Artis Tropiņš

12 gadi, Iecava

Patīk dator spēles,garšs

Iesniegtās recenzijas

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"**Koralīna**" ir aizraujošs un nedaudz biedējošs bērnu fantāzijas romāns, kuru sarakstījis britu autors Nīls Geimens. Šī grāmata pirmoreiz tika izdota 2002. gadā un ātri vien kļuva par klasiku gan bērnu, gan pieaugušo vidū.

Stāsts seko jaunajai meitenei Koralīnai Džounsai, kura kopā ar vecākiem pārvācas uz vecu un noslēpumainu māju. Atklājot māju, Koralīna nejauši atrod slēgtas durvis, kuras ved uz paralēlu pasauli, kas šķiet līdzīga viņas paša pasaulei, bet ir pilna ar dīvainiem un draudīgiem elementiem. Šajā paralēlajā pasaulē viņas "otra māte" un "otrs tēvs" ir šķietami labāki un uzmanīgāki nekā viņas īstie vecāki, taču drīz vien atklājas, ka šajā pasaulē valda ļaunums.

Otrā māte vēlas paturēt Koralīnu uz visiem laikiem, pieprasot, lai viņa pievienojas šai pasaulei un aizstāj savas acis ar pogām. Koralīnai ir jāizmanto sava drosme, atjautība un izlēmība, lai izglābtos no šīs baisās paralēlās pasaules un atgrieztos mājās, kā arī lai izglābtu savus īstos vecākus un citus bērnus, kuri ir kļuvuši par otrās mātes upuriem.

"Koralīna" ir tumša pasaka ar gotiskiem elementiem, kas izpēta drosmes, pieaugšanas un identitātes tēmas. Nīls Geimens veiksmīgi savieno šausmu un fantāzijas elementus, radot unikālu un aizraujošu stāstu, kas gan biedē, gan aizrauj lasītājus. Grāmata ir izpelnījusies plašu atzinību un ir adaptēta gan animācijas filmā, gan teātra izrādē, saglabājot savu statusu kā neaizmirstams un ietekmīgs darbs bērnu lite

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. **Īpaša redze un dzirde**: Kaķiem ir izcila nakts redze, kas ļauj viņiem redzēt gandrīz pilnīgā tumsā. Viņu acis ir sešas reizes jutīgākas pret vāju apgaismojumu nekā cilvēka acis. Papildus tam, kaķiem ir ļoti attīstīta dzirde - viņi var uztvert skaņas, kas ir frekvencē līdz 64 kHz, kas ir daudz augstāk par cilvēka dzirdes robežu, kas beidzas ap 20 kHz.

2. **Komunikācija ar cilvēkiem**: Kaķi izmanto dažādus veidus, lai sazinātos ar cilvēkiem. Viņi ņaud, murrā, vico astes un izmanto ķermeņa valodu. Interesanti, ka pieauguši kaķi ņaud gandrīz tikai tad, kad sazinās ar cilvēkiem, nevis ar citiem kaķiem. Tas liecina, ka kaķi ir attīstījuši šādu komunikācijas veidu īpaši attiecībām ar cilvēkiem.

3. **Elastīgais ķermenis un izcilais līdzsvars**: Kaķiem ir ļoti elastīgs mugurkauls un spēcīgi muskuļi, kas ļauj viņiem veikt iespaidīgus lēcienus un izturēt lielu kritienu augstumu. Viņu skelets ir veidots tā, ka kaķi var izplesties un sarauties, lai pielāgotos dažādām situācijām. Papildus tam, kaķi ir pazīstami ar savu "labās kājas refleksu" - spēja gandrīz vienmēr piezemēties uz kājām pēc kritiena, pateicoties viņu izcilajam līdzsvaram un veiklībai.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un lurīdija zaglis, 1

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

"Viljams Ventons un Lurādija zaglis" ir aizraujošs piedzīvojumu romāns, ko sarakstījis norvēģu rakstnieks Bobijs Pīrss. Šī grāmata ir pirmā sērijā par jauno zēnu Viljamu Ventonu, kurš atklāj, ka viņam ir īpašas spējas atrisināt vissarežģītākos kodus un mīklas.

Stāsts sākas ar Viljamu, kurš dzīvo šķietami parastu dzīvi ar savu ģimeni. Taču viss mainās, kad viņš nejauši atklāj, ka viņa vectēvs, kurš bija pazudis jau ilgu laiku, ir bijis iesaistīts noslēpumainos un bīstamos notikumos, saistītos ar Lurādiju - retu un vērtīgu metālu ar īpašām īpašībām. Viljams atklāj, ka viņš ir mantojis vectēva talantu un aizraušanos ar kriptogrāfiju.

Kad Viljams atklāj savas spējas, viņš tiek ievilkts noslēpumainā un aizraujošā pasaulē, kurā darbojas gan draugi, gan ienaidnieki. Viņš tiek pieņemts mācīties slepenā institūtā, kur viņam ir jāapgūst savas spējas un jāiemācās tās izmantot cīņā pret tiem, kas vēlas iegūt Lurādiju savā varā. Grāmatā netrūkst spraigu notikumu, bīstamu piedzīvojumu un aizraujošu brīžu, kas lasītājus turēs sasprindzinājumā līdz pat pēdējai lappusei.

"Viljams Ventons un Lurādija zaglis" ir piemērota lasāmviela gan jaunākiem, gan vecākiem lasītājiem, kas mīl piedzīvojumu romānus ar mistērijas un zinātniskās fantastikas elementiem. Bobijs Pīrss veiksmīgi apvieno aizraujošu sižetu ar dziļi izstrādātiem tēliem un interesantām kriptogrāfiskām mīklām, padarot šo grāmatu par īstu dārgumu ikvienam lasītājam, kas meklē kaut ko īpašu un neaizmirstamu.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

1. **Sugas daudzveidība**: Vaboles ir visdaudzveidīgākā dzīvnieku grupa uz Zemes, ar vairāk nekā 350 000 aprakstītu sugu, un tiek lēsts, ka kopējais sugu skaits varētu būt pat 1-2 miljoni. Tās veido apmēram 40% no visām zināmajām kukaiņu sugām un aptuveni 25% no visām dzīvnieku sugām.

2. **Ekoloģiskā loma**: Vaboles spēlē būtisku lomu dažādās ekosistēmās. Dažas vaboles ir svarīgi sadalītāji, palīdzot noārdīt organiskās vielas, piemēram, kritušus kokus un dzīvnieku atliekas. Citas vaboles ir plēsēji, kas kontrolē kaitēkļu populācijas, piemēram, dārza vabolītes, kas ēd laputis.

3. **Aizsardzības mehānismi**: Vabolēm ir dažādi aizsardzības mehānismi pret plēsējiem. Daudzas vaboles var izdalīt ķīmiskas vielas, kas ir toksiskas vai atbaidošas. Piemēram, sarkankvēpju vaboles (Brachinus) izdala karstu ķīmisko šķidrumu, kas var kaitēt plēsējiem. Vēl citas vaboles izmanto kamuflāžu, lai saplūstu ar apkārtējo vidi, vai arī tās ir apveltītas ar cietām, bruņām līdzīgām spārnu segām, kas aizsargā viņu ķermeni.

3. uzdevums. Grāmata - kino!