Laine Paura

15 gadi, Cēsis

Jau kopš 2018.gada, pateicoties "Harija Potera" grāmatām, esmu aktīva grāmatu lasītāja.

Iesniegtās recenzijas

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Meitene Lilija, kura uzaugusi kā bārene, atklāj brīnumainu vietu, kur otro reizi dzīvē redz sauli. Bet kādēļ gan to nedrīkstētu redzēt citi? Lilija un Zēns piedzīvo kā nemitīgu lietu, tā mokošu karstumu un stājas pretī Saules sargātājai. Autore ir likusi novērtēt mums pavisam ierasto, kā ģimeni, sabiedrību un sauli. Nespēju nolikt šo grāmatu malā. Man ļoti patika veids kā tā bija uzrakstīta. Grāmata bija ideālā biezumā, brīnišķīgi attēloja emocijas, un diezgan neparasti, bet varēja beigties arī tās vidū. Skaista grāmata gan vārdos, gan ilustrācijās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Melnais mežastrazds

1. Jo vecāks putns, jo košāk dzeltens tam knābis, kas ziemā mēdz palikt tumšāks.
2. Atšķirībā no mājas strazda, kas pa zemi pārvietojas soļojot, melnais mežastrazds pārvietojas ar lecieniem.
3. Melnais mežastrazds dzīvo vidēji 2,4 gadus, bet vecākais datētais īpatnis nodzīvojis 21 gadu un 10 mēnešus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata "39. izmēra kurpes" mani patiešām pārsteidza. Neuzkrītošais vāka dizains slēpa stāstu par Paulu Piekto un Minnu, kas kopīgiem spēkiem ir apņēmušies atklāt noslēpumu, kādēļ kāds savāds vīrs, ko draugi iesaukuši par Kurpjuvīru, katru dienu vienā un tajā pašā laikā pērk tās pašas dārgās kurpes. Varbūt tas neizklausās nemaz tik interesanti, bet neļaujiet tam jūs apmānīt! Atrisinājums bija pārsteidzošs un, manuprāt, šo grāmatu mierīgi varētu atzīmēt pie 11+ nevis 14+ lasāmajām grāmatām. Autoram tiešām izdevās pierādīt, ka ārpus skolas un videospēlēm dzīve ir pilna aizraujošiem piedzīvojumiem un mistērijām, ko spēj atrisināt ik viens no mums. Tomēr man vislabāk patika neuzminamais sižets. Nekad nevarēja zināt, kādēļ tā noticis vai kas notiks tālāk. Dažas mistērijas netika atklātas un tas mums ļauj vaļu iztēlei. Mazie lasītāji, nebaidieties lasīt šo grāmatu, tā nebūt nav garlaicīga kā "visas lielo grāmatas".

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Somu špics ir Somijas nacionālais suns kopš 1979. gada.

Tiek pieņemts, ka Somijas špics attīstījās no špica tipa suņiem, kas pirms 3000 gadiem ar migrantiem ieradās no Krievijas vidienes.

Kucēni bieži tiek raksturoti līdzīgi sarkanās lapsas mazulim. Viņi piedzimst tumši pelēki, melni vai brūni, tomēr, kad pieaug, tie ir zeltaini vai kastaņbrūni.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Deviņgadīgais puika Gvids ir laimīgs, ka dabūs brālīti, bet nav nemaz tik vienkārši. Izrādās ka brālis tiks adoptēts un vēl viņa paša vecuma! Traki, vai ne? Gvids mācās pieņemt citus un saprot, ka ir daudz jautrāk, ja blakus ir kāds, ar kuru padalīt noslēpumus. Aizkustinošs stāsts, kas palīdzēs daudzām audžuģimenēm, kuru bērni ir auguši vieni.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Trīs fakti par sunīšiem, ko Gvids tik ļoti gribēja:

1. Suņa deguna nospiedums ir unikāls, līdzīgi kā cilvēka pirkstu nospiedums.
2. Divām suņu šķirnēm ir zili melnas mēles- čau čau un šarpejiem.
3. Suņus var apmācīt atklāt vēzi un citas cilvēku slimības.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

1941.gads. Līna un viņas ģimene tiek izrauti no mājām un dodas nezināmā, čekistu norādītā, ceļā. Līna apņemas zimēt un pierakstīt notiekošo, lai pasaule uzzinātu, kas notiek tepat blakus. "Kas ir grūtāk: nomirt vai būt tam, kurš izdzīvo?" Viņi pārcieš badu, aukstumu, slīmības un smagu darbu, bet tomēr "starp pelēkiem toņiem pie apvāršņa parādījās sīka, zeltaina josliņa". Cerību stariņš- svētki, mīlestība un izpalīdzība. Autore Rūta Šepetis deportēšanu parādījusi nežēlīgā, visīstenākajā gaismā, bet to uzrakstījusi viegli saprotamu, interesantu un ar brīnumainiem citātiem. Tikai ļoti kārojas uzzināt, kā gan Līna atgriezās atpakaļ mājās Lietuvā. Paldies par šo brīnišķīgo grāmatu! Aizrāva un papildināja zināšanas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Baltās pūces gaļa paēdināja daudzus izdzīvojušos ledainajos Trofimovskas plašumos, un turklāt, garšojot kā pīle.

1. Baltās jeb polārpūces var lidot ar ātrumu līdz 80 km/h
2. Tās veido savas ligzdas uz zemes. Ligzda ir vienkārša bedrīte, kurai reizēm apkārt tiek izkārtoti akmentiņi.
3. Baltā pūce, atšķirībā no vairuma citu pūču, kas guļ pa dienu, medī dienas laikā un guļ naktī

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Baisa un aizraujoša, tāda ir šī grāmata. Dažreiz vecāki ir garlaicīgi un mūs nemaz nesaprot. Vai nebūtu jauki, ja mēs tiktu lutināti un mīlēti kā vēl nekad agrāk? Ne gluži. Kad Koralīna atrod mazas, vecas durvis, viņai ir jāizvēlas, pie kuras no savām ģimenēm dzīvot. Koralīnas cita māte vēlas, lai viņa paliek, ar noteikumu, ka acu vietā Koralīnai jāiešuj pogas. Īsta šausmu stāsta cienīga grāmata. Pārsteidzoši notikumi un lieliskas ilustrācijas. Vienīgais, kas apbēdināja, bija grāmatas biezums. Manuprāt, notikumi risinājās pārāk ātri, jo no tās idejas sanāktu ideāla, bieza grāmata. Vēlējos lasīt vēl. Īsts meistardarbs!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Koralīnas uzticamais kompanjons melnais kaķis glabā daudzus noslēpumus, un šeit daži no tiem:
Melnie kaķi ir visizplatītākie, tomēr ne katrs melnais kaķis, ko redzi, patiešām tāds ir. Daudzi melni kaķi var "rūsēt" saules gaismā. Kad kaķis pavada ievērojamu laiku saulē, ultravioletie stari var noārdīt kažoka melno pigmentu, un tā rezultātā kaķis ar vecumu kļūst rūsgans. Šī krāsu parādība bieži palīdz atklāt kažoka, tā dēvētos "spoku rakstus", piemēram, svītras un plankumus, ko var redzēt tikai īpašos apgaismojuma leņķos.
Melnie kaķi Ēģiptes kultūrā tika godināti kā svēti. Viņi bija saistīti ar dievieti Bastetu, kura kalpoja par faraona aizsargu un veiksmes nesēju. Saskaņā ar leģendu, kaķa krāsa varēja paredzēt cilvēka likteni un laimi; melns kaķis bija veiksmes un bagātības nesējs. Tika uzskatīts, ka melnie kaķi piedāvā aizsardzību pret nelaimi un ļaunumu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Baltā vilcene. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Nepēju izteikt vārdos, cik aizraujoša ir Vanesas Valderes grāmata "Baltā vilcene". Stāsts ir par mazu, baltu vilceni vārdā Piektā un viņas kraukli Rāku. To, kā viņa, nākdama pasaulē, izprot bara, medīšanas un draugu nozīmi. Piektā, lai gan mazākā no visiem, bija ņipra un apņēmīga, un drīz vien bija meža stiprākā- upes ielejas bara barvede. Lai tiktu tik tālu, ir jāsāk ar pašu mazumiņu, gluži kā Piektajai nācās medīt krauļu ēdienu, līdz spēja nomedīt alni. Vienmēr ir, ko mācīties. Grāmatā, protams, bija arī skumji notikumi, kas lika iekost pirkstā, lai neraudātu. To visu pastiprināja apziņa, ka šis stāsts ir veidots, pēc iespējas patiesāk tam, kas notiek īstenībā. Baru struktūras un skarbās medības kļuva daudz saprotamākas. Man ļoti patika ilustrācijas, tās bija skaistas un labi parādīja vilcenes dzīves gājumu. Aizkustinošs stāsts, ko iesaku izlasīt ikvienam- gan lielam, lai uzzinātu, ko jaunu, gan mazam, lai izbaudītu meža pasakainos piedzīvojumus.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Mani vienmēr ir fascinējuši vilki un to bari. Manuprāt, pārsteidzošākie fakti varētu būt šādi:
"Pelēkais vilks" ir tikai nosaukums, lai gan šīs sugas pārstāvji var būt pelēki, balti, brūni, dzeltenīgi, kā arī melni. Un zinātnisku pētījumu rezultātā ir atklājies, ka vilku melnie kažoki radušies mutācijas ceļā, krustojoties sunim ar vilku. Bet vai tu zināji, ka vilki spēj saprasties ar sejas izteiksmēm un sasaukties ar gaudošanu, kas katram vilkam ir atšķirīga, gluži kā cilvēka balss? Tikai to var dzirdēt pat no 15km attāluma. Apbrīnojami!

3. uzdevums. Grāmata - kino!