DORABELLA SKRASTIŅA

12 gadi, RĪGA

GRĀMATU MĪLE. LASĪŠANA IR MANAS DZĪVES JĒGA.

Iesniegtās recenzijas

Brālis, kas nebija vajadzīgs

Gaja Guna Ekle

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kādu dienu vecāki pasaka Gvido, savam dēlam, ka viņam būs brālis, taču tas nebūs kā ierasts, bet adoptēts. Vecāki mēģina ar vēstuļu palīdzību iepazīstināt zēnus savā starpā, taču Gvido raksta Tomam ļoti nejaukus vārdus. Vecāki Gvido vēstules Tomam nenodod, taču Toma vēstules Gvido saņem un lasa. Toms ierodas padzīvoties, lai saprastu kā notiks sadzīvošana un pierašana vienam pie otra. Toms atrod Gvido rakstītās vēstules viņam, pilnas ar nejaušiem vārdiem. Toms dodas prom, jo ļoti noskuma. Gvido saprot, kas noticis un dodas Tomam pakaļ. To, ko Gvido pateica Tomam un, vai Toms atgriezās - uzzināsi, ja izlasīsi.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā nav rakstīts par dzīvniekiem kā tādiem, bet viņu īpašībām.

Man vislabāk patīk suņi.

Suņi saprot līdz 250 vārdiem un žestiem.
Suņiem nepatīk apkampšanās. Viņiem tā ir dominances pazīme. Tāpēc beidziet to darīt! Suņi dzird ultraskaņu. To uzzinot, mūziķis Pols Makartnijs ultraskaņu ierakstīja dziesmas A day in the life beigās kā veltījumu savai kucītei Martai. Par godu viņai Pols sarakstījis arī dziesmu Martha My Dear – tā iekļauta Bītlu 1968. gada albumā. 

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Lāču karalis. Dzīvnieku slepenā dzīve

Vanesa Valdere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata ir par lāču māti un tās mazuļiem, par to kā viņi tika šķirti, kā atkal atrada viens otru, kā pārvarēja dažādas grūtības un iekūlās dažādos piedzīvojumos ar milzu lāci.
Mani ļoti aizkustināja tas, kā milzu lācis sadraudzējās ar mazo lācenīti Skautu, kuru viņa uzskatīja par savu tēti. Milzu lācis mācīja Skautai izdzīvot, deva padomus, sagādāja ēdienu.
Es lasot domāju par ģimenes spēku, par to, ka kopā vieglāk dzīvot un izdzīvot. Grāmata liek padomāt par tuviniekiem, ģimeni un novērtēt to, kas ir.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

3 fakti par vilkiem:
1. Acteki esot melanholiju ārstējuši ar vilku aknām.
2. Katram vilku baram ir sava teritorija, kas sasniedz 200 km2.
3. Vilcēni dzimst ar zilām acīm, un ar laiku acu krāsa mainās uz gaiši brūnu. Retos gadījumos zilā acu krāsa saglabājas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Trīspadsmit gadus vecā, pēc būtības vientuļā Skandara Smita kvēlākais sapnis ir kļūt par vienradžu jātnieku. Būt par izredzēto, kurš redzēs kā izšķiļas vienradzis.
Agata, mammas māsa, aizved Skandaru uz Salu, kurā ieeja notiek caur durvīm, kas atļauj vai neatļauj nonākt perētavā. Tur zēns piedzīvoja sava vienradži Blēža izšķilšanos. Kopā ar vienradzi Skandars trenējas, jokojas, viņu starpā ir saikne, kas ļauj vienam otru saprast. Viņi pieder Gara vagaru kopienai Nāves stihijai. Sākumā man bija grūti ielasīties, nevarēju pierast pie stāsta, bet aizrāva vienradži, visvairāk Blēdis - melns ar baltu plaukstas plankumu pieres daļā. Man gribētos kādu, ar kuru varētu tā saprasties - bez vārdiem.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Zaķiem ir 48 hromosomas.
Zaķi ir medību dzīvnieki.
Daudzviet zaķi tiek asociēti ar Mēnesi un saukti par Mēness dzīvniekiem. Tie simbolizē arī auglību, veiklību, attapību, modrību un maģisku spēku.

3. uzdevums. Grāmata - kino!