Karlīne Rozīte

14 gadi, Cēsis

Man lasīšana vienmēr ir bijusi logs uz citām pasaulēm un idejām. Tā ir iespēja izzināt ne tikai pašreizējo realitāti, bet arī pagātni un nākotni, fantāzijas un dažādu kultūru bagātības. Lasīšana paplašina manu redzesloku, uzlabo valodas prasmes un sniedz dziļāku izpratni par dažādiem dzīves aspektiem. Tā ir arī lieliska iespēja atpūsties un atrast mieru ikdienas steigā. Lasot, es varu izdzīvot daudzveidīgas pieredzes un mācīties no tām, kas palīdz man personīgi augt un attīstīties.

Iesniegtās recenzijas

Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas

Sosuke Nacukava

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas" ir grāmata, kas aicina lasītājus izzināt grāmatu nozīmi un skaistumu. Grāmatas centrā ir Rintaro Nacuki, kurš dodas ceļojumā kopā ar runājošu kaķi, glābjot grāmatas. Rintaro runas liek domāt par grāmatu būtību, runājot no savas, gan vectēva pieredzes. Lasītājs tiek aicināts padomāt par grāmatu nozīmi, lasīšanas skaistumu. Iesaku cilvēkiem, kas īsti neizprot, kādēļ ir jālasa. Tas ir jādara sevis dēļ, nevis citu dēļ. Katram cilvēkam ir jāatrod savs lasīšanas stils, grāmatu žanri, ko lasīt, lai lasīšana būtu skaists notikums, nevis mokas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatas galvenais varonis ir oranžs, strīpains kaķis, tāpēc es izvēlējos meklēt faktus par kaķiem.

1. Tikai aptuveni 1 no 5 oranžiem kaķiem ir mātīte.

2. Kaķi no koka rāpjas lejā atmuguriski, jo tā nagi uz ķepas ir vērsti vienā virzienā.

3. Kaķi staigā kā kamieļi un žirafes: vispirms viņi liek uz priekšu abas labās kājas, pēc tam abas kreisās kājas. Šādi nestaigā neviens cits dzīvnieks.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Paula piedzīvojumi sākas ar šķietami vienkāršu notikumu– viņš redz, kā vīrietis nopērk 39. izmēra kurpes, kas ātri vien pārvēršas par jautru piedzīvojumu. Pa ceļam Pauls sadraudzējas ar daudziem cilvēkiem, sākot no kurpju veikala pārdevējas līdz pat talantīgai meitenei. Grāmata ir pilna ar negaidītiem pavērsieniem un humoru pilnām epizodēm, kas lasītāju sasmīdina no sākuma līdz beigām. Visneparastākais šajā grāmatā bija negaidītās beigas, kas mani noteikti pārsteidza. Atrisinājums visam bija ļoti viegls un mierīgs, tas nebija nekas gaidīts, tās bija ļoti orģinālas beigas. Manuprāt, šī grāmata bija ļoti mierīga, viegla, iespējams, pat bērnišķīga, tāpēc ieteiktu šo lasīt jaunākiem bērniem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Minnas mīļākā suņu šķirne ir somu špics, tādēļ sameklēju 3 faktus par šo suņu šķirni.

1. Somu špici gandrīz izmira 17.gs.

2. Somu špici piedalās ikgadējās riešanas sacensībās.

3. Kucēni piedzimst ar tumšu spalvu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Vārnas" ir aizraujošs romāns, kas lasītājus aizved uz bērnunama bērnu realitāti un liek saredzēt romu ikdienu Latvijā, kas izraisa emocijas, ko vēl ilgi pēc pēdējās lapas aizvēršanas, lasītājs sajūt. Romāns apskata dažādus mūsdienu sabiedrībai nozīmīgus jautājumus, piemēram, rasismu, bērnunamu un spēju pieņemt sevi. Autore ļoti veiksmīgi lika sajust emocijas un domas, ko Sanna, bērnunama bērns, jūt savā ikdienā. Cik smagi ir tas, ka citu acīs viņa ir tikai bērnunama bērns, nevis Sanna. Vēlāk, kad notiek šausmīgais negadījums ar Sannu, sākas 2. daļa, kur viss notiek no Lias, Sannas meitas, skatpunkta. Manuprāt, salīdzinājumā ar iepriekšējo daļu, šajai daļai īsti nebija emociju, vārdi nelika padomāt par smago realitāti, vienkārši izlasīji un vairs neko nejuti. "Vārnas" ir ļoti emocionāla grāmata, kas liek aizdomāties par dzīvi. Šī grāmata noteikti ir jāizlasa katram, kas cenšas izprast citus cilvēkus un viņu dzīves.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Lia tika salīdzināta ar vārnām, kas ir ļoti skaisti un viltīgi putni, tāpēc es izvēlējos sameklēt faktus par tiem.

1. Vārnām ir iespēja mācīties viena no otras un nodot zināšanas paaudzēm. Tas ietver priekšmetu lietošanas un briesmu atpazīšanas paņēmienus.

2. Pētījumi ir parādījuši, ka vārnas var saprast analoģijas, kognitīvās prasmes, kas ietver attiecību atpazīšanu starp dažādām priekšmetu kopām. Šī spēja ir reta dzīvnieku valstībā un izceļ viņu uzlabotās kognitīvās funkcijas.

3. Pētījumi liecina, ka vārnas spēj atpazīt un atcerēties atsevišķas cilvēku sejas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!