Ričards Lisovskis

15 gadi, Jelgava

Mani sauc Ričards. Mani interesē programmēšana un bioloģija. Brīvajā laikā man patīk lasīt un doties pastaigās.

Iesniegtās recenzijas

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Ambiciozā projekta apvienot dažādu latviešu rakstnieku stāstus par konkrētu tēmu – šajā gadījumā kaķiem – vienā grāmatā rezultātam ir gan labās, gan sliktās puses. Atzīstami ir tas, ka stāstu apkopojums ir viegli pārskatāms un sadalāms daļās ērtai lasīšanai, kā arī tas, ka plašā rakstnieku klāsta un to dažādās popularitātes dēļ lasītājs var atklāt jaunus autorus un iepazīt to darbus.
Paredzemā kārtā stāstiem diemžēl trūkst vienotības sajūtas, un, lasot grāmatu, stāstu krietni atšķirīgais stils, tonis un fokuss rada iespaidu, ka pirms tās rakstīšanas autori bija kopīgi vienojušies tikai par vienu lietu - pēc iespējas vairākiem tēliem dot Riharda vārdu, kas nesaistīti grāmatā parādās trīs reizes un var nedaudz mulsināt lasītāju.
Darbu lasot, ir arī uzskatāmi redzams tas, ka rakstnieku prasmes krietni atšķiras un daži no tiem ir ievērojami spējīgāki par citiem. Ja es varētu autoriem dot padomus, Ilzei Eņģelei es ieteiktu stāstā vairāk koncentrēties tieši uz kaķiem, Evijai Gulbei – izteikties saprotamāk un mazāk tēlaini, Sandrai Švarcai – piebremzēt, nebērt notikumus kā pupas un sniegt tiem kontekstu, nevis bāzt stāstā pēkšņus un nepārtrauktus pavērsienus, Olitai Tidomanei – mazāk vilkt sakāmo garumā, Ramonai Indriksonei – veidot reālistiskākus tēlus, Zanei Zustai – nedaudz vairāk paskaidrot nobeigumu, Maijai Pohodņevai – rakstīt par kaķi, jo šajā stāstā tas nepildīja gandrīz nekādu funkciju, un Kristīnei ilziņai – rakstīt labākas stāsta beigas un nenocirst tekstu kā ar nazi.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Fakti par kaķiem:
1. Kaķi pavada aptuveni septiņdesmit procentus savas dzīves guļot.
2. Vecākais zināmais kaķis nodzīvoja 38 gadus.
3. Par spīti nelielajam augumam, kaķi var aizlēkt vairāk nekā divus metrus uz priekšu, aptuveni astoņas reizes pārsniedzot savu garumu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Cilvēka bērns

Jānis Klīdzējs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Latviešu literatūras klasikā, grāmatā “Cilvēka bērns”, tās autors Jānis Klīdzējs ir sniedzis neatkārtojamu ieskatu gan lauku zēna dzīvē valsts pirmsākumos, gan cilvēka dabā. Boņa tēls ir perfekti veidots, lai caur tā acīm varētu novērot gan darbību un dzīves ainas, gan cilvēka morālo un garīgo izaugsmi, un, neraugoties uz to, ka stāsta darbība norisinās pirms gandrīz apaļiem simts gadiem, tajā aprakstītās tēmas joprojām katra latvieša sirdij ir tuvas un pazīstamas, jo vienkāršā bērna dzīve laukos ir iesakņojusies pašos valsts kultūras pamatos.
Manuprāt, notikumu temps ir gandrīz ideāls mierīgai lasīšanas pauzei un, par spīti tam, ka daži apraksti ir nedaudz par garu, autors ļoti reti izplūst liekvārdībā. Jāatzīst gan, ka šis dzīves aprakstu, filozofijas, reliģijas un cilvēku attiecību maisījums dažiem lasītājiem, it sevišķi bērniem, var likties nogurdinošs, un tas nav paredzēts asa sižeta stāstu cienītājiem.
Ja es varētu šajā grāmatā ko mainīt, tad es, iespējams, apcirptu un padarītu nedaudz skaidrākas vien dažas daļas, kas mūsdienu lasītājam var šķist nesaprotamas, bet ņemot vērā laika periodu, kad stāsts tapis, tas pārsteidzošā kārtā lielākoties saglabājies itin viegli uztverams.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Fakti par zirgiem (grāmatā parādās zirgs Cikcers):
1. Zirgi var gulēt gan stāvus, gan apgūlušies uz zemes.
2. Teiciens "dāvinātam zirgam zobos neskatās" cēlies no tā, ka pēc zirgu zobiem iespējams noteikt to vecumu.
3. Zirgu gremošanas sistēmas dēļ tie nespēj vemt vai atraugāties.

3. uzdevums. Grāmata - kino!