Annija Koka

12 gadi, Mārupes novads

Mācos 6. klasē. Man ļoti patīk lasīt grāmatas. Īpaši patīk Harijs Poters un Skandars.

Iesniegtās recenzijas

Woodwalkers. Karaga pārvērtības

Katja Brandis

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika grāmatas stāsts - par mainīgo, kas piedzimis kā puma, bet vēlas dzīvot kā cilvēks. Man patika arī tas, ka viņš bija tik veikls (kā jau puma) un spēja pieveikt savus klasesbiedrus, kas par viņu ņirgājās. Par spīti ātrai skriešanai un kāpšanai kokos, es negribētu būt puma, jo visi kaķveidīgie baidās no ūdens, bet es ļoti mīlu ūdeni un peldēšanu. Bet būt par mainīgo gan es gribētu, jo tas nozīmē, ka es spētu pārvērsties un man būtu arī daudz labāka redze un dzirde nekā cilvēkam. Taču, spriežot pēc situācijām no grāmatas, tas man sagādātu arī problēmas, jo, ja es būtu ļoti dusmīga, es pārvērstos. Man mazliet nepatika, ka Karags bija mazliet ne tik uzstājīgs, kā es, bet visu jau nevar vēlēties. Ar uzstājīgumu es domāju, ka es droši vien būtu pateikusi Endrū Milingam, ka es negribu iesaistīties viņa plānā vai kaut kā tā, bet ne visi ir tādi, un ir pilnīgi pieņemami, ka Karags uzdrošinājās to pateikt tikai beigās un pa telefonu. Sēžot un lasot grāmatu, ir viegli iztēloties sevi kā varoni, bet es nemaz nezinu, vai būtu viņa vietā rīkojusies savādāk. Visādi citādi šī bija ļoti jauka grāmata, un es ar nepacietību gaidu, kad dabūšu savās rokās šīs sērijas otro grāmatu!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā kā mainīgie jau būtībā ir dzīvnieki, man bija plašas izvēles iespējas. Es izvēlējos mainīgo meiteni vārdā Lū - viņa bija briedis. Trīs fakti par briedi:
*Katrai sugai ir atšķirīga ragu forma, žuburojums un lielums. Tomēr, jo vecāks tēviņš, jo iespaidīgāki tā ragi.
*Jaunie tēviņi pamet māti un pamatā to nekad vairs neredz, bet jaunās mātītes reizēm atgriežas pie savas mātes ar savu mazuli un veido ar māti kopīgu nelielu ģimenes baru.
*Atšķirībā no citiem atgremotājiem, brieži izvairās no šķiedrvielām bagātiem augiem un pēc iespējas izvēlas maigas un viegli sagremojamas augu daļas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Meitene, vārdā Vilo

Sabīne Bolmane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika šī grāmata. Sākumā es paņēmu to grāmatu un nospriedu, ka tur nebūs nekā diži īpaša, arī pēc nosaukuma man tā likās. Bet tad es sāku lasīt, mani tik ļoti aizrāva tas stāsts, visā tā tēma, man īpaši patika tā daļa sākumā, kur viņa lika roku pie Grimora un nobijās. Manā iztēlē šī aina likās tik dzīva, ka es iztēlojos sevi Vilo vietā. Man šī grāmata asociējas ar vīnogām, es tiešām nesapratu kāpēc tā, un tad es atcerējos, ka ēdu vīnogas pašā interesantākajā grāmatas vietā. Visā tā daba, kas grāmatā bija aprakstīta man likās ļoti aizraujoša, un tad vēl tas grāmatas vāks. Es tiešām apskaužu Vilo un vēlos, kaut varētu būt viņas vietā. Man sākumā mazliet nepatika, ka Grietiņa ir gadu jaunāka par abām pārējām raganiņām, un tad vēl arī Lotiņa, bet beigās atšķirību nemaz nevarēja pamanīt. Vēl man liekas, ka vārds Wilow (tāds vāciski bija Vilo vārds) man šķiet tāds pazīstams, bet nevis kā vītols, (jo tieši to tas nozīmē) bet kaut kā savādāk. Vismaz man būs par ko padomāt. Es vēl ieteiktu uzrakstīt autorei vēl kādu šāda tipa grāmatu un tikpat ikdienišķu un reizē brīnumainu, kāda bija "meitene vārdā Vilo".

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Viens no grāmatas galvenajiem varoņiem kā dzīvnieks bija pūce Jolanda. Viņa arī kļuva par Valentīnas spēka dzīvnieku. Trīs fakti par pūcēm:
*Mātītes ir lielākas par tēviņiem. Tās ir apmēram 5% lielākas un 25% smagākas.
*Joprojām valda uzskats, ka pūce redz 10—100 reizes labāk kā cilvēks pie vāja apgaismojuma. Tomēr eksperimenti pierāda, ka šis apgalvojums ir pārspīlēts. Patiesībā pūces redze ir tikai nedaudz jutīgāka kā cilvēkam.
*Meža pūce ir aktīva nakts laikā. Tā sēž uz kāda koka zara un ieklausās apkārtnes skaņās, tad nedzirdami slīd lejup un satver savu upuri. Retos gadījumos meža pūce medī dienas laikā.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man šī grāmata likās baisa - ne tāpēc, ka tur būtu šautenes vai briesmoņi, bet gan tāpēc, ka ir baisi iztēloties, ka kaut kas tāds patiešām ir noticis vēsturē. Šī grāmata ir ļoti skarba, un par to ir grūti runāt, bet no sociālo zinību stundām zinu, ka to, kas tur notika, sauca par deportācijām. Šī grāmata liek aizdomāties, cik briesmīgi būtu tikt deportētai, droši vien, ja mani vecvecvecāki nebūtu no tā paglābušies, manis nemaz nebūtu. Es domāju, ka autore vēlējās, lai cilvēki, šīs grāmatas lasītāji, uzzina, kā tas ir bijis pagātnē - ar nelielu fantāzijas pieskaņu, protams. Man bija (un joprojām ir) žēl visu to cilvēku, kas tā arī nomira Sibīrijā gan pa īstam, gan šajā grāmatā, tā arī neatgriezušies dzimtenē - vai tā būtu Latvija, Lietuva, Igaunija vai Somija. Šī grāmata ir ļoti skumja, bet ir jāatzīst, ka ir aizraujoši lasīt par Līnu un Jonu, kas ilgojas pēc mājām un beigās šo sapni piepilda. Tagad man būs iemesls padomāt par pagātni, un, ja to autore gribēja panākt, tad viņai tas izdevās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas lapsas, kurām atdeva mirušo cilvēku ķermeņus apēšanai. Trīs fakti par lapsām:
*Lapsas pieder suņu dzimtai, bet tām ir daudz kopīga ar kaķiem.
*Lapsas medībās izmanto Zemes magnētisko lauku.
*Polārlapsām kļūst auksti tikai tad, kad temperatūra noslīd līdz -70°C.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Koralīna. Grafiskais romāns

Nīls Geimens, P. Kreigs Rasels

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika šīs grāmatas spriedze par to, kā Koralīna pārvācas uz jaunu mājvietu un notiek dīvainības - viņa atrod durvis uz savas citas mātes māju, viņas cita māte grib viņai acu vietā piešūt pogas, un, protams, pētīšanas spēle. Šāds sižets laikam ir klasika, bet man, lasot grāmatu, galvenās izjūtas bija bailes - nesaprotu, kāpēc. Mani visu laiku kaitināja ( jā, tieši kaitināja ) tas, ka grāmatā nebija aprakstītas Koralīnas emocijas, tās varēja nojaust, bet es justos labāk, ja tās tur būtu uzrakstītas, bet tā citādi nekas. Es grāmatas beigas lasīju tieši pirms gulētiešanas (bija jau ap 22:00 vakarā), un tad es ieraudzīju to roku, kas piederēja Koralīnas citai mātei, bet bija atdalījusies no visa ķermeņa. Neiesaku šo grāmatu lasīt pirms gulēšanas, jo pēc tam man visu nakti rādījās murgi. Ja es būtu Koralīnas vietā un būtu ieraudzījusi to roku - gan jau būtu spiegusi, kliegusi, skrējusi pie mammas, nu, īsāk sakot, kritusi panikā. Bet Koralīna jau neko, tas mani kaitināja visvairāk, jo neviens normāls cilvēks tā nereaģētu, kā Koralīna. Pat ne ļoti drosmīgs. Viss pārējais mani šā vai tā apmierināja un pati grāmata jau nebija nemaz tik slikta. Es vēlreiz brīdinu - nelasiet šo pirms miega!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts kaķis, kas bija kā otrs galvenais varonis un izpestīja Koralīnu no nepatikšanām. Kaķis grāmatā darbojās diezgan bieži. Trīs fakti par kaķiem:
*Saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu, vislielākais kaķa garums ir sasniedzis 121,9 centimetrus. Pasaulē garākā reģistrētā mājas kaķa aste ir bijusi 44,66 cm gara.
*Pirmie divi kaķa nodzīvotie gadi relatīvi atbilst 24 cilvēka nodzīvotajiem gadiem. Katrs nākamais nodzīvotais gads atbilst vairs tikai četriem cilvēka nodzīvotajiem gadiem, respektīvi, 20 gadus vecs kaķis atbilst 100 gadus vecam cilvēkam.
*Kaķiem ir līdz 100 dažādu balss toņu – suņiem ir tikai 10.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un haosa paralizators, 5

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika, ka šajā grāmatā turpinājās darbība, kas bija sākusies 3. sērijas grāmatā (Viljams Ventons un orbulatoraģents). Tā darbība notika ar koda piramīdu, ko Viljamam bija izdevies atrisināt un iegūt to pilnu ar Antilurīdiju, jo vienīgi tas spēja apturēt Ābrahamu Talliju. Man bija tik žēl, ka viena no Posthumānās pētniecības institūta dibinātājām un Dezinformācijas centra vadītāja (Blenda Zeinomore) bija gribējusi iegūt koda piramīdu un antilurīdiju, un par šo alkatību samaksājusi ar savu dzīvību. Es šo sievieti biju iztēlojusies pavisam citādi, nekā grāmatā bija aprakstīts. Man likās, ka viņa ir jauna, smaidoša sieviete, bet grāmatā bija teikts, ka viņai bija saulesbrilles, kas pieslēgtas pie viņas smadzenēm, lai šī sieviete varētu redzēt un, ka viņa pārvietojās uz lidojoša krēsla. Nu, principā, veca, īgna un ķerta omīte lidojošā ratiņkrēslā - vismaz tāds iespaids man radās, lasot Blendas aprakstu grāmatā. Cik es saprotu, šī ir pirmspēdējā grāmata visā Viljama Ventona grāmatu sērijā un viss, ko es varu pateikt - es negribu, lai tas beidzas. Bet vēl jau, laikam, būs piedzīvojumi un kaut kas neaizmirstams!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas žurkas, kas nobijās un noslēpās, kad Viljams un Iskija ienāca pamestajā Londonas Tauera Sāls tornī. Trīs fakti par žurkām:
*Mājas žurkas ir draudzīgākas kā savvaļas žurkas, tās ir mierīgas, ziņkārīgas un labprāt kontaktē ar cilvēku.
* 2004. gadā tika atšifrēts pelēkās žurkas genoms un noskaidrots, ka aptuveni 90 procentu ekvivalento gēnu pelēkajām žurkām un cilvēkiem ir līdzīgi.
* Latvijā pelēkās žurkas parādījās 18. gadsimtā. Būdamas agresīvākas par melnajām žurkām un spējīgākas piemēroties dažādiem dzīves apstākļiem, tās iekaroja aizvien plašākas teritorijas, izspiezdamas no ierastajām dzīvesvietām miermīlīgās veģetārietes melnās žurkas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un Apokalipses ģenerators, 4

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika, ka grāmatas galveno varoņu darbība, pārmaiņas pēc, notiek Sahāras tuksnesī, nevis Posthumānās pētniecības institūtā vai Dezinformācijas centrā. Visas četras grāmatas, ko esmu izlasījusi līdz šim ir bijušas tik reālas, ka es pa īstam noticu, ka tā ir. Piemēram, apokalipses ģenerators - grāmatā tas ir aprakstīts tik dzīvi, ka es, gribot negribot noticu, ka kaut kas tāds tiešām pastāv! Es pat pēc grāmatas izlasīšanas joprojām prātoju, kā iespējams ielādēt cilvēka dzīves pieredzi apmēram 60 gadu garumā (domāts Viljama vectēvs) vienā vienīgā zibatmiņā un pēc tam vēl sintētiski atjaunot mirušā cilvēka ķermeni? Nu, pēc manām domām tas nav reāli, un man atliek tikai secināt, ka šīs grāmatas autors ir šo to piefantazējis klāt tām tehnoloģijām. Protams, miruša cilvēka ''atdzīvināšana'' izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, bet es gribētu, lai tas notiek. Tad mēs varētu paturēt savus mīļos pie sevis. Tātad, šis varētu būt jautājums, kas jāpārdomā kā viena no atziņām - vai tas tiešām būtu tik labi, ka mēs varētu visu dabūt? Mani ļoti aizrāva visa tā kodu un tehnoloģiju pasaule, taču, ja mums tas viss būtu piejams, diez vai mēs censtos vairāk attīstīties.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēta čūska, kas gandrīz sakoda Viljamu, kamēr Viljams atradās Sahāras tuksnesī ar Iskiju. Trīs fakti par čūskām:
* Vismazākā čūska pasaulē ir Barbadosas šaurmutes čūska, kas ir tikai 10 cm gara.
*Čūsku redze atkarībā no dzimtas var būt ļoti atšķirīga. Ir čūskas, kas spēj atšķirt tikai tumsu no gaismas, un ir čūskas ar izcilu redzi.
*Lielākā čūska pasaulē ir bijusi aizvēsturiskā Titanoboa cerrejonensis, kuras fosilijas ir apmēram 15 metrus garas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un centrifugālā katastrofa, 6

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man ļoti patika, kā noslēdzās šī grāmatu sērija. Kā Viljams uzzināja, ka Zeme ir gigantisks kosmosa kuģis, kas iestrēdzis saules sistēmā. Kā Viljams uzzina, ka viņa vectēvs ir Tellusa - milzīgā kosmosa kuģa iepriekšējais kapteinis un ir Viljama vectēvs tikai daudzas paaudzes atpakaļ, un, ka vectēvs patiesībā ir hologramma, ko pārraida Haosa paralizators. Un kā Viljams beidzot, reizi par visām reizēm uzveic ļaunāko ienaidnieku un lielāko draudu zemeslodei - Ābrahamu Talliju. Un kā beigās Viljams kļūst par Tellusa kapteini. Man bija tik žēl, ka Viljamam beigās izdzēsa atmiņu, viņš pat neatpazina Iskiju - savu labāko draudzeni! Es ieteiktu autoram uzrakstīt vēl vienu šāda tipa grāmatu sēriju, vai turpināt šo. Piemēram, Viljams kaut kā atgūst atmiņu, un domā, ka tas ir traks sapnis. Nu es nezinu, bet iesaku pamēģināt. Kopumā man liekas, ka grāmata beidzās ļoti labi - ar laimīgām beigām un nelielu rūgtumiņu, kas neļauj grāmatu aizmirst. Un vēl - uz īsu brīdi es patiešām noticēju, ka zeme ir milzīgs kosmosa kuģis!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēti mehāniskie gulbji, kas peldēja pa ezeru un uzmanīja, lai neviens, kam tur nav jābūt, neiet neiespējamās arheoloģijas noliktavā, kas bija paslēpta zem ezera. Trīs fakti par gulbi:
*. Lielākie indivīdi paugurknābja gulbjiem, taurētājgulbjiem un ziemeļu gulbjiem ir garāki par 1,5 m un sver vairāk kā 15 kg. Spārnu izplētums var sasniegt 3 m.
*Lai arī putniem parasti nav zobu, gulbji ir izņēmums. Tiem ir nelieli, robaini "zobi" kā daļa no knābja, kurus tie lieto zivju satveršanai.
*Gulbji veido monogāmus pārus, kas saglabā attiecības uz daudziem gadiem vai uz mūžu. Jauns pāris tiek izveidots, ja viens no pāra aiziet bojā. Ģenētiskie pētījumi liecina, ka gulbji nav tik uzticīgi viens otram, kā tas ilgstoši tika pieņemts. Riesta laikā mātīte sapārojas arī ar citiem tēviņiem, nepārtraucot esošās pāra attiecības. Dējumā ir dažādu tēviņu apaugļotas olas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika grāmatas vēstījums - par meiteni, kura dzīvo pasaulē bez saules. Varu tikai iztēloties, cik briesmīgi tas būtu - no rītiem celties nevis ar pirmajiem saules stariem, bet ar lietus mākoņiem. Un tad pēkšņi atrast paradīzi - ar ogām, dārzeņiem un augļiem, ko var ēst tik, cik vien lien iekšā. Un pēc laika nenovēršami saprast, ka būtu jādalās ar visiem, nevis viss jāpievāc sev. Tieši tā notika ar grāmatas galveno varoni Liliju. Saules sargātāja, kas īstenībā izrādījās Lilijas māte, bija noņēmusi sauli no debesīm un iesprostojusi alā. Viņa teica, ka saule ir vienīgais, kas viņai palicis, bet tā nebija taisnība. Man ne līdz galam patika, ka grāmata bija tik liela. Ar to es domāju grāmatas formātu - to nav viegli nēsāt līdzi, bet tā jau laikam ir mana problēma, jo saturs un ilustrācijas bija burvīgas ( īpaši ilustrācijas ). Es domāju, ka autore gribēja ar savu grāmatu parādīt citiem, ka jānovērtē tas, ka mums ir dota saule un ēdiens, lai nesūdzētos, ka ir pārāk karsti vai negaršo ēdiens. Par to ēdienu arī man ir mācība - kas varētu iedomāties, ka cilvēks var būt pārlaimīgs dabūjis bumbieru! Kopumā man liekas, ka bija ļoti pamācoša grāmata.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminētas vārnas, kas bija vienīgie putni, kam nevajadzēja sauli. Trīs fakti par vārnām:
*Jaunie putni ir tumšāki nekā vecākie, to apspalvojumam arī trūkst spīduma.
*Pelēkā vārna ir diezgan veikla kāpelētāja pa koku zariem. Lai arī putns ir liels, smagnējs un masīvs, tas spēj karāties zaros ar galvu uz leju. Vārnas šādi ne tikai izlasa sēklas no kukurūzas vālītēm, bet arī spēlējas viena ar otru.
*Šādā veidā, karājoties lampā ar galvu uz leju virs zivju dīķa, kāda vārna iedrupināja ūdenī maizes gabaliņu, pēc tam slapjās drupačas izēda. Pēc brīža vārna atgriezās ar nākamo maizes gabaliņu un atkal sadrupināja to ūdenī. Otrajā reizē tai izdevās noķert zivi, kas ieradās uzēst maizi. Šis ir viens no daudzajiem piemēriem, kas liecina par vārnu augsto intelektu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un kriptālportāls, 2

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika tas, kā sākās otrā daļa - ar parastu skolas dienu, līdz notikumi savērpjas trakā virpulī. Protams, sajūta, atgriežoties pazīstamā vidē ( piemēram, grāmatā ), ir laba, un tu ar nepacietību gaidi jaunus piedzīvojumus, bet galvenais ir tas, kā grāmata sākas - šajā gadījumā labi. Man arī patika noslēpumainība, kas bija jūtama, bet šoreiz tā tik ļoti netraucēja lasīt. Es iemācījos, ka ir labi, ja blakus ir kāds, kas tevi aizstāv - kā vectēvs aizstāvēja Viljamu. Un vēl - ja tev ir draugi, kas tev palīdz, tad tev jāpalīdz arī viņiem, kaut gan izvēle bieži vien ir sarežģīta - kā, piemēram, kad Kornēlija bija sagūstījusi Iskiju un deva Viljamam izvēli - vai nu viņš palīdzēs viņai caur kriptālportālu aizsūtīt ļaundari Ābrahamu Talliju, vai arī Kornēlija nogalinās Iskiju.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts mehānisks krabis, ko Viljams bija uztaisījis skolas projektam. Trīs fakti par krabi:
*Krabji sastopami visos pasaules okeānos un jūrās, kā arī dažādās saldūdens tilpnēs. Dažas krabju sugas dzīvo arī uz sauszemes.
*Latvijā sastopamas 2 krabju sugas: piekrastes peldkrabis un reizēm arī invazīvais Ķīnas cimdiņkrabis.
* Vairumam sugu raksturīga sarežģīta uzvedība - krabji sazinās bungājot vai mājot ar spīlēm. Tēviņi mēdz cīnīties savā starpā par mātītēm, reizēm krabji cīnās arī par labākajām paslēptuvēm.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un lurīdija zaglis, 1

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man liekas, ka šīs grāmatas tēma un ideja ir vienkārši fantastiska - labākais kodu uzlauzējs pasaulē - cilvēks kam 49% ķermeņa ir inteliģents metāls - un vēl kaut kāds institūts, kas var viņam palīdzēt. Ja godīgi, kad es ieraudzīju visas sešas grāmatas lasīšanas stasfetes grāmatu sarakstā, es biju šausmās, jo man likās, ka visas grāmatas būs ļoti biezas, ļoti smagas un ļoti garlaicīgas. Bet tā nebija - visas grāmatas ir salīdzinoši plānas, salīdzinoši vieglas un diezgan interesantas. Man bija interesanti lasīt par tehnoloģiju brīnumiem, kodiem un cilvēkiem, kas tos var uzbūvēt un atrisināt. Kad pienāca grāmatas garlaicīgās vietas ( jā, tādas bija ), es koncentrējos uz to, cik grāmata ir plāna un cik ātri pienāks interesantākā daļa. Iesaku izlasīt visiem, kam patīk noslēpumi un piedzīvojumi. Lai autoram veicas arī trpmāk!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija pieminēts mehānisks kolibri, kas sēdēja uz hibrīda sievietes pleca. Trīs fakti par kolibri:
*Kolibri ir vieni no mazākajiem putniem pasaulē. Lielākā daļa sugu ir 7,5—13 cm lieli. Vismazākais kolibri dzimtā ir bišu kolibri, kas ir arī mazākais putns pasaulē. Tā garums ir 5—6 cm, svars 1,6—1,9 g.
* Tie ir arī vienīgie putni pasaulē, kas spēj lidot atpakaļgaitā. Kolibri lidošanas ātrums ir 15 m/sek, kas ir 54 km/h.
*Izņemot kukaiņus, kolibri dzimtas putniem, lai nodrošinātu ātro spārnu kustību ar nepieciešamo enerģiju, ir ātrākā vielmaiņa no visiem dzīvniekiem pasaulē.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Viljams Ventons un orbulatoraģents, 3

Bobijs Pīrss

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika grāmatas tēma - kodu uzlaušana, nesaprotamas zīmes un aizraujoši piedzīvojumi. Es esmu izlasījusi pirmās trīs grāmatas, un līdz šim man vislabāk patika tieši trešā grāmata. Savā ziņā tāpēc, ka šajā grāmatā bija daudz kas paskaidrots par otro un pirmo grāmatu. Man līdz galam nepatika tas, ka vienmēr nodaļas beigās tu apstājies pie aizraujošākā beigām, un tad sākas nākamā nodaļa, kur jau viss ir izdarīts un Viljams ir atpakaļceļā uz savu istabu vai kur citur. Vēl man ne īsti patika, ka Viljams ir tik pieticīgs - kad Fricis Gofmans viņam meloja un Viljams to atklāja, viņš vienkārši pieņēma to. Es droši vien būtu gājusi un sakliegusi uz to Gofmanu un tādā veidā parādījusi, ka ar mani ir jārēķinās, bet Viljams samierinājās ar to. Es pieņemu, ka šī grāmatu sērija ir Bobija Pīrsa pirmā, tāpēc nepārmetu, ka reizēm viņš aizklīst domās rakstot, tāpēc reizēm nav pateikts, kā Viljams nokļuva kādā vietā, vai - par ko viņš domāja tajā brīdī. Nu jā, laikam, esmu pieradusi, ka galveno varoņu emocijas ir kā uz delnas, tāpēc man mazliet traucē noslēpumainība, bet viss pārējais bija labi. Man patika!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmaatā bija pieminēts salīdzinājums - Iskija rāpās klusi un nemanāmi kā ķirzaka. Trīs fakti par ķirzaku:
*Ķirzakām ir ļoti dažādi pārvietošanās veidi: no peldēšanas (jūras iguānas), rāpošanas pa kokiem un planēšanas (planējošā pūķagāma) līdz skriešanai pa irdenajām smiltīm, vertikālām klintīm un sienām (gekoni)
*Sugu barošanās ir daudzveidīga: no sīkiem bezmugurkaulniekiem līdz samērā liela izmēra zīdītājiem (Komodo varāns medī savvaļas cūkas un briežus). Barošanās specializācija ir izteikta jūras iguānām (ēd aļģes) un dažādām ķirzakām, kuras barojas pārsvarā ar termītiem vai kailgliemežiem.
* Ķermeņa izmēri ir no 3,5 cm līdz 4 m, masa līdz 150 kg.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Skandars un vienradžu zaglis, 1

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Mani ļoti aizrāva grāmatas tēma. Man patika pilnīgi viss, sākot no Skandara matiem līdz Ligzdas ieejas koka lapotnei. Manuprāt, grāmatas autorei galva ir īstajā vietā, tas viss - vienradži, stihijas, jātnieki, saiknes un piedzīvojumi - man likās, ka es pati kādreiz varētu kļut par jātnieci, vienu vārdu sakot, es esmu sajūsmā par šo grāmatu. Kad es vakarā lasīju un bija jāiet gulēt, manas smadzenes visu nakti domāja, kas varētu notikt tālāk, sapņoja par vienradžiem, domāja, kāds varētu būt manējais. Tā, ka pagaidām es par šo grāmatu svārstos starp īstenību un iztēli. Man līdz galam nepatika, ka grāmatas beigās palika viena neatrisināta problēma - Skandars nepateica savai māsai par gara stihiju un to, ka viņu mamma ir dzīva - bet laikam jau tieši tas iekvēlināja manu interesi par nākamo grāmatu. Visā visumā es esmu ļoti priecīga, ka paņēmu izlasīt pirmo grāmatu. Nu jau es esmu izlasījusi pirmās divas grāmatas un ar nepacietību gaidu trešo. Lai tulkotāji pasteidzas!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēts trusis, kas kļuva par Skandara draudzenes vienradža Piekūna Ķildas vēlajām brokastīm. Trīs fakti par trusi:
* Truša pirksti ir gari un savienoti ar peldplēvi, nodrošinot stabilu un vienotu pēdas atspēriena virsmu.
*Eiropas trusis ir ļoti agresīvs un teritoriāls dzīvnieks. Savstarpējās cīņas tēviņu starpā bieži izraisa nopietnus savainojumus vai pat kāda ķildnieka nāvi. Lai gan pirms cīņas teritorijas saimnieks atnācējam vispirms uzspricē urīnu, brīdinot par savām tiesībām uz teritoriju, atnācējs vai nu aiziet, vai visbiežāk uzsāk cīņu.
*Alas rok tikai mātītes, turklāt grūsnības laikā. Trusenes izrok samērā īsas ejas, kas nobeidzas ar migas alu. Alas savā starpā tiek savienotas ar daudziem tuneļiem un ejām.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Skandars un rēgu jātnieks, 2

A. F. Stedmena

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man patika visa grāmata. Viss bija ļoti brīnišķīgi, arī notikumi bija aizraujoši un beigās, kā vienmēr, palika viena neatrisināta problēma - Kenna jāja un bija sasaistīta ar Savvaļas vienradzi, un, lai gan viņa tagad mācījās Ligzdā kopā ar Skandaru, viņa bija drauds visiem, arī Skandaram. Līdz ar to mana interese par trešo grāmatu ir pieņēmusies spēkā. Manuprāt, autore gribēja radīt aizraujošu lasāmvielu, aks izklātu viņas pašas gadu laikā krātās fantāzijas. Un, man liekas, ka viņai tas izdevās.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā bija minēta vāvere, kas bija nolēkājusi gar Blēža Laimesta purnu. Trīs fakti par vāverēm:
*Vāveres var sastapt visos kontinentos, izņemot Austrāliju un Antarktīdu.
*Vāveres kopumā ir maza auguma dzīvnieki. Vismazākās ir Āfrikas pigmejvāveres, kas ir 7—10 cm garas un sver tikai 10 g.
* Uz zemes dzīvojošās vāveres parasti ir sociālas un veido saimes, kas dzīvo kolonijās. Koku vāveres ir vientuļnieces.

3. uzdevums. Grāmata - kino!