Kristiāns Vanags

14 gadi, Rīga

Esmu pabeidzis 7. klasi, esmu teicamnieks. Man ļoti patīk lasīt, īpaši filozofiskās grāmatas un detektīvžanra meistardarbus. Kā arī nodarbojos ar vieglatlētiku, jo patīk sportot! Lasīšanas stafetē piedalos pirmo reizi, ar mērķi paplašināt savu redzesloku, izlasot jaunas interesantas grāmatas!

Iesniegtās recenzijas

Starp pelēkiem toņiem. Grafiskais romāns

Rūta Šepetis, Endrū Donkins

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Grafiskais romāns ‘‘Starp pēlēkiem toņiem’’ pieskārās manai sirdij. Tas ir ļoti emocionāls stāsts par PSRS okupācijas laiku, kad no Baltijas valstīm vairāki cilvēku tūkstoši tika pārvesti uz Sibīriju. Skolās par to nestāsta. Līdz izlasīju šo grāmatu, es arī nezināju, ka Baltijas valstis cieta no naidīguma, cietsirdības un nevienlīdzības! Tiešām žēl tos cilvēkus, kuriem nācās dzīvot tajā laikā un ciest no okupācijas.
Pati grāmata man ļoti iepatikās, paldies autorei par to, ka viņa savāca visu informāciju par šiem briesmīgiem notikumiem un uzrakstīja grāmatu, lai arī pārējie zinātu, ka pasaulē notika tādas lietas. Īstenībā es pirmo reizi lasīju grāmatu grafiskā romāna formātā un pieķēru sevi pie domas, ka lasīt tāda tipa grāmatas ir daudz vieglāk un tās var izlasīt diezgan ātri. Pirmkārt, tas ir neliela teksta apjoma dēļ, kurš ir tik mazs, ka tādas grāmatas var dot sākumskolniekiem. Otrkārt, attēli ideāli papildināja tekstu, ka varēja pilnībā izprast teksta nodomu un pašus varoņus!
Pats grāmatas sižets man patika. Šī grāmata vilināja to lasīt vēl un vēl, jo izlasot 1 lappusi, tev jau gribas uzzināt, kas notiks nākamajās! Tas bija viens no iemesliem, kādēļ šo grāmatu izlasīju 2 stundās.
Šīs stāsts man iemācīja, ka mīlestība spēj pārvarēt visu: gan bailes, gan ciešanās, gan sāpes, gan visas pārējās dzīves problēmas! Mani ļoti iedvesmoja Līnes tieksme pēc zīmēšanas. Manuprāt, tā ir ļoti drosmīga rīcība, zinot, ka par nometnēs notiekuša izpaušanu Līni varēja nošaut!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Romānā ''Starp pēlēkiem toņiem'' lapsas tiek minētas kā draudošas briesmas, bet es gribu pievērst Jūsu uzmanību viņu ārkārtīgi aizraujošām spējām:
1) Lapsas ir lieliski lēkātājas: Tās var uzlekt līdz pat 2 metriem augstumā un līdz 5 metriem garumā. Tas palīdz tām ķert medījumu, piemēram, putnus un grauzējus, kas slēpjas dziļākajos sniegos vai zālē.
2) Polārlapsu izdzīvošanas spēja: Polārlapsas ir ārkārtīgi izturīgas pret aukstumu, pateicoties to biezajam kažokam, kas ir viens no blīvākajiem dzīvnieku valstībā. Šis kažoks viņām ļauj izdzīvot pat līdz -70°C aukstumā.
3) Komunikācijas veidi: Lapsas izmanto plašu komunikācijas spektru, lai sazinātos savā starpā, tostarp aptuveni 28 dažādus balsu toņus un skaņas. Viens no zināmākajiem ir viņu "kliedziens", kas naktī var šķist ļoti spokains un atgādina cilvēka kliedzienu.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Cilvēka bērns

Jānis Klīdzējs

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Jāņa Klīdzēja romāns ‘‘Cilvēka bērns’’ lika man aizdomāties par savu dzīvi un vietu pasaulē. Dziļas pārdomas par sevi sniedz iespēju pamanīt un censties uzlabot savas nepilnības, kā arī padomāt par savām dzīslām un sirds dziļumiem!
Šīs aizkustinošs stāsts par Boņuka dzīvi un piedzīvojumiem palīdz saprast, cik ļoti cilvēks atšķiras no pārējām Dieva būtnēm. Cilvēks jūt, mīl um cer, nevis dara to, ko liek instinkti.
Ļoti aizrāvos ar šīs grāmatas lasīšanu, lasot par to, kā septiņu gadu vecs Boņs izjūt apkārt notikušo. Viņam nebija viegli šajā lielajā pasaulē, bet viņš darīja to, ko iemācījās no pārējiem. Man sirsnīgi patika Boņa filozofiskās sarunas ar vectēvu, paziņu Tanci un muzikantu Izidoru, no kurām pat es uzzināju daudz jauna!
Stāsta galvenā atziņa ir atrodama grāmatas pēdējās lappusēs, kur Boņa sarunu biedrs spried par to, kas tad ir cilvēka bērns salīdzinājumā ar govs bērnu, zirga bērnu vai cūkas bērnu. Un mēs esam cilvēka bērni – tie, kuri jūt, pārdzīvo, domā un paši pieņem lēmumus!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Boņam bija ļoti nozīmīgs viņa suns un draugs Žiks, tāpēc rakstu par suņiem:

1) Suņi smaržojot spēj noteikt medicīniskās problēmas: Daži suņi tiek apmācīti, lai noteiktu slimības, piemēram, vēzi, diabētu un epilepsiju, izmantojot viņu izcilās ožas spējas. Piemēram, suņi var noteikt krūts vēzi ar precizitāti līdz 98%.

2) Suņiem ir īpašs "laimīgais hormons": Kad cilvēki un suņi mijiedarbojas, viņu organismā palielinās oksitocīna līmenis. Tas ir tas pats hormons, kas izdalās, kad māte sazinās ar savu bērnu, radot saiknes un mīlestības sajūtu.

3) Suņi var saprast līdz 250 vārdiem un žestiem: Gudrākās suņu šķirnes, piemēram, Borderkolliji, var saprast un reaģēt uz vairāk nekā 250 dažādiem vārdiem un žestiem. Tas padara viņus par vienu no gudrākajām dzīvnieku sugām.

3. uzdevums. Grāmata - kino!

39. izmēra kurpes

Jānuss Vaikso

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Detektīvžanrā rakstīta grāmata ‘‘39. izmēra kurpes’’ aizrauj lasītājus ar piedzīvojumu pilnu piektklasnieka stāstu. Šīs grāmatas sižets sākas ar skolnieka pirmo izbastoto skolas dienu, bet attīstas līdz dīvaina vīra iszekošanai un iekļūšanai svešā mājā!
Šī grāmata man atgādināja par saviem piedzīvojumiem 5. klasē, un ļāva atmiņās atgriezties savējās jautrībās. Man patīk lasīt grāmatas, kuras sākas ar kaut ko nesaprotamu, bet tad lasītājs sāk izprast, kas par brīnumiem notiek personāžu dzīvē, un šī grāmata bija viena no tām! Īpaši mani pārsteidza tas, ka grāmata ir rakstīta vieglā un saprotamā valodā tā, ka to būtu viegli lasīt arī jaunākiem bērniem.
Šo grāmatu ideāli papildina personāžs Artūrs, kuram ir ļoti interesanta humora izjūta, un savdabīgs runas veids, kurš sasmīdinās jebkuru. Grāmatu izlasot, palika jautājums, kāpēc kad Pauls apāva dažādus apavus, viņam radās dīvaini sapņi, taču savā ziņā labāk, lai tas paliktu nezinams, lai neatsāt lasītājus nesaprarnē. Personīgi, es aizrāvos ar šīs grāmatas lasīšanu, jo tā patiešām ir ļoti interesanta! Izlasot šo brīnišķīgu meisardarbu manī palika daudz labu atmiņu un pozitīvas emocijas!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Man ļoti patika grāmatā aprakstīta makšķerēšanas epizode, tapēc rakstu par līdakām:

1) Polimorfisms: Līdakas dažādos dzīves posmos var pielāgoties dažādām vides apstākļiem, piemēram, mainot krāsu un ķermeņa formu, lai labāk iekļautos apkārtējā vidē un izvairītos no plēsējiem vai palielinātu medību efektivitāti.

2) Vecuma rekordi: Līdakas var dzīvot ļoti ilgi. Ir reģistrēti gadījumi, kad līdakas sasniedz vairāk nekā 25 gadu vecumu, un ir zināms, ka dažas var dzīvot pat līdz 30 gadiem, ja tām ir pieejami piemēroti apstākļi un nav dabisko ienaidnieku.
3) Ātruma rekords: Līdakas ir vieni no ātrākajiem saldūdens plēsējiem. Tās var uzbrukt medījumam ar ātrumu līdz 60 km/h, izmantojot muskuļu spēku un ķermeņa elastību!

3. uzdevums. Grāmata - kino!

Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas

Sosuke Nacukava

1. uzdevums. Atsauksme par grāmatu

Japāņu autores ‘‘Stāsts par kaķi, kurš izglāba grāmatas’’ māca neatlaidībai, ka vienmēr ir jācīnās līdz galam. Šīs svarīgas mācības lasītājs iegūst izlasot 4 ‘‘labirintus’’, kurus es devētu par izaicinājumiem, kur galvenajam varonim - vidusskolniekam Rinraro bija jāizmaina pretinieka filozofija un viņa viedoklis!
Šī grāmata ļoti patiks tiem jauniešiem, kuriem interesē cilvēku psiholoģija un debātes, jo šo sarunu laikā Rintaro centās sameklēt pretinieka teiktajā melus un pārvērst tos par pretargumentiem!
Tieši man šī grāmata patika tāpēc, ka tajā bija labi pārdomāts sižets un filozofiskas sarunas, kuras man ļoti patika! Vēl gribu pateikt liels paldies Ingūnai Beķerei, kura tik kvalitatīvi pārtulkoja šo grāmatu no japāņu valodas!
Man personīgi šī grāmata parādīja cik svarīgs dzīvē ir optimisms. Neskatoties uz vectēva nāvi Rintaro nepadevās spēcīgām emocijām, bet turpināja vectēva iesākto!

2. uzdevums. Ko tu zini par dzīvniekiem?

Stāstā kaķis bija grāmatu glābšanas iniciators, tāpēc rakstu par kaķiem:

1) Kaķiem ir unikāls deguna nospiedums: Tāpat kā cilvēkiem ir unikāli pirkstu nospiedumi, kaķiem ir unikāli deguna nospiedumi. Katram kaķim ir savs īpašs deguna raksts, kuru varētu izmantot viņu identifikācijai.

2) Kaķi var dzirdēt ultraskaņas skaņas: Kaķiem ir ļoti jutīgas ausis, un viņi var dzirdēt skaņas līdz 65 kHz, kas ir daudz augstāk nekā cilvēka dzirdes diapazons (20 kHz). Tas palīdz viņiem uztvert peles un citus mazos grauzējus, kas sazinās ar ultraskaņas skaņām.

3) Kaķiem nav saldas garšas receptoru: Kaķi ir vienīgie zīdītāji, kuriem trūkst salduma garšas receptoru. Tas nozīmē, ka viņi vispār nejūt saldu garšu, jo viņu diēta galvenokārt sastāv no gaļas, un viņiem nav nepieciešams identificēt saldus pārtikas produktus.

3. uzdevums. Grāmata - kino!