Agate Anufrijeva

13 gadi, Skrīveri

Man vienmēr ir ļoti paticis lasīt. Es lasu katru vakaru, tam vienmēr atvēlu laiku, lai gan lasīšanu ir grūti salāgot ar mācībām. Rudenī mācīšos nu jau 8. klasē un vakarus lielākoties pavadu mūzikas skolas stundās, tādēļ vasara ir, manuprāt, ļoti jauks laiks, kad atpūsties, lasot grāmatas. It īpaši mani piesaista fantāzijas grāmtas, piemēram, "Klanu kaķi" un "Harijs Poters", taču man patīk arī emocijām pildīti stāsti par parastu ikdienas dzīvi vai kaut ko ikdienišķu ("Garkājtētiņš", "Džeina no Lākturkalna"), arī grāmtas par laiku, kad mana mamma un ome bija mazas meitenes ("Kadrija", "Par mūsu sētas bērniem, indiāņiem un melno kaķi").

Iesniegtās recenzijas

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Bieži ir grāmatas, kurās daudz ko var paredzēt un jau zināt, kas notiks tālāk. Taču šī grāmata tāda nebija. Kurpjuvīra darbības bija diezgan neparedzētas. Piemēram reize, kad viņš nebrauca ar vilcienu, bet gan izsauca taksometru. Arī gadījums, kad Pauls iedomājās par to, ka Kurpjuvīra adrese ir Kurpju iela 3 un dzīvoklis 13, nevis 9 kā bija rakstīts uz kastes. Stāsts bija ļoti interesants un pilns ar dīvainiem notikumiem. Man ļoti patika stāsta tēli. Tie bija izveidoti ļoti dīvaini, bet jautri un, manuprāt, šis bija viens no lielākajiem iemesliem, kādēļ grāmata bija tik jauka un man ļoti patika. Arī īpatnējie notikumi radīja īpašu un smieklīgu atmosfēru. Bija arī ļoti viegli iztēloties notikumus un izjust varoņu sajūtas.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vārnas ir ļoti gudri un viltīgi dzīvnieki. Pastāv ļoti interesants fakts par vārnu gudrību – tās izmanto īpaši gudrus veidus pārtikas iegūšanai. Ir pat uzņemts video kā Amerikas vārna pati ķer zivi. Taču viltīgākais ir tas, ka tā izmanto pat maizes gabaliņu, kas zivi pievilina pavisam tuvu klāt. Vēlviena vārnu gudrība atklājas dažādu lietu izmantošanā. Jaunkaledonijas vārnas mēdz izmantot zarus un citas augu daļas, lai ķertu kukaiņus.
Cilvēku pasaulē ir netikai dažādas valodas, bet arī dialekti. Ir pierādījies ka arī vārnām savā valodā ir dažādi dialekti jeb dažādi veidi to ierastajam “krā” saucienam. Kad kāda vārna pievienojas jaunam baram, tā cenšas attēlot bara vadoņa saucienu. Bet barā vārnas sasaucas vienā dialektā.
Vārnu gudrība patiešām ir ļoti interesanta un lai gan cilvēkiem tās ļoti bieži nepatīk, tās var izdarīt daudz ko tādu, par ko cilvēki neiedomātos, jo domātu, ka vārnas nav tik gudras.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Triloģijas "Laika čūskas pavēlniece" I grāmata "Pavediens"

Dina Zoldnere

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Kad izvēlējos šo grāmatu, mani piesaistīja tās nosaukums “Laika čūskas pavēlniece”. Tas izklausījās tik aizraujoši! Kad sāku lasīt, stāsts sāka liekties parasts un diezgan garlaicīgs, taču lai arī cik ļoti man patiktu vai nepatiktu šī grāmata, stāstam bija maģiskas spējas, jo tas spēja mani ievilkt notiekošajā arī tad, kad negribēju lasīt.
Kopumā man grāmatā ļoti patika Dorotejas loģiskā domāšana, jo viņa vēsturē notiekošo sasaistīja ar vēstures stundās dzirdēto. Biju stāstā ļoti iedzīvojusies un jutu, ka jebkurā brīdī Doroteja var aizlidot atpakaļ Tutas piemājas dārzā, un, visu laiku šo notikumu gaidot, tas notika, manuprāt, visnegaidītākajā momentā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grifi ir ļoti mistiskas un skaistas mītiskās būtnes. Tie radušies Senajā Mezopotāmijā un Ēģiptē ap 3300 gadiem p.m.ē. Mūsdienās pastāv dažādi uzskati, par šo radību vārda celšanos. Viens no tiem ir tāds, ka vārds “grifs” cēlies no grieķu valodas vārda ‘gryps’, kas tulkojumā nozīmē “izliekts” vai “līks” un apzīmē radības izskatu. Taču cilvēki no Persijas uzskata, ka grifi cēlušies no persiešu vārda ‘giriften’, kas nozīmē “saķert” un apzīmē grifu spēcīgo ķetnu tvērienu.
Leģendās grifi tiek apzīmēti kā skaisti, spēcīgi un tos mēdz dēvēt arī par dabiskā skaistuma, turības un uzplaukuma aizstāvjiem. Tie arī nes svētību.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Lauras Vinogradovas garstāsts “Vārnas” ir ļoti skumjš un sāpju pilns. Sannas liktenis bija, manuprāt, pārāk traģisks, ir pārāk grūti ko tādu lasīt un iztēloties. Arī Sannas dzīve šķita tik īsa, tāpēc pārāk grūti uztverama. Turpretī lasīt par Lias augšanu un pieaugušā dzīvi bija ļoti patīkama, ja neskaita tās reizes, kad Lia izjuta sāpes un ilgas pēc mammas. Bija interesanti lasīt par Lias sajūtām par savu tautību un par to kā viņas izskatu uztvēra meitenes klasesbiedri. Manuprāt, svarīgākais tajā bija tas, ka Lia saprata - viņai patīk būt čigānietei, un viņa ir lepna par savu tautību.
Man valoda grāmatā bija diezgan viegli uztverama, un izmantotie žargoni ļāva vieglāk un reālistiskāk iztēloties notiekošo, sajust apkārtējo atmosfēru. Kopumā man šī grāmata ļoti patika, jo tā ļāva izdzīvot visdažādākās sajūtas – no bezcerības un skumjām līdz priekam un patiesai laimei.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man visinteresantākais no visiem grāmatā aprakstītajiem dzīvniekiem šķita balodis. Esmu ievērojusi, ka baloži vispār dažādās grāmatās un multfilmās tiek visai bieži pieminēti.
Runājot par faktiem, nebiju dzirdējusi un pat iedomāties nevarēju, ka baloži varētu būt labi palīgi kara dienestos. Tiem piemīt atbilstošas spējas, piemēram, laba navigācija, tie labi orientējas jebkādā vidē. Baloži kara apstākļos pat spēja glābt cilvēku dzīvības, ziņojot par briesmām!
Baložiem piemīt spēja dzirdēt frekvences, kuras cilvēkiem nav saklausāmas. Un tas viņiem ļauj sadzirdēt krietni ātrāk par meteorologiem to, ka, piemēram, tuvojas vulkāna izvirdums vai vētra.
Šie putni var palīdzēt arī ārstiem, it īpaši onkoloģijas pacientu nodaļā, jo spēj noteikt to, ja persona ir saslimusi ar vēzi.
Mani ļoti pārsteidza fakts, ka baloži spēj atpazīt paši sevi, piemēram, fotogrāfijās vai spogulī, jo lielākā daļa putnu to nevar.

3. uzdevums. Grāmata - kino!