Ralfs Atis Terehovs

12 gadi, Salaspils

Arī šogad nolēmu piedalīties Lasīšanas stafetē, jo izlasīt kādu labu grāmatu vienmēr ir aizraujoši, bet vasaras brīvlaiks tam ir īpaši piemērots. Spēlēju ģitāru un basketbolu. Pateicoties Zvaigzne ABC lasīšanas veicināšanas konkursam, piepildīju mazu sapni un nu jau gadu rūpējos par amadīniem, tie man ir veseli trīs. Brīvajos brīžos aizraujos ar datorgrafiku un sapņoju par portatīvā datora iegādi.

Iesniegtās recenzijas

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Tā kā ar aizrautību izlasīju grāmatu "SUŅU STĀSTI", pat nešaubījos, ka turpināšu lasīt otro grāmatu. Šoreiz tā ir par kaķiem - par viņu dzīves ceļu, domām un sajūtām. Ne katrs kaķis ir mīlēts un aizstāvēts. Piemēram, sargam nepatīk kaķi ar dažiem traucējumiem, tomēr tie izrādās ļoti attapīgi un gudri. Daži atrod pajumti, kaut vai garāžu, bet tomēr tas ir jumts virs galvas. Daudziem kaķiem uzrodas arī blusas. Tā ir ļoti liela problēma! Pats esmu to sajutis un jūtu līdzi visiem, kuriem nācies saskarties ar šo ārkārtīgi veiklo kukaini, jo kādu vasaru, atgriežoties no laukiem, man līdzi atceļoja arī Blusa. Un tā koda! "Ganījām" to veselas 3 dienas. Bet - skumji Blusai, prieki man, jo noķērām! Urā! Tie, kuri to ir piedzīvojuši, sapratīs mani. Tomēr stāstā kaķītis sadraudzējas ar blusu un tā vairs nekoda viņam. Man arī jāapgūst tāda spēja! Bet kāds arī pazaudē saimnieku, cits darījis pāri, bet kāds izturas tik laipni, ka nevar dzīvnieciņam iedomāties labāku dzīvi. Bet šī dzīve agri vai vēlu beidzas. Kaķis tiek pie jauna saimnieka vai arī paliek bez tā. Ja man būtu kaķis, viņam nekad nekā netrūktu - ne ēdiena, ne dzēriena un pat ne apskāviena. Šī grāmata māca, ka ir jānovērtē viss, kaut vai tikai nieciņš - tas ir kaut kas. Un, ja redzi kādu nelaimē - palīdzi! Ja tiktu izdota nākamā stāstu grāmata, es labprāt vēlētos nedaudz vairāk melnbaltās ilustrācijas. Ieteiktu lasīt no 12 gadiem, jo dažiem var palikt garlaicīgi un grāmata paliks neizlasīta. Lai piedzīvojumiem bagāta lasīšana!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Tā gribējās uzrakstīt informāciju par blusas Trūdijas māsām:
1. Blusas atlec līdz pat 250 reizēm tālāk par sava ķermeņa garumu un lec pat 600 reizes stundā.
2. Blusas spārakmeņojumi atrodami jau krīta periodā, kas nozīmē, ka blusas jau pastāvējušas 100 miljoniem gadu.
3. Blusas vidējais dzīves ilgums ir 3 mēneši, un tā var kost 400 reizes dienā. Tātad, ja dzīvniekam ir tikai 10 blusas, tad tie ir 4000 kodumi dienā. (Tas tiešām ir nežēlīgi! Brrr!) Ja blusa nedzīvo dzīvnieka kažokā un nekur citur arī neuzsūc asinis, viņa var izdzīvot pat līdz 100 dienām.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Sanna ir meitene, kura uzturas bērnu namā jau krietnu laiku. Meitenei aprit 14 gadi un viņa nolemj doties uz Rīgu mācīties. Kopmītnēs Sanna iepazīstas ar 2 meitenēm - Anci un Terēzi. Pēc kāda laika viņa izlemj tomēr pamest skolu un satiek paziņu no bērnunama. Tas ir Andrejs, un viņš piedāvā Sannai palikt savās mājās. Pēc dažiem mēnešiem viņiem piedzimst meitiņa, kuru nosauc par Liu. Drīz Lia sāk iet skolā. Tur viņu apsaukā par "čīčeni" un "vārnu", "džakeni", "melleni" un par ko tik vēl ne. Visvairāk Liai nepatīk un aizvaino tas, ka viņu sauc par vārnu. Bet Sanna paskaidro, ka tas nemaz nav slikti - vārnas ir ļoti gudras. Un es tam piekrītu, jo, barojot putniņus, esmu novērojis, ka vārna reti kad uzreiz apēd maizes gabaliņu, bet gan cenšas to paslēpt. Tā aizrāvos to vērojot! Lia pieaug, dzīvo kopā ar tēti un ar kaimiņieni Ritas tanti. Izrādās, ka Andrejam ir arī radinieki, un visi kopā iepazīstas, kā arī viens otram palīdz, kaut gan dzīvo ļoti tālu viens no otra. Dažās vietās, lasot grāmatu, kļuva skumji, jo tika aizvainoti grāmatas varoņi. Zinu, kā tas ir, tāpēc jutu līdzi, jo lasītais lika aizdomāties par savu ikdienu skolā. Guvu atziņu, ka ir jānovērtē, ka tev ir mājas un mīloša ģimene, ka grūtā brīdī droši var izsūdzēt savas bēdas, ka vienmēr mani sapratīs un samīļos. Grāmatā nebija ilustrācijas, tāpēc varoņus iztēlojos savās fantāzijās. Ieteiktu lasītājiem, kuri ir sasnieguši 10-11 gadu vecumu. Lai laba lasīšana! Un aizdomājieties par to, kas Jums katram ir dots!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vārnas – intelektuāļi un kriminālie ģēniji:
1. Vārnas ir gudrākas par šimpanzi. Starp citu, proporcijas starp smadzenēm un ķermeni vārnai ir tādas pašas kā cilvēkam un delfīnam.
2. Vārnas dara daudz citas interesantas lietas, piemēram, viņas ievēro ceļu satiksmes noteikumus. (Tiešām, jo esmu vienu reizi redzējis, kā vārna šķērso gājēju pāreju. Sakritība?)
3. Vārnas iegaumē miskastes vedēja grafikus.
Un vēl vēlos apstiprināt, ka vārna ar maniakālu neatlaidību regulāri izseko vienu un to pašu upuri, jo laikā, kad vēl gāju bērnudārzā, vienā no liepām ligzdā bija jau izšķīlušies 2 mazuļi, kuri neveikli lēkāja pa mūsu rotaļu vilcieniņu. Un viens no darbiniekiem gribēja tos padzīt tālāk. Tā bija kļūda! Milzīga! Un šajā brīdī vārna, aizstāvot mazuļus, ieņēma draudošu pozu, sāk skaļi ķērkt, knābt zarus, lidoja virsū un tā darīja ilgu laiku, līdzko viņš ienāca teritorijā.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Latviešu rakstnieku suņu stāsti

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Šī grāmata ir par suņiem. Vieni no maniem mīļākajiem dzīvniekiem. Autori ir aprakstījuši suņu dzīvi un viņu stāstus. Katram sunim ir atsevišķs stāsts. Kāds ir pazaudējis saimnieku un mājas, kādam saimnieki visu laiku saka: " Nē un nē!", kas sunīti ļoti kaitina, kāds izglābj saimniekus no briesmīga lāča, kurš grib visus saplosīt. Suņi vienmēr ir bijuši cilvēkam labi draugi un palīgi, tomēr ne visi to novērtē. Kāds pamet suni ceļa malā un par to neliekas ne zinis. Un vienmēr mums ir jāatceras, ka, ja tev ir suns, tas ir atkarīgs tikai no tevis. Tu viņu mācīsi klausīt komandas, atnest kādu mantiņu un iemācīsi iet tikai pie savas bļodiņas. Ar laiku viņš sāks klausīt un sagādās tev daudz prieka. Vienmēr patīk lasīt grāmatas par notikumiem un piedzīvojumiem, kas saistīti ar suņiem. Ieteiktu vienaudžiem un arī cita vecuma bērniem, kuri ir sajūsmā par suņiem un arī tiem, kuri tikai iepazīst šos brīnumainos dzīvniekus. Un esmu pārliecināts, ja tiktu uzņemta filma pēc šīs grāmatas motīviem, tā tiešām varētu aizraut daudzus gan lielus, gan mazus skatītājus. Lai izdodas!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Aizraujoši fakti par suni:
1. Mitrs deguns sunim nepieciešams, lai noteiktu virzienu, no kura nāk smarža.
2. Suņi saprot līdz 250 vārdiem un žestiem. Prot skaitīt līdz pieci.
3. Suņu ķepas smaržo pēc popkorna. Galvenais iemesls veidam, kā rodas šis aromāts, līdz galam vēl nav zināms. Zinātnieki uzskata, ka pie vainas ir baktērijas, kas dzīvo uz dzīvnieka ķepām un kurām piemīt šī smarža. Tā kā suņiem sviedri izdalās tieši caur ķepām un tie regulāri tās laiza, kā arī staigā pa dažādām virsmām dažādos laika apstākļos, suņu ķepas ir šīm baktērijām ļoti labvēlīga vide.

3. uzdevums. Grāmata - kino!