2. Vēl neticamāks fakts!!! - katram divsimtajam kaķim ir alerģija pret cilvēkiem. Kopš kaķi arvien vairāk dzīvo iekštelpās, palielinās statistika par kaķiem, kam ir astma. Tā rodas, dzīvniekam elpojot cigarešu dūmus, putekļus, cilvēku blaugznas un putekšņus.
3. Kaķi var dzert jūras ūdeni. Viņu nieres spēj izfiltrēt sāli no ūdens, ko cilvēku organisms nespēj.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Skarbs, skumjš, reizēm traģisks, bet pamācošs stāsts par to, kā būt citādākam starp citiem, kā iemācīties pieņemt sevi un kā citiem pieņemt citādo. Stāsts ir par pusaudžu meiteni, kura izjūt pazemojumu tikai tāpēc, ka nāk no bērnu nama. Arī skolā to visi zina, viņi pat tiek izcelti ar šo zīmogu, protams, labu domādami, bet tomēr viņus izceļ. ne vienmēr visi vēlas ar tādiem draudzēties. Stāsts bija skarbs tāpēc, ka meitenei Sannai sevi vienmēr bija jāaizstāv, viņai pašai bija grūti pieņemt sevi, ka viņa nāk no bērnu nama. beidzot, kad sāka mācīties tehnikumā, viņa nevēlējās atklāt, ka nāk no bērnu nama, lai tikai neizjustu šo savādo attieksmi. Skumji, ka mēs līdzcilvēki nevaram pat iedomāties, kā jūtas šie citādie, ka mēs viņiem nodarām pāri, nepieņemot savā bariņā, izsakot kādas nesmukas piezīmes... jautājums tagad, kāpēc stāsts par pusaudzi Sannu, kura iemīlas puisī Andreja (arī starp citu no tā paša bērnunama) un beigās viņiem piedzimst meita, saucas VĀRNAS? Tikai tāpēc, ka kāds čigānus tā nosauca, bet izrādās, ka vārnas ir gudras un kovārņi vēl gudrāki. Līdz ar to autore vēlējusies pateikt, ka citādais var būt pat spējīgāks, gudrāks, laipnāks, labāks-un tā varētu vēl saukt daudzas lietas. bet tikai tāpēc, ka esi citādais, tu esi-SLIKTAIS. Beigas mani nošokēja- pat cilvēks, kura dzīvību izglāba , varbūt, čigānietes sirds, bija vīlies... Tā vietā, lai pateiktos, viņš jutās vīlies. Un ne tikai bērnunama bērni cieš un izjūt citu cilvēku nievājošo attieksmi, tādu izjūt CITĀDAIS

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vārnas, tas gan bija interesanti -
1. Dienā vārnas var apēst 50 tonnas atkritumu. Šķiet, vārnām būtu jāpasaka paldies par atkritumu veiksmīgu utilizāciju, taču pelēkie putni cilvēkos izsauc tikai dusmas.
2. Vārnas-uzbrucēji. Parasti vārnas vienkārši cenšas aizdzīt cilvēkus no teritorijas, kurā atrodas tās mazuļi. Putnēni bieži vien izlec no ligzdām ātrāk, nekā tas paredzēts, un sēž kaut kur uz koka zemākajiem zariem vai zemes. Cilvēki, neredzot šos putnēnus, pieiet viņiem ļoti tuvu klāt. Un šajā brīdī vārna, aizstāvot mazuli, ieņem draudošu pozu, sāk skaļi ķērkt, knābt zarus, lido virsū cilvēkam, sākumā mēģinot viņu tikai iebiedēt, bet, ja tas nelīdz, metas viņam virsū. (un ja būtu šādi vecāki visiem cilvēkbērniem, tad nevienam nebūtu jādzīvo bērnunamā)
3. Kriminālie ģēniji. Šie spalvotie bandīti (vārnas) nekad neapēd medījumu zādzības vietā. Nozagto citu putnu olau ransportēšana notiek šādi: čaumalā ar knābi tiek izsists caurums, aiz kura to viegli var paķert, lai aiznestu olu neskartu līdz drošākai vietai. Tur tā bez steigas tiek atvērta līdz galam un notiesāta mierīgā gaisotnē.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Interesanta, reizēm smieklīga un pamācoša grāmata. Es pat nevarēju iedomāties, ka Gvido tā varētu justies par to, ka vecāki nolēmuši adoptēt viņa vecuma (10 gadi) zēnu, kuru "iesmērēt" īstā brāļa vietā. Stāsts par zēnu Gvids, kurš ļoti vēlējies brālīti, un kad vecāki nolēmuši viņam šo vēlmi piepildīt, tad zēnam vairs šis sapnis nešķiet skaists. Autore skaisti aprakstījusi Zēna Gvida izjūtas, pārdzīvojumus, kā apslāpēt mīlestību pret vecākiem, lai tikai vecāki pamanītu, ka viņš dusmojas par viņu lēmumu. tai pašā laikā naids, kuru Gvids sākumā izjuta pret Tomu pārvēršas skaistā draudzībā. Toms ir laimīgs, ka viņam ir brālis, kuram var uzticēt noslēpumus, ka izveidojās jūtas, neskatoties uz to, ka sākumā Gvids Tomam sastāstīja nejaukas lietas caur vēstulēm, kuras Toms saņēma nejauši spēlējot detektīvus. Noteikti ieteiktu izlasīt vecākiem grāmatu, kuri vēlas adoptēt citu bērnu ģimenē, vai arī vienkārši tāpat, jo vecāki lasot varētu uzzināt, ka arī bērni pārdzīvo, domā, izjūt dažādus emocionālos stāvokļus, ka viņi nedusmojas tāpat vien.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Bija interesanti meklēt jaunus faktus par dzīvniekiem, jo pašai ļoti patīk suņi un šķita, ka es jau visu zinu par viņiem, un tāpēc nevarēju izdomāt ko rakstīt, jo visi pārējie taču arī to zina, bet vajagot jaunus faktus. Un tā ilgstoši meklējot, tomēr atradu jaunus faktus arī priekš sevis:
1. Tāpat kā citiem zīdītājiem, arī suņiem viena no ķepām ir dominējošā.
2. Aptuveni 30% dalmāciešu ir kurli ar vienu vai abām ausīm. (tātad katrs trešais suns)
3. Vienu gadu vecs suns ir tikpat nobriedis kā 15 gadus vecs cilvēks.

3. uzdevums. Grāmata - kino!