Amēlija Dominika Leitasa

13 gadi, Cēsis

Esmu aktīva, man patīk organizēt dažādus pasākumus. Lai gan mana pašai nav suņa, tos ļoti mīlu un regulāri izvedu pastaigās kaimiņu suņus Banānu un Tigru.

Iesniegtās recenzijas

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata bija otrais grafiskais romāns šajā konkursā, bet tā ļoti atšķīrās no ,,Koralīnas''.
,,Starp pelēkiem toņiem" balstās uz patiesiem notikumiem pagātnē, ko piedzīvoja kā latvieši, tā lietuvieši un citas tautas - izsūtījums uz Sibīriju, braucot lopu vagonā.
Šī nav grāmata, ko es izvēlētos lasīt ikdienā, bet tā mani uzrunāja ar savām ilustrācijām un saistošo sižetu. Iespējams es vēl neesmu gatava izlasīt Rūtas Šepetis oriģinālo grāmatu, bet kā grafiskais romāns man ļoti patika. ,,Mēs paslēpāmies savā iekšējā klusumā.'' - tā vēstīja Līna, grāmatas galvenā varone. Tas (tāpat kā grāmatu lasīšana) Līnai palīdzēja izdzīvot skarbajos apstākļos.
Mani uzrunāja tas, ka Līna zīmēja savam tētim karti, lai tētis viņus varētu atrast. Karti tāpat kā cilvēka portretus viņa zīmēja visu ceļu, bet karte nenonāca tēva rokās, toties zīmējumi, ko Līna bija zīmējusi visu šo grūto dzīves posmu, nonāca atpakaļ Lietuvā, kur tie kļuva par pagātnes liecību.
Ļoti reti šādiem stāstiem ir laimīgas beigas, bet man, aizverot šo grāmatu, palika gaiša sajūta, jo pat visskarbākajos apstākļos galvenie varoņi nezaudēja savu labestību. ,Dažreiz labestība izpaužas neveikli, tomēr savā neveiklībā tā ir patiesāka.'' Tā ir atziņa, ko ieguvu, izlasot šo grāmatu.
Es domāju, ka autore ar šo dramatisko stāstu vēlējās pavēstīt, ka grūtības var pārvarēt kopā un ka nedrīkst aizmirst savas pagātnes tumšās lapaspuses.
Paldies Rūtai Šepetis par šo pamācošo stāstu, kas liek aizdomāties un nelaiž vaļā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Šajā grāmatā tika pieminēts tikai viens dzīvnieks - baltā pūce, kuru apēda izsūtītie.
1) Baltā pūce sastopama Eirāzijas un Ziemeļamerikas ziemeļos, galvenokārt arktiskajos rajonos, taču Latvijā tā bija sastapta 2012.gadā, bet katru dienu to var apskatīt Rīgas Zoodārzā.
2) 2017. gadā balto pūci iekļāva Pasaules Sarkanajā grāmatā kā jutīgu (Vulnerable), jo pēdējās desmitgadēs populācija strauji samazinājusies Ziemeļamerikā un, iespējams, arī Eirāzijā.
3) Dzīves ilgums savvaļā 10 gadu un vairāk. Nebrīvē reģistrēta 28 gadu nodzīvošana.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ja tev patīk lasīt šausmenes, tad šī grāmata ir radīta tev! Tu to nenožēlosi!
Šī grāmata ir par to, ka eksistē paralēlā dzīve- cita māja, kas izskatās viens pret vienu tāpat kā tavējā. Šajā paralēlajā pasaulē ir cita ģimene, citi kaimiņi, kas izskatījās kā tev pazīstamie cilvēki, tikai viņiem acu vietā bija iešūtas lielas, melna pogas. Ja gribi iederēties šajā baisajā pasaulē, tad tev jābūt kā visiem- ar pogām acu vietā. Stāsts beidzās ar to, ka Koralīna atslēgu uz otro pasauli kopā ar citas mātes roku iemeta bīstamajā akā. Savu ļauno pusi atstāja pagātnē. Jebkas, kas viņu gaida nākotnē, meiteni vairs nebiedē, jo viņa ir izgājusi labā un ļaunā pārbaudījumu, kas Koralīnai liek dziļi sirdī saprast, ka viņai nav nepieciešamas divas ģimenes.
Man šajā stāstā visvairāk patika interesantie notikumi, kā arī tēli. Man šķita interesanti, ka šis šausmu stāsts ir uzrakstīts kā grafiskais romāns. Tas man lika labāk saprast un iedziļināties grāmatā. Dažus gadus atpakaļ mēģināju izlasīt Nila Geimena grāmatu ,,Koralīna'', bet nebiju gatava šai tematikai. Kā grafiskais romāns "Koralīna" man patika daudz labāk.
Manuprāt, autors ar šo aizraujoši baisminošo romānu mēģinājis pateikt, ka vienmēr ir izvēle starp labo un ļauno. Ļaunais ne vienmēr ir aizraujošs, bet labais- garlaicīgs. Ikdienas rutīnai ir sava priekšrocība, tā padara prātu mierīgu un sagatavo jauniem piedzīvojumiem.
Paldies Nilam Geimenam par šo fantastisko grāmatu!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā ir minētas žurkas, kas dzīvoja pie Koralīnas citas mātes un cita tēva - mājas aizmūrētajā daļā. Koralīna tika aicināta paspēlēties ar žurciņām.

Tievos matiņus, kuri sedz žurkas asti, izmanto oftalmoloģijā acu operācijām.

Žurkas ir sabiedriskas un darbojas komandā - tās spēj pat sastāties piramīdā (grāmatā bija šāda ilustrācija), lai tiktu pie priekšmetiem un ēdiena, kas uzkrāts augstāk par zemi.

Žurkas spēj šķērsot ūdeni, jo tās ir spējīgas peldēt pat trīs dienas no vietas. Varbūt tādēļ ir radies teiciens, ka žurkas pirmās pamet grimstošu kuģi. Viņas zina, ka var sasniegt tuvāko sauszemi. Kuģa apkalpei ne vienmēr tik labi veicas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!