Reinis Zvirgzdiņš

12 gadi, Rīga

Sveiki, mani sauc Reinis Zvirgzdiņš. Man ļoti patīk grāmatas, it īpaši klasiskās grāmatas. Mani mīļākie rakstnieki ir Rūdolfs Blaumanis un Kurts Vonegūts. Brīvajā laikā es mēdzu rakstīt prozu un dzeju. Lūk Vēl pāris lietas par mani. Man patīk: Marilyn Manson, Āzijas ēdiens, kapibaras, smagais metāls man nepatīk: zivis, popmūzika (vismaz liela popmūzikas daļa) un cilvēki, kas nesaprot jokus.

Iesniegtās recenzijas

Vārnas

Laura Vinogradova

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Es cerēju atrast grāmatu par vārnu bioloģiju. Izrādās ka tas šeit NETIEK aprakstīts :(.
IZRĀDĀS šis ir stāsts par rasismu,bāreņiem un kā pieņemt sevi kad citi to nedara.

Man tiešām nav daudz ko rakstīt. Grāmata ir īsa un laba. Autore raksta smuki! Stāsts arī diezgan foršs negaidīju ka Sanna tā vidū NOMIRS. Man patiesībā labāk būtu paticis ja Sannas stāsts tiktu izvests līdz galam nevis nobeigts diezgan slinkā veidā pa vidu. Galu galā ar Sannu tiek pavadīta lielākā daļa grāmatas un viņa ir mazliet interesantāks tēls nekā Lia. Man liekas būtu bijis interesantāk skatīties kā Sanna un Andrejs (divi tēli kuriem lielāko bērnības daļu nebija mīloši vecāki) mēģinātu uzaudzināt savu meitu nekā Sannas stāstu taču nekas. Grāmata joprojām bija diezgan laba.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Vārnas! Pēc tām ir dots grāmatas nosaukums. Tās arī dažbrīd parādās grāmatā.
Lūk trīs būtiskas lietas par vārnām!

Vārnas var lidot ar ātrumu 30-60 km Stundā!!
Latvijā maksimālais atļautais Braukšanas ātrums (ārpus apdzīvotām vietām) ir apmēram 100 km stundā. Par laimi vārnas nespēj to pārsniegt, tāpēc neviena vārna vēl nav par to ielikta cietumā.

2.Lielam dauzumam vārnu angliski ir interesants nosaukums

Ja kāds Latvijā redzēt lielu vārnu baru viņš teiktu ''Tas ir liels vārnu bars.'' taču ja kāds anglis to teiktu viņš teiktu ''that is a big murder'' Jā patiesi murder angliski nozīmē vārnu bars taču tas arī angliski nozīmē..slepkavība! Jo redzat vārnas mēdz ēst mirušus cilvēkus ja tos redz. Senlaikos kad notika daudzi kari kur daudzi nomira apkārtnē bieži bija vārnas kas ēda līķus un kad noziedzniekus pakāra uz karātavām vārnas arī viņus apēda. Šīs abas lietas cilvēkiem saistās ar nāvi. Tāpēc viņi nolēma angliski saukt daudzus vārnas par ''slepkavību''

3.Kad kāda vārna no vārnu grupas nomirst, vārnas tur sava veida ''bēres.

tajās gan nav priestera. Vārnas tajās knābā mirušo un arī dzen prom jebkādas citas būtnes kas vēlas mirušo apēst.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Spoguļpuse. Patraka pasaka

Artūrs Bērziņš

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Man tīri labi patīk Hardija lediņa, Jura buiko un pārējo nsrd dalībnieku daiļrade. Viņi taisīja filmas,mūziku un pat GRĀMATAS!! Hardija Lediņa un Jura buiko dzejolis ciku ‘’caku caurā tumba’’ pat tika pārveidots par biku-buku. Lai nu kā Artūrs Bērziņš tāpat kā viņi ir multimākslinieks, viņš taisa gan mākslu, gan litertūru gan mūziku. Tapēc es biju diezgan ieintresēts šajā grāmatā.
Ir diezgan sarežģīti šo grāmatu raksturot. Tā nav īsti pieaugušajiem, nav arī īsti bērniem ir filizofiska bet arī ļoti vienkārša, Notiek dziļā fantāzijā (kur burti var ielidot citās būtnēs) bet arī realitātē (kur eksistē Ibsens). To nevar īsti salīdzināt ar neko citu ko esmu lasījis. Tā ir ļoti dīvaina. ‘’Partraka pasaka’’ ir labs raksturojums. Man personīgi ļoti patika. Artūrs Bērziņš tā spēlējas ar valodu un realitāti. liekas ka ir dziļāka nozīme bet arī, Ka nav nozīmes nemaz. Ilustrācijas man arī liekas labas bet savādas, mākslinieks protams ir pats Artūrs Bērziņš. Piemēram vienā brīdī viņš uzzīmēja matu, to tēlu kurš parādās grāmatā. Man visu laiku mats likās kā liels dzīvs nu..MATS! Bet izrādās ka tas ir parasts cilvēks! tikai viņam uz galvas ir ļoti spici, gari un milzīgi mati. Es tiešām nezinu ko teikt par šo grāmatu, tā ir tik savāda un es teiktu runā pati par sevi. Varu piebilst tikai ka tā ir tiešām lieliska grāmata kur viss ir diezgan negaidīts un neparadzams. Man it īpaši patika daļa ar andalūzijas suni (kurš ir kaķis) un daļa kurā dibens nozog S no lapsas lai kļūtu par Ibsenu,gudri!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Grāmatas galvenā varone ir Lapsa taču lieta ir tā ka viņa jau stāsta sākumā ir lapa un stāsta beigās viņa ir plastmasa un tā arī mēs viņu nekas neredzam kā lapsu. Bet nu labi..detaļas nav svarīgas! Lūk pāris fakti par lapsām:

1.Lapsas agrāk tika medītas
Tā ir taisnība. Agrāk likās pilnībā normāli ar suņu palīdzību nežēlīgi medīt lapsas. Tas tolaik bija praktiski sports. Pat Amerikas pirmajam prezidentam Džordžam Vašingtonam ļoti patika to darīt. Par laimi anglija (kur tas bija vispopulārāk) tas tagad ir aizliegts. BET diemžēl Amerikā,Austrālijā,Kanādā un daudzās citās valstīs tas vēl ir atļauts!

2.Lapsas ēd praktiski visu

Jā. Lapsas ir visēdējas, viņām gan vislabāk garšo gaļa taču būtībā viņās ēd pilnībā jebko. Lai gan viņas nevar dzert kafiju (izņemot varbūt kādu kura lielākoties ir praktiski tikau putas). Tapēc diemžēl nav pārāk reālistiski lapsai atrasties ZVAIGZNE CAFE..

3. Lapsas patiesībā nav vilku lielākie ienaidnieki (un otrādi).

Daudzās pasakās vilki un lapsas tiek uzskatīti par milzu ienaidniekiem. Tā īsti nav taisnība. Pateisībā vilki var diezgan labi palīdzēt lapsām, jo vilki ienīst koijotus un ja apkārtnē ir vairāk vilki tad koijoti kļūst mazāk. Tākā koijotiem ļoti patīk medīt lapsas tad jo mazāk koijoti jo lapsām labāk un pateicoties vilkiem koijoti arī kļūst mazāk. Citādāk laspas un vilki sadzīvo puslīdz normāli un notiekti nevarētu teikt ka medī viens otru Vairāk nekā medī citas sugas.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Cilvēka bērns

Jānis Klīdzējs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

TĀTAD..
grāmatām (manuprāt) ir divas visbūtiskākās lietas kas pataisa tās labas. Var protams būt daudz vairāk taču galvenais ir-
1:Autors, kas nozīmē cik labi grāmata ir uzrakstīta

2:Stāsts, kas nozīmē cik laba ir sižeta līnija grāmatai

Pēc šiem divem kritērijiem es arī vērtēšu Jāņa Klīdzēja (1914-2000) romānu Cilvēka Bērns.

Autors:Manas domas ir sajauktas. No vienas puses daudz kas stilā likās garlaicīgs un neinteresants, it īpaši man nepatika pats sākums. (pirmās pāris lapas) tas likās slikti uzrakstīts un nepatīkams. Taču jo ilgāk lasīju jo vairāk man iepatikās. Piemēram dabas skati bija skaisti, dialogi labi. It īpaši man patika 163. lapa 2023 gada zvaigznes izdevumā. Kurā Boņs apraksta Aleksi, kā cilvēku ar koka kāju un vienu aci. Lai gan nav viņu nekad redzējis. Tas bija smieklīgi un es to pēc tam pasvītroju (ko es daru ļoti reti). Beigas ar Izidoru Akmini arī bija ļoti labi uzrakstītas un manuprāt bija vislabāk uzrakstītā daļa visā stāstā.

Stāsts: Manuprāt stāsts ir tīri jauks. Nekas tāds ļoti īpašs, taču nav arī slikts tādas patīkamas lauku dzīves ainas 20. gadsimta sākumā. Dažbrīd likās gan pārāk reliģiski un protams daudz tālaika cilvēku noskati uz dzīvi vairs nebūtu pieņemami mūsdienās. tas man ne pārāk patīk, taču ‘’Cilvēka bērns’’ galu galā ir reālistisks romāns un tādi bija cilvēku uzskati tajā laikā.

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Cilvēka bērnā parādās zirgs vārdā Cikcers. Iespējams viņa zvaigžņu stunda grāmatā ir aina kur prāvestam jāsacenšas ar viņu savā mašīnā. (prāvests iebrauc grāvī un zaudē!)
Tā nu pāris fakti par Cikcera sugasbrāļiem!

1
Policijas zirgiem ir bail no varavīksnēm:
Latvijā tas nav tik aktuāli, bet amerikā un citās valstīs LGBTQ+ kopienas pārstāvji mēdz likt uz ielām varavīksnes krāsas ielu pārejas. (kā zināms varavīksne ir LGBTQ+ kopienas simbols) taču ir viena problēma...ZIRGI!!! jo redzat zirgi redz krāsas stipri savādāk kā cilvēki. viņiem varbūt nav krāsu aklums, taču viņi noteikti neredz krāsas kā cilvēki. Tapēc ja viņi redz šo varavīksnes krāsu pāreju uz ielas, viņi uztver daudz dažādās krāsas un formas, kas viņiem liek uzskatīt šo pāreju par iespējams bīstami šķērsli un liek tam iet apkārt.

2
Zirgiem garšo alus:
Mazliet savādi bet patiesība. Ir pierādīts ka lielai daļai zirgu garšo alus. Visdrīzāk tapēc ka tajā ir mieži un apiņi, kuri līdzinās kviešiem ar kuriem baro zirgus. Ņemot vērā viņu izmēru zirgi arī nevar piedzerties. Lai gan nav ieteicams katru dienu zirgiem dot sešpaku alus, jo KAPĒC LAI KĀDS TO DARĪTU? Taču ja tev intresētu kas notiktu, var pameiģināt iedot zirgam mazliet alus.

3
Vecākais zirgs jebkad dzīvoja 62. gadus:
Viņu sauca VECAIS BILLIJS es pieņemu kamēr vēl viņš bija jauns viņu sauca vienkārši..par Billiju? Viņš piedzima 1760. gadā un nomira 1822. gadā. tas ir mūža garums 62.gadi! Salīdzinājumam parasti zirgi dzīvo apmēram 25.-30. gadus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!