Marta Lagzdiņa

13 gadi, Grobiņa

Sveiki! Mani sauc Marta. Brīvajā laikā man patīk dejot, pavadīt laiku ar draugiem un ģimeni, ceļot, lasīt un spēlēties ar manu sunīti. Šogad svinu 5 gadu jubileju dalībai Lasīšanas Stafetē.

Iesniegtās recenzijas

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grafiskais romāns ‘’Starp pelēkiem toņiem’’ ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts, kurš veidots pēc tāda paša nosaukuma Rūtas Šepetis romāna. Pirms daudziem gadiem, kad pastāvēja padomju savienība, tūkstošiem latviešu, igauņu un lietuviešu izsūtīja uz skarbo, auksto Sibīriju. Daudzas ģimenes tika izšķirtas, cilvēkus uzskatīja par noziedzniekiem, nošāva, nosūtīja dzīvot necilvēcīgos apstākļos. 1941. gada 14.jūnijā arī Līna, viņas brālis Jons un mamma tiek aizvesti. Sākas viņu cīņa par izdzīvošanu. Romānu ir smagi lasīt, jo tik daudz cietsirdības, traģisku stāstu, nežēlības. Mani pārsteidza romānā minētais fakts, ka krievu zaldāti, saukti par čekistiem, gaidīja pat pie slimnīcas cilvēkus, kas bija izsūtāmo sarakstā, lai gan viņi bija vai nu ļoti slimi, vai nu vāji. Romānā attēlots arī cilvēcības trūkums, piemēram, ainā, kur mazais, nesen piedzimušais zīdainītis nomirst un viņa māti Onu par sērošanu nošāva. Lai gan romānā ir daudz traģēdiju un nāves, ir arī ļoti skaisti notikumi, piemēram, Līnas un Andrju mīlestība, savstarpējās rūpes vienam par otru un palīdzība. Vēl īpašāku romānu padara fakts, ka romāna galvenie varoņi ir reālas personas, Līnas mazais brālītis Jons ir autores tēvs.
Kad lasīju romānu, šķita, ka skatos mēmo kino, šo sajūtu radīja Deiva Kopkas zīmējumi. Es noteikti ieteiktu izlasīt šo grāmatu, jo tā atgādina par svarīgo dzīvē, ļauj mums rīkoties tā, lai nākotnē kas tāds neatkārtotos. Un var uzzināt vairāk nekā vēstures stundā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

3 interesanti fakti par lapsām:
1. Lapsas ir lieliskas sportistes. Tās spēj aizlēkt 5 metru tālumā un palēkties pat 2 metru augstumā, kā arī skriet ar ātrumu 5 kilometri stundā. (Lielais Dabas Ceļvedis bērniem. Madris, 2007. 23.lpp.)
2. Savstarpējai komunikācijai lapsas izmanto ‘’sejas’’ izteiksmes, balsi, kā arī smaržu signālus. ( G.Kampe-Pērsone. Latvijas zīdītāji. Pilnīgs sugu apskats. Zvaigzne ABC, 2017. 116. lpp.)
3. Lapsa var izlīst caur ļoti mazu atvērumu, piemēram, sētas spraugu, kas nav lielāka par puslitra burkas vāciņu. Tas iespējams tādēļ, ka lapsas platākā ķermeņa daļa ir tās šaurā, smailā galva. (H.Hāgs.Kā dzīvē. Meža dzīvnieki. Zvaigzne ABC, 2023. 21. lpp.)

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Meitene, vārdā Vilo

Sabīne Bolmane

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sabīnes Bolmanes grāmata ‘’Meitene, vārdā Vilo’’ ir stāsts par meiteni, kura manto mežu un iespēju iegūt burvju spējas. Vilo ir parasta 10 gadus veca meitene, taču pēc tantes Alvīnas nāves viņas tētis saņem mantojumā tantes māju, bet Vilo - mežu un burvju spējas. Sākumā Vilo izturas ļoti skeptiski, bet tad ir gatava kļūt par raganiņu. Tomēr tas nebūt nav tik viegli, jo jāatrod vēl trīs citas meitenes. Tā aizsākas piedzīvojumi, kuros ir gan nodevība un mantkārība, gan patiesa draudzība, pagātnes noslēpumi un maģija. Ievēroju, ka arī mežs aktīvi piedalās, laipni sagaidot labus cilvēkus. Personas ar ļauniem nolūkiem drīz ir spiestas doties prom. Līdzīgi kā grāmatās par Hariju Poteru, arī šeit katrai raganiņai ir savs dzīvnieciņš, bet tam papildus katra raganiņa pārvalda savu stihiju - zemi, ūdeni, gaisu vai uguni. Manuprāt sirsnīgs un būtisks ir iemesls, kāpēc tieši šīs meitenes. Vilo tanti, Valentīnas vecmāmiņu, Grietiņas tanti un Lotiņas vecmāmiņu vienoja draudzība, viņas bija burves. Tagad to turpina meitenes. Pirmais mazo raganiņu uzdevums ir nosargāt mežu. Interesants ir visu sarežģījumu (nepieciešamība pēc naudas, lai nomaksātu nodokļus un sakoptu mežu, būvnieku vēlme nopirkt) atrisinājums, taču man likās, ka pārāk vienkāršs un ātrs. Varbūt tas tāpēc, ka vēl gribējās uzkavēties mazo raganiņu maģiskajā pasaulē, kuru pavisam reālu "uzbur" Simonas Čekarelli skaistās ilustrācijas. Ja Tev patīk maģija, noslēpumi, piedzīvojumi un daba, šī grāmata būs īstā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

3 interesanti fakti par briedi (viņu meitenes reiz satika mežā):
1. Redze briežiem nav sevišķi labi attīstīta. Tomēr briežu acis īpaši jutīgi uztver kustību - tie spēj pamanīt vismazāko kustību 300 m attālumā. (G.Kampe-Pērsone. Latvijas zīdītāji. Pilnīgs sugu apskats. Zvaigzne ABC, 2017. 168.lpp.)
2. Pēc tēviņa balss tembra citi tēviņi spēj noteikt pretinieka izmērus pat no attāluma.(G.Kampe-Pērsone. Latvijas zīdītāji. Pilnīgs sugu apskats. Zvaigzne ABC, 2017. 168.lpp.)
3. Antīkajā pasaulē briedi uzskatīja par indīgo čūsku ienaidnieku, briežāda bija amulets pret čūskas kodienu, un pulverī saberzti brieža ragi aizsargāja labības sējumus pret ļaunu burvestību.( Lielā simbolu enciklopēdija. Jumava, 2000. 81.lpp)

3. uzdevums. Grāmata - kino!