Anika Mateus

12 gadi, Rīga

Es mīlu dzīvniekus, īpaši kaķus. Patīk ceļot, sportot, spēlēt ārā. Lietainās dienās patīk lasīt grāmatas par maģiskiem piedzīvojumiem un dzīvniekiem.

Iesniegtās recenzijas

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Otfrīds Preislers

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata būs interesanta jaunākiem skolniekiem. Nedaudz naiva. Stāsta par cepurmeistara rūķīša Herbes ceļojumu ar piedzīvojumiem uz Vorlicas mežiem.
Man ļoti patika, ka mežā Herbe satiek nevis pēc nostāstiem briesmīgo Plumpaču, bet gan jauku meža gariņu Pinkasti, kas kļūst par viņa draugu. Tālāk viņi dodas kopā.
Grāmatas galvenā atziņa - nekur nav tik labi, kā mājās. Pēc visiem piedzīvojumiem ir labi atgriezties tur, kur tevi gaida un mīl.
Grāmatai ir arī turpinājums "Herbe un viņa draugs Pinkaste", ko es izlasīju, jo gribēju zināt, kā Pinkaste jūtās rūķu ciemā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Herbes draugs ir meža gariņš un ezis Pinkaste. 3 fakti par ežiem:
1. Ežiem ir vairāk kā 7000 spalvu, kas sastāv no keratīna, no kura sastāv arī cilvēka mati un nagi.
2. Eži ir visēdāji. Tas ir mīts, ka eži pārtiek no sēnēm un āboliem. Patiesībā viņiem garšo kukaiņi, tārpi, mazi mugurkaulnieki. Taču ābolus un sēnes tie var ēst, lai daudzveidot savu ēdienkarti.
3. Satiekot jaunu smaržu, ezis aplaizīs un iekodīs tās avotam. Pēc tam ar putojošām siekalām sasmērēs savas adatas. To viņš dara visticamāk kamuflāžai.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Matilde

Roalds Dāls

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata ir par ģeniālu meiteni vārdā Matilde, kura ir ļoti talantīga un apdāvināta un viņai piemīt arī pārdabiski spēki. Jau 5 gadu vecumā viņa iemācās lasīt, rakstīt un rēķināt galvā lielus skaitļus. Vēlāk atklājas, ka viņa māk arī pārvietot prekšmetus ar acu skatienu. Man patika tas, ka neskatoties uz savām unikālām spējām, viņa paliek pieticīga.
Grāmata ir par draudzību, drosmi iestāties pret direktores naidīgo attieksmi un netaisnību. Galvenā atziņa - noticēt sev un panākt savu!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā pieminēts papagailis.
3 interesanti fakti par tiem:
1. Papagaiļi nerunā, tie tikai atcerās un atskaņo dzirdētas skaņas.
2. Papagaiļi ilgi dzīvo no 60-80 gadiem.
3. Tiem ir unikāla pēdu struktūra, kad divi pirksti vērsti uz priekšu un divi uz aizmuguri, kas ļauj viņiem pārvietot priekšmetus un kāpelēt.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Saules sargātāja

Maja Lunde

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šo grāmatu es izvēlējos vakara lasījumiem, lai mierīgi un nesteidzīgi baudītu šīs grāmatas noslēpumaino un burvīgo stāstu. Grāmatā ir ļoti krāsainas ilustrācijas, kas palīdz "uzburt" ainu.
Man ļoti patika stāstījums par galvenās varones Lilijas piedzīvojumiem, draudzību, taisnības meklējumiem ceļā uz labāku un saulaināku rītdienu.
Savā tumšajā un lietainajā bezsaules dzīvē Lilijai bija sapnis piedzīvot pavasari. Autore grib pateikt, ka pavasaris atspoguļo Lilijas jaunību.
Galvenā atziņa: naids posta dzīvi!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā tika pieminētas spāres, kas parādīja Lilijai ceļu uz saules ieleju.
Trīs interesanti fakti par spārēm:
1. Zinātnieki domā, ka spāres ir dzīvojušas uz Zemes pirms apmēram 300 mln. gadu. Par to liecina fosilijās.
2. Spārēm ir izcila lidošana. Viņas var lidot visos 6 virzienos: uz augšu, uz leju, uz priekšu, atpakaļ un no vienas puses uz otru. Tās spēj arī lidot un veikt asus pagriezienus lielā ātrumā vai stāvēt gaisā.
3. Spāres lielāko daļu savas dzīves (vairākus gadus) pavada kā kāpuri jeb ūdens nimfas. Bet viņām ir īss pieaugušo mūžs, parasti tas ilgst tikai no dažas nedēļas vai mēnešus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!