Elīza Balčūne

15 gadi, Rēzekne

Esmu 15 gadu veca jauniete. Man patīk pavadīt laiku komfortā zonā ar draugiem, ģimeni, bet protams arī lasīt grāmatas. Lasot man galvā izveidojas tāda kā attēlu pasaule un tā ir burvīga sajūta! Kā arī man patīk forši izkustēties!

Iesniegtās recenzijas

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grāmata bija skumja, bet skaista un patiesa. Cerība, ka stereotipi cilvēkos izsīksts, toties nenotiek. Grāmatā atklāja patiesu mūsu sabiedrības atspoguļojumu kā izturas pret čigāniem, bērnu nama bērniem. Grāmatas varone Sanna ir bārene un ceņšas atrast vietu pasaulē, pielāgoties publikai un neizcelt no kurienes viņa nāk. Tāpēc Sanna sāk dzert, smēķēt, jo viņai likās tādā gadījumā viņa iederas. Tas arī parāda kā cilvēki var ietekmēt viens otru un novest pa sliktāko ceļu. Meitene savu vietu atrada Rīgā pie cita bāreņu puiša. Viņa iemīlas un tā ir skaistā puse, ko grāmata rāda. Meitene uzzinot puiša situāciju nenobīstās, bet gan atbalsta un jūt, ka var palīdzēt. Grāmatā stāsts turpinās par Sannas meitu Liu. “Vārna” bija viņas iesauka skaistu, tumšu matu un acu, ādas dēļ, jo meitene guva savu izskatu no tēva puses un visi viņu uzskatīja par neko vairāk kā čigānieti, bet vārnas ir gudri putni! Esot sabiedrībā, kur tevi uztver savādāk ir grūti, viņa bija apmulsusi, satraukta. Cilvēkā ir iedzīvojies bara instingts, kāds iesāk pazemot, citi atkārto. Liai pašai bija jāmācās sevi aizstāvēt un koncentrēties uz svarīgo. Sannai nomirstot citi juta sāpes un bēdas. Grāmatā rāda, ka dzīvē var notikt kaut kas negaidīts. Sanna nezināja kam viņa ziedoja sirdi, bet noteikti cerēja, ka laipnam cilvēkam. Kaut cita cilvēka sirds pukst tavā ķermenī, tavas smadzenes ir noteicējas cik tu būsi labs cilvēks. Autore stāsta, ka ir jāpieņem cilvēki kādi viņi ir, jārespektē un jāciena, dots devējam atdodas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatā Puisis baroja un rūpējās par baložiem. Baloži simbolizē mieru, mīlestību, cerību, uzticību un rūpējoties par baložiem viņš sajuta arī šādas emocijas pret savu ģimeni, iepazīstot pats sevi un samierinoties kāds viņš ir. Tāpēc es izvēlējos atrast interesantus faktus par baložiem.
1. Baloži izcili orientējas apkārtnē. Viņi spēj atrast ceļu mājās no lieliem attālumiem, izmantojot Zemes magnētisko lauku, saules stāvokli un pat zemfrekvences skaņas viļņus. Viņi var nolidot ļoti lielus attālumus, pat vairāk kā 100km dienā.
2. Baložiem lielisko atmiņu. Pētījumi ir pierādījuši, ka viņi var atpazīt dažādus attēlus un pat atcerēties cilvēku sejas. Kā arī ir izpētīts, ka baloži var izprast skaitļu secības un veikt pat vieglu matemātikas uzdevumu.
3. Pilsētas baloži ir ļoti labi pielāgojušies dzīvei cilvēku vidū. Viņi izmanto cilvēku radītās struktūras un atkritumus kā barības avotus, kas ļauj viņiem veiksmīgi izdzīvot un vairoties, toties baloži arī sajūt draudus un ātri aizdoties uz drošu vietu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Triloģijas "Laika čūskas pavēlniece" I grāmata "Pavediens"

Dina Zoldnere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sākot lasīt grāmatu, es uzreiz vēlējos paslavēt grāmatas autori, jo viņai ir izcili izdevies uzburt manā galvā pasakainas gleznas! Apstāties lasīt bija ļoti grūti, jo katrā nākamajā nodaļā tika kaut kas atklāts. Man ļoti patika, ka autores izveidotā pasaule un tās varoņi, viņu domas, sajūtas bija tik sīki, konkrēti, uzsvērtas un aprakstītas. Sastopoties ar varoņiem man likās, ka es viņus jau pazīstu un viņi man ir tuvi draugi, jo bija skaidri izteikta viņu personība un domu gājiens. Bija aprakstīti viedokļi un domas par citiem, tas parāda, cik mēs esam dažādi. Tika attēlota izcelšanās, slēpšanās vai arī izlikšanās citā un pavisam jaunā vidē. Grāmatā arī tika “ievīta” vēsture, evolūcijas attīstība un ticība augstākiem spēkiem. Tas uzreiz padarīja grāmatu daudz interesantāku un lika apdomāt izlasīto. Lasot vienā posmā varēja sajust ciešu emocionālo saikni, mīlestību starp diviem varoņiem. Grāmatā tika parādīts, ka mīlestība ir tik stipra un tu esi gatavs darīt jebko, lai būtu kopā ar savu mīļoto. Viena no galvenajām grāmatas domām stāstīja, ka, izliekoties par citu personu un nestāstot patiesību, var iekulties daudzās nepatikšanās, kaut ko neatgriezeniski izmainīt un nodarīt pāri citiem. Satraukums, pārdomas, bailes, nožēla ir visas tās emocijas, ko arī mēs sajūtam un grāmatā tika parādīts, kā varoņi tiek ar tām galā. Vēl svarīga grāmatas pamācība ir, ka nevar vientiesīgi uzticēties visiem un vajag mēģināt izprast cita cilvēka rīcību un uzticību viņam. Katram ir savs noslēpums!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Es izvēlējos dzīvnieku – vērsis. Vērsis var būt gan kā simbols zodiaka zīmēm, apzīmējums un ir visādi nostāsti par to, bet tieši sakot, dzīvnieks. Grāmatā tas tika pieminēts vieglatlētikas sacensībās, bet arī kā monstrs.
1. Ar vēršu palīdzību medicīnā un zinātniskajos, bioloģiskajos pētījumos ir izpētīta gremošanas sistēma - atgremotāji (4 kuņģi). Kā arī iegūta informācija, ka viņu ragi palīdz dzīvniekam regulēt ķermeņa temperatūru. Arī vērsis ir ļoti jūtīgs pret skaņām un vibrācijām, tas palīdzēja arī saprast atšķirības ar cilvēka ausi.
2. Vēsturē un mazāk attīstītās valstīs, vērši tiek izmantoti kā darba dzīvnieki lauksaimniecībā. Tos izmanto aršanai, smagumu vilkšanai un transportēšanai. Kā arī vērši tiek izmantoti gaļas, piena ražošanā un no viņu ādas tiek arī pagatavoti priekšmeti, drēbes.
3. Dažās kultūrās vērši tiek izmantoti tradicionālos pasākumos, rituālos un svētkos. Nesenajā Džallikattu pasākumā Tamilnādu štata Viralimalai, Indijā, piedalījās 1,353 vērši, kas uzstādīja jaunu Ginesa rekordu par lielāko vēršu skaitu sacensībās. Katra šķirne ir piemērota noteiktiem sporta veidiem. Vēršu izvēle sportā balstās uz to izturību, spēku, ātrumu un arī agresivitāti.

3. uzdevums. Grāmata - kino!